В Германия социалният асансьор не работи за бедните деца

В Германия социалният асансьор не работи за бедните деца

© Associated PressЗа всяко пето дете в Германия е илюзия, че това е "страната, където е хубаво да се живее", както се хвалеше самият канцлер Ангела Меркел по време на предизборната кампания. Тези деца израстват в бедност, с малки шансове да се измъкнат от нея.


Минава 15 ч., когато децата започват да слагат на масата чинии с внимателно нарязани чери домати и краставици. Както почти всеки следобед през седмицата, те ще си поделят ядене, което са приготвили в социален център в Лихтенберг, Източен Берлин.


"Забелязваме го най-вече при тийнейджърите, много от тях ни казват: кога най-накрая ще можем да ядем? Не съм ял нищо през деня", разказва Патрик Таванти, представител на учреждението, управлявано от католическата фондация "Каристас". Техните родители не разполагат с финансови средства или време, за да им осигуряват редовно ядене, твърди той.
Тук децата се чувстват като у дома си. "Идвам почти всеки ден", казва тийнейджърката Лейла. "Можем да си бърборим, да готвим или се забавляваме."


Разрушителна спирала


В най-голямата икономическа сила в Европа икономиката е в подем и държавната хазна никога не е била толкова пълна. Въпреки това около 20% от населението под 18-годишна възраст отраства в "относителна бедност" според министерството по въпросите на семейството - ново ведомство, подобно на онова във Франция, където икономическата конюнктура определено е по-малко благоприятна от доста дълго време.


Техните родители разполагат с под 60% от средния за германските домакинства доход. Това прави по-малко от чисти 1192 евро месечно за самотен родител и под 2355 евро за семейство с четири деца.


Тревожен факт в една страна, толкова горда, че е намалила безработицата до най-ниското й равнище след повторното обединение на Германия: над една трета от 2.8-те милиона бедни деца имат родители, които упражняват някаква професия, изтъква Хайнц Хилгерс, председател на Федерацията за защита на децата (Kinderschutzbund).


Отвъд материалната страна на нещата осъзнаването от едно дете, че принадлежи към едната пета бедни, е разрушително, отбелязва Клаус Хурелман, преподавател в училището по управление Hertie, частен университет в Берлин.


"Тогава се завърта цяла една спирала: децата се чувстват изключени, започват да изпитват срам, че не могат да ходят на екскурзии от училище или да канят приятели за рождения си ден. Те в крайна сметка губят увереност в себе си и се справят лошо в училище, тъй като материалната бедност е и бедност на образованието и културата", обяснява експертът.


Огромен икономически риск


"Сега имаме само един тийнейджър, който иска да изкара изпита за завършване на средно образование", казва Патрик Таванти от "Каритас".


Германските училища се затрудняват да интегрират тези деца, често произхождащи от многочислени семейства от чуждестранен произход или от домакинства с един родител.


"Забелязваме нарастваща нужда от храна, но и от помощ за домашните и четенето", обяснява Ларс Дитербранд, представител на Manna, семеен център и детска занималня в сърцето на Гропиусщат, бетонно берлинско предградие, което послужи като декор за филма "Аз, Кристиане Ф., на 13 години, дрогирана, проститутка..." през 80-те години на миналия век.


Подборът, който започва още след завършването на начално образование, често насочва най-бедните към мрежи, водещи до несигурни работни места.


Осъждайки в изследване "една бедност, която се наследява", фондация "Бертелсман" отбелязва, че само едно малко малцинство от домакинствата - между 3 и 16% според категориите - успява да се изтръгне от условията, в които живее.


"Поколения бедни деца стават бедни възрастни и бедни родители", изразява съжаление Хайнц Хилгерс. Пропиляване на хора и "огромен икономически риск" в застаряваща Германия, предупреждава той.


Избиране на своя път


Новото правителство на "голямата коалиция", обединяваща консерваторите на Меркел и социалдемократите, обеща редица помощи, включително повишаване на семейните надбавки и повече детски занимални и училища да бъдат отворени през целия ден, за да улесняват достъпа на майките до работни места.


За Лиза Паус, депутат еколог в Берлин, нищо няма да се подобри, докато данъчната система, която е от периода непосредствено след Втората световна война, не бъде реформирана. Тя дава предимство на двойките с различни заплати, като по-ниската по правило е тази на жената, чиято роля по онова време е била основно да се занимава с децата.


Времената обаче се промениха и "бедността често идва, когато двойките се разделят", обяснява депутатът, подчертавайки, че подкрепата за семействата с един родител е недостатъчна. Де факто 45% от децата, отгледани от един родител, по принцип майката, живеят в относителна бедност.


Истински напредък би било въвеждането на базов доход за всички деца, смятат някои от запитаните фактори. Скъпоструваща идея, каквото новото правителство, привързано към "светая светих" на бюджетното равновесие, съвсем не предвижда.


Министърът по въпросите на семейството Франциска Гифай съобщи, че през лятото ще бъде приет закон, целящ да засили структурите за прием на най-малките. "Всяко дете трябва да избере само своя път, без значение от какво домакинство идва", прокламира социалдемократът Гифай, която е натрупала опит като кмет на проблемен берлински квартал.


Ларс Дитербранд, от благотворителната организация "Малтийски орден" е оптимист, че министърът ще раздвижи нещата на национално равнище. "Може да прозвучи банално, но днешните деца са утрешните работници... и не трябва да се икономисва точно от тях", предупреждава той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Децата от снимката не са верните деца. Поредната либерална подвеждаща статия. Тук става въпрос, за онези чиито родители не считат знанието и трудът за добродетели.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Който смята, че има проблеми, нещастен е и няма перспектива да дойде тук...ще си говорим после...

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  Еми те парите отиват за бежанците.

  За сметка на това семейство бежанци с 5-6 деца получава 5000 Евро. Преди години имаше случай с някъв с няколко жени и много, ама много деца - по линия на социалните получаваше 35 000 Евро. И да не говорим че им дават безплатни жилища.

 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 950 Любопитно

  "Техните родители не разполагат с финансови средства или време, за да им осигуряват редовно ядене"

  А тогава защо правят деца???!

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Бях сигурен, че ще прочета подобен коментар!
  Хора, спрете с тоя хейт. Намерете някакъв смисъл в живота си, занимавайте се с децата си, четете книги, намерете си хоби. Иначе ще продължавате да плюете всичко в БГ, да се изкарвате вечно жертви и накрая ще си умрете в същата тая злоба.

 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 950 Любопитно

  "С"Сега имаме само един тийнейджър, който иска да изкара изпита за завършване на средно образование"

  То пък не е нужно всички да имат средно образование!
  За една сервитьорка или продавачка не е нужно средно образование! За опаковчик в цех или събирач на ягоди също!

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  "Техните родители не разполагат с финансови средства или време, за да им осигуряват редовно ядене"А тогава защо правят деца???!
  —цитат от коментар 4 на Веселин Дечев


  Е те в третия Свят също не могат да ги изхранват, ама правят деца.

  Въпросът е защо политиците предпочитат тях да ги изхранват пред децата на собствения си народ и собствените си избиратели.

 8. 8 Профил на Radkov
  Radkov
  Рейтинг: 10 Неутрално

  "Времената обаче се промениха и "бедността често идва, когато двойките се разделят", обяснява депутатът, подчертавайки, че подкрепата за семействата с един родител е недостатъчна. Де факто 45% от децата, отгледани от един родител, по принцип майката, живеят в относителна бедност."

  Вместо да се опитат да намалят разводите, за да могат децата да израстват в стабилни и здрави семейства, смятат, че е по-добре да вдигат помощите на самотните майки. Искат насилствено да взимат пари (данъци) от отговорните и стабилни семейства и да ги дават на хора, които не могат да поддържат добра семейна среда. По този начин се намалява и раждаемостта, защото се намаляват доходите на стабилните семейства, и ги дават на самотни родители, които през повечето случаи имат само едно дете. Същата депутатка най-вероятно пропагандира и за приемането на повече "бежанци", защото в Германия населението е застаряващо и раждаемостта е ниска...

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  До коментар [#8] от "lfj51540323":

  Фиктивните бракове не са рядкост. Затова има толкова разводи. Ако си женен, плащаш по-малко данък общ доход. Много германки се омъжват за чужденци, заради данъка, а чужденецът - заради разрешителното за пребиваване и за работа. В един момент, тези бракове се разпадат.
  Да не говорим, че германците си падат леко егоисти (макар че това го смятат за свобода на индивида), което също е причината за доста разводи.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 435 Неутрално
  Германците никога няма да напишат черно на бяло дали 95% от тези 20% не изповядват вярата на Мохамед, И единствената книга дето са я прочели е Свещеният Коран. 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1658 Гневно

  Социалната трапеза пречи на социалния асансьор. Прави го безсмислен.

  подпис
 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1658 Гневно

  "повече детски занимални и училища да бъдат отворени през целия ден, за да улесняват достъпа на майките до работни места"

  Разумно и не е нито скъпо нито трудно

  подпис
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Най-полезното което може да направи една държава е да даде добро образование на всички деца. Не трябва да се спираме пред нищо - дори пред волята на родителите.

  "Нашите деца не са наши деца - те идват чрез нас но не от нас"
  Това са думи на непознат ливански поет.

  подпис
 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Не можем да оставим бедните деца да страдат като сравняват себе си с по-богати деца. Не знам как, но дори и въвеждане на униформи е приемлива в името на децата.
  Дори униформите могат да бъдат само някакъв лимит от пари като бюджет на учениците за дрехи и джунжурии. Ако искат да са оригинални нека си шият сами.

  подпис
 15. 15 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":

  20% бедни деца при 16% от населението в бедни семейства /наскоро имаше статия по въпроса в Дневник/ не е многодетност. То означава, че ако средната жителка на Германия ражда по 1,4 деца, средната бедна ражда по 1,75 деца.

 16. 16 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 497 Весело

  Германците имат проблем с чаветата?!?
  Меркел да покани още инджИнери и гинекУлози!

  #killwhitey
 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Този "асансьор" никога не е работил така, както го рекламираха. Изключенията не са правило.
  Капитализмът не предполага всички да са богати. Не предполага дори половината да са богати.
  Даже феноменът "средна класа" се оказа краткотрайна флуктуация - 30 години, след които започна обедняването й.
  На фона на повече от четирите века "класически" капитализъм това е нищо.
  "Модерният" пък сам себе си довежда до абсурд, използвайки технологиите, заместващи човешки труд - платежоспособната маса потребители намалява, за да я поддържат, трябва да им дават пари, без те реално да произвеждат нещо.

  Пред младите поколения, колкото и да са трудолюбиви и ученолюбиви, стои висока бариера - скъпо образование и липса на работни места, както и лошият пример, че се забогатява най-лесно от далавери, политика и чиновничество.
  Нужните за лесното забогатяване знания са идеологемни, не естественонаучни.

  А, забравих и юристите - тяхното пък изобщо не е наука, а системно мошеничество, софистика.

  Реално богатите нямат нужда от друго образование, освен умения да контролират наетите специалисти.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  До коментар [#3] от "realguru":

  Парите по правило отиват при големите пари.
  А вие обсъждате падащите трохи от процеса на този пренос.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":

  За да има кой да ги гледа на старини.
  За да се образува клан, обвързан с кръвно задължение да се подкрепят.
  Многодетността е социалната осигуровка на бедните. Друга нямат.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  До коментар [#6] от "Веселин Дечев":

  Страхотна кариера, нали? От бакшиши и бране всяка година купуват по една яхта...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  До коментар [#7] от "realguru":

  Защото тачат римското правило за "разделяй и владей"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 22. 22 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#10] от "liubo...otdale4":

  Щом дават за пример доходите на семейство с четири деца... Почти направо са казали, каква религия изповядват...

 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  До коментар [#8] от "lfj51540323":

  Насила крепено семейство не е здравословна среда за възпитание

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван К":

  И какви порастват тези деца?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иван К":

  Униформеността само прикрива, и то чисто външно социалното неравенство.
  И повече обезличава, отколкото солидаризира.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5309 Неутрално

  Идеята за гарантиран базов доход на децата докато учат Не е лишена от смисъл , но как ще се контролира и от кого "инвестцията" в бъдещето? От родителите? Не става, защото те са се провалили и от това страдат децата. Външна структура? Още повече...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1781 Любопитно

  С подобни организации навсякъде по света католическата църква е полезна на хората. А БПЦ какво организира?

 28. 28 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 489 Неутрално

  В ердоганова Турция всичко е "добре".Толкова е "добре",че чак си теглят златния си резерв от САЩ,защото икономиката и затъва.Германия има бял кахър!

 29. 29 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 932 Неутрално

  С подобни организации навсякъде по света католическата църква е полезна на хората. А БПЦ какво организира?
  —цитат от коментар 27 на half truth

  Когато БПЦ задължи миряните да и плащат месечна такаса (данък), тогава можеш да и търсиш сметка. С пръдня боя не става.

 30. 30 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#29] от "Гарван":

  И протестантската, да не забравяме! В Швеция данъкът е 1,5% от общия доход. Ама много си правят пас и се откачат от задължението. Тъй че, не сме само ние.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  До коментар [#29] от "Гарван":

  Строеж и ремонт на храмове от бюджета - не е ли скрит данък?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 32. 32 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Абе и да се изучат - добрите работни места в Германия са за германците. За гастарбайтерите - каквото има.

 33. 33 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Германия е най-робовладелстакта държава в цяла европа. Там ако си с руса коса и сини очи, ставаш шефче веднага след университата. Ако си по-тъмничък или пък със източноевропейско име, автоматично влизаш в категорията "бачкатор" и почваш да се "радваш" на развития им комунизъм

 34. 34 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#29] от "Гарван":Строеж и ремонт на храмове от бюджета - не е ли скрит данък?
  —цитат от коментар 31 на Николай Теллалов

  Не мога да ти кажа,а и в този случай търси сметка на правителството не на БПЦ. Аз знам в точност до цент какво излиза от семейният ни буджет за катол. църква.

 35. 35 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Идеята за гарантиран базов доход на децата докато учат Не е лишена от смисъл ......
  —цитат от коментар 26 на penetrating


  Ако не го получават всички хора в обществото, то не е базов доход а комунистическо фаворизиране на някои хора.

  Ако се дава на малолетни, то пак не е базов доход а само "социална помощ" която стимулира раждането на повече бени деца

 36. 36 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 950 Весело

  До коментар [#20] от "Николай Теллалов":

  "Страхотна кариера, нали? От бакшиши и бране всяка година купуват по една яхта..."

  Нито капитализма нито социализма обещават всички да са богати и да имат яхти.

  В Русия съм! В Русия съм!
 37. 37 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#34] от "Гарван":

  А задължени ли сте да им отчислявате от дохода си? В Швеция не е задължително, но ако искаш сватба и кръщене в църква, трябва да си член и да си си платил “ гяволъка” .
  Не че ако им пръсъстваш на службите, не минават с рдни кошнички, да им оставиш нещичко. В последно време се изхитриха и навлязоха в новото хилядолетие и приемат и Swish( мобилна платформа за преводи) ...хитрите му свраки.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 38. 38 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 670 Разстроено

  Тук става въпрос, за онези чиито родители не считат знанието и трудът за добродетели.
  —цитат от коментар 1 на Мизийски ☦


  Това са пълни глупости... Има няколко конкретни групи от които се рекрутира огромното мнозинство от тези деца растящи в бедност и с ужасни перспективи в живота, и в никоя от тях проблемът не е мързел или подобни глупости. Основният случай както го пише и в статията са разделени родители и самотни майки. Самотните майки са бедни не защото са мързеливи или недоучени, а защото системата е така организирана, че не им позволява да работят на пълен работен ден. Има и изследвания, че дори и да си от добра среда и с високо образование окажеш ли се в ситуация на самотен родител веднага се превръщаш в критичен социален случай.
  Другата група са децата от семействата на гастарбайтерите, които не само често имат не много добро езиково ниво, но и са от семейства с доста ниско образование. Да се обвиняват за това самите хора обаче също е доста нагло, като се има пред вид, че Германия на времето когато ги вербуваше специално и целенасочено си търсеше черноработници, а не високо образовани специалисти. А да не говориме, че децата с нищо не са виновни в какво семейство са се родили.
  И да не забравяме и третата група: гедеронците... В източна Германия няма мигранти но за това пък има огромен брой лузъри на прехода, които са трайно безработни и чиито деца изначално са социални случаи. Да не говориме, че и първата група, на самотните майки, е особено силно представена сред гедеронците.

  С две думи, проблемите са системни и трябва да се отстранят за да се промени ситуацията. А и между другото няма никакво значение, кой точно е виновен за ситуацията на тези деца. Те са бъдещето на страната и ако ги изпуснат като деца, те цял живот ще тежат на обществото. За това държавата има изключителен интерес да не ги изпуска...

 39. 39 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 670 Весело

  "Техните родители не разполагат с финансови средства или време, за да им осигуряват редовно ядене"А тогава защо правят деца???!
  —цитат от коментар 4 на Веселин Дечев


  Въпросът звучи на пръв поглед резонно, но хора които задават подобни въпроси в никакъв случай после не бива да се чудят защо демографията се срива... Всичко си има цена...

 40. 40 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 670 Весело

  Германците никога няма да напишат черно на бяло дали 95% от тези 20% не изповядват вярата на Мохамед, И единствената книга дето са я прочели е Свещеният Коран.
  —цитат от коментар 10 на liubo...otdale4


  Мдаа, ти може и да чакаш някой да ти напише това което искаш да чуеш, но фактите са друго нещо... Ето ти една карта с регионалното разпределение на засенатите от детска бедност. Лесно ще видиш, че няй силно засегнати са регионите на източна Германия, където коранаджии няма (или само в рамките на статистическата грешка). Но едно си баба знае, едно си баба бае... :)

  http://nachhaltig-sein.info/wp-content/uploads/2014/09/boeckler-wsi_grafik_kinderarmut_Deutschland.jpg

 41. 41 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  До коментар [#36] от "Веселин Дечев":

  Кога е имало социализъм, че да обещава такова нещо?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 42. 42 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 913 Неутрално

  А иначе имат пари да хрантутят над милион пришълци !!!

 43. 43 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3438 Весело

  До коментар [#17] от "Николай Теллалов":

  Ники, феноменът "средна класа" си има и друго име - "работническа аристокрация"!

 44. 44 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#17] от "Николай Теллалов":Ники, феноменът "средна класа" си има и друго име - "работническа аристокрация"!
  —цитат от коментар 43 на patsis


  А са аристокрация защото са по-добри от другите.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 45. 45 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  До коментар [#43] от "patsis":

  Да, предимно

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 46. 46 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  До коментар [#44] от "lz2":

  По-добри в какво?
  Част са по-добри в професията, но мнозина - добри нагаждачи и подмазвачи.
  И просто късметлии да се родят в тази социална група.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 47. 47 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  До коментар [#46] от "Николай Теллалов":

  И късметлии да се родят в правилната страна.
  Ама в последните десетилетия с изнасянето на производството към Азия нещо става размиване на златния милиард, на "средната класа" в Европа - щото стотици милиони индуси и китайци и те претендират да бъдат "средна класа".

 48. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  До коментар [#47] от "patsis":

  Именно
  +

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK