Потулва ли Брюксел неприятни разкрития за Малта

Потулва ли Брюксел неприятни разкрития за Малта

© ReutersПране на пари, продажба на европейски паспорти, съмнителни връзки между бизнес и управляващи в Малта – всички тези неща бяха разследвани от убитата журналистка Дафне Галиция. А Европейската комисия? Дали не потулва неприятни разкрития, пита "Дойче веле".


45 журналисти от 15 държави работят заедно, за да довършат разследването, започнато от Дафне Каруана Галиция, а заедно с това и да разкрият поръчителите на нейното убийство. Шестмесечните усилия на малтийското правителство и правосъдните органи да стигнат до извършителите на това брутално престъпление не дадоха никакви резултати. Създаде се впечатлението, че властите не водят сериозно разследването, а може би дори искат да прикрият някои факти, неудобни за управляващите.


Но какво прави ЕС, защо не постави Малта под натиск? И с какви средства биха могли да бъдат защитени разследващите журналисти?


Има ли нарушение на правовия ред в Малта
"Еврокомисията очаква независимо и обстойно разследване, за да бъдат привлечени под наказателна отговорност отговорните за убийството", заявява говорителят на комисията Маргаритис Скинас. Но има ли шансове за такова разследване, след като политика, правосъдие и полиция в Малта са тясно обвързани помежду си и има съмнение, че независимостта на съдилищата и следователите не е гарантирана? С разкриването на тъкмо тези зависимости и преплитания дълги години се занимаваше и убитата журналистка Дафне Галиция. Международният екип от журналисти сега публикува нови подробности по проекта "Дафне".


Въпреки това еврокомисията в Брюксел не смята, че правосъдието в Малта е обхванато от системна криза. Маргаритис Скинас обяви, че комисията няма да възбуди наказателна процедура срещу Малта за нарушаване върховенството на закона. Случаят бил обсъден в комисията, а там стигнали до извода, че правовата държава в Малта не е застрашена. Имало обаче специфични проблеми, по които трябвало да се разговаря, и комисията поддържала контакт с малтийското правителство. Евродепутатът от фракцията на Зелените Свен Гиголд, който беше член на делегацията на ЕС в Малта, не споделя това становище. "В Малта съществува системен проблем по отношение на правовия ред, а еврокомисията го потулва дори и след смъртта на Дафне. Това е просто ужасяващо", казва той.


Брюксел все пак има намерение да подготви доклад по един друг проблем, свързан с Малта - съмнителната продажба на европейски паспорти. От Брюксел обаче добавят и това, че въпросът бил от компетенциите на националната държава, и че на първо време не се забелязвали нарушения на законите.


За този "бизнес" на малтийското правителство обаче обстойно беше писала убитата журналистка. От нейните материали ставаше ясно, че всеки гражданин на трета страна може да получи малтийско гражданство по облекчена процедура срещу инвестиции и разходи в размер на общо 1.1 милиона евро. От тази облекчена процедура навярно се възползват предимно бизнесмени от Русия, Китай и арабските държави, които искат да си купят свобода на придвижване в Европа или да се укрият от санкции и наказателно преследване в други страни. Ставало дума за хора, които нямат никаква връзка с Малта, нито пък имат намерение наистина да живеят в островната държава.


Ще помогне ли промяната в законодателството


По друг начин изглеждат нещата във връзка с обвинението за пране на пари, което е в центъра на безброй престъпни дейности в Малта. Дафне Галиция беше разкрила например връзки между автократичното държавно ръководство на Азербайджан, малтийската банка "Пилатус" и премиера на Малта Джоузеф Мускат. В края на март властите в Малта затвориха банката, иранският ѝ собственик междувременно се намира в американски затвор, но разследването на съмнителните парични сделки между Баку и Малта не е напреднало ни най-малко.


В края на януари МВФ заяви следното: "Трябва да се предприемат дългосрочни усилия, за да се осигури интегритетът на финансовата система в Малта. Нужни са ефикасен контрол и решително прилагане на правилата срещу прането на пари." И еврокомисията също призна, че Малта има проблем в това отношение: "ЕК проверява дали да открие наказателна процедура срещу Малта за нарушаване на европейските директиви в борбата срещу прането на пари", каза говорителят Маргаритис Скинас.


Той се позова на новоприетата Пета директива на ЕС срещу прането на пари, която беше гласувана в европарламента миналата седмица. Тази директива затяга допълнително разпоредбите срещу нелегалния бизнес.


Публичен регистър на собствениците и компаниите


Още в предишната промяна на директивите срещу прането на пари имаше съществени промени, казва ръководителят на преговорите в европарламента Юдит Саргентини. "Оттогава собствениците на фирми и недвижими имоти трябва да бъдат включени в специален публичен регистър като физически лица. Сега обаче в същия регистър ние включихме и компаниите", казва тя. Според Саргентини не бива да се очакват бързи резултати. Преди да влезе в сила предишната промяна на директивата срещу прането на пари в ЕС, изминаха три години.


"Надяваме се да се появи своего рода очистителен ефект. Тогава ще бъде много по-трудно престъпните машинации да се прикриват зад фасадата на уж легални фирми", казва Саргентини. Тя се гордее с факта, че европарламентът е отхвърлил желанието на някои страни - членки на ЕС, да бъде строго ограничен достъпът до публичния регистър. Сега достъп до този регистър ще имат както неправителствени организации, така и разследващи журналисти.


Евродепутатът съзира проблеми в прилагането на директивите от страните - членки на ЕС. "Всички говорят за огромните вреди от прането на пари и същевременно бавят въвеждането на новите правила или не анализират в достатъчна степен някои информации, които и сега са налични", казва тя.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nri00561120
  nri00561120
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Типичните лицемерни двойни стандарти, такива неща на Запад просто "не се случват", затова и политкоректно ги потулват. За страна от Източна Европа немаше да има прошка. А пък за убит журналист в Русия, разследвал властта, не ми се и мисли какъв вой щеше да има, че и санкции.

 2. 2 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Прането на пари май ще излезе нещо като национален спорт в Малта, пък и в други страни от ЕС.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4122 Любопитно

  "В Малта съществува системен проблем по отношение на правовия ред, а еврокомисията го потулва дори и след смъртта на Дафне. Това е просто ужасяващо", казва той.
  =======
  Никой да не се стряска напразно , сутрин рано. .....
  Няма нищо ужасяващо. ЕС го е правил много пъти тоя двоен стандарт. ......
  Колко убити журналисти имаше на времето .....и нито дума от Брюксел. ....

  Bukalemun
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  не разбира се , дори Юнкер беше разследван ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6143 Неутрално

  Този малък остров с под половин милион население би трябвало да е разрешил вече всички проблеми...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4122 Любопитно

  Въпреки това еврокомисията в Брюксел не смята, че правосъдието в Малта е обхванато от системна криза. Маргаритис Скинас обяви, че комисията няма да възбуди наказателна процедура срещу Малта за нарушаване върховенството на закона. Случаят бил обсъден в комисията, а там стигнали до извода, че правовата държава в Малта не е застрашена.
  ========
  Ето това е било положението в островния член на ЕС.....нуждата от безпокойство е била излишна....
  Но за сметка на това, Брюксел е много загрижен за журналисти , не членуващи в ЕС ......и на какво основание ?

  Bukalemun
 7. 7 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Комисията Юнкер е голямо разочарование. Случаят "моя приятел Бойко" е само един от многото примери за лицемерие. В Малта явно положението с институциите е подобно на нашето. За Италия никой дума не издумва, словашкия журналист го забравихме, лека му пръст...
  Лицемерие и замитане на проблеите под килима.

 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3085 Весело

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Еврокомисията в Брюксел не смята, че правосъдието в Малта е обхванато от системна криза

  - не е обхванато от системна криза = кражбите на кокошки се наказват най-строго /превод от новоговор/

 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3085 Весело

  До коментар [#7] от "solange":

  Еврокомисията в Брюксел не смята, че правосъдието в Малта е обхванато от системна криза

  - не е обхванато от системна криза = кражбите на кокошки се наказват най-строго /превод от новоговор/

 10. 10 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Нека си припомним, какви ги свършиха левите в Европа за последните няколко месеца, само от откъслечните новини идващи до България.
  1. Взривиха малтийска журналистка, защото направи репортаж за корупцията на тамошното социалистическо правителство.
  2. Убиха словашки журналист и годеницата му, заради разкритията, че бившите комунисти, които ги управляват са свързани с италианската мафия.
  3. Ляв политик във Франция празнува смъртта на саможертвата на един достоен човек (разменил се със заложник при атентата във Франция).

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 11. 11 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  При ЕНП за съжаление това е системен проблем.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  Бе те и за България се правят на глухи и слепи.

 13. 13 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 299 Неутрално

  При ЕНП за съжаление това е системен проблем.
  —цитат от коментар 11 на Свинчуга


  Абсолютно вярно и много разочароващо. Не че левите са Ален Делон.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK