Макрон неприятно изненада Балканите

Макрон неприятно изненада Балканите

© ReutersМакрон отправи едно твърде опасно послание към Балканите. От речта му в Страсбург стана ясно и друго: когато се обръща към европейците, Макрон всъщност визира единствено избирателите в Западна Европа, смята Иван Кръстев.


Речта на Еманюел Макрон пред Европейския парламент даде стартовия изстрел на кампанията за европейските избори през 2019 г. Но след като изслушахме това красиво слово, ние пак не разбрахме дали президентът ще се опита и в Европа да направи онова, което направи във Франция преди година: да разбие политическите партии и да създаде нова проевропейска платформа в опозиция на настоящото статукво.


Дали ще рискува да хвърли ръкавицата към дясноцентристките партии, които в момента са на власт в повечето европейски държави, и по този начин дори да се смрази с канцлера Меркел? Как в крайна сметка смята да се справи с нарастващото напрежение между Източна и Западна Европа? И не на последно място - по какъв начин възнамерява да инжектира нова демократична енергия в европейския проект, и по-специално в онези страни, в които хората четат речите му в превод?
Във Франция политиката и поезията вече от векове са в щастливо брачно съжителство и Еманюел Макрон остава верен на тази семейна традиция. Той показа, че драмата му лежи на сърцето: когато говореше за новата "гражданска война" в Европа и за опасностите от национализма, Макрон ефектно възкликна, че не желае да принадлежи към едно "поколение от сомнамбули". И притесни политическите си опоненти от европейското дясно, защитавайки европейските ценности не само срещу посегателствата на авторитарни властници извън ЕС (разбирай Русия, Китай, Турция), но и срещу антилибералите у дома (разбирай Унгария, Полша).


Той спечели точки и с политическия си прагматизъм, доколкото се отклони от класическите федералистки нагласи на прогресивните среди във Франция и не се застъпи за Съединените европейски щати, а вместо това предложи общоевропейски дигитален данък, който ще подсили Брюксел.


Предпазлив визионер


Френският лидер явно е решил да влезе в ролята на предпазлив визионер. За своите предпочитани политически опции той говори по-скоро с намеци, отколкото в прав текст. Като реторика речта му беше мощна, но всъщност най-забележително в нея беше премълчаното. Макрон подмина с подозрително мълчание например въпроса за реформите в еврозоната, който беше централен в речта му в Сорбоната миналата година.


Това мълчание е ясен сигнал за трудностите в германско-френските преговори за Европейски валутен съюз. Той почти не засегна позицията на Европа по отношение на свободната търговия и остана политически уклончив както по въпроса за справяне с миграцията, така и за отношенията между Европа и Съединените щати.


Генерал Дьо Гол навремето беше казал, че истинският лидер винаги крие в ръкава си някаква изненада, която другите не могат да схванат, докато в същото време тя предизвиква у публиката задъхан възторг. Изненадата в ръкава на Макрон беше посланието му за бъдещето на европейското разширяване.


"Аз не искам Балканите да се обърнат към Турция или Русия", каза френският президент в Страсбург. И веднага добави обаче, че не иска и такава Европа, която макар още сега да функционира трудно с 28, а утре дори само с 27 страни членки, въпреки това смята, че може да продължи със същата галопираща скорост напред и скоро да обединява 30, ако не и 32 държави при същите правила.


Изявление с взривоопасен потенциал


Макрон постави пръст в раната и мнозинството европейци сигурно ще се съгласят с него, че няма никакъв смисъл да се говори за разширяване, ако не е ясно какъв точно ЕС искаме да разширяваме. В момента определено няма никакъв ентусиазъм за разширяването на Евросъюза, независимо дали с държавите от Западните Балкани, с Турция или с Украйна. Ако се проведе допитване, мнозинството европейски гласоподаватели със сигурност ще кажат, че по-скоро предпочитат ЕС да се свива, отколкото да се разширява.


Но като практическо въздействие това послание на Макрон беше истинска политическа катастрофа. Да, патетичното възклицание на Жан-Клод Юнкер, че единствената алтернатива на интеграцията на Балканите е нова война в региона, може да се пренебрегне като типичен пример за баналността като последно убежище.


Истината е обаче, че изявлението на Макрон съдържа взривоопасния потенциал да влоши допълнително положението в региона. България, която в момента председателства ЕС, има пълното право да упрекне френския президент, че на фона на неговото изявление старателно подготвената среща на върха за Западните Балкани през май започва да звучи като лош виц. Европейската комисия пък има пълното право да тълкува неговото изявление като нож в гърба. А проевропейските реформатори в региона имат пълното право да обвинят Макрон, че подкопава позициите им.


"Конструктивната двусмисленост" - дълго време точно това беше предпочитаната брюкселска стратегия по отношение на Балканите. Европейските политици обичат да повтарят, че когато става дума за приемането на страните от Западните Балкани в ЕС, единственият въпрос е "кога". В действителност никой в Брюксел или в Белград не вярва, че през 2025 г. някоя от страните в региона ще бъде член на ЕС.


Независимо от това досегашната игра на Брюксел се наричаше "Държим вратата отворена за Балканите", а Макрон реши да затръшне тази врата - поне за момента. И никой не може да го упрекне за това. Можем обаче да го упрекнем за друго: той "замрази" разширяването, без да предложи някаква алтернативна, и така едновременно влоши кризата на Балканите и отслаби позицията на ЕС в региона. Стана ясно и още нещо: когато се обръща към европейците, Макрон всъщност визира единствено избирателите в Западна Европа.


Иван Кръстев е ръководител на Центъра за либерални стратегии в София, изследовател в Института по хуманитарни и социални науки (IWM) във Виена. Основател и член на Европейския съвет за външна политика. От 2015 г. насам Кръстев редовно публикува анализи за международното издание на "Ню Йорк таймс". Настоящата статия е писана специално за "Дойче веле".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Макрончо дърпа одеялото към себе си. И като гледам, май ще го скъса.

 2. 2 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Въобще идеята за Съединени Европейски Щати е за хора с глобално мислене и амбиции , каквито западна Европа не предлага , страха че може да се изгуби статуквото показва тесногръдие , което си противоречи с помпозните идеи на някои хора

 3. 3 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Общоизвестно е, че един конвой (различни кораби - търговски, военни за охрана, танкери) върви със скоростта на най-бавния кораб. И минава през различни опасности - лошо време, недостиг на гориво (танкерът зарежда), нелепи сблъсъци (тогава едни оказват помощ на други), вражески подводници (военните кораби активно пазят търговските)

  Но. Когато се стигне до нужда от минимизиране на щетите (загубите се твърде големи), някаква спешна нужда от промяна в плана (военния ескорт е нужен на друго място) - то тогава по-бързите казват на по-бавните: "Вижте, пичове, трябва да се разделим, няма начин. Конвоят се разпръсква на групи, търговските кораби поотделно. Давайте както прецените за добре, за да оцелеете поединично. Ако имате късмет и се придържате към плана - ще се срещнем на уговореното място. Успех." И отплуват.

  България е в положението на един от най-бавните и непостоянни кораби -един ден се движим добре, но на другия ден правим ненадейна авария и спъваме целия конвой. А понякога откровено се правим на маймуни и си чешем ...фъстъците пред фрегатите, искайки още от онова, сладкото. И те неразбиращо клатят глава откъде се взе тая гемия. Накрая ни казват "Конвоят се разпръсква, чао и успех."

 4. 4 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "защитавайки европейските ценности"
  Макрон извърши бомбардиране на чужда държава в нарушение на международното право и въз основа на доклад с фалшива информация от собствените му служби. Те го лъжат, а той не го разбира (евентуално?).
  Какви ценности, цялото му изказване в европараламента е една голяма глупост.
  Поезия?

 5. 5 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Да кажем за статията - прекалено драматични изводи по твърде незначителен повод. ЕС трябва да се реформира и това всеки го вижда. Присъединяване на нови членове по старите правила означава още по-тромав и неефективен съюз. И сега всякакви орбановци прибират субсидиите и избутват негативите към Брюксел. За доста от новите членове думата солидарност е трудно разбираема. А Брекзит показа, че популизмът, също както и невежеството, е сила. Така че разширение ще има, но алед или в най-добрия случай паралелно с промени в ЕС.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5966 Неутрално

  Идеята на Де Гол за Европа от Атлантика до Урал, е включвала унитарен съюз под лидерството на Франция. Нещо като пост-наполеонизъм. И сега франсетата се опитват да правят нещо подобно, но освен помпозни пози и високопарни речи, друго покритие почти няма.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Стана ясно и още нещо: когато се обръща към европейците, Макрон всъщност визира единствено избирателите в Западна Европа..."
  А така! То си е ясно, че още с приемането ни в съюза ще бъдем единствено и само донори на запада с работна ръка и че източна Европа по- скоро се приема, за да се използва като щит за евентуалните заплахи от изток. Никога не са ни имали за равни със себе си!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3962 Неутрално

  ... Макрон отправи едно твърде опасно послание към Балканите. От речта му в Страсбург стана ясно и друго: когато се обръща към европейците, Макрон всъщност визира единствено избирателите в Западна Европа ...

  Ха, дубрютрю!

  Ама на прогресариата тукашен Иван Кръстев трябва да му го каже.
  Дано вдене и престане да се лигави подир медийно надувания си пореден "Лидер" ...

 9. 9 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#3] от "Черен хумор на кило":

  Това беше добро. ЕС като PQ17. Русия ще е с ролята на Тирпиц, ръмжи плаши, но нищо не прави (да не са луди да си загубят пазарите на газ и нефт).

  ИК само е забравил да я спомене като плашило и като антиглобален играч и от много льошите.

  А Макрон е типично франсе, лицемер, хлъзгав дърпа чергата към себе си. Жалко за френците, които неистово се нуждаят от политик ако не от ранга на де Гол, то поне Ширак или Митеран.

 10. 10 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Макрон не е изненадал неприятно Балканите, а една част от страните на бивша Югославия. Да оставим настрана, че Косово не е признато от всички държави на ЕС. Приемането на тези държави, пълни с дрязги по между си, при сегашните правила, които предполагат пълно единодушие при приемането на решения, ще блокира напълно ЕС.

 11. 11 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Според франсето Западните балкани ще гледат Европа през крив Макрон,пардон,макарон.А от възток-Путин потирая руки...

 12. 12 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Кръстев може да е всякакъв, но отлично знае, че разширяването на ЕС, особено по посока Западни Балкани, не зависи толкова от Брюксел, колкото от Вашингтон.

 13. 13 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Каква трагедия от казването на добре известни истини. А какво предлага тов. Кръстев? Приемане на Босна и Украйна веднага? Или безкрайно продължаване на текущото състояние на ЕС? Което за всеки е ясно, че е нестабилно. Както и всяко разкрачено положение.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 14. 14 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Изненаданият най-неприятно от Макрон е всъщност спонсорът на Кръстев, който беше заложил на Ле Пен и корумпето Фийон, на което плащаше сказките по форуми в Русия. Плановете за блокаж или дори отделяне на Франция от ЕС се сринаха, та сега трябва да се плаща да се лее кал по Макрон. От ежедневната сводка на Блиц за поредното руско вундервафе, та до изсмуканите от пръстите анализи на Кръстев.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3962 Неутрално

  Макрон се е засилил Франция след Брекзит да заеме мястото на Британия като "първа дружка на САЩ в ЕС". Като страна, член на СС на ООН, ядрена държава и бивша колониална Империя с все още налични отвъдморски територии Франция има обективния потенциал за това. Но и Тръмп му помага, атакувайки Германия допълнително по чисто икономически американски причини.
  От чисто икономическа гледна точка - Макрон беше турен да "реформира" закъсващата Франция. А идеята е после за "оправянето" на Франция да се използва потенциала на Германия. Чрез и през "реформирания ЕС" и "реформираната Еврозона". Което автоматически "реже" както Източна Европа, така "порязва" и Германия, за която векторът Източна Европа, включително до Турция и Русия, е много важен. Така неминуемо се "олабва" връзката Германия - Източна Европа, за да се придърпат към Франция ресурсите на Германия, но и се отваря капията за нарастване на американското влияние в Източна Европа. За което Щатите са навити и което гледаме напоследък - само да ви припомня ролята на американците по казусите Македония, Косово и особено Украйна, където те напълно изместиха в момента Германия и Франция.
  Та в момента може да кажем, че в "реформирането на Европа" Франция на Макрон и Щатите на Тръмп играят ... е, поне синхронно, ако не чак като съюзници.
  Потърпевши - Германия и Източна Европа.
  За нас - кофти новини.
  За да не утечем - трябва с всички сили да се стремим да се държим с Германия, която в тази ситуация си ни остава единствената "европейска котва". Отново ...
  Да ви припомням ли от къде идва българския лаф "гаранция Франция"?

 16. 16 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Ми нормално е европейците да се замислят - Украйна има проблем с териториалната цялост и преди този проблем да бъде решен няма да влезе в ЕС. Турция има проблем с правата на човека и преди да го реши няма да влезе в ЕС. Косово има проблем с... всъщност кой признава Косово за държава? Македония има проблем с името. Сърбия след като беше бамбардирана демократично няма никакви намерения да влиза в ЕС. Кой остана - Албания? България в Шенген? Че ние една ограда не можем да поддържаме, а по летищата чужденците си минават свободно, понеже граничните пушат навън. Едни от най-големите - Великобритания - излизат. Защо е воят срещу Макрон?

 17. 17 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Иван Кръстев ви подаде упорките - пишете тавариши тролове!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Не вярвам, че има европейски ценности.
  След като години наред лъжат източно европейците, че ни продават шоколад, а всъщност за нас е приготвен по специална рецепта с палмово масло, им нямам вяра.

  Другото нещо, което много ме дразни е цената на газта. Не я договаряме общо за ЕС, а всеки поотделно се разбира с Русия. Колкото по-силна икономика си, толкова по-добра цена договаряш. За Германия най-ниската цена, а за България и Румъния най-високата. Така нашите стоки ще са винаги по-скъпи и няма да могат да се конкурират със западноевропейските, а това ни е основната полза от ЕС, свободния пазар.
  Та когато е да изкарват печалби от нас и да ни продават техни стоки, сме равни, а когато трябва да спечелим нещо от това членство, ни замазват очите с еврофондове.

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4063 Неутрално

  И. Кръстев търси под вола теле. Само не разбрах откъде се разбра, че когато Макрон се обръща към европейците, визира Западна Европа. И защо е необходимо ние да се правим на различни от западноевропейците.

  (от известно време управляващите проявяват невероятна активност по т.нар. "война по пътищата", като се захванаха и с велосипедистите.
  И нито и намек за съдебна реформа!)

  А иначе е тъжно на спонсора на И. Кръстев от Евразия. Добър или лош, но ЕС има нов лидер

 20. 20 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 569 Неутрално

  "И веднага добави обаче, че не иска и такава Европа, която макар още сега да функционира трудно с 28, а утре дори само с 27 страни членки, въпреки това смята, че може да продължи със същата галопираща скорост напред и скоро да обединява 30, ако не и 32 държави при същите правила."

  Прочетох го няколко пъти и не разбрах какво не иска. На това, изглежда сбъркано, изречение се основава основната теза на автора.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8107 Неутрално

  "Макрон реши да затръшне тази врата "
  Като гледат нас, сигурно косата им настръхва, че след десетина години ще има още 5-6 като нас в ЕС.

 22. 22 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Макрон бързо ще катастрофира в централна европа. След брекзит не остана много от тъй нараченета западна европа в ес и тежеста се премества значително на изток. Как я мисли да ставам в голям европа нез тяхната подкрепа не ми е ясно. С португалия и гърция?

 23. 23 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#20] от "Whoops":

  Ок, напънах се още малко и зацепих.

 24. 24 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Стана ясно и още нещо: когато се обръща към европейците, Макрон всъщност визира единствено избирателите в Западна Европа..."А така! То си е ясно, че още с приемането ни в съюза ще бъдем единствено и само донори на запада с работна ръка и че източна Европа по- скоро се приема, за да се използва като щит за евентуалните заплахи от изток. Никога не са ни имали за равни със себе си!
  —цитат от коментар 7 на Ogiigo


  Дай да обвиняваме Запада, че повсеместното невежество в България избира или мутри, (които хем са са проевропейци, хем в моменти на съпричастност им показват среден, както в случая с НЕизгонените колхозни разузнавачи), или гласува за нечестиви проколхозници (които нехаят че обричат страната на бавна гибел ако влезе в повторен съюз с вирусът на планетата, само и само да спечелят малко рубл... едва ли, по-скоро евро или долари). Няма да видите същите тези душевни останки да ползват руски продукти - коли, компютри, таблети, хладилници....), защото знаят че колхоза е обречен заради вековете тирания, промили безвъзвратно мозъците и ДНК-тата на масовата бляд. Затова въпросната бляд е толкова комплексирана по Черноморието, нахална, нехаеща за спокойствието на останалите туристи, не може да се смесе с тълпата никъде по света защото дори не знае друг език освен гнусно звучащия руски такъв и няма култура за добро общуване.

 25. 25 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Стана ясно и още нещо: когато се обръща към европейците, Макрон всъщност визира единствено избирателите в Западна Европа..."А така! То си е ясно, че още с приемането ни в съюза ще бъдем единствено и само донори на запада с работна ръка и че източна Европа по- скоро се приема, за да се използва като щит за евентуалните заплахи от изток. Никога не са ни имали за равни със себе си!
  —цитат от коментар 7 на Ogiigo


  Когато българите (масово, като общество) започнат да се държат повече като европейци и по-малко като ориенталско-руско тъпанари, може и да започнат да ни приемат за равни. Не може президентът и половината парламент да са на практика открито анти-европейски настроени и да очакваш различно отношение.

 26. 26 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Ало, рубладжии, каква добра новина за вас. Боко и Радев правят "каквото могат" да затрият българската държава.
  Това казва Макрон.

 27. 27 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Ами, че то никога не е имало голямо желание за разширяване не ЕС. Когато комисията "Юнкер" застъпи на власт, първото нещо което направиха, беше да обявят, че разширяването е последната точка от дневния им ред.

  После влиянието на Русия и Турция в региона неочаквано се засили, та трябваше да се изрекат едни лъжи. При все това, когато някой необмислено спомена 2025 като година на разширяване, лично Юнкер излезе на другия ден да го опровергае.

  Според мен, разширяването преди 2040 няма как да се случи.

 28. 28 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 539 Гневно

  До коментар [#3] от "Черен хумор на кило":

  Да ти имам и логиката,ЕС колкото и да ми харесва се вижда от далеч че е дволичен,и вече не правя разлика между елементарни русороби и зомбирани с европейски идеи отвяни от реалността хора,ЕС си помпа икономиката основно на големите държави,поредното доказателство са тези 300млрд. които щели да отидат за ЮЖНИТЕ държави,в които отново Б-я не попада,ами видиш ли ти Гърция,Италия и Испания-държави които не спазват изобщо принципите на намаляване на външен дълг,който между другото в Б-я е трета в европа по-най-малко дълг.Вие изобщо разбирате ли какво е да ти налеят 20-30млрд.евро за 4-5г и какво е да накраш народа си да ги изкара тия пари?С какво Гърция заслужава повече от Б-я,защото спазва някакви правила?Абсолютен двоен стандарт има към Б-я.А пък за храните и за северен поток да не говорим толкова ОЧЕИЗВАДНО Е,че просто няма накъде.

 29. 29 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Напълно съгласен съм с представителя на комсомола, работил само в няколко не много лицеприятни финансови институции г-н Макрон, че най-голямата заплаха са руснаци, турци, китайци и разбира се Орбан, в крайна сметка лично Орбан заедно с няколко руснака караха камиони и газиха хора из Франция, стреляха срещу полицията, направиха гета, където последната избягва да влиза. Разбира се, че руснаците цоцат здраво социални помощи, правят по 20 деца и не говорят бъкел френски. Само преди седмица Макрончо се прегръщаше ухилен до уши със саудитския сатрап, който го гледаше доста извисоко и даже за секунда не му каза нещо за правата на жените или Йемен, където онзи ден саудитските демократи за пореден път нацелиха сватба и избиха маса хора със западно оръжие. ЕС изперква съвсем, ясно е че се търси външен враг или такъв с партиен билет, но ако някои си мисли, че каракатура като Макрон ще изкара повече от един мандат много се лъже. Франция се люшва по глупавата американска орбита, давайки си дупето за нищо, търсейки "величие" там дето го няма, перчейки се с някакви ракети покрай Сирия, докато Меркел с прагматизма на немкиня си подписа Северен поток 2 и в следващите години ще снабдява точно Макрон и източните си съседи с евтина немска (руска) газ, без да й пука че заобикала демократична Украйна. Въобще очаквани ни веселба, препоръчвам на Тролажа да прочете Подчинение, много хубава книгка, описваща перфектно съдбата, която очаква Франция, в комбинация с Белгия.

 30. 30 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#9] от "olimpipanov":

  За кого е добро? За Европа ли? Вие не сте у ред ша знайш. Доброто за Европа умря след Шрьодер и Ширак. Ей наистина сте... ми той Кларк го каза - няма да позволим силна Европа, ако ще и да се наложи употребата на сила.
  Някой ден ако се събудите от евроатлантическият си сън, ще е вече късно.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  До коментар [#27] от "klecho":

  "Ами, че то никога не е имало голямо желание за разширяване не ЕС. "

  Не е вярно, зле прикриват лакомията си за нови пазари.
  Сега така се напъват за Македония.
  Когато местните се осъзнаят, като поляците и унгарците например, се започва едно мрънкане "ама защо ви приехме". Всичко се върти около желанието за по-добри печалби.

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Изводите на Кръстев са прекалено умишлено пресилини, дори бих казал погрешни (виж речта на Макрон).От къде следва, че френският президент се обръща само към избирателите на Западна Европа?Макрон отхвърля авторитарните управления на Орбан, Путин, Ердоган и т.н.и е за укрепване на либералната демокрация.А Кръстев е фен на Путин.

 33. 33 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  Май изглежда, че ЕС вече не му се занимава със същите драми, дето преживя при последното разширяване с нас и Румъния - вече толкова години след него, корупцията и олигархията са си същите, само дето сега имат достъп и до европейското финансиране.....А имаме и доста повече кандидати накуп от преди, без обаче те да са си мръднали пръста да променят нещо за добро - и в Македония, и в Албания ( да не говорим за Черна гора!) корупцията и организираната престъпност са държавно насърчавана политика, често дегизирана зад привидните лозунги на национализма. Клановото забогатяване е факт, переспективите пред обикновенните данъкоплатци - мижави, натрупани проблеми за решаване - колкото си скате....Та надали европейците горят от желание да се потопят в следващото блато, а от сегашното още не са излезли....

 34. 34 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Тъй като сериозно дълбая в ученето на френски - чух няколко пъти речта на Макрон и я превеждах с внимание към детайла - мога да кажа уверено, че Иван Кръстев съзнателно внушава спекулативни твърдения или най-малкото ЗАГЛАВИЕТО НА СТАТИЯТА Е ЛЪЖА.
  Отдавна наблюдавам трансформациите на Иван Кръстев и неговия дрейф към пропагандните буламачи от руската кухня, така че неговите спекулации спрямо Европа ги гледам критично и НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН с думичките на Кръстев за "истинска политическа катастрофа", за "нож в гърба", за "нарастващото напрежение между Източна и Западна Европа" и т.н., защото нещата не стоят така.
  Антиевропейците осъзнаха с панически нотки в гласа, че Макрон е опасен, че Макрон повежда Европа към вдъхващи живот реформи, че Макрон ще направи това, срещу което кремълската хибридна военна машина работи организирано и настойчиво - една единна Европа на прогреса и правото, на бизнеса и иновациите.
  Антиевропейците извадиха Кръстев да говори нещо си там "много умно" срещу Макрон, защото другите им защитни "аргументи", че Макрон имал по-възрастна съпруга и нямат деца, че бил "маша на Ротшилд", че имал "наполеонов комплекс, дето щели да го доведат до Ватерлоо" - са тъпи и неубедителни.
  СТАТИЯТА Е ПРОВАЛ.
  Под нивото е на всичко, писано от Кръстев.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 35. 35 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Макрон е поредния некадърен френски президент, който се огъва пред социалистическия диктат на профсъюзите.

  Евроатлантида
 36. 36 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  ... Кръстев да говори нещо си там "много умно"
  —цитат от коментар 34 на Торбеш

  Много ми хареса тази формулировка. От край време имам чувтвото, че Кръстев прави и е правил винаги именно това - да дипли дълбокомислени изречения, които работят за системата. И понеже говори гладко, може да заблуди доста хора, че е стойностен анализатор.

 37. 37 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Доста се постара Бойка Борисов да даде тласък за привличането на Западните Балкани в ЕС, а един такъв "велик" президент, който не може да оправи собствената си държава и всеки ден там се стачкува с един замах ликвидира всичките му усилия. А като си помисля, че спечели изборите за президент с грандиозните 27 процента от избирателите ми се струва, че мажоритарната система за избори във Франция никак не е удачна.

 38. 38 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#15] от "xm...":

  ...........................+++++++++++++++++++...............!!!!!!!!.........АДМИРАЦИИ.....!!!!!!.....чуден КОМЕНТАР...........само да вметна ,че НАС общо взето НИКОЙ не ни БРОИ , а само ни ИЗПОЛЗУВАТ....../....ресурси , територия , ЧОВЕШКИ ПОТЕНЦИАЛ......//...той междувременно оттече на запад и продължава да оттича.......//......../.....а за АВТОРА на СТАТИЯТА.........много КАЧЕСТВЕН АНАЛИЗ........!!!!!......../отдавна съм ЗАБЕЛЯЗАЛ безпристрасното и обективно и задълбочено представяне на събитията от автора...........!!!!!!......това общо взето е рядкост в най-новата ни история но е ОГРОМЕН ПЛЮС и ЦЕНЕН КАПИТАЛ за АВТОРА......../

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 39. 39 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1701 Разстроено

  До коментар [#28] от "gembirdkz":

  ........................++++++++++++++++++++++..............!!!!!!!!!!!!!1

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  Истината е обаче, че изявлението на Макрон съдържа взривоопасния потенциал да влоши допълнително положението в региона.
  ======
  Нищо ново под слънцето. .....
  Света на англо саксите никога не е желал едни мирни Балкани.......
  Теза която съм защитавал неведнъж тук .......
  За тях ,Балканите са били винаги площадка за военно политически експерименти от най разнородно естество.....
  Едни мирни Балкани са потенциална политическа заплаха за англо саксите.....

  Bukalemun
 41. 41 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#34] от "Торбеш":

  Без да споделям ентусиазма ти за Макрон, си напълно прав за Кръстев. Той от доста време го играе гаварит Масква.
  Тепърва ще видим дали Макрон е държавник и европейски лидер, но слуховете, че имало разрив между Изтока и Запада, са грижливо поддържана пропаганда, която няма нищо общо с реалността.

 42. 42 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1701 Весело

  До коментар [#29] от "Moxito":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++........браво бе.......неска във форума много интересни КОМЕНТАРА.......!!!!!!......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 43. 43 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Добре че има и лидери като Макрон, защото брюкселските зелки като нищо ще натикат целият паноптикум от западните балкани в ЕС, после серия о референдуми и адио ЕС.

 44. 44 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 940 Неутрално

  На Макрон идеите са намеци и двусмислици. Засега единствената ясна визия за ЕС има Орбан и около тази визия се обединяват общо 8 европейски държави засега, с потенциал в скоро време да нарастнат до 12-14 държави и това е Европа на националните държави. По-малко власт на Брюксел,Макрон или Меркел, засилване на националния суверенитет, опазване на външните граници, национални култури вместо мултикултурализъм, вън бежанци и неканени и пр.

 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Любопитно

  До коментар [#10] от "gianni":

  Макрон не е изненадал неприятно Балканите, а една част от страните
  ======
  Такива като теб и в калчища да ги мачкат с крака ....пак ще се оправдаваш , че е било като масаж......

  Bukalemun
 46. 46 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Доста се постара Бойка Борисов да даде тласък за привличането на Западните Балкани в ЕС, а един такъв "велик" президент, който не може да оправи собствената си държава и всеки ден там се стачкува с един замах ликвидира всичките му усилия. А като си помисля, че спечели изборите за президент с грандиозните 27 процента от избирателите ми се струва, че мажоритарната система за избори във Франция никак не е удачна.
  —цитат от коментар 37 на voyko


  Настойчиво моля тъпите измежду нас да не пишат, а повечко да четат.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Любопитно

  До коментар [#19] от "historama":

  И. Кръстев търси под вола теле.
  =======
  Нека тази статия най накрая отвори очите на такива като вас....
  По ясно няма как да бъде пояснено......
  За запада , едни обединени Балкани са кошмар. ....КОШМАААААР !!!

  Bukalemun
 48. 48 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1701 Весело

  До коментар [#40] от "eti mehter":
  ........еееее" те " общо взето времето им тиктака на ОБРАТНО...........ако мислиш ,че ИМПЕРИИ като ТУРЦИЯ , КИТАЙ и РУСИЯ ше седят и ше ЧАКАТ франсетата и еснафите да ФТАСАТ..........?????!!!!!!........БАЛКАНИТЕ МОЖЕ ДА СА В ДРУГА СФЕРА НА ВЛИЯНИЕ.........!!!!!??????.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 49. 49 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Да не се окаже, Иване, че Балканите ще изненадат неприятно Макарон.
  .. с балканска изненада с анадолско усещане.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 50. 50 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#30] от "qwerty 500":

  Нещо не сте разбрали.

  Аз лично съм привърженик на Европа такава каквато са я виждали де Гол, Аденауер и Шуман. Самата Франция има огромни вътрепни проблеми, които тлеят от гидини.

  Това, което искат Макрон и Меркелица е нещо друго. Като цяло може и да е по-добро, но сме безкрайно далеч като обещество, може би не сме дорасли, да не говорим колко са изкривени и опасни някои идеи и действия на прага на поредната идустриална революция.

  Ако продължим така нищо добро не ни чака. Слаба Европа не е в интерес на никой нормален и най-вече на нас и хората за Запад от Калотина. Тамън се откачихме от ненормален режим преди 30г....

 51. 51 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 791 Весело

  До коментар [#5] от "stein":

  „За доста от новите членове думата солидарност е трудно разбираема.“

  Много интересно какво разбираш ти под солидарност? Западна Европа(Германия, франция,...) събира половин Африка и Азия, дава на всеки новопристигнал „нуждаещ се“ 500-600 Евр, на месец, квартира, безплатна медицинска помощ, обучение и иска от другите страни да бъдат „солидарни“, да вземат при себе си голяма част от „нуждаещите се“ при СЪЩИТЕ условия. Защо тази толкова загрижена за солидарност Европа не помисли първо солидарно да даде подобни помощи на населението на бедните в ЕС? Напр. да помага (поне за известно време) на българските пенсионери и всички, имащи доходи под тези дадени на „нуждаещите“ се от Африка и Азия? Или това не се брои за солидарност? Солидарно ли е тази „Европа“ да забърква войни и каши в Африка и Азия под мотото на някави измислени лозунги за „ човешки права и свободи и европейски ценности“ и като се олее да иска всички да носят „солидарно“ последствията?

 52. 52 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Въобще идеята за Съединени Европейски Щати е за хора с глобално мислене и амбиции , каквито западна Европа не предлага , страха че може да се изгуби статуквото показва тесногръдие , което си противоречи с помпозните идеи на някои хора
  —цитат от коментар 2 на Bojidar Vasilev


  От две години мисля че ЕС ще се раздели на ядро СЕЩ свръх-държава (както предпочитат северняците), и на външен пласт който е просто един паралелен икономически съюз (както предпочитат англичани и норвежци).
  Тоест днес може би сме в междинно положение, а утре половината на ЕС ще са по-интергрирани от днес, а другата половина по-малко интегрирани от днес.
  В този вторичен икономически пласт ще бъдат пренасочени и всякаквите Сърбии, Украйни и Турции. Ще са на безвизово общуване помежду си и с "баш ЕС", но следването на общи ценности няма да е задължително (но пък и кур фондове от "баш ЕС"). Така че сигурно и вишеградците ще са във външния пласт заедно с Англия, Турция, Украйна, и западните балкани.
  Въпросът е ние в коя половина ще сме? В половината в която Бркюсел ще държи на каишка нашите управници да се не разпищолят напълно, или в половината в която бързо ще се сринем до нивата на Македония, Сърбия и Украйна, но ще сме "независими"?

 53. 53 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 483 Весело

  Нали знаете, че дипломацията на теория е нещо добро, но от дипломация на квадрат се получава единствено боклук. Макрон се опитва дипломатично да каже: "Не ви щем!", а Иван Кръстев дипломатично премълчава, че Макрон не го казва на народите на балканите, а на балканските мутри.

  73! Go Go
 54. 54 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 861 Неутрално

  .... Засега единствената ясна визия за ЕС има Орбан и около тази визия се обединяват общо 8 европейски държави засега, с потенциал в скоро време да нарастнат до 12-14 държави и това е Европа на националните държави....
  —цитат от коментар 44 на gozambo

  За разлика от Бокича в Унгария и съседните й държави от Вишеградската четворка и през ум не им минава да гонят европейците, инвестирали в страните им.
  Защо ли? Защото имат малко повече ум в главите си.

 55. 55 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 885 Неутрално

  "Не е ляво - дясно а реформа"
  Това е цитат от книгата на Макрон - "Революция. Битката за Франция".
  Изобилстваща с елементарни и очевадно манипулативни/смесване на вярно и невярно/, аргументи защищаващи взаимно изключващи се тези. Разчитащи на елементарна публика. За щастие поне французите не са такава. Все още. Поредният удар отвътре. Маскиран като загриженост за ЕС. Претенциозен и немощен. Какъвто е авторът им. Социалист - неолиберал. Служител на Родшилд. Хем "Революционер", хем "Реформатор". Само Макрон го може. Всички които нанесоха и продължават да нанасят ударите отвътре пред очите на целия свят, Меркел, Макрон, Мей, са хора, които не оставят нищо след себе си. Те нямат и няма да имат свобствени деца. Такъв е и най - слабият председател на ЕК, откакто съществува ЕС - Юнкер. Това работи единствено и само за тези/ никак не са малко/, за които обединена и просперираща Европа/най - голямата икономика в света и повече от 70г. мир/ се е превърнала в ежедневен кошмар и които правят всичко отвън и отвътре, тя да не съществува такава, каквато е.
  Ето още един циттат от въпросната книга :
  "..най-подходящото равнище, на което трябва да действаме, е единна Европа".
  "Разбира се, Европа ще стане по-диференцирана, но тя вече е такава."

  Браво Еманюел. Браво Макрон. Хем ЕС да е "единен", хем "ще стане по - диференциран", защото "вече е такъв." "Одата на радостта" като военен марш, шансон, канцонета или в чалга вариант.
  Подобно дървено желязо проблясва на всеки 10 - 15 изречения от "творението" му.
  Същото е и с емоционалната му реч пред ЕП. Твърде емоционална. Не казваща нищо ново. Но на практика работеща за разединяване на ЕС. При произнасянето и изпи 6/шест/, чаши с вода. От вълнение. Присъщо за чувствителните натури.В подобна ситуация трънчани, които не са завършили Сорбоната, казват - "Излете се като вдовец у оро/хоро/".

 56. 56 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1701 Весело

  На Макрон идеите са намеци и двусмислици. Засега единствената ясна визия за ЕС има Орбан и около тази визия се обединяват общо 8 европейски държави засега, с потенциал в скоро време да нарастнат до 12-14 държави и това е Европа на националните държави. По-малко власт на Брюксел,Макрон или Меркел, засилване на националния суверенитет, опазване на външните граници, национални култури вместо мултикултурализъм, вън бежанци и неканени и пр.
  —цитат от коментар 44 на gozambo


  ......++++++++++++++++++++..............!!!!!!........БРАВО......!!!!!......АДМИРАЦИИ......!!!!!.....аз отдавна съм на МНЕНИЕ ,че това което се СЛУЧВА в Е С нямя как да ПРОДЪЛЖИ.......!!!!!!?????.....ние МОЖЕ ДА НЯМАМЕ ЗАЩИТНИ СИЛИ ..../.....и други ФАКТОРИ има у нас.........!!!!!!?????.........основно свързани с интереси и ПАРИ....../....ама в ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА ХОРАТА ИМАТ КУЛТУРА , ТРАДИЦИИ и ЦЕННОСТНА СИСТЕМА и нема как да ги правиш на МАЙМУНИ.......!!!!!!??????......./ ...не е като да си БИЛ под РОБСТВО ...-700-отин ГОДИНИ.....-турско и гръчко ....../....така ,че НЕЩАТА РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ СЕ СЛУЧАТ и ВСИЧКО ШЕ СИ ДОЙДЕ НА МЕСТО......!!!!!????......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 57. 57 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2768 Любопитно

  "Аз не искам Балканите да се обърнат към Турция или Русия", каза френският президент в Страсбург. И веднага добави обаче, че не иска и такава Европа, която макар още сега да функционира трудно с 28, а утре дори само с 27 страни членки, въпреки това смята, че може да продължи със същата галопираща скорост напред и скоро да обединява 30, ако не и 32 държави при същите правила."

  Къде точно е изненадата? Няма смисъл да се присъединяват нови държави единствено по геополитически причини, без да са готови да понесат "и меда и жилото" на съюза. Останалото е лицемерие, комплекси, загуба на време и доверие. Честен Макрон, истинско явление в политиката.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 58. 58 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Според мен оценката на автора е пресилена и дори звучи доста "балкански".
  Искам да кажа, че първо тук на Балканите няма и една страна която поне от части да покрива стандартите на съюза, като в това число включвам и "стара" членка като Гърция и новите като нас, Румъния и Хърватия. Може би, но не съм сигурен дали Словения покрива изискванията, но все пак последните двете са най-близо до това, което са старите страни членки. Дори и страни като Чехия, Словакия, Унгария и Полша виждате какви ги вършат.
  Но ако погледнем тук пр нас, кой, дали Сърбия, дали Македония или Босна са готови за началото на процеса - не бих казал. И в този смисъл, ако някой реши да каже някаква година в която ще бъде разширен съюза тук на полуострова, ще бъде обикновен лъжец.

 59. 59 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Кръстев хем казва, че (и правилно), че Макрон иска да се позиционира като реформатор и в опозиция на статуквото, хем не е доволон от позицията му за разширението. Виждам противоречие: не може да се угоди на всички.

  Макрон си прибутва пешките напред, няма да има блицкрийг.

 60. 60 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5798 Неутрално

  Визията на Макрон се свива до избиратели, важни за него :)
  Такива няма на Изток, камо ли пък в Западните Балкани, колкото и да са големи диаспорите на сърби и хървати на запад,

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 61. 61 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#3] от "Черен хумор на кило":

  Явно не си чел достатъчно за конвоите и сравнението ти е неуместно. Никога военните кораби през ВСВ не са изоставяли търговските, поради изброените от теб причини. Ако бсе пак използваме вашата аналогия в нашия случай част от търговските от конвоя са решили, че не им се ходи там за където е тръгнал конвоя. Други пък, като нас, им харесва да си развалят машините и компаса и да карат още по-бавно. Военните пък решили, че по-добре да търгуват с врага, отколкото да се бият с него. Или пък качват на своя глава разни удавници по пътя, за да увеличат огнярите в машината. Основният проблем на ЕС е, че няма командир на конвоя с достатъчно авторитет.

 62. 62 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#44] от "gozambo":

  Теб какво те интересува Европа? Нали пишеш от Меката на американския тръмпо-диотизъм - Мидуест или Юг. Гледай си там щатските работи. Разединена Европа е предверие за Русия и Путин а не за САЩ и Тръмп. Тръмп не иска обединена европа заради някакви свои тънки търговски сметки. Само че отслабена Европа е най-добра за Русия!

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 63. 63 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Стана ясно и още нещо: когато се обръща към европейците, Макрон всъщност визира единствено избирателите в Западна Европа..."А така! То си е ясно, че още с приемането ни в съюза ще бъдем единствено и само донори на запада с работна ръка и че източна Европа по- скоро се приема, за да се използва като щит за евентуалните заплахи от изток. Никога не са ни имали за равни със себе си!
  —цитат от коментар 7 на Ogiigo


  че ние по какво сме им равни, освен че сме homo sapiens и може да сме донори на европеидни техни нови граждани? дали ще им станем равни зависи от нас, не от тях. а не виждам особен напън да се изравняваме като гледам радев, сидеров, тиквата и тн

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 64. 64 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1545 Разстроено

  До коментар [#63] от "彼得。斯托亚诺夫":

  Не сме им равни. Бях си в БГ. Ориенталщина, мръсотия и показност. Липса на съпричастност към проблемите на по-слабите и онеправданите. С подобен манталитет, не можем да се изравним в обозримо бъдеще. Отделно от това псувни. Изпреварват се, и се псуват едни други. Можеш да ги чуеш как попържат докато вървиш по тротоара. Според скромното ми мнение Българското общество деградира. Достатъчно е само да видиш какви физиомутри са избрани в парламента и как хората все се опитват да хитруват и прекарат едни други.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 65. 65 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3962 Неутрално

  От две години мисля че ЕС ще се раздели на ядро СЕЩ свръх-държава (както предпочитат северняците), и на външен пласт който е просто един паралелен икономически съюз (както предпочитат англичани и норвежци).
  Тоест днес може би сме в междинно положение, а утре половината на ЕС ще са по-интергрирани от днес, а другата половина по-малко интегрирани от днес.
  В този вторичен икономически пласт ще бъдат пренасочени и всякаквите Сърбии, Украйни и Турции. Ще са на безвизово общуване помежду си и с "баш ЕС", но следването на общи ценности няма да е задължително (но пък и кур фондове от "баш ЕС"). Така че сигурно и вишеградците ще са във външния пласт заедно с Англия, Турция, Украйна, и западните балкани.
  Въпросът е ние в коя половина ще сме? В половината в която Бркюсел ще държи на каишка нашите управници да се не разпищолят напълно, или в половината в която бързо ще се сринем до нивата на Македония, Сърбия и Украйна, но ще сме "независими"?
  —цитат от коментар 52 на patilanskomeze

  +1
  Затова и викам - да се държим твърдо за Германия, която да ни е европейската котва, за да сме вътре. Евентуално може би ще се наложи да си платим масрафа, приемайки спешно еврото. Е, и ако те кандисат. Но шансът е голям, защото сме силно свързани с Гърция, която си е "вътре". Останалите да, отиват на мека периферия и буферна зона ...

 66. 66 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#3] от "Черен хумор на кило":Явно не си чел достатъчно за конвоите и сравнението ти е неуместно. Никога военните кораби през ВСВ не са изоставяли търговските, поради изброените от теб причини. Ако бсе пак използваме вашата аналогия в нашия случай част от търговските от конвоя са решили, че не им се ходи там за където е тръгнал конвоя. Други пък, като нас, им харесва да си развалят машините и компаса и да карат още по-бавно. Военните пък решили, че по-добре да търгуват с врага, отколкото да се бият с него. Или пък качват на своя глава разни удавници по пътя, за да увеличат огнярите в машината. Основният проблем на ЕС е, че няма командир на конвоя с достатъчно авторитет.
  —цитат от коментар 61 на Oggie Petkov


  PQ17, както ти беше казано по-горе.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Convoy_PQ_17

 67. 67 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 600 Разстроено

  "патетичното възклицание на Жан-Клод Юнкер, че единствената алтернатива на интеграцията на Балканите е нова война в региона"

  А републиката ни няма и две пехотни дивизии в пълен състав, какво ли остава за авиация, флот, ракетни, бронетанкови....
  Е, поне сме начело в ЕС по полиция на глава от популацията...

 68. 68 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4182 Весело

  До коментар [#51] от "joro4900":

  Начи Европа да даде на пенсиите по 500/600 евро а родните мутри да крадат еврофондовете?! И когато стане дума за Русия да се прайме на разсеяна булка?!

  klimentm
 69. 69 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4017 Весело

  До коментар [#3] от "Черен хумор на кило":

  +++ Прекрасна аналогия. Нашата пробита гемия едва ли ще стигне до уговореното място, да я търсят някъде в ЕАС след разпръскването на конвоя.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 70. 70 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3823 Неутрално
 71. 71 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  ....и когато стане дума за Русия да се правиме на разсеяна булка?
  ....»»»Според случая...Можем да се правим на заинтересована булка, а понякога и на ядосана даже.
  Скрипалските... мИстерии за мен не са най-подходщия случай да проявяваме някаква солидарност и да "гоним шпионите".

 72. 72 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3371 Неутрално

  Статията е абсолютно манипулативна. Макрон е прав, че не може повече ЕС да си позволява да налива пари в корумпирани управления, с глупавата надежда, че по този начин ще бъдат приобщавани към европейските правила. Положението в Унгария, Полша, Словакия, Румъния и България показва ясно, че тамошните управляващи, тясно свързани с бившата червена номенклатура, прафасонирани като националисти,социалисти, десни и не знам какви си още, са готови единствено да консумират парите на европейския данъкоплатец, но не и да спазват европейските правила. "Проевропейското" управление с ширеща се корупция, което натъпка джобовете на Черепа, Пеевски, Тим с милиони, установи прокурорска диктатура и не престава да прави метани на Путин и Ердоган, го виждаме пред очите си в България.

 73. 73 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3371 Неутрално

  Макрон също е прав ,че при положени че ако броят на държавите нарастне още, няма как тромавият механизъм при вземане на решения, т.е. пълен консенсус, да остане в сила. Подобен механизъм превръща ЕС в ТКЗС, където богатите и развитите страни носят на гърба си бедните и корумпираните като същевремно всяка от тях може да блокира решение, което да спъва по нататъшното развитие.

 74. 74 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3371 Неутрално

  Другарят Кръстев не е ли бил скоро на вечеря с Путин, за да ни осветли за мъдрите му намерения и как Западът трябвало да води диалог с него.

 75. 75 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  От 2-3 години Кръстев съвсем явно работи за Путин и подрива с интерпретациите, които му идват на ум, единството на ЕС. Молодець товарищ Кръстев!

 76. 76 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3823 Весело

  До коментар [#74] от "antonio_vivaldi":Другарят Кръстев не ли е бил скоро на вечеря с Путин, за да ни осветли...?
  .....»»»Не се коси...Другарят Макрон през май ще вечеря с Путин в Москва и ще ни осведоми за путиновите намерения.

 77. 77 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3823 Весело

  До коментар [#74] от "antonio_vivaldi":Другарят Кръстев не ли е бил скоро на вечеря с Путин, за да ни осветли...?
  .....»»»Не се коси...Другарят Макрон през май ще вечеря с Путин в Москва и ще ни осведоми за путиновите намерения.

 78. 78 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#77] от "тулса":

  вечерята на един цар с друг е различно от вечерята на един цар с неговия слуга.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Макрон не е затръшнал вратата пред никого. ЕС винаги е повтарял, че ще приеме Западните Балкани в ЕС когато са готови и само тогава. Няма да приема нови членки само за бройка. Ако Западните Балкани не се стегнат, никога няма да ги приемат. Това винаги е било казвано и никой не го е крил. Макрон просто го каза като лидер на ЕС и това е сензацията, нищо повече. Ако сърбите или босненците си мислят, че ще ги приемат в голямото семейство със сегашните им андрешковщини, много филми са гледали.

  Разбира се, Путин се радва, защото иска да превземе отново териториите от бившия Източен блок. Но само от държавите на Балкните зависи дали ще се поддадат на руската измама, или ще тръгнат по цивилизован път.

  Макрон е отявлен западняк и беше такъв още преди изборите. Неговата политика той ясно е показал през тази една година насам. Европа на две скорости, да пишем реформите само с Берлин, да орежем командировъчните на работниците от Източна Европа... Има ли някой, който да не е разбрал, че Макрон мисли само за Запада, а не за изтока? Но пък затова ЕС е съставен от 27 държави, всяка от която има право на глас. И затова Макрон обикаля като просяк цяла Европа да моли близките до него лидери да го подкрепят. Каквото и да си говори, каквото и да прави, той не е сам в съюза и се нуждае от подкрепата на Изтока. Той е избран от френския народ, за да защитава френските интереси. И е прав да говори каквото си пожелае, стига да е в интерес на Франция. Но има и Орбановци, които няма да му останат длъжни, защото тях не ги е избирал френският народ.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 81. 81 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4578 Весело

  До коментар [#40] от "eti mehter":

  Ети, Макрон е най-много от норманите, не от англосаксите.
  Иначе наистина го има елемента на френско превъзходство като културна особеност на повечето френци.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 83. 83 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#10] от "gianni":

  Точно така ! ++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 84. 84 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#80] от "Lou":

  Макрон не е затръшнал вратата пред никого.
  ======
  Но прави още по лоши неща ....
  Забранява на държава от ЕС , да си сътрудничи с други. ...
  И това ако не е отношение "втора скорост" .....Здраве му кажи !

  Bukalemun
 85. 85 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Много смислен анализ! И показателен, че политическата отговорност на европейските лидери от Стара Европа, е голяма и те трябва да я осъзнават.

 86. 86 Профил на qwj11551823
  qwj11551823
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Семейство Макрон явно не са доволни от онождането на Б.Б. , който даде всичко от себе си , но явно толкова си може.....Няма опит с джендърска , там е по-сложно.

 87. 87 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  ами то отдавна са казали че в Европа има две скорости Едната за ход другата неутрална

  гошо
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#50] от "olimpipanov":

  Този режим го ПОСТАНОВИХА лидерите на САЩ И СССР в Ялта! Той не е едностранчив. Донесе на България както добро, така и зло.
  Аз съм голям почитател на Петя Дубарова. Тя е била изключителна личност и крехка душа. Тя се самоуби заради абсурдите в този режим. Но Уважавам Людмила Живкова.
  Сталин е избивал хора само защото са закъснявали за работа. Незнам ти дали можеш да разбереш, но ако изключим опредлено масивно количество тролове - трябва да го разберат и други хора. Много са го разбрали. Европа беше поделена между САЩ и СССР. Ширак и германския му колега имаха планове за мощна Европа от Владивосток до Париж или обратното. Сега имаме един Макарон който се подмазва на Тръмп и една Фрау, която общо взето е заставена да прави каквото и се нареди от САЩ.

  Даже се чудя защо изписах всичко това - може да се обясни в само едно изречение - САЩ не иска силна Европа. САЩ ще прави всичко възможно за да отслабва Европа. И го прави.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 90. 90 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  От тая снимка най-после съобразих кого ми напомня Макрон - отец Ередия от "Осъдени души" Не смятате ли? При това проблемът му май сходен - хем му се иска, хем дали не му стиска или не може, не е ясно.

  Някои твърдят, че политиката била изцяло локална, и дори позицията ти относно външни страни се определя от местния елит и електорат, т.е. кой те избира и кой ти плаща. Да избягваш от адресирането на местните проблеми е също решение. Саркози се опита да поразбърка френската икономическа локва и де го сега? Така че не мога да виня макрон за решението му да е не френски, а европейски фюрер (водач означаваше, нали?).

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 91. 91 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#3] от "Черен хумор на кило":

  "България е в положението на един от най-бавните и непостоянни кораби"

  Корабът е плавателно средство със собствен ход, докато ние сме по-скоро шлеп и ни закачиха да ни теглят само защото не искаха ветровете да ни издухат в руски води.
  Това пак хубаво, че представяте ли си на какво би заприличала България, ако управляващите не трябваше да давад вид пред европейските институции.От друга страна, обаче, това ни прави карикатура на Гърция: неудачен рентиерски капитал единствените способности на който са да боцне хоботче и смуче от Европата.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 92. 92 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4063 Неутрално

  Един измислен анализ на Иванчо Кръстев.
  Иванчо, много издишаш! Спонсорът ти няма да е доволен.

 93. 93 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#63] от "彼得。斯托亚诺夫":

  Петьо, съгласна съм с Вас и ако мога да изпунтирам китаеца:

  "Може да сме хора, но не сме човеци."

  ... или обратното, в зависимост от това кой термин включва обществените ефекти, и за кой сме 'фанати от гората.

  Апропо, никога не съм харесвала Конфуций, точно заради интерпретацията му на "пътя" и за ролята на човека - депресиращо. Мене си ми харесва Лао Дзъ:
  " 道可道,非常道。"

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 94. 94 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Весело

  Беше интересно да разбера, че микрон се обличал във вонна униформа при посещението на някъкви воени, пък никога не е бил в армията. Този индивид е с доста бъгове под косата.

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 95. 95 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 380 Неутрално

  За какво нарастващо напрежение между Източна и Западна Европа говори не ми е ясно? Ако става въпрос за бежанците, то тогава напрежението е м/у десните популисти и статуквото. За какво друго напрежение не ми е ясно. Аз не виждам напрежение, и не ми е ясно какво е ''източна европа'' и какво е ''западна европа''? Гърция къде е ? България къде е? Естония къде е?

  Също така, кой по точно го избра Макарон за лидер на ЕС? Аз не помня да съм гласувал за него, кой е той че сам така уверено ще определя правилата за останалите страни?

 96. 96 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Иван Кръстяф, ръководител на центъра за хибридни внушения. Пробутан от КГБ в предверието на Запада, за да пуска от време на време опорни точки за читатели които са малко по-напреднали в мисловния процес.

  Ето какво внушава поредния пасквил на Кръстяф:
  1. ЕС не иска да се разширява и няма воля да се разширява,
  2. Франция не се разбира с Германия и може дори да се поскарат,
  3. Няма смисъл ЕС да се разширява на Балканите докато не се реформира отвътре,
  4. Балканските държави са прецакани изначално.

  За изтънчени агенти на Масква като Кръстяф ще има специално място в ада.

 97. 97 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Изяжте ме, но Макрон просто не се заблуждава, за разлика от останалите. Макар и всички силно да искаме например Македония да се присъедини, в настоящият момент ЕС е неинтегриран, муден, двусмислен. Трябва ни много по-силен съюз, да не кажа федерация, ако искаме да говорим за подем и за някакъв глас въобще в международната политика. В настоящият момент с една келява "толерантност" до никъде не стигаме.

 98. 98 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#29] от "Moxito":


  До коментар [#51] от "joro4900":

  ++++++++++++++++++++++++++++++

 99. 99 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Кресливостта на Макрон напоследък издава, че Франция има проблеми - икономически, финансови, всякакви. Затова иска и капсулиране на ядрото на ЕС около еврозоната, за да може ресурсите на еврофондовете да се съсредоточат при по-малко на брой страни. Дори реформаторът Макрон не може да се откаже от социализма, втъкал се перманентно във френската същност.

 100. 100 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#96] от "tsb00482740":

  Точка нумеро уно си е баш така. Наскоро Макарона беше у Индия, да "спира нарастващото влияние на Пекин" и сключи сделки за оръжие. Брасълс много добре знае, че механичното разширяване на ЕС е последното което им трябва, защото е чисто политическо. Алкохолика ЮнкЕр хленчи и за разширяващата се експанзия на Китай и на Балканите. Срещу това естествено, те могат само да мрънкат. https://www.investor.bg/analizi/447/a/psa-peugeot-citron-globite-na-es-ni-butat-v-rycete-na-kitaicite-258949/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK