Малта е под безпрецедентен европейски мониторинг за убийството на Дафне Галиция

Малта е под безпрецедентен европейски мониторинг за убийството на Дафне Галиция

© ReutersИзбори 2022

Засиленото европейско наблюдение върху полицейското разследване на убийството на Дафне Каруана Галиция в Малта показва степента на международна загриженост за върховенството на закона в страната, каза един от синовете на журналистката, цитиран от "Ройтерс".


Дафне Каруана Галиция, която правеше разследвания срещу корупцията, беше убита през октомври при експлозията на поставена под седалката на колата ѝ бомба. Малтийските власти обвиниха трима мъже за извършването на убийството, но все още не са идентифицирали поръчителите.


Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) назначи в понеделник холандски депутат за наблюдател на полицейското разследване в Малта. Той трябва да провери дали убийството се разследва задълбочено и безпристрастно без политическа намеса.
"Този мониторинг е безпрецедентен за държава - членка на ЕС. Той показва степента на тревожност в Европа за ситуацията в Малта", каза Андрю, син на Каруана Галиция.


Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова заяви в понеделник, че скоро ще посети Малта, за да види как върви разследването и да провери действията срещу прането на пари.


Представител на Съвета на Европа каза, че това е първият път, когато асамблеята е подготвила доклад за убийство в държава - членка на ЕС. Организацията досега е следила разследванията на убийства само в два случая, и двата в Русия.


Решението й дойде, след като местни и международни медийни групи, включително "Ройтерс", започнаха да работят по историите, които отразяваше Каруана Галиция в рамките на инициатива, наречена "Проекта Дафне".


Малтийските власти заявиха, че нямат представа какъв е мотивът за убийството. Правителството обяви награда от един милион евро за информация.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK