Еврокомисията предлага улеснен достъп и обмен на здравни данни

Еврокомисията предлага улеснен достъп и обмен на здравни данни

© Георги КожухаровЕвропейската комисия предложи днес пакет от мерки за подобряване на достъпа до данни в Европейския съюз, предаде пресслужбата на институцията.


Днешните предложения се основават на Общия регламент за защита на данните, който ще започне да се прилага от 25 май 2018 г. Те ще осигурят:


1. По-добър достъп до данните от обществения сектор и възможност за тяхното повторно използване
2. Споделяне на научни данни през 2018 г.


3. Обмен на данни от частния сектор между предприятията и между предприятията и държавните органи


4. Осигуряване на данни за здравното обслужване на гражданите при засилено европейско сътрудничество в областта


Здравно обслужване


Планът цели да постави гражданите в центъра на здравните системи чрез:


- осигуряване на достъпа им до техните здравни данни и въвеждането на възможност за трансграничното им споделяне;


- използване на големи масиви от данни, позволяващи по-персонализирано поставяне на диагнози и лечение, както и по-добро предвиждане на епидемии;


- насърчаване на подходящи цифрови инструменти, които трябва да позволяват на публичните органи да използват по-добре здравните данни за научни изследвания и реформи на системите на здравеопазване.


Днешното предложение обхваща също оперативната съвместимост на електронните здравни досиета, както и механизъм за доброволна координация на обмена на данни, включително на геномни данни, във връзка с профилактиката и изследванията на заболявания.


По-добър достъп


Преразгледаното законодателство за информацията в обществения сектор обхваща данните, съхранявани от публичните предприятия в секторите на транспорта и комуналните услуги.


С новите правила се ограничават изключенията, които позволяват на публичните органи да събират такси за повторното използване на техните данни, надхвърлящи пределните разходи за разпространение на данните.


Те също така улесняват повторната употреба на свободно достъпните данни от публично финансирани научни изследвания и задължават държавите членки да разработят политики за свободен достъп.
И накрая, новите правила изискват, когато е приложимо, да се внедряват технически решения, осигуряващи достъп до данни в реално време, например интерфейси за приложно програмиране (API).


Грижа за пациента


Еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел каза, че "днешното съобщение е част от амбициозен план - стратегията за цифровия единен пазар, чиято цел е да ни осигури възможно най-добрата позиция, за да подкрепяме нашите предприятия, да осъществяваме научноизследователска дейност на най-високо равнище и да защитаваме гражданите на ЕС".


"Както гражданите, така и бизнесът ще имат достъп до по-добри продукти и услуги, тъй като все повече и повече данни ще бъдат на разположение за иновации, основани на данни", допълни тя.


Комисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че предложенията използват пълния потенциал на цифровите технологии за подобряване на здравеопазването и медицинските изследвания. "Това ще доведе до по-лесен достъп до здравни данни, а оттук до по-добра профилактика и грижа за пациента, бърза реакция при опасност от пандемия и по-ефикасно лечение", допълни той.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10620 Неутрално

  Добре замислено, но... ЕС трябва да сложи стандартите, изискванията за обмен и сроковете - нищо друго...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Ха-ха-ха Какъв обмен на данни моля ви се - чиновЛяците от МЗ и РЗИ не си комуникират с никакъв обмен на данни с чиновниците от НЗОК , а личните лекари трябва да дават едни и същи данни за заболеваемост, статистика , имунизации и ваксини и на двете групи тлъсти хипопотами легнали всеки сам в своята кочинка и със своя служебен компютър. Тримесечни ,шестмесечени ,ежемесечни всякакви данни , кото лекарите са вкарали в своите отчети и предават всеки месец електронно в НЗОК и от където може всеки здравен кияк да почерпи информация. Да ,ама не специално трябва да им се поднесе сготвено , изпратено вместо да си ги вземат от базите данни на НЗОК. Хиляди часове годишно изгубени на лекарите заради келавата им семашковска полуелектронна полубумажна система. За какви трансевропейски данни ще си говорим, за какъв обмен. По-скоро Елън Мъск ще кацне утре на Марс отколкото държавния чиновник да се европеизира до 10 години....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK