Империята отвръща на удара: ЕС ще използва финансова заплаха срещу авторитаризма

Полският премиер Матеуш Моравецки и унгарският му колега Виктор Орбан

© Reuters

Полският премиер Матеуш Моравецки и унгарският му колега Виктор ОрбанЕвропейският съюз ще въведе ново финансово оръжие следващата седмица, за да се опита да обуздае нелибералния национализъм, както го вижда Брюксел, надигащ се в източната част на блока и заплашващ демократичните му устои.


Голямата изборна победа на 8 април на унгарския лидер Виктор Орбан, когото ръководители на ЕС наричат Виктатора, и битката за спасяване на независимостта на съдилищата в Полша бият сигнал за тревога за бъдещето на съюза след излизането догодина на Великобритания.


Европейската комисия на председателя Жан-Клод Юнкер, подкрепяна от Германия, Франция и другите богати платци в ЕС, ще обяви в сряда като част от бюджета за 2021-2027 г. предложения, обвързващи финансирането, на което разчитат по-бедните източни страни, със зачитането на върховенството на закона, заявиха пред "Ройтерс" служители от ЕС.
"Ще има условия", каза високопоставен източник. Друг заяви, че бюджетният натиск ще "променя играта". "Имаме лидери, които флиртуват с други ценности", каза трети, имайки предвид призива на Орбан за "нелиберална демокрация" и атаките му срещу политиката на отворени врати за бежанците, която според него е насърчавана от служителите на Брюксел с цел да бъде наложена на Унгария нова "империя". "Това е много по-голяма заплаха за Европа от Брекзит."


Бюджетните подробности все още се уточняват и по тях ще се водят усилени преговори. Но нетните разходи на ЕС съставляват над 4% от държавните разходи на Полша и над 7% от тези на Унгария, а това е фактор за твърдата обществена подкрепа за членството в ЕС в двете бивши комунистически държави.


Предложенията предвиждат да може да се спира финансирането за страни, които не спазват договорните задължения за зачитане на върховенството на закона, като това да имат независими съдилища.


Комисията смята, че има набор от инструменти, с които да подреже крилата на своите критици. Целта на Юнкер според хора, запознати с неговите виждания, е да излекува разрива между Изтока и Запада, преди да се оттегли след 18 месеца и да завещае един съюз, който се преобразува след загубата на една от големите си три сили.


Това налага един много мек подход, който въобще не задоволява критиците на Орбан и доминиращия в Полша политик Ярослав Качински.


Отстъпки от Полша, изпитание с Орбан


Служители на ЕС очакват следващия месец Полша да отстъпи достатъчно по реформите на своята съдебна система, за да не се налага комисията да изпълни заплахата си и да се опита временно да отнеме правото й на глас в ЕС - компромис, който институцията на ЕС смята, че ще бъде постигнат, защото Полша се страхува да не бъде наказана при формиране на бюджета на ЕС.


Напрежението с източните държави може също така да се намали, ако ЕС приеме твърди действия срещу нередовните мигранти чрез евентуален компромис за разпределяне на задачата за грижа за бежанците и усилия за справяне с оплакванията на бившите страни от съветския блок, че са третирани като граждани втора категория.


"Изток - Запад: Европа трябва да диша с двата си бели дроба. В противен случай нашият континент ще се бори за въздух", каза Юнкер през септември, когато представи политиките за остатъка от мандата си в "любовно писмо до Източна Европа", както го определи един сътрудник.


"Ще работим усилено, за да ги задържим прикачени към системата", каза друг. "С правилните моркови и тояги."


На комисията й предстои да премери сили с Орбан. Служители на ЕС очакват той да засили предизвикателствата към Брюксел, но казват, че правните санкции го принуждават да отстъпи от някои действия, и изразяват увереност, че могат да направят това отново.


Орбан отстъпи, след като загуби дела с комисията в Съда на ЕС, включително за решение за отстраняване на висши съдии и за надзорен орган за поверителността на личния живот. Той също така прие решението на Съда на ЕС, с което бяха отхвърлени опитите му за отмяна на квотната политика на съюза за прием на бежанци.


Комисията очаква да спечели дела, известни като процедури за нарушения, за да спре нови унгарски закони, насочени към ограничаване на финансирането от чужбина, особено от унгарско-американския финансист Джордж Сорос, за университет и либерални неправителствени организации.


Европейският парламент призовава комисията да предприеме действия за временно отнемане на правото на глас на Унгария. Противници казват, че би трябвало да се направи повече за спиране на злоупотребата с финансиране на ЕС от фирми, близки до Орбан.


Унгарският евродепутат Бенедек Явор казва, че комисията е "твърде мека", а ограниченията върху способността й да се намесва в националните политики означават, че системата е "изкуствено парализирана". Страните трябва да покрият високи критерии, за да докажат, че са достатъчно демократични, за да се присъединят към ЕС, но членовете не са подложени на толкова критичен поглед, каза той.


Ухажване на Полша


Полша ще бъде петата по големина държава в ЕС след Брекзит. Според служители на комисията тя създава големи проблеми и нейният случай е показателен, ако става дума за това дали може да бъдат ограничавани нетолерантни лидери.


Но управляващата в Полша партия, ръководена от Качински, изглежда по-отзивчива. След като през декември ЕС започна предварителни действия за временно отнемане на правото на глас, Качински доведе нов министър-председател, който се ангажира по-активно с преговори с Брюксел за избягване на порицание.


Служители на ЕС казват, че следващия месец може да бъде постигната сделка, при която Варшава да смекчи законопроектите за назначаване на съдиите, преди да започнат преговорите за бюджета.


Брюксел може да не е напълно доволен, но евентуален компромис би изпратил сигнал до правителствата и би сложил край на един спор в ЕС. След като Орбан казва, че Унгария ще наложи вето върху наказанията за Полша, започването на процедури по член 7 във всеки случай би имало ограничен ефект.


Други източни правителства също така дискретно се опитват да убедят Варшава да отстъпи от противопоставянето. "Ние им казваме - вижте, застрашавате и нашето бюджетно финансиране", каза висш дипломат от страна, която също е силно зависима от парите на ЕС.


Изправена пред сложната задача да определи кога избрани лидери вредят на демокрацията, комисията се съсредоточава върху икономическата регулация и смята ходовете за предоставяне на влияние на правителствата над съдилищата за подкопаване на отворения вътрешен пазар на ЕС.


Атаките на Орбан срещу проектите на Сорос са изправени пред съдебни дела за нарушения, свързани със свободата за движение на пари през границите или възможностите за започване на бизнес.


Съдът на ЕС също така изостря своите инструменти. Наскоро той взе решение, осъвременяващо юриспруденцията на ЕС за съдебната независимост, и разглежда отказа на ирландски съдия да екстрадира заподозрян в Полша заради притеснения за справедлив процес там.


Има също така все по-голямо желание сред политическите ръководители на ЕС, особено сред правителствата на много други държави членки, да порицават своите колеги на масата на срещите на върха. "Някога ние говорихме там за риба и финанси. Сега говорим за основни ценности", каза служител на ЕС. /БТА

Коментари (149)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2LOOP
  2LOOP
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Време беше! Няма по-отвратително нещо от 0бикновен човек на изборна длъжност , да се пръкне диктатор.

  SHADOWS of SOFIA
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Кинтите са добро лекарство. И по-точно спирането им :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Имам познати унгарци и там положението изобщо не е толкова розово. В съседна Словакия заплатите са с 30% отгоре.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 806 Весело

  Не може да се отрече, че ЕС действа много по-рафинирано от комунистите през 1968 г. примерно.
  Тогава съюзните държави въздействаха чрез танкове.
  Сега срещу "...лидери, които флиртуват с други ценности", ЕС въздейства чрез "ново финансово оръжие" - "набор от инструменти, с които да подреже крилата на своите критици".

 5. 5 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Значи, "ценностите" на Партията-майка са като Слъцето и въздуха.
  Тоталитаризъм в най чист вид. На печелившите, евро-атлантици - честито!

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#4] от "Virgin":

  Комунде, 7% от обществените разходи на Унгария за европейски пари. Ти така можеш ли да смяташ?
  И не сравнявай спирането на кинти с болшевишките танкове. Това е подигравка с Унгария от 1956.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#5] от "disclosure":

  ХАХАХАХАХА тоталитаризъм било, че щели да им резнат кинтите. Ти да видиш!

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И правилно. Който не иска ЕС - свободно може да го напусне и да си води собствени политики. Със собствени пари. Няма евройпейски танкове по улиците на Будапеща и Варшава, никой не ги задължава да участват. "Сбогом и благодаря за рибата" и това е.

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  И правилно. Който не иска ЕС - свободно може да го напусне и да си води собствени политики. Със собствени пари. Няма евройпейски танкове по улиците на Будапеща и Варшава, никой не ги задължава да участват. "Сбогом и благодаря за рибата" и това е.
  —цитат от коментар 8 на Черен хумор на кило


  Точно така. Да си направят Вишеградски съюз. А ако може част от кинтите да дойдат насам.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  Ще му накривят шапката на Бойко.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Кефи ме как форумните руснаци реват. Мнооооого ги боли като стане въпрос за спиране на кинти. ХАХАХАХАХА

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  До коментар [#5] от "disclosure":ХАХАХАХАХА тоталитаризъм било, че щели да им резнат кинтите. Ти да видиш!
  —цитат от коментар 7 на EU defender


  Ми те ми прилича на демократично избрано от народа управление на Унгария да бъде рекетирано от назначенци -чиновници и то за егати ценностите - не харесвали Сорос и емигрантине. То затова и Англия си тръгна от ЕС.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2067 Любопитно

  До коментар [#1] от "КА2":

  виж сега опорките са хубава работата но практиката казва друго
  авторитаризма е 2 основни типа
  1. Амбиции в материалните ценностти - винаги провал - типичен пример Украйна
  2. Амбиция за власт - за какво са му пари той иска да остане на власт и тогава в ръцете му са ресурсите н страната и се опира до икономика. Рзвитието на икономиката прави народа богат и той не иска промени - пример Пиночет
  Който има пари за какво да протестира

 17. 17 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Комундел, по-вече от ясно е, че няма да схванеш разликата! Тя е за свободни хора.
  —цитат от коментар 11 на disclosure  ххахахаа Вас русотролите не ви ли учат на правопис? Няма дума по-вече!!! Такова степенуване и сиганите не правят.

  По темата, като им бръкнат в джоба, бързо ще се започне осъзнаването.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  По темата, като им бръкнат в джоба, бързо ще се започне осъзнаването.
  —цитат от коментар 17 на deymus


  Няма да се стигне дотам. Ще се осъзнаят предварително. 7% от обществените разходи! Това е много пара. В България според мен е доста по-малко.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на 2LOOP
  2LOOP
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  До коментар [#15] от "sln22561509":

  Драги незнаен номер... Единственото качество на мнозинството е неговото количество.

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Ще му накривят шапката на Бойко.
  —цитат от коментар 10 на yavooor  Помниш ли как си отиде Ореха ?
  Шапка свалям и се покланям на протестиращите, но слугата - премиер си отиде, когато ЕВРОПА СПРЯ ПАРИЧКИТЕ - ДПС моментално снеха подкрепата си за кабинета ( ами без пари как се управлява ? ) и Ореха каза " чао " .. Ако Европа спре парите, мутрагена още на следващия ден ще бъде аут !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#28] от "niksan1":
  "Помниш ли как си отиде Ореха ?
  Шапка свалям и се покланям на протестиращите, но слугата - премиер си отиде, когато ЕВРОПА СПРЯ ПАРИЧКИТЕ - ДПС моментално снеха подкрепата си за кабинета ( ами без пари как се управлява ? ) "

  Я кажи КАКВИ пари е спряла Европа при Орешака???
  Единственото което спря, заради което си отиде и Орешарски/затова и фалираха КТБ/, беше проекта Южен поток.
  Парите от Еврофондовете бяха спрени при Тройната!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 31. 31 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Четох материала до половина. Това, което доминира са анонимните източници на Ройтерс. Което от материала прави анонимна клюка. Такива неща, да не кажа глупости, не ме интересуват. Предстои ревизия на Дъблинското споразумение, в светлината на което думите
  ""Имаме лидери, които флиртуват с други ценности", каза трети, имайки предвид призива на Орбан за "нелиберална демокрация" и атаките му срещу политиката на отворени врати за бежанците..."
  могат да предизвикат само лека усмивка.

  Със здраве.

 32. 32 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1435 Весело

  Баси и "демокрацията"!
  Ще слагат санкции на всички не съгласни с тях!
  Това ми намирисва на "диктатура"!

 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3642 Неутрално

  Това "империя" звучи доста политнекоректно. Къде отидоха прословутите евроатлантически демократични ценности? За тях вече въобще не се говори. Очевидно ИМПЕРИЯТА ако изобщо я има е в безсилие или даже в разпад. Източноевропейците едва ли се инатят от спортна злоба. Просто някак си защитават потъпканите им права и интереси. А "санкциите" от Европата са плод единствено на безсилие и слаб капацитет. Каквото е писано ще стане, нека сме готови да го посрещнем.

 34. 34 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  Брюксел може да опитва каквото си поиска, но ако не спрат с безконтролния прием на "мигранти", не в Източна, а и в Западна Европа националистите ще продължат възхода си.
  АфД е вече трета сила, след 4 години може и да е втора. И то не защото са много умни или талантливи, а защото хората просто не искат такива мигрантски политики.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4001 Весело

  До коментар [#32] от "vagabond66":

  Това ми намирисва на "диктатура"!
  =======
  Ааа , не така. ....и дума да не става !
  Диктатури има само на изток и на юг. ....
  И дума да не става за диктатура в Европа. ...

  Bukalemun
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#28] от "niksan1":

  Ако Европа спре парите, мутрагена още на следващия ден ще бъде аут !
  Виж сега.
  Няма да му спрат парите,. защото. той е на власт с тяхна помощ!
  Без значение,. че е "абсолютно комуне"!

 38. 38 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1967 Весело

  И друго. Защо в Никоя СОРОСОИДНА медия, не видяхме изобличаването на Цирка в Сирия и химическите лъжи, как всички участници във видеото разказаха че всичко е било постановка. Пак Соросоидните медии, тука дни гърмяха по цял ден и тражираха видеото със нещастното моомченци "отровено" в Гута? Ами ей за това НИКОЙ вече ви не вярва. Думичка дори! Само тролове гъмжат тук да се надприказват.
  —цитат от коментар 27 на sln22561509


  "Отровеното" дете е живи и здраво , кой ли не потвзрди, ê всио е било постановка. Но яростните либералтролове са като комунетата - някакви си факти не могат да ги накарат да се откажат от прекрасните си теории. Все пак са само факти, а другото все пак са го казали по телевизията!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 39. 39 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1302 Весело

  Демокрацията е важна, но само ако се избират "правилните " кандидати. Иначе е авторитаризъм. Мнооо добре.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4001 Весело

  До коментар [#33] от "Judjuk":

  Това "империя" звучи доста политнекоректно.
  =4=====$
  Нали ........... европейски диктатор .....някак кофти идва на ушите ..... :)

  Bukalemun
 41. 41 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1435 Весело

  До коментар [#35] от "eti mehter":

  Аз затова съм го написал в "кавички"!

 42. 42 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Кефи ме как форумните руснаци реват. Мнооооого ги боли като стане въпрос за спиране на кинти. ХАХАХАХАХА
  —цитат от коментар 12 на EU defender


  И руснаци и кумунизи!

  Като видиш колко минуси са ти нацвъкали ... крои им шапка на акъла!!!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 43. 43 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 509 Разстроено

  Дневник, обърквам се от този материал и може би вадя грешни изводи?
  - Понеже България не се споменава, това значи ли, че Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов са либерални националисти?
  - Винаги сте твърдяли, че НПО-тата не са бизнес, а спирането на финансирането на НПО-та от Сорос пречело на бизнеса?
  - Върховенството на закона е чудесно, но може ли да има върховенство, ако ЕК не позволява на държавите да променят законите си както решат за добре?

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 44. 44 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Брюксел може да опитва каквото си поиска, но ако не спрат с безконтролния прием на "мигранти", не в Източна, а и в Западна Европа националистите ще продължат възхода си.АфД е вече трета сила, след 4 години може и да е втора. И то не защото са много умни или талантливи, а защото хората просто не искат такива мигрантски политики.
  —цитат от коментар 34 на dgd


  Не само че са СПРЕЛИ, но ги връщат на тумби обратно. Самите мигранти искат да се върнат напр. в Турция, защото им отказват да приемат и семействата си. Гледах един репортаж, как един сириец с постоянна работа в Германия реши и се върна в Турция при семейството си.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 45. 45 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1967 Весело

  Имам познати унгарци и там положението изобщо не е толкова розово. В съседна Словакия заплатите са с 30% отгоре.
  —цитат от коментар 3 на EU defender


  Смешко, всеки има познати унгарци. Моите казват точно обратното. Може би не са общи работници както твоите.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 46. 46 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1812 Весело

  Кефи ме как форумните руснаци реват. Мнооооого ги боли като стане въпрос за спиране на кинти. ХАХАХАХАХА
  —цитат от коментар 12 на EU defender


  .........нещо много МИНУСИ......?????!!!!!!......като не ви се ИГРАЕ по СФИРКАТА....и РЯЗ КИНТИТЕ.......?????!!!!!!......това ли ви е ДЕМОКРАЦИЯТА.....?????!!!!!!..........излизането на ВЕЛИКОБРИТАНИЯ е НАЧАЛОТО на КРАЯ на Е С БРАТЧЕД.......!!!!!?????......още БАТЕ БОБО каза да не ОСТАНЕМ по некое ВРЕМЕ в СЪЮЗА НИЕ, ГЪРЦИЯ и РУМЪНИЯ........!!!!!!!??????..........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 47. 47 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4862 Неутрално

  До коментар [#25] от "sln22561509":

  Ех този Сорос, бе! По-черен и от Мавъра (Иван Костов)! 🤣

  По темата: Да, правилно решение! Който не изпълнява европейските ценности, да си финансира разходите сам!

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на 2LOOP
  2LOOP
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  До коментар [#47] от "vassilun":

  Така е . Но изглежда има доста съфорумци , които гледат през своята призма. Само дето избирателно забравят , че всяка страна член е отваряла последователно глави за присъединяване. Никой не карал някой на сила. Изглежда харесват парите от ЕС но не и правилата на ЕС.

  SHADOWS of SOFIA
 50. 50 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1435 Весело

  До коментар [#40] от "eti mehter":

  "
  Това "империя" звучи доста политнекоректно.
  =4=====$
  Нали ........... европейски диктатор .....някак кофти идва на ушите ..... :)"

  Не е така!
  Просто в "пазарната икономика",. всичко е пари!
  Затова в статията веднага се прави аналогия с един филм!
  "Звездни войни"!!!
  Пари трябва да се правят!

 51. 51 Профил на sa6ka_grey
  sa6ka_grey
  Рейтинг: 388 Любопитно

  До коментар [#47] от "vassilun":Така е . Само дето избирателно забравят , че всяка страна член е отваряла последователно глави за присъединяване. Никой не карал някой на сила.
  —цитат от коментар 49 на КА2


  Нещо като договор в Мтел,подписваш едно,а след две-три годинки ти променят условията. Никой не е подписвал да приема мигрантите,ама,на!!! Ако не ги щеш-не си от нашият отбор. Така ли?!??

  Ако мразиш себе си, ти ще мразиш и останалите
 52. 52 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#45] от "dgd":

  Не, хора на различни позиции във фирми. Носачи и чистачи познати нямам. Факт е, заплатите в Словакия са доста по-високи. За България не говоря, тук почти всичко е по руски модел. И въпреки това българските заплати са по-високи от руските.

  The best way to predict the future is to invent it.
 53. 53 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1812 Разстроено

  .......абе ПИЧОВЕ......!!!!?????......тъкмо почнах да СВИКВАМ с Е С ........!!!!!.....ХАРЕСА ми........да не земе се РАЗПАДНЕ като СССССР..........?????!!!!!!........това ше е ИСТИНСКА КАТАСТРОФФФА.../в рамките на един ЖИВОТ/.......за ВТОРИ ПЪТ ше ТЕГЛИМЕ КЪСАТА КЛЕЧКА........!!!!?????.......като ни СПРАТ КИНТИТЕ за КАКВО НИ Е Е С........???????!!!!!!........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 54. 54 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Европейският съюз ще въведе ново финансово оръжие следващата седмица
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Нема стане - пета точка.

  http://www.consilium.europa.eu/bg/council-eu/voting-system/unanimity/

 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4001 Любопитно

  До коментар [#44] от "Реми":

  Гледах един репортаж....
  =======
  Само един ли ?
  Тогава пускам бомбата :
  Сирийския бежанец на име Мохаммад Ердоган е подал заявление за кандидат депутат в турския Межлис.
  Какво е това ? Това не е интеграция. Това е демокрацията , ама пряка !!!

  Bukalemun
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Откак свят светува,"Който не е с нас е против нас".Нищо ново.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 58. 58 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#56] от "sandman":

  Стигат и остават. Кадърното си е кадърно. Некадърното чака на копейки от пасола.

  The best way to predict the future is to invent it.
 59. 59 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#12] от "EU defender":

  И нас ни кефи, че с 10 поста един след друг тази вечер ще пускаш дълбоките си мисли на заслужено пълен със заработен макдоналдс стомах.

  А на бас, че на Орбан няма да му спрат и стотинка, единственото което ще спира е пропагандата на деде Сорос в Унгария, за която иначе много десния дневник вдига шум до небето. Унгария е преживяла татари, турци, Будапеща е била столица на империя, докато разни мекерета, копие на днешни бг евроатлантици са се мазнели на султана

 60. 60 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#56] от "sandman":Стигат и остават. Кадърното си е кадърно. Некадърното чака на копейки от пасола.
  —цитат от коментар 58 на EU defender


  'Ми,кат стигат що щете още?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 62. 62 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 806 Весело

  Кефи ме как форумните руснаци реват. Мнооооого ги боли като стане въпрос за спиране на кинти. ХАХАХАХАХА
  —цитат от коментар 12 на EU defender


  Кефи ме как вчера се кефеше, че опонентите ти имали повече минуси от плюсове.

 63. 63 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4862 Неутрално

  До коментар [#51] от "sa6ka_grey":

  Може ли да цитирате член от договора за присъединяване на Унгария към ЕС, където пише нещо за мигранти? Такъв няма! Но има поети задължения от всяка страна да спазва определени ценности!

 64. 64 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Първо зарибяваш,после събираш покъщината на наивното пиленце,след това то изхвърля родителите си,накрая пращаш някой друг да се настани в дома му и ако се противи спираш наркотика/зарибявката/.
  Какво друго да очакваш от изпечени робо и наркотърговци с опит от много столетия зад гърба си?Милост?!Състрадание!?Солидарност!?Християнски ценности като семейство например?
  Не ! ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ- кой как ще да го разбира ама накрая някой Шункер ще раздава евроатлантическо правосъдие.
  Бюрократите погребаха СИВ наред е ЕС!
  Как ли се чувстват наивните либетал демократчета в ИЕ?Добре! Защо? Защото никога не са знаели нито къде се намират ,нито къде искат да отидат, нито как да го направят.А и на тях дозите няма да бъдат спрени.Спете спокойно мамини мекеренца.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 229 Неутрално

  В едно семейство започнат ли взаимните обвинения , значи любовта вече си е отишла.
  А, започнат ли взаимните обвинения да прерастват в открити заплахи - значи разлъката е вече на път към дома.

 67. 67 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#59] от "Georgi":
  " Чукча писател не читател"-първо писах после четох и се извинявам че съм те перифразирал ,но пък много ми хареса че за мекеретата не сме намерили друг синоним.

 68. 68 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1812 Весело

  До коментар [#56] от "sandman":Стигат и остават. Кадърното си е кадърно. Некадърното чака на копейки от пасола.
  —цитат от коментар 58 на EU defender


  .......аааааа БРАТЧЕД.....!!!!!....ама те те РАСИПАХА от МИНУСИ таа ВЕЧЕР........!!!!?????........май.....май......целия ПАСОЛ се е наредил да пише ТУКА.......?????!!!!!!.......толкова новорегистрирани.....????!!!!!!.......ДНЕВНИК се ОЧЕРТАВА КАТО НАЙ-АКТУАЛНАТА ЕЛЕКТРОННА МЕДИА........!!!!!!??????.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 69. 69 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 579 Неутрално

  😂 и защо така.. по тази схема ние нищо няма да вземем и Бойко не знам какво ще реже с ножичката..най-много мандата си

 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  Няма по -голяма заплаха от финансовата.

 71. 71 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Всъщност в цяла Източна Европа най-отявления,най деен и най ефективен проводник на евроатлантизма са бившите ДС структури.Като им спрат 'сухото" /а ще го спрат не заради правосъдие и прочие мантри ,а защото няма и трябва да се спасяват Италия ,Франция ,Испания/ ДС мекеретата ще извадят националистическата карта.
  С две думи пари ЙОК и най верния и подъл съюзник на евроатлантизма в ИЕ ще им стане подмолен враг.Което значи нови беди по тез земи.

 72. 72 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#12] от "EU defender":

  Не знам за форумните руснацини мога да ри каца от сега-поляците и унгарците са корави народи,оцелели столетия между велики империи.Мислите ои,че с такива глупости ще ги изплашите?!Либералните глупости просто няма да минат в Източна Европа.Източна Европа е непрвкъснато растящ пазар,който е изключително необходим за икономиките на Германия и Франция.Та, нещата са взаимни.

 73. 73 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#14] от "EU defender":

  И други са ти го казали-от къде на къде някой чиновник,дето никой не го е избирал,ще решава съдбата на партии и правителства,за които са гласували милиони?!Това не е демокраци

 74. 74 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#66] от "рб.о1ген18":

  Какво семейство?Брак по сметка!При това булката с трети четвърти брак а младоженека пред фалит и кума не ще да помага.

 75. 75 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 309 Неутрално

  ЕС бил общ дом с евроценности и т.н. ХАХАХА ! Не слушкаш ли Германия, ти се случват разни неща. ЕС е нищо повече от една германска империя. Но след Великобритания, май и други ще си тръгнат.

 76. 76 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2932 Весело

  До коментар [#28] от "niksan1":

  "Ореха" го помним.Нали се радвахте за него,зер е бил в кабинета на НЕГО-Командира!Много бил кадърен...

 77. 77 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3642 Неутрално

  "като ни СПРАТ КИНТИТЕ за КАКВО НИ Е Е С........???????!!!!!!........"
  До коментар [#53] от "kesh":

  А ти не се ли питаш що пък ще ги спрат парите? Нали като си текат парите ще си го има атлантическия рай и ценностите, и сладостите, и...... т. н. Е, то кристално ясно и очевидно - парите са на свършване или вече са свършили. Лоша е поличбата! Ама що свършиха бе братчед, що свършиха? Печатницата ли се повреди, кво стана бе маааму?

 78. 78 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Като всяка администрация, и тази със сравнително големи запалти там ще се оформи в наднационална затворена партийна каста.
  Истинските проблеми от това все още не се осъзнават. Но и този момнет ще дойде.
  И кой друг, ако не националните лидери ще спрат този ужасен пълзящ процес.

 79. 79 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2932 Весело

  До коментар [#32] от "vagabond66":

  Ааа,санкции се привиждат са някои,дето са недоволни как техните партии никой ги не ще,Все ги предлагат,и все хората не ги искат!Сменят имена,разбиват коалиции,правят нови,ама не и не!Сега им се ще да наказват народите,дето не ги харесват!Щото,те ги мразят тези народи.Дори при нашите соросоидчета във доста постове прозира непрекрита омраза към българите или поляци или унгарци.Все едно,са родени на Пикадили Скуеър или на две преки от Нотр Дам...

 80. 80 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1812 Разстроено

  ЕС бил общ дом с евроценности и т.н. ХАХАХА ! Не слушкаш ли Германия, ти се случват разни неща. ЕС е нищо повече от една германска империя. Но след Великобритания, май и други ще си тръгнат.
  —цитат от коментар 75 на krf54523578


  ......да не говориме ,че БРИТАНИЯ АКТИВНО ШЕ ПОдпоМАГА ПОДОБЕН ПРОЦЕС......!!!!!?????........те са ЦАРЕ на ТАЯ работа........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 81. 81 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1812 Весело

  До коментар [#77] от "Judjuk":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 82. 82 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  ЕС вече е едно към едно със Съветския съюз. Няма да просъществува в този вид. Империята както отвръща на удара и така ще си навлече нови неприятности. Още повече страни ще се противопоставят на Брюксел.

 83. 83 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  .......абе ПИЧОВЕ......!!!!?????......тъкмо почнах да СВИКВАМ с Е С ..................................за ВТОРИ ПЪТ ше ТЕГЛИМЕ КЪСАТА КЛЕЧКА........!!!!?????.......като ни СПРАТ КИНТИТЕ за КАКВО НИ Е Е С........???????!!!!!!........
  —цитат от коментар 53 на kesh

  Не е същото.Първия път на тези дето ще им резнат кинтите имаше какво да продадат от общото, а и още намират.Сега няма вече какво да продават.А за обикновените граждани и тогава и сега се пада правото да гласуват.Нито преди камо ли сега са ги пускали на трапезата или пък са им подарявали Кинти.Те са за богоизбраните.
  Та за туй гражданите по скоро са щастливи от един бъдещ разпад.Трохите ще станат по малко но гледката на гърча на богопомазаните ще компенсира.

 84. 84 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 641 Весело

  Ах, този лош-лош, тоталитарен Брюксел.

  I had a dream, Joe
 85. 85 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2132 Весело

  Сега Орбан гордо ще се откаже от еврофондовете и ще се огради с бодлива тел :)
  Същата мярка трябва и за Ердо :)

 86. 86 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#24] от "КА2":

  " Единственото качество на мнозинството е неговото количество.

  Чудесно казано.Браво!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 87. 87 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 324 Весело

  Проблемът на либералната демокрация е, че тя се е превърнала в нещо съвсем различно, което вече няма почни нищо общо с името, което носи.

  А всъщност демокрацията си е тек и никъде не е ходила. Показват го резултатите от всички избори в европейските държави. Това че по някои въпроси мнението на демоса се е променило, не означава, че демокрацията си е отишла. Който твърди това, значи признава, че е демократ, само докато на него му отърва, народът е суверен, само докато гласува за него, но ако гласува за другиго, то демокрацията си е отишла и е дошъл авторитаризмът.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 88. 88 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 324 Весело

  Значи, препоръчвам на всички либерали и комунисти да гласуват за Боко. Като спечели с 80% изборите и му резнат парите от ЕС да го видим без субсидии как ке строи магистрали...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 89. 89 Профил на sa6ka_grey
  sa6ka_grey
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#51] от "sa6ka_grey": Такъв няма! Но има поети задължения от всяка страна да спазва определени ценности!
  —цитат от коментар 63 на vassilun


  Точно така!!! Каквито ценности наредят в централата,това ще се изпълнява-искаш,или не искаш. Леко ми прилича на СССР. Не виждам никаква разлика. Тогава Москва определяше ценности,сега Брюксел.А самите ценности ги изготвят евродепутати от рода на Бареков .

  Ако мразиш себе си, ти ще мразиш и останалите
 90. 90 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Империята отвръща на удара: ЕС ще използва финансова заплаха срещу авторитаризма"

  Колкото и да се говори за стабилност на Ес , мнението на различни части от общите избиратели на страните членки изглежда все повече започва да се различава от оптимизма на управата на Съюза . Това потвърждава и настоящия анализ Още повече изведеното заглавие . Защото няма как една империя да отвръща на удар , ако преди това не е получила такива , които са я разклатили . А първият удар срещу империята беше Брекзит- а
  Демонстрирането на известна доза непукизъм и спокойствие сред ръководните среди на Съюза отпуши и известно нарушение на "дисциплината " на ръководителите на някои отделни страни от членките . Изглежда ,зараждащия се проблем наистина е сериозен , щом се обсъжда да се предприемат с определени финансови санкции срещу страните , прокарващи несъобразени с общите правила и закони действия от национален характер . Стига се до там , че някои от държавните ръководители се отъждествяват с диктатори , а правителствата им авторитарни . Но едва ли ответния "удар на Империята " изразяващ се с обявената система на "морковите и тоягите " ще бъде много уместен . И основния инструмент за провеждането й да бъде разпределението на евробюджета . Което може да стане нож с две остриета .

 91. 91 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Ако това , което се твърди в този материал, е истина, а ми се струва , че има множество изказвания в тази посока, то аз мисля, че ЕС окончателно ще компрометира своя фундамент - общност на свободни страни с пазарна икономика и демократични обществени отношения с разделение на властите. Щото иначе какво ще различава ЕС от Китай, Русия, Турция или Саудитска Арабия? Или от бившия съветски тоталитарен блок. Ако такива като Юнкер, под диктата на Германия и Франция ще налагат стандартите и ще решават кого да накажат, това ще е първата стъпка към разпада на ЕС. И друго! Ако за страните в Източна Европа, като нето бенефициенти данните по години се движат от 3-6% към БВП (и то голяма част 30-60% за селското стопанство), то това струва на най-големите донори, каквито са Холандия, Дания, Германия и Швеция между 0,4-0,7% от БВП. Бълха ги ухапала. А те си връщат тези "разходи", първо като вляха около 5 милиона квалифицирани работници и специалисти от Източна Европа в своите икономики, за чиито обучение не са похарчили и евро, направиха мощна инвазия на инвестиционните си и потребителски стоки на 150 милионния слабоконкурентен и неподготвен пазар на бившите соц съветски сателити и извличат вече 25 години свръхпечалби, които многократно надвишават грантовете, за които става дума.Ще дам пример с България: внасяме 1 милиард в бюджета на ЕС, получаваме(усвояваме) до 2,5 милиарда или нето 1, 5 милиарда. Към тях трябва да прибавим и 1,5 милиарда ит трансфери на работещи гурбетчии. Печалбите на търговските вериги, банковия и застр,. сектор, индустриалния и строителен сектор , чийто капитал е собственост на корпорации от Стара Европа надхвърлят годишно 4 милиарда лева, от които 1/10 те реинвестират, а останалите се репатрират. Всеки може да направи баланса.Който има други данни , нека ме опровергае!

 92. 92 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 446 Весело

  Скоро, скоро, ще има унгарска пролет... Орбан е много смел, но с чужди пари. Скоро ще видим как ще е...

 93. 93 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Ухажване на Полша

  Полша ще бъде петата по големина държава в ЕС след Брекзит. Според служители на комисията тя създава големи проблеми и нейният случай е показателен, ако става дума за това дали може да бъдат ограничавани нетолерантни лидери. "

  Пример за тоягата и моркова , за които споменах в по- горния коментар се отнася и точно за тоя случай с ухажването на Полша . На което целта е тя да се откаже от въвеждането със закон институция , която да огреничава независимостта на съдебната система . И ако Полша прояви непослушание , ще се пусне в ход тоягата - лишаването на Полша от правото на глас . И с този подход Брюксел се надява полша да отстъпи , а ако се колебае ,тогава ще влезе в употреба и финансовата тояга . Същата участ се готви и за Орбан - Виктатора , определен за "лошото момче " на Съюза . Но УХАЖВАНЕТО и проявата на определено протежиране на една страна , като Полша или Унгария , лесно може да доведе до завист и неодобрение на други страни - членки от неглижирането пък на техните проблеми . Една неправилна стъпка може да доведе до задълбочаване на брожението в останалите страни , без да доведе задължително до укротяването на Полша и унгария . Така че стабилността и спокойствието в Съюза доста трудно могат да започнат да розовеят .

 94. 94 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4001 Весело

  Сега Орбан гордо ще се откаже от еврофондовете и ще се огради с бодлива тел :)
  Същата мярка трябва и за Ердо :)
  ========
  Ердо огради не строи ...напротив, руши ги !
  Неговата душа е широка ....


  До коментар [#85] от "half truth":

  Bukalemun
 95. 95 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#61] от "Dimiter Tsvetkov":

  "Демократите маршируват в стройни редици срещу тоталитаризма. "

  ...и скандират 'Sieg Heil". :))

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 96. 96 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4001 Любопитно

  Комисията смята, че има набор от инструменти, с които да подреже крилата на своите критици.
  =======
  Е чакай де , нали .....Свободата на словото .....!
  Значи, комисията вече се е подготвила да събаря от пиедестал , откритото мнение.

  Bukalemun
 97. 97 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#47] от "vassilun":

  "Който не изпълнява европейските ценности, да си финансира разходите сам!"

  Съгласна съм, че независимостта при вземане на решения е функция на финансовата независимост. Само дето езикът, който използвате ме кара да се съмнявам, че това е, което имате впред вид с Ценностите, дето не се "ИЗПЪЛНЯВАТ". Страхувам се, че в главата Ви проскръцва нещо от рода на:
  "Който не изпълнява решенията на ЦеКа на БКП/ЕС/който там е у властта.... еди кво си с него"

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 98. 98 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Последните години , глобалната неолиберална върхушка произведе повече русофили, отколкото чекистите за цялото им съществуване. Лично аз, вече се съмнявам да е неволно.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 99. 99 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5337 Неутрално

  Не виждам как ще стане. Пример: Полша и Унгария взаимно ще си помогнат като блокират действия срещу другия.:)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 100. 100 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  А България ? Да не би да е пример за демократично развитие ? Съдебна система по руско-съветски образец, начело с откровени слуги на олигархията, медиен монопол, изборни фалшификации, залитания към Путин. Крайно време е милионите , с които Бойко и Лилянка натъпкаха гушите на Пеевски, Черепа, ТИМ, Доган и цял куп местни феодали да бъдат спрени. Правешкият клан на БКП отдавна превърна България в бащиния, с икономическо, медийно, съдебно и политическо господство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK