България е първа в ЕС по дял на хората в тежки материални лишения

България е първа в ЕС по дял на хората в тежки материални лишения

© Юлия ЛазароваОколо 30 процента от българското население, или почти всеки трети българин, живее в сериозен риск от бедност, показват данни от анализ на Евростат за дела на хората в тежки материални лишения в ЕС през 2017 г. Средният показател за ЕС на хора, живеещи в тежки материални лишения, е 6.7 на сто.


Все пак страната е постигнала значителен ръст в социалната си политика, тъй като през 2010 г. делът на хората в тежки материални лишения е бил 46%, показват данните на "Евростат".


Отнесени към населението на България цифрите показват, че през 2010 г. в материални лишения са живели около 3.5 милиона българи, докато през 2017 г. техният брой е бил около 2.1 милиона, или намаление от 1.4 млн. души на хората, които са имали сериозни материални лишения.
Дял на хората в тежки материални лишения, 2017 г. (%)

© Евростат

Дял на хората в тежки материални лишения, 2017 г. (%)


Според актуални данни на НСИ най-висок дял на хората в страната, които живеят в сериозен риск от бедност или материални лишения, има сред българите на възраст над 65 години - около 46 на сто от хората в тази възрастова категория, или близо над 670 хиляди души.


Втората група, за която също се отчитат показатели на бедност и материални лишения, е на младите българи до 17-годишна възраст, които са около 42 процента, или над 550 хиляди. Сред българите в активна трудова възраст 18-64 години процентът на риск от бедност е 37 на сто, показват данните на българската статистика.


33 млн. души в ЕС в тежки материални лишения


Около 33 милиона европейци, или 6.7 на сто от гражданите на ЕС, са били в ситуация на сериозни материални лишения през 2017 г., отчитат данните на Евростат.


Най-ниски нива на материални лишения са регистрирани в Швеция (0.8%), Люксембург (1.6%), Финландия (2%) и Холандия (2.6%), показват данните на европейската статистика.


В другия край на скалата, страните от ЕС, в които се регистрира най-висок процент на хора в материални лишения са: България - 30%, Гърция - 21%, Румъния - 19.4%, и Унгария - 14.5%.


Най-високи дялове на хората в ЕС, които са били в тежки материални лишения, са регистрирани сред домакинствата с един възрастен човек - около 10 на сто. Още по-висок е делът на хората с материални лишения сред възрастните домакинства с деца - 14 процента.


За домакинствата с двама или повече членове (със деца или без деца) показателят за бедност е значително по-нисък и варира между 5 - 6 процента.


Според европейската практика се счита, че един човек е изложен в риск от бедност, когато не може да си позволи поне четири от следните неща, за които повечето хора смятат, че са желателни или необходими за адекватен социален живот: да плащат сметките си навреме; да поддържат дома си топъл; изправени пред неочаквани разходи да ги поемат без проблеми; да ядат месо (или вегетариански еквивалент) редовно; да могат да си позволят една седмица почивка далеч от дома; да ползват без проблеми телевизор, пералня, кола, телефон. /БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK