Европарламентът одобри по-строги правила за биохраните

Европарламентът одобри по-строги правила за биохраните

© Надежда Чипева, КапиталНови правила, които да гарантират, че само висококачествени биологични храни се продават в ЕС, и които да увеличат биологичното производство, бяха приети от Европейския парламент в четвъртък.


Евродепутатите одобриха новата европейска правна рамка за производството и етикетирането на биологични храни, договорена от преговарящия екип на eвропарламента и министрите на ЕС на 28 юни 2017 г. Правилата бяха одобрени с 466 гласа "за", 124 гласа "против" и 50 гласа "въздържал се".


Ето основните елементи:


Гарантиране на високо качество
Стриктни проверки, основани на рисковете, ще се извършват по цялата верига на доставки. Благодарение на настояването на eвропарламента проверките ще се извършват на място и за всички оператори поне веднъж годишно или веднъж на всеки две години, ако не са открити нарушения през последните три години.


Вносът ще трябва да се съобразява със стандартите на ЕС. Сегашните правила за еквивалентност, изискващи държавите извън ЕС да се съобразяват с подобни, но не идентични стандарти, ще бъдат постепенно отменени през следващите пет години.


Увеличаване на биологичното производство


Увеличаване на предлагането на семена и животни, отглеждани по биологичен начин, в отговор на нуждите на производителите, развиващи биологично земеделие – срокът на действие на изключенията, позволяващи употребата на конвенционални семена и животни в биологичното производство, трябва да изтече през 2035 г.


Смесени стопанства за насърчаване на преминаването към биологично производство – стопанствата, произвеждащи едновременно конвенционални и биологични храни, ще бъдат позволени, при положение че двете дейности на стопанството са ясно и ефективно разделени.


По-лесно сертифициране за малките производители – груповото сертифициране ще спести време и пари на малките производители при преминаването към биологично производство.


Избягване на замърсяването


Превантивни мерки – земеделските производители и другите участници във веригата на доставки на храни ще трябва да прилагат нови мерки, за да избегнат замърсяване. При подозрения за наличието на неразрешен пестицид или тор крайният продукт не трябва да носи етикет "био", докато не бъде извършено допълнително разследване. Ако замърсяването е умишлено или производителят не е въвел необходимите предпазни мерки, продуктът ще загуби своя биологичен статут.


Държавите членки, които в момента прилагат допустими нива за неразрешени вещества в биологичните храни, например пестициди, могат да продължават да го правят, ако предоставят достъп до своя пазар на биологични продукти от други държави членки, отговарящи на изискванията на ЕС.


Четири години след влизането на регламента в сила Европейската комисия ще докладва доколко са ефикасни правилата на ЕС срещу замърсяването и националните допустими нива и ако е необходимо, ще представи нов проект за хармонизирането им.


Договореният текст все още трябва да бъде официално одобрен от Съвета на министрите на ЕС, преди да влезе в сила. Ще бъде приложен от 1 януари 2021 г.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1631 Весело

  У Нас всичко е био и еко. Имат много салам да изядат Европейците докато Ни стигнат.

 2. 2 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 240 Неутрално

  У Нас всичко е био и еко. Имат много салам да изядат Европейците докато Ни стигнат.
  —цитат от коментар 1 на 442


  Съвсем не ние го измислихме и въведохме това био, еко, без глутен, палео, веган и прочие измами. В Западна Европа се усетиха, че по този начин могат да лапат държавни пари и едновременно да скубят потребителите. Ако не беше вносната шарлатания в България щяхме да си останем на "домашно" и "като едно време".

 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2655 Разстроено

  До коментар [#2] от "Stanko":

  +++
  Точно това е една от причините средното ниво на сръбските храни да е над българското.

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3540 Неутрално

  Купувам месо, мляко и яйца само от дребни производители, които познавам.Докато не им вярвах съм давал няколко пъти да изследват продуктите им. Всичко им е доста под допустимите норми! От магазини почти нищо не купувам. Само ако се наложи.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK