Как икономическите центрове влияят върху развитието на периферните общини

Как икономическите центрове влияят върху развитието на периферните общини

© Мария СъботиноваСближават ли се нивата на икономическо развитие в рамките на икономическите центрове? На този въпрос се опитва да отговори новото изследване на Института за пазарна икономика, което се основава на анализа "Икономическите центрове в България".


Изследването има три цели: да установи какви са фундаменталните разлики в демографското и икономическото развитие на общините във и извън икономическите центрове, да оцени потенциала за сближаване на икономическото развитие на общините в рамките на отделните икономически центрове и накрая да провери дали това сближаване вече е факт.

Според анализа по основни икономически показатели (произведена продукция на глава от населението, чуждестранни инвестиции и разходи за дълготрайни активи, безработица и заплати) общините в перифериите на икономическите центрове приличат повече на тези извън центровете, отколкото на ядрата. Въпреки това разликите между общините в периферията на икономическите центрове и тези извън центровете са осезаеми, което от своя страна означава, че няма съмнение в положителния ефект от участието в икономическите центрове върху перифериите.
От гледна точна на демографията картината далеч не е толкова ясна. В общините извън икономическите центрове се наблюдава значителен превес на трайното изселване над заселването, в перифериите на икономическите центрове – умерен, а в ядрата заселващите се са повече от изселващите се. Това е резултат от възможностите за ежедневна трудова миграция, която предлагат периферните общини, към ядрата, където са съсредоточени повечето и по-добре заплатените работни места.


С други думи, възможността хората ежедневно да пътуват за работа до близка община със силна икономика означава, че и те по-трудно вземат решение за трайно изселване. Това от своя страна поддържа живи по-малки и икономически изостанали населени места, които са част от периферията на силни икономически центрове.


Самата структура на икономиките на големите групи общини е различна, най-вече от гледна точка на баланса между селско стопанство, индустрия и технологии. Докато общините извън центровете и тези в перифериите имат по-голям дял на селското стопанство, профилът на ядрата е по-скоро индустриален. Високотехнологичните дейности пък са почти изключително в ядрата и отсъстват от другите общини.

Тези общини, които в началото на разглеждания период между 2011 и 2015 г. са по-слабо развити, растат по-бързо от тези, които навлизат в периода с по-развити икономики. Интересно е, че този извод важи с по-голяма сила за общините извън икономическите центрове, отколкото за тези в тях, се посочва в анализа.
Що се отнася до процеса на сближаване, в някои икономически центрове наистина се наблюдава сближаване на нивото на икономическо развитие, т.е. стопяване на разликите между периферията и ядрото. В много центрове, особено по-големите, се оформят два "кръга" на периферия – един, чийто темп на икономическо развитие изпреварва този на ядрото и съответно се приближава постепенно към него, и друг, който изостава.
Най-позитивният извод е, че в центровете, където данните позволяват анализ на равнищата на доходите, средните доходи в периферните общини постепенно се доближават до тези в ядрата им.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3022 Весело

  Що се отнася до процеса на сближаване, в някои икономически центрове наистина се наблюдава сближаване на нивото на икономическо развитие, т.е. стопяване на разликите между периферията и ядрото. В много центрове, особено по-големите, се оформят два "кръга" на периферия – един, чийто темп на икономическо развитие изпреварва този на ядрото и съответно се приближава постепенно към него, и друг, който изостава.
  ____________
  Еха , Института за пазарна икономика за пореден път вади изследване тип "звездите му го говорят"! Ама някакви конкретни общини,цифри и факти има ли за този период 2011-2015г. или са наели някой икономически астролог от кабелните телевизии?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Адриан Николов
  Адриан Николов
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Линк към цялото изследване:
  http://ime.bg/var/images/Economic_centers_convergence_IME2018.pdf

  Спойлер: звездите нямат нищо общо, казвам го като в качеството на човека, който го е писал. Дневник са препечали резюмето, което, като такова, включва само най-общи изводи.

  http://josephflavius.wordpress.com
 3. 3 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Как да влияят? Как повлияха преди 50 г. Мадан, Рудозем, Димитровград, мините Ураново, Брежани. Един приятел турчин казваше точно и лаконично "свърши, хвърляш, ново"...

 4. 4 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Всичко вече е периферия с псведо център София, където успяват само мутрите, приятелите на мутрите и АйТи-тата. Останалите са оставени на произвола и всеки се спасява поединично.

 5. 5 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1207 Любопитно

  е не са открили топлата вода, но има много истина в доклада. Примери колкото искаш - Пловдив е център за Пазарджик, Асеновград, Карлово, Първомай, и повечето малки градчета и села наоколо. Затова и АМ Тракия и жп линията са толкова важни там. Само трябва да се завърши околовръстното на града.
  За Варна е много важно АМ Черно Море да тръгне най-после, и тази връзка с Бургас ще направи една почти непрекъсната линия на развитие по черноморието. Да не говорим колко е важна и връзката Русе - Варна и Русе - ВТ. Тези пътища не са само за крайните точки, а обслужват и малките населени места помежду им, хората имат възможности за бърза връзка с областния център, и тн.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 6. 6 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  На всички вече са ни взети личните данни - надлежно класифицирани и предадени. Стига глупости.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK