Евродепутатите предупредиха за риска от намаляващия процент на ваксинации в ЕС

Евродепутатите предупредиха за риска от намаляващия процент на ваксинации в ЕС

© ReutersНамаляващото обществено доверие към ваксинирането е сериозно предизвикателство, което вече оказва своя ефект върху здравето, заяви Европейският парламент в четвъртък.


Епидемиологичните данни показват значителни пропуски в приемането на ваксинациите, а също и нива на покритие, които са твърде ниски, за да осигурят адекватна защита на населението от болести, предотвратими чрез ваксинация, отбелязват евродепутатите в резолюция.


Широко разпространеното и растящо колебание спрямо ваксинирането вече има последици, например предотвратимата епидемия на дребна шарка в няколко държави, се посочва документа.
Евродепутатите подчертават, че ваксините са стриктно изпробвани в изпитания с множество стадии и че са редовно преоценявани. Те също така приветстват предстоящото начало на съвместна акция, съфинансирана от Здравната програма на ЕС, за увеличаване на броя на хората, които са ваксинирани. Евродепутатите насърчават и Европейската комисия да засили подкрепата си за националните усилия за ваксиниране.


Те предлагат укрепване на правната основа на ЕС за покритието на имунизациите и призовават Комисията да осигури по-хармонизиран и по-добре съгласуван график за ваксиниране в целия ЕС.


Възстановяване на доверието с повече прозрачност


Евродепутати призовават за повече прозрачност в производството и оценяването на ваксини и техните помощни средства, във финансирането на независими научни програми и по въпроса за възможните странични ефекти от ваксините, за да се възстанови доверието в имунизациите.


Те също така подчертават, че учените трябва да докладват всеки конфликт на интереси, а онези, които попадат в конфликт на интереси, трябва да бъдат изключвани от комисиите за оценяване. Конфиденциалността на разискванията в комисията за оценяване към Европейската агенция по лекарствата също трябва да бъде вдигната и научните, а научните и клинични данни трябва да станат публични.


Евродепутатите подкрепят и започването на основан на фактите и научно обоснован диалог с гражданското общество, за да се предотврати разпространението на недостоверна, подвеждаща и ненаучна информация за ваксините.


Съвместно купуване на ваксини


Евродепутати заявяват, че няма как да бъде обоснован фактът, че цената на пълен пакет ваксини за едно дете през 2014 г. е била 68 пъти по-висока, отколкото през 2001 г. Те подкрепят съществуващо споразумение, позволяващо груповото купуване на ваксини, като по този начин държавите членки обединяват покупателната си способност.


Необвързващата резолюция беше приета с гласуване с вдигане на ръце.


Според приблизителни изчисления ваксинирането предотвратява 2.5 милиона смъртни случая по света годишно и намалява разходите за специфично лечение на болести, включително антимикробно лечение, се казва в резолюцията. Евродепутатите отбелязват, че между 2008 и 2015 г. в Европа е имало 215 000 случая на болести, предотвратими чрез ваксинация, включително грип.


Дребната шарка е тежка болест, а от началото на 2016 г. в ЕС са докладвани 57 смъртни случая, причинени от нея. Според Европейския център за контрол и превенция на заболяванията най-много случаи на заболяването са докладвани от Румъния (5224), Италия (4978), Гърция (1398) и Германия (906) между 1 февруари и 2017 г. и 31 януари 2018 г. Това се равнява на съответно 35%, 34%, 9% и 6% от всички случаи, докладвани от държавите в ЕС/ЕИП. От 1 януари 2018 г. насам са докладвани седем смъртни случая в 4 страни – Румъния (3), Италия (2), Гърция (1) и Франция (1).


Евродепутатите също така посочват, че имунизацията чрез ваксиниране помага за справянето с антимикробната резистентност (АМР). В плана си за борба с АМР еврокомисията обяви стимули за подобряването на диагностиката, намирането на антимикробни алтернативи и ваксини.


Комисията се призовава да представи инициатива за засилено сътрудничество срещу заболявания, предотвратими чрез ваксинация, през второто тримесечие на 2018 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Имам приятелско сем антиваксъри. Мн. свестни хора, докато не заговорим за ваксини. Настръхват като орли-сякяш някой иска да им открадне детето. Не ми го побира акъла този феномен, но за съжаление антиваксърството е мн заразно

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 2. 2 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Колкото повече информация има, толкова повече неадекватни и плашещо неинформирани хора има, но пък от друга страна колкото повече антиваксъри, толкова по-малко антиваксъри... естествен подбор

 3. 3 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#2] от "marine eng.":

  Иронията е, че родителите на антиваксърите са били по-умни и са ги ваксинирали като деца в резултат на което приматите са оцелели и пораснали (само на ръст) за да седят на компа и да си пишат неща срещу ваксините , на които всъщност дължат живота си за да седят зад компа и така нататък с цикъла....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 4. 4 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 2389 Любопитно

  Ами, ЕС се напълни с евро-мами, дето са си въобразили, че има световна конспирация специално срещу техните чета, по цял ден четат разни идиотски сайтове и вярват на твърденията на хора, кичещи се с титлата "Д-р" и разултатите не закъсняват.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 5511 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dr_Doolittle":

  Точно ! +++++
  Някои не осъзнават, че е превилегия да се родиш в Европа защото тия болести за които се ваксинираме в почти всички страни от Азия и Африка са ежедневие, като настинка......но с много жертви !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  Добре е, че се говори за вдигане на конфиденциалността над изследванията за страничните ефекти на ваксините и изключване на лекари / специалисти, които са в конфликт на интереси. Определено доверието трабва да се възстанови, за което е нужна доста работа. Добре е всички ваксини да се тестват независимо от американската CDC.
  Добре е да се притиснат производителите и за цените на ваксините, тъй като това е невероятно добър бизнес за тях, комбиниран с налагане от правителствата.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9677 Неутрално

  Болести, за които бяхме забравили, без ваксини почнаха да се завръщат.

 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  Имам приятелско сем антиваксъри. Мн. свестни хора, докато не заговорим за ваксини. Настръхват като орли-сякяш някой иска да им открадне детето. Не ми го побира акъла този феномен, но за съжаление антиваксърството е мн заразно
  —цитат от коментар 1 на Скакауец


  Доказано са вредни и предизвикват масово болести. Медицинските сестри в САЩ се бунтуват,че ги задължават да си бият ваксини. Мелания Тръмп забрани ваксините в Белия дом. Корпорациите нарочно разболяват хората,за да си продават лекарствата. Всички,които си бият ваксини срещу грип карат много тежък грип. Без ваксините или не се разболяват,или го прекарват леко.
  В САЩ има мания срещу ваксините,но в САЩ има все още острови на свобода на словото,където се изнасят истините. Еврейската преса не чакай да те осведоми какво се случва.

 9. 9 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Тази тема е конспиративна и доста страшна. В някои експериментални страни и то най вече африканските, стирилизирали чрез ваксини. Просто жените им след първото раждане повече не забременявали. След като схемата работела ,постепенно обръча се разширявал . Не случайно вече дори и в щатите са го усетили

 10. 10 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#8] от "gozambo":

  Някой трябва да ти спре интернета, така и така не знаеш за какво да го използваш и четеш кретении...

 11. 11 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#9] от "rss":

  Щатите, където 40% от младежите вярват, че земята е плоска ли имаш впредвид...

 12. 12 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#8:"gozambo"][/quote]

  Ей го на, мамин сладък антиваксърчо, в цял ръст и умствен капацитет...

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 13. 13 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Тази тема е конспиративна и доста страшна. В някои експериментални страни и то най вече африканските, стирилизирали чрез ваксини. Просто жените им след първото раждане повече не забременявали. След като схемата работела ,постепенно обръча се разширявал . Не случайно вече дори и в щатите са го усетили
  —цитат от коментар 9 на rss


  Още един радетел срещу ваксинирането и той се изтъпанил в целия си умствен капацитет.

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 14. 14 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 1615 Весело

  До коментар [#11] от "marine eng.":

  Щатите в които 50% от младежите не знаят, че Слънцето е звезда...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK