Ще може ли всеки младеж да получи безплатен билет за влак за един месец из Европа

Винсънт-Имануел Хер и Мартин Шпеер

© Phil Dera/DieZEIT

Винсънт-Имануел Хер и Мартин Шпеер



Всеки млад човек в Европейския съюз да получи за 18-тия си рожден ден ваучер за едномесечно пътуване в цяла Европа, който да е валиден шест години. Това е накратко инициативата на Винсънт-Имануел Хер (29 г.) и Мартин Шпеер (31 г.), която, макар и частично до момента, върви към своето осъществяване.


Идеята


#FreeInterrail е предложение към Европейската комисия и Европейския съвет. Идеята се появила във Виена през 2014 г., докато двамата германци Мартин и Винсънт и австрийският писател Роберт Менасе вечеряли заедно. Какво им хрумнало - всеки младеж в ЕС да получи за 18-тия си рожден ден билет Interrail (билет за многократно пътуване с влак в 30 държави в Европа), с който да може един месец да пътешества из Европа. Така започнала инициативата. Тримата я обсъдили с хора в Европейския парламент и Еврокомисията, били писани статии и бил създаден екипа #FreeInterrail от поддръжници и посланици доброволци.


"#FreeInterrail е инициатива, в която европейското гражданско общество моли ЕС да отвори континента за младите хора", казва пред "Дневник" Винсънт. Организаторите инициирали петиция и работят с политици, заинтересовани организации и експерти от различни страни, за да сбъднат проекта.




Според Винсънт #FreeInterrail ще помогне за решаването на няколко европейски въпроса – среща млади хора от различни държави, дава възможност на всички младежи и на бъдещите поколения да изследват Европа и така да станат част от нея, създава равни възможности като предоставя средства за мобилност на всички младежи, независимо от доходите им, засилва европейската интеграция и е начин за пътуване, щадящо околната среда.


Всъщност идеята според него не е трудна за организиране. На практика Европейската комисия ще трябва да закупи Interrail билети за всички младежи в ЕС, които навършват 18 години. Това, разбира се, е скъпо, признава Винсънт, и именно тук е най-голямото препятствие. "И все пак трябва да си припомним какво получаваме в замяна – Европа, от която всеки може да стане част. Става въпрос за мисията на ЕС да засили междукултурното разбирателство. А по какъв по-добър начин може да стане това, освен чрез мобилността за всички младежи?", добавя той.


Финансирането


До момента Европейският парламент е одобрил ограничен бюджет от 12 милиона евро за пилотен проект тази година. Европейската комисия е натоварена да изготви пилотния проект, озаглавен "Открий ЕС" (DiscoverEU). Приблизително 20 000 европейски младежи на 18 години ще могат да пътуват в Европа по тази схема. "Това е добро начало, но ние искаме пълно прилагане за всички младежи в ЕС. Затова ще продължим да работим с нашите партньори и поддръжници докато Европейската комисия не приложи пълната програма", допълва Винсънт.


Попитан за начините за финансиране на инициативата, той обяснява: "Напълно наясно сме, че каквото и да било финансиране не трябва да бъде за сметка на други младежки програми в ЕС, като "Еразъм+". Ще трябва да се намери ново финансиране или да се намалят парите другаде". Някои от вариантите са да се пренасочат средства, които в момента се използват за земеделие в ЕС или например да се намалят данъчните субсидии за керосин, да се увеличи транспортния бюджет на ЕС или този за "Еразъм+".


Според сайта на инициативата крайните разходи ще зависят силно от много фактори, включително и от това колко младежи ще заменят ваучера си за реални билети и колко голяма отстъпка ще може да направи Eurail (която продава билетите Interrail) за толкова голям брой продадени билети.


Как ще се случва


Предложението е всички европейски граждани да получат ваучер за билет Interrail, когато станат на 18 години. Ваучерът е валиден за шест години и може да бъде заменен за реален едномесечен билет на жп гара или онлайн. Един млад човек ще трябва само да си купи билета, да планира пътуване и да изследва Европа, разказва Винсънт, като подчертава, че целта е програмата да бъде лесно достъпна.


По думите му Interrail е най-лесният начин за свързване на страните в Европа. Системата за един билет, валиден в повечето държави от ЕС, вече съществува. Следователно е по-лесно да бъде приложена, вместо да се създава нова система. Мрежата Interrail се състои от десетки жп компании. Освен това пътуването с влак е в подкрепа на целите на ЕС за опазване на околната среда и дава повече възможности да се разгледат природата, градовете и държавите, както и да се осъществят повече контакти между пътуващите, се посочва на сайта на инициативата.


Участниците в програмата ще имат пълната свобода да избират дестинацията си. "Нашето предложение е да дадем на младите пътешественици пълната свобода да избират какво искат. Тази програма трябва да е лесна. Крайното прилагане, разбира се, ще зависи от Европейската комисия", допълва Винсънт.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  Европа на две скорости (мрежата е в ПОВЕЧЕТО държави - не във всички) :)
  Част от младежите ще бъдат включени (тези където мрежата не съществува очевидно няма да се включат) :)
  Иначе идеята е добра,

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Идеи,идеи...
  Храна от къщи ли ще си носи?
  По-добре идеята да бъде обвързана с работа,която да заинтригува пътешественика,така че екзотиката да премине в реализация,"житейски казано"-:)

 3. 3 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Много добра идея, да видим реализацията.

  седеньето го зголемува задникот
 4. 4 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Поредната дискриминативна европедалска глупост.Ми аз съм на 50,чувствам се младеж по душа и искам и аз.Аман от закони които се прокарват за лансиране на младежи,жени,някой от 64те алтернативни пола и прочие...А обикновения бял мъж,който произвежда огромния процент от БВП на ЕС-той да го *уха по вода нали!?

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1724 Весело

  Да, има голяма разлика между

  Easy Rider
  https://goo.gl/5Ztnou

  и

  Free Rider
  https://goo.gl/XJXfkv

 6. 6 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Аман от "идеи", които звучат добре, но някой друг трябва да ги плаща. :-)

 7. 7 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Специално за България идеята е много полезна. Така повече младежи ще разберат,че социализмът ни е откъснал от света и руската култура не е най-великата култура! А толкова напоителни това им се възпява тук!

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  Ама то и сега има такива предимства! Първото ми пътуване в Западна Европа беше през 1992г. до Париж и купих билет за автобус до там с 50% намаление,защото още не бях навършил 25години. Като тогава България все още можеше само да мечтае за ЕС и НАТО.


  До коментар [#4] от "tqh42306221":


  До коментар [#6] от "xox55541929":

  И двамата сте тъпанари! Без извинение...

 9. 9 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 581 Весело

  Много добра идея -забелязал съм, че хора които са пътували в нормалната част на света са по устойчиви на клета пропаганда и кремълски мозъчни промивки :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 10. 10 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Задача за 5-ти клас- ако за 20,000 души трябват 12 милиона, колко трябват за всички навършващи пълнолетие в рамките на година? Жокер: повече от английската вноска.

  Комисията вече заяви как ще процедира (в статията)- ще раздадат билети на въпросните 20,000, много верни и извисени синове и дъщери на евроинтеграцията и осъществяващите я чиновници, и дотам!

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6388 Неутрално

  До коментар [#7] от "ralita68":

  За България, не само младежите, ами всички чугуни, в чиито глави още трещи залпът на Аврора! И не само в ЕС, ами първо един месец из необятната матушка, а после един месец из гнусната Европа.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Винаги съм подкрепяла идеята в България да се прокара закон , с който да се възлага на младежите поне един месец да обикалят Европа и света . За умниците , дето първо за финансирането се хващат без да осмислят идеата и ползата за всички нас от това, ще кажа така - с удоволствие ще си дам данъка за такова начинание . Сега и без това плащаме само за определени чада.
  Идеята е чудесна и перспективна , най- малкото че децата ни ще се чувстват граждани на света с широк мироглед и по-добра представа за бъдещето си .

 13. 13 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Айде, пак пари гратис... аман бе... вместо да стимулирате младежите да учат, работят, да се реализират в живота, вие ги засипвате с безплатни неща и куп привилегии, та не се чудете после защо все търсят на хляба мекото и не се хващат да работят тежка работа...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 14. 14 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  И двамата сте тъпанари! Без извинение...
  —цитат от коментар 8 на deaf


  Изобщо не ми пука, какво мислите за мен. Мнението си е мое и това, че на Вас конкретно не Ви харесва си е изцяло Ваш проблем.
  Идеята е поредната либерлна, мултикулти соаиалистическа хрумка, която само звуì добре, но от която разбира се, ще се възползват предимно "нашите прогресивни" НПО младежи. На всички е ясно, че няма как това да стане реалност за всички, най-малкото защото сумата е огромна. Няма да споменаваме, че това си е дискриминация по възраст. Пенсионерите да не са по-малко хора, от младежите? :-)

 15. 15 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Нещо надушвам дискриминация... Само младите, само за 18-ти рожден ден... Не става така!

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  Нещо надушвам дискриминация... Само младите, само за 18-ти рожден ден... Не става така!
  —цитат от коментар 15 на cristo_n



  До коментар [#15] от "cristo_n":

  Ти прочете ли статията? Дават им ваучер на 18-ят им рожден ден,който важи ШЕСТ ГОДИНИ след това...

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  До коментар [#14] от "xox55541929":


  До коментар [#15] от "cristo_n":

  Знам,че се заяждате,но каква дискриминация ви гони?! Младият човек от Гърция например,който току-що стъпва в живота,(така да се каже),откъде би имал пари да отиде до Париж?! Докато пенсионерът работил цял живот,би трябвало да е спестил за поне едно пътуване до Париж. И е така - най-ниската пенсия в Гърция е €480. Напълно достатъчни за екскурзия на Запад...

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  И на мен идеята много ми харесва, независимо, че по разбираеми причини няма да мога да се възползвам:) и си мисля, че може и би трябвало да е допълнена с ползване на съвременните средства за размяна/обмяна на хора и нощувки, по някои от и сега действащите системи, както и с някакви, да речем примерни програми, за да има колкото може по-голяма полза.

 19. 19 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  Ами, умнико, може би там е разковничето- първо придобиваш професия, после работиш, после спестяваш, и чак тогава си позволяваш екзотични почивки.
  Ей, това чуждия джоб съвсем на бащиния го обърнахте...

 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  а защо не получи направо годишна карта? Какъв е проблемът?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#10] от "klecho":

  ами рационалното решение е намаляване издръжката на бюрократите и политиците.
  Не?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 22. 22 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2483 Весело

  Аз съм вече десет дена на велопоход и се очертават още 15. Не ми трябват никакви безплатни билети!
  Тоя младеж къде ще обикаля без пари? Къде ще спи, какво ще яде? То хамбургера във Виена да не е лев и пеесе като в Гулянци?! Или нощувката 15 лева като по хижите?
  Второ, ще го направят щото са наясно, че много малко хора ще се възползват особено за месец.
  Ето и аз подарявам резен домашен кашкавал, ама щото знам, че никой няма да се качи до хижата да си го иска!

  В Русия съм! В Русия съм!
 23. 23 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2483 Любопитно

  До коментар [#17] от "deaf":


  "Младият човек от Гърция например,който току-що стъпва в живота,(така да се каже),откъде би имал пари да отиде до Париж?! "

  Младият човек от Гърция ще си намери работа първо и посе ще купонясва!
  Щом иска Париж-да си намери работа в Париж!

  В Русия съм! В Русия съм!
 24. 24 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#21] от "Николай Теллалов":

  Ами, за администрацията отиват 6% от 158 милиарда годишен бюджет, за последната година. На теб оставам да сметнеш колко е това (предполагам, със сметки за трети клас се справяш). Накратко, и всичките да ги изгонят, пак няма да има средства, да се финансира евроразходката на всички навършващи 18 години.

  Виж, ако се намалят социалните плащания (така близки до сърцето ти) и събраните средства се инжектират в европейския бюджет, положителния ефект би бил колосален!

 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#24] от "klecho":

  социалните плащания не са мили на сърцето ми

  за бюрократите се харчи реално повече от 6%, толкова са само преките харчове; ако пък включим разходите, които следват от вредоносната дейност на бюрокрацията, излиза още по-интересна картина.


  между другото, без социални плащания няма да се размине. Роботизацията намалява работните места, колкото и синекурни да бъдат измислени, колкото и стъкмистики да се правят, неработещите хора ще стават все повече. И за да се върти машината на капитализма, трябва да им плащат, за да могат те да купуват.
  Абсурдна картинка.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2483 Весело

  Ако трябва да сме честни , по-голяма полза и одобрение ще срещне предложение за един месец безплатни курви.
  Не съм ли прав?

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#26] от "Веселин Дечев":

  ще питат ли момичетата? Не ми се вярва да го одобрят.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 28. 28 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Тази инициатива много ми прилича на комунистическата традиция "да дадем работа на всички, да дадем апартаменти на всички, да дадем..." Вместо тези пари да се дадат за образование, ще ги дават за едномесечна екскурзия. За ядене и пиене. Който иска да пътува, да си намери пари и да тръгва. Аман от тоя социализъм вече.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 29. 29 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 323 Весело

  И безплатен секс в Амстердам! Няма да умрете ако му платите от вашите данъци...Например проекта с безплатни еднопосочни билети от Афганистан и Пакистан се оказа много популярен сред ислямската младеж. В Кьолн полицията им направи парти с мажоретки- много доволни останаха. В крайна сметка решиха да приемат и социалните помощи, сега чакат и билети за семействата си от германския данъкоплатец...

 30. 30 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ти прочете ли статията? Дават им ваучер на 18-ят им рожден ден,който важи ШЕСТ ГОДИНИ след това...
  —цитат от коментар 16 на deaf


  Мисълта ми е, че онези, чийто 18-ти рожден ден отдавна е минал, но им предстоят 28-ми, 38-ми, 48-ми и т.н. рожен ден, те защо нямат тази привилегия?! Защо я получават само младите СЕГА, а се пропускат тези, които са били млади преди!
  Чиста дискриминация е това!

 31. 31 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#14] от "xox55541929":До коментар [#15] от "cristo_n":Знам,че се заяждате,но каква дискриминация ви гони?! Младият човек от Гърция например,който току-що стъпва в живота,(така да се каже),откъде би имал пари да отиде до Париж?! Докато пенсионерът работил цял живот,би трябвало да е спестил за поне едно пътуване до Париж. И е така - най-ниската пенсия в Гърция е €480. Напълно достатъчни за екскурзия на Запад...
  —цитат от коментар 17 на deaf


  Прав сте заяждам се, но има и друго. Като използвам вашият пример, младият човек от Гърция например, който току що стъпва в живота, има цял живот за да събере пари и да отиде до Париж - стига да не го мързи да работи и да се научи да спестява. Ето на това трябва да бъде научен този млад човек - да работи и да прави сметката на разходите, а не да бъде учен да получава неща на аванта!
  Обратното е с възрастния човек, чийто доходи отиват за лекарства, за подпомагане на децата, за подаръци за внуците и т.н.
  А за хората на средна възраст какво да кажем, чиито пари отиват на 100% за децата им и свързаните с тях безкрайни разходи, като при това плащат и данъци, плащат и осигуровки, и се очаква да платят парите за "младежките екскурзии", без много от тях да са видели или да имат шанс да видят Париж (например)!

 32. 32 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Прекрасна идея напълно в духа на една Обединена Европа. Какво по-хубаво да опознаеш красотите и възможностите на Континента.

  Но повечетро коментиращи тук, доказват че нямат нищо общо с Европа..Плюене, търсене на кусури, проститутки и какво ли не ще проичетете по-горе.
  Дърводелско мислене, на цървуланковци.

 33. 33 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#2] от "xmm":

  След 18 всеки си носи сам кръста. От къде на къде някой трябва да намира на някой друг работа? До кога с този болшевизъм?

 34. 34 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Хубава идея, но не трябва билета да е безплатен. Няма на този свят безплатни неща. "Безплатното" е субсидирано от някой друг. Билета трябва да е с отстъпка, примерно 25% от нормалната цена или пък да се продава по себестойност на услугата. Но не безплатно. Младия човек да поработи, да си изкара пари за билет, и да си купи един с отстъпка и да пътува и да опознава.

 35. 35 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5627 Любопитно

  Хубава идея, въпреки че младите са нетърпеливи и да пътуват с влак ..?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK