Срещата в София не е за разширяването, а за свързаността на Западните Балкани, подчерта Павлова

Срещата в София не е за разширяването, а за свързаността на Западните Балкани, подчерта Павлова

© Юлия Лазарова



Не искаме да даваме фалшиви очаквания на страните от Западните Балкани, дата за членство, темата е перспективата и свързаността, а не разширяването. Това заяви министърът за българското председателство на Съвета на ЕС при представянето на постигнатото през първата половина на председателството в Народното събрание. Думите й бяха по повод предстоящата на 17 май среща на върха между ЕС и Западните Балкани в София.


Тя изрази надежда, че очакваната политическата декларация от София ще съдържа политически ангажимент, че подкрепата за интеграцията на Западните Балкани е необратим процес, един приоритет, който да подкрепят 28-те държави членки и шестте партньора от Западните Балкани.


Павлова обясни, че късно вчера е имало заседание на дипломатите във формата КОРЕПЕР, на което е бил приет предварителният текст на декларацията. България е предложила към нея да има анекс с конкретни проекти в различни категории като свързаност – трансгранична, енергийна, дигитална, образователна и културна, проекти, които да бъдат реализирани през следващите години. В този анекс ще има и проекти и за върховенството на закона и сигурността в региона.




Освен това на 16 май вечерта като част от новия формат на лидерите по инициатива на председателя на Европейския съвет Доналд Туск в София ще се проведе изнесена среща-вечеря на лидерите по покана на Туск и Бойко Борисов във формат 28 държави членки. На нея лидерите ще обсъдят темите от дневния ред с фокус върху дигиталната икономика, дигиталните умения и защитата на личните данни.


В отговор на въпрос от ДПС Павлова каза, че няма нито една държава, която категорично да е отказала да присъства на срещата през май. Държавите имат своите възражения и несъгласия, когато говорим за Косово, но те имат ясна подкрепа за останалите пет държави и затова търсим всички дипломатични начини, за да постигнем балансирано компромисно решение. Такива са прилагани и преди, това са например използването на наименования, наименуването на столици, ще се опитаме да приложим всички допустими механизми, за да има това единство, не е лесно и нищо не е гарантирано, нищо не е договорено, докато всичко не бъде договорено, каза министърът.


Когато България е предложила тази тема, са й казвали, че тя е много трудна, че няма да има голяма подкрепа от институциите, но първият успех на председателството е вече факт, защото тази тема се е върнала високо в общоевропейския дневен ред и е станала част от дългосрочната перспектива не само по време на българското председателство, изтъкна Павлова. За нас е важно тази работа да продължи и след 2020 г. с работата на новите институции, допълни министърът.


Тя призна, че има предизвикателства заради държавите, които не признават Косово. Но това не трябва да ни отказва, това е възможност да утвърдим Балканите като добро място за живеене, което създава потенциал за развитие и инвестиции и младите хора да останат да живеят там, а не да бъде бяло петно на картата и регион, на който да се гледа с лошо око, заяви Павлова. Сега е моментът да защитим и утвърдим този регион, сигурността и просперитета на ЕС минава през европейската интеграция и перспективата на Западните Балкани, каза още тя.


Какво е постигнато


Като междинна оценка мога да кажа, че председателството е в своя динамичен ход, оценките са че то е успешно, че работата на всички нива се извършва професионално, динамично, интензивно, в духа на конструктивен диалог, в духа на това, за което сме призовани и за което дадохме заявка – да сме не само конструктивни, но да сме балансьор, посредник, да търсим консенсус, компромис, за да постигнем напредък по всички важни теми, посочи Павлова.


Тя отбеляза, че в рамките на председателството са проведени над 1000 заседания, над 700 са заседания на спомагателните органи и от всички над 120 досиета и законодателни инициативи няма нито едно, по което да е спряна работата или да има забавяне.


Павлова призна, че по много няма съгласие или има различни мнения, но това създава за България предизвикателството да търси компромис. Над 1600 са експертите, които председателстват тези органи и работят в тях. За първите три месеца успяхме да завършим изцяло 15 законодателни досиета и да придвижим 35 от тях, а по 65 досиета имаме напредък в т. нар. "триалози" (преговори) с Еврокомисията и Европарламента, конкретизира министърът.


Сред най-успешните Павлова посочи директивата за командированите работници и отбеляза, че за нея има висока оценка, че само за първите три месеца от председателството е постигнат нелек компромис. Като едно от предстоящите предизвикателства тя посочи автомобилния пакет. България е в ситуация, в която трябва да защити националния интерес на българските превозвачи, но като председателство трябва да търси балансирано решение между всички, каза още тя.


Работихме много по финансовите досиета, приехме финансовия регламент и регламента за трансграничния обмен на данни за предотвратяване на данъчни и потенциални данъчни измами, директивата за отпадъците, директивата за енергийната ефективност на сградите и директивата и регламента за целите за климата, директивата за намаляване на вредните емисии от тежкотоварни превозни средства, изброи Павлова.


Тя за пореден път изтъкна като важен успех премахването на географското блокиране онлайн и обясни, че след приемането на тази директива и отпадането на тази дискриминация миналата седмица е било завършена, а тази седмица приета и подписана директивата за улесняването на изпращането на колети и пратки в ЕС, включително, когато си поръчваме онлайн.


Окончателно завършено е било и новото изборно законодателство за провеждането на европейските избори, определена е била и датата – между 23 и 26 май 2019 г., регламентирано е и финансирането на партиите, представени в Европарламента, като единични физически лица няма да могат да получават субсидии от европейските данъкоплатци.


Приет е регламента за "Европас", облекчаващ онлайн кандидатстването на младите хора и подаването на онлайн данни от всички компании.


По думите на Павлова най-голямото предизвикателство, което предстои не само пред Европа, но и пред света, са именно сигурността, защитата на външните граници, миграцията, регламентът "Дъблин" и пакетът от седем законодателни досиета в него. Четири председателства са работили по тази тема, а България е с нова философия и нов подход в реформата за системата на убежище, така че фокусът да не е толкова върху релокацията, колкото върху по-добрата защита на външните граници и по-добрия анализ на потока от хора.


Друга тема е тази за защитата на личните данни онлайн, единния цифров пазар, социалния стълб, единния цифров пазар.


Стари и нови политики


На въпрос от парламентарната група на "БСП за България" Павлова отговори, че пакетът за реформата на системата за убежищата касае седем законодателни досиета, там е и директивата за синя карта, която ще позволи анализа на нуждаещите се от убежище граждани. По думите на министъра по въпроса няма пълен компромис и причината е, че системата за синя карта предвижда единна система, а по-старите членки не са докрай съгласни, защото има собствени системи, по които правят подбор на такива мигранти и трябва да избират между националните си системи или единна такава.


На въпрос за приемането на България и Румъния в Шенген Павлова коментира, че вижда положителни индикации и е оптимист, че скоро може да има положително развитие в тази посока.


Запитана от групата на "Обединени патриоти" за дебатите за многогодишната финансова рамка на ЕС, министърът каза, че предизвикателството е много голямо, защото решението за излизане на Великобритания от ЕС оставя бюджета на средногодишна база със сериозен минус - между 10 и 15 млрд. евро годишно. В същото време нуждите и приоритетите като сигурност и миграция, предизвикателствата за климата, киберсигурността, дигиталната икономика, единен цифров пазар изискват ново финансиране.


За България беше важна кохезионната политика, тя да продължи да функционира, за да подкрепя регионите, посочи Павлова, като подчерта, че старите политики не трябва да се противопоставят на новите теми и предизвикателства. Получихме подкрепа за запазване на кохезионната политика и повечето държави искат да увеличат вноските си в бюджета, но има и такива като Австрия, които не са съгласни с увеличаването, допълни тя.


На въпрос от ДПС за общата селскостопанска политика тя каза, че България е за запазването на традиционните политики и на ресурса за тях, но те трябва да бъдат реформирани в условията на намаляването на общия бюджет.


Йордан Цонев от ДПС коментира, че европредседателството е започнало с мащабна офанзива на ГЕРБ да се осигури национално отговорно поведение, за да изпълни България тази високо отговорна мисия. По думите му влошаването на политическия климат е дошло от управляващата коалиция.


Цветан Цветанов от ГЕРБ заяви, че единствено Кристиан Вигенин от "БСП за България" не се е вписал в реториката на левицата и саботирането на европредседателството. Най-големите критики и най-големият популизъм от парламентарната трибуна беше от БСП, допълни Цветанов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Никой не си въобразява,че София може да реши каквото и да било при сегашното си председателство!

 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  Едва ли през оставащите два месеца някоя от държавите в Западните Балкани ще получи покана за преговори за влизане в ЕС, но поне да се постигне напредък по отношение на свързаността и се стартират важни проекти. Без финансиране от ЕС обаче, те няма как да се осъществят.

 3. 3 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 591 Неутрално

  ... Макрон изрично подчерта, че скоро покани за разширение, нЕма да има. Сбирката е погалване по бузата на шамаросаните.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 4. 4 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1849 Любопитно

  Многознайците пак са налазили ...
  Някой от вас сигурно е очаквал , че за 6 месеца председателство и вече се става член на ЕС при положение , че Турция е започнала преговорите 30 години преди България.
  Едно е важно, че политиката на България се оценява от страните от Балканите и че видимо се подобриха отношенията ни с всички съседи последните години.
  Реално България е от малкото страни която не е в открит конфликт с някой съсед или да има претенции от друга страна от ЕС към нас.

  Колкото и да не им се иска на голяма част от пишещите тук в момента никой не ни сочи като лошото дете , а напротив.
  Дават ни отговорности и разчитат на нас за стабилността в района

 5. 5 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Изненадващо добро председателство с акцент върху националните интереси на България. БСП се самоизяжда от яд, но за националните предатели там - начело със Сланинова, това е първо задължение.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10511 Неутрално

  Лиляна Павлова заема позция, която вече е разбита - както от България (нейния профил в чужбина, за който усърдно се борят и шефът и Борисов и прокурорът Цацаров) така и от азпадните страни (Франция, Холандия, Финландия) които не желаят разширяване сега...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  ЕС няма да се разшири следващите 5 години.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#7] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  ЕС едва ли щеотправи покани за разширяване до пет години.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK