Врагът отвътре: Защо Централна Европа предизвика ЕС

Виктор Орбан

© Associated Press

Виктор ОрбанСлед като популистката партия "Право и справедливост" спечели парламентарно мнозинство (в Полша - бел.ред.) през 2015 г. Адам Михник... съжали, че "понякога красивите жени си губят ума и си лягат с копелета", пише в свой анализ Иван Кръстев. Победите на популистите обаче, по думите му, са съзнателен и повтарящ се избор и Централна Европа "изглежда решена да се омъжи за копелето".


Либерална демокрация или само демокрация?


"Демокрацията не е задължително да бъде либерална. Само защото нещо не е либерално, не означава, че то не може да бъде демокрация". Думите са произнесени през 2014 г. от унгарския премиер Виктор Орбан и, както казва Кръстев, са показателни за методите му на управление. Или може би не само неговите.


През последните месеци на ЕС му се наложи да защитава основните си ценности и най-вече върховенството на закона. Врагът този път обаче дойде отвътре. Яхнал вълната на страха от мигрантите, в началото на април Виктор Орбан спечели трети пореден мандат на премиерското кресло и получи удобна позиция, от която да продължи да отправя предизвикателни думи срещу политиката на отворените врати.
В Полша смяната на ключови министри и дори на премиера, макар леко да смекчи тона между Брюксел и Варшава не донесе особена промяна в същината на спора им, свързан с полската съдебна реформа. В края на миналата година Европейската комисия задейства безпрецедентна процедура, която може да лиши Полша от правото й на глас в ЕС, и намекна, че може да обвърже отпускането на еврофондове със спазването на върховенството на закона. Опитите на управляващите да замажат очите на европейските лидери като направят козметични промени в силно критикуваната съдебна реформа, са показателни за реалните им намерения.


Централна Европа, и по-конкретно Вишеградската група (Чехия, Словакия, Унгария и Полша), побутвана и от Австрия, където консерватори управляват с крайнодесни, заприличва все повече на отделна част от ЕС. Някъде по-плахо, другаде по-категорично, тя прави стъпки встрани от съюза, особено на фона на вълната мигранти, заляла Европа през последните години. Защо точно сега? Защо точно там? И какво следва от това?


Липса на традиции


Според Габор Дьори, който е главен анализатор в института "Политически решения" в Будапеща, една от причините популизмът да е толкова разпространен в Централна Европа е, че там се наблюдава липса на демократични традиции и гражданско участие, а според много хора политиката е нещо извън и над тях. "Макар да обичат да се оплакват от политиката, те като цяло нямат усещането, че са част от демократичното управление", казва той пред "Дневник".


Според него има и икономически причини за това, защото въпросните държави са най-бедните в един много богат регион в света, а относителната бедност, несигурността и финансовото напрежение отключват силни емоционални реакции, които се свързват с популизма. По думите на Дьори мигрантската криза не може да обясни популизма в региона, но тя е наляла много масло в запаления вече огън. Тя например беше най-важният отделен фактор за категоричната изборна победа на Виктор Орбан в началото на април, добавя анализаторът.


Попитан дали няма противоречие между подкрепата за популистите, от една страна, и проевропейската нагласа на хората в региона, за която свидетелстват мнозинството социологически проучвания, от друга, Дьори коментира, че когато хората са изправени пред въпроса да изберат проевропейска или антиевропейска позиция, те са склонни да изберат ЕС. Но това, което анкетите не успяват да уловят, е колко дълбока е тази ангажираност. Няма и да го узнаем със сигурност, докато някой реално не направи стъпка в опит да изведе страната си от ЕС. На този етап популизмът е съвместим с еврочленството, особено защото финансовите ползи също са привлекателни и, между другото, те също са ключов аспект от потенциално променливата вярност на хората към ЕС, допълва анализаторът.


Според него между популизма в отделните страни от Централна Европа има както разлики, така и прилики. Например програмата на лидера на управляващата партия в Полша Ярослав Качински изглежда по-лява в икономическо отношение, докато унгарските политики са леви само що се отнася до реториката, но по отношение на реалните икономически и социални политики тези на Орбан са насочени много на дясно. "В Чехия евроскептицизмът е много по-широко разпространен в обществото и доколкото знам чехите са по-малко ангажирани с европейския проект, отколкото унгарците, например", казва още Дьори.


На въпрос какво би следвало да направи ЕС на фона на предизвикателствата, които тези страни отправят към неговите основни ценности и политики, той отговаря, че има няколко начина това да се случи, но липсата на действия доказано не е послужила добре на ЕС. По думите му въвеждането на по-строги правила и евентуално засилване на ускорен проект за ЕС на две скорости може да бъдат работещи отговори. "Но на този етап виждам единствено политическо безсилие и отговори, които изглежда изостават с няколко години спрямо ситуацията, която трябва да решат".


Попитан дали идеята да се спират еврофондове на страни, в които режимът е смятан за авторитарен, би донесла позитивна промяна, Дьори коментира, че предвид това колко критична е станала ситуацията в няколко държави, особено в Полша и Унгария, той не вижда много алтернативи за решаване на проблема, освен да се опита по този път. "Ясно е, че методът на конструктивния диалог не работи, нито пък стратегията да се чака".


Страх от загуба на контрол


Според Фолкер Вагенер, който е анализатор в европейския отдел на "Дойче веле", залитането към популизъм в региона няма връзка с икономиките на страните. Пред "Дневник" той коментира, че в исторически план тези държави имат по-малко опит с демократичните стандарти и либералното общество в сравнение със западните и може би близо 30 години след падането на комунизма не се чувстват достатъчно готови за бърз и понякога много несоциален капитализъм и се страхуват, че може да загубят контрол върху живота си. По неговите думи хората в тези държави реално не познават мигрантите и те са по-скоро символ на страха от загуба на контрол в страната им.


Гражданите там чувстват, че принадлежат на Европа, но те имат различна дефиниция за това какво означава Европа. Те имат опит с комунизма и сега искат нацията в по-голяма степен да бъде отговорна за себе си и не са готови да отстъпват правомощия на Брюксел, казва анализаторът. Според него за управляващата в Полша партия "Право и справедливост" Орбан е водещ глас срещу централизма на ЕС.


Попитан дали смята, че орязването на еврофондове ще проработи срещу авторитарните практики в региона, той отговаря, че не е сигурен дали това ще се случи, но "опитът сочи, че с пари могат да се решат много проблеми".


Лидерът на полската управляваща партия Ярослав Качински

© Reuters

Лидерът на полската управляваща партия Ярослав Качински


В своя статия за "Дойче веле" Вагенер пише, че едно време ЕС е бил желана дестинация за страните от бившия източен блок, но днес съюзът е изправен пред големи трудности с някои от най-скорошните си членове, и обратното. Според автора Полша и Унгария използват ЕС като машина за пари, но отказват какъвто и да е централизъм, идващ от Брюксел. Днес Варшава и Будапеща са започнали да определят нови ценности - родината, християнството, семейството. Подобни политически и социални идеали се появиха и в Чехия и Словакия - едно движение, обратно на относително отворените общества в Западна Европа.


Твърденията, че засегнатите от кризата икономики и високата безработица засилват националистките позиции, се оказват грешни и премиер за това е Чехия, смята анализаторът. Икономически растеж от почти 5% и забележително ниска безработица (3%) - най-ниската в ЕС. И въпреки това страната се придвижи надясно при премиера Андрей Бабиш. В Полша развитието е подобно. През 90-те години средният полски гражданин е печелил една дванайста от това, което средният германец е получавал. До 2016 г. нещата са се подобрили с една трета. В същото време национализмът е във възход.


Какво предлага Западът


Според сп. "Шпигел" Унгария е все още млада нация, която работи за своята идентичност, а за много унгарци връщането на Орбан към "унгарските ценности" предполага сигурност, свят без "чужденци, хипстъри, луднали по здравословното хранене и чиновници от Брюксел".


Полската писателка Инга Ивашув, цитирана от "Дойче веле", коментира, че в Полша са малко хората, които искат страната да обърне гръб на Брюксел, но що се отнася до вътрешните европейски връзки, Полша се държи като чужденец в семейството на ЕС. Много хора се чувстват сякаш ЕС "им ограбва достойнството", казва тя, като добавя, че всичко, което Западът може да предложи, са "ограничения, проблеми и морален релативизъм".


Според Фолкер Вагенер Изтокът не разбира мултикултурния дух на Запада, камо ли пък да го приема. Погледнато от камбанарията на Запада пък, "Фидес" на Орбан и "Право и справедливост" на Качински са дяснопопулистки партии, които се държат непослушно и неблагодарно спрямо ЕС, макар да извличат от него само изгоди.


Полският премиер Матеуш Моравецки

© Reuters

Полският премиер Матеуш Моравецки


Ако ЕС иска да реши вътрешната си криза, той трябва да се научи да разбира другите. Например това, че близкото минало на Източна Европа е коренно различно от това на Западна Европа. Склонността към авторитарно управление е много по-силно изразена в Полша, Унгария или Сърбия, където този управленски стил е познат от времената на социализма. Ако авторитаризмът там и днес отново е на мода, това е своего рода компенсация за наложения на тези държави идеологически отказ от национално-държавна идентичност до 1989 година, пише анализаторът в статията си за "Дойче веле".


"Източноевропейските държави явно изпитват нуждата да наваксат онова национално развитие, което за изпуснали, преди да се почувстват готови да се претопят в европейското единство... Който е израснал в среда, напълно различна от тази в един Мюнхен, Копенхаген или Лион например, естествено има огромен проблем да приеме налаганата от Запада политическа коректност", допълва авторът.


Парадокси


Иван Кръстев коментира в статия за сп. "Форин афеърс", че част от успеха на популистите може да се обясни с икономиката – Орбан бе избран през 2010 г., след като унгарската икономика се сви с 6.6% през 2009 г. Подобни проблеми обаче не могат да обяснят защо Чехия, която се радва на изключително ниска безработица, гласува за голям брой популистки партии на миналогодишните парламентарни избори, или защо липсата на толерантност е във възход в икономически успешната Словакия. Полша, смята Кръстев, е най-озадачаващият случай. Според едно проучване политическите нагласи на поляците не зависят от това дали те са се облагодетелствали лично от посткомунистическия преход. Сред привържениците на управляващата партия са много хора, които са доволни от живота си и са част от просперитета на страната.


Според Кръстев детайлите около централноевропейския популизъм варират от страна до страна, както и характера и политиките на отделните популистки правителства. В Унгария "Фидес" използва мнозинството си, за да пренапише правилата на играта, а корупцията е всепроникваща.


Полското правителство също се опита да разруши разделението на властите, особено чрез промените в Конституционния съд. Политиките на властите в Полша са фокусирани в по-малка степен върху контрола на икономиката или създаването на лоялна средна класа и повече в моралното образоване на нацията.


Освен това източноевропейските популисти се представят за истинския глас на нацията срещу враговете отвън и отвътре. "Фидес" и "Право и справедливост" не претендират да представляват всички унгарци или всички поляци, но настояват, че представляват всички истински унгарци и всички истински поляци, пише още анализаторът.


Австрийският канцлер Себастиан Курц и вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе, който е лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата

© Reuters

Австрийският канцлер Себастиан Курц и вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе, който е лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата


Кръстев отбелязва, че макар според последните проучвания на"Евробарометър" източноевропейците да са сред най-проевропейски настроените на континента, те гласуват за някои от най-евроскептичните правителства. Тези правителства в същото време използват Брюксел като боксова круша в своята реторика, като в същото време се облагодетелстват от финансовата му щедрост. Полша например е най-големият бенефициент на европейските структурни и инвестициионни фондове.


Макар източноевропейският популизъм вече да беше във възход в началото на настоящото десетилетие, пише Кръстев, бежанската криза през 2015-2016 г. го превърна в доминираща политическа сила в региона.


След революциите през 1989 г. масовата емиграция на млади и талантливи хора се случи именно в страните, в които вече се наблюдаваха застаряване на населението и ниска раждаемост, припомня той. След падането на Берлинската стена много хора в бившия комунистически блок изразиха желанието си за промяна като емигрираха на Запад, вместо да останат у дома, за да участват в демократичната политика. Според Кръстев емиграцията и страха от имигрантите най-добре обясняват възхода на популизма в региона. Освен това, отбелязва той, през последните години растящото желание за самоопределяне също накара източноевропейците да недоволстват от това да приемат заповеди от Брюксел.


Анализаторът подчертава, че новите популисти не са фашисти. Те не вярват в силата на насилието да променя. Но те са безразлични към либералното разделение на властите и не виждат необходимост от конституционни ограничения за властта на мнозинството.


В лицето на подобна заплаха ЕС не може да остане безразличен, но не може да направи и твърде много. Един от лостовете е следващият многогодишен бюджет, предложението за който Европейската комисия ще обяви в сряда. Според редица източници Брюксел възнамерява да вкара в него спазването на върховенството на закона като условие за отпускане на евросредства. Дали държавите членки ще са съгласни и ще трябват ли още "тояги" и "моркови"?

Ключови думи към статията:

Коментари (146)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  Станчева използва изрази, които напомнят "диктатурата на пролетариата".
  Централна Европа е вече враг /с партиен билет/ а лидерите й - от Орбан до Курц са "копелета".
  Ех, нашите поне са законнородени послушковци.
  Нататък продължаваме в същия дух......

  Еретик
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  и разликата от "врага с партиен билет" е ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1437 Весело

  "Източноевропейските държави явно изпитват нуждата да наваксат онова национално развитие, което за изпуснали, преди да се почувстват готови да се претопят в европейското единство"

  Тоя мит за невероятно развитите западноевропейски общества още ли има балъци да го вярват?

  Западна Европа просто е имала огромния исторически късмет да не падне под руско робство след всв, иначе са същите, и там е пълно с кухи лейки, умнокрасиви псевдоинтелектуали и мазни нагаждачи ама като те пази чичо Сам (при това практически на аванта) достатъчно от предприемчивите типчета успяват да формират неква сравнително стабилна средна и средна-висока класа все пак и просперираш.

  Нищо специално няма във формулата на просперитета - далеч от кремълското влияние и нещата си вървят сами стига да не правиш прекалено големи глупости като тая да пуснеш милион 'инженери' да ти обарват жените пред вековните катедрали например

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  До коментар [#3] от "дерибеев":

  "и разликата от "врага с партиен билет" е ?"
  ==========
  Няма да го разстрелят. Само ще го "изобличават" и ще го заплашват с финансови санкции. Вчера имаше подобен материал.

  Еретик
 6. 6 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Неутрално

  "..в същото време използват Брюксел като боксова круша ...като в същото време се облагодетелстват от финансовата му щедрост..."

  Това сякаш е казано за мангалите новоднили ЕС, а не за суверенни правителства издигнати демократично на власт. И то последните били врагът не първите. Е 'а ти обратните ценности.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1371 Любопитно

  Според сп. "Шпигел" Унгария е все още млада нация, която работи за своята идентичност,
  **************************

  Унгарците - млада нация? Боже, Боже....

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 9. 9 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 565 Весело

  Много са смешни ватенките в опитите си да изкара ЕС тоталитарен деспот ... Ако Полша и Унгария държат на самостятелното си развитие да излизат от ЕС, където са само за да лапат и да си вървят по избрания път, кой им пречи ... Упс, забравих че европаричките са им се усладили ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 10. 10 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Никой не ги държи насила, за разлика от източната империя на злото, за която проблемите се решават само силово.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 11. 11 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Да размахваш пръст и да плашиш само защото държавите от централна и източна Европа не са мулти-култи е поредната грандиозна глупост,която ще направи Брюксел за да раздели още повече ЕС.

 12. 12 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Боже, колко глупости накуп! Чак не ми се коментира.
  Явно на някой му е много важно да се внушава, че хората в Централна и Източна Европа са различни от останалите европейци. Сещам се за един, който има интерес от тази лъжа.

 13. 13 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1621 Весело

  ........абе много се ТРЕСЕ тоя съюз бе.........!!!!!!??????.....да не почне да се РАЗПАДА........??????!!!!!.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 14. 14 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1621 Весело

  Станчева използва изрази, които напомнят "диктатурата на пролетариата".Централна Европа е вече враг /с партиен билет/ а лидерите й - от Орбан до Курц са "копелета". Ех, нашите поне са законнородени послушковци.Нататък продължаваме в същия дух......
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 15. 15 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Никой не е вкарал Унгария или Полша насила в ЕС.
  Истината е, че докато на изток в ЕС си "търсят идентичността" и се "връщат към традиционните ценности" западните данъкоплатци питат все по-настойчиво защо се харчат парите им за държави, очевидно гледащи на ЕС единствено като на дойна крава и на Брюксел като на боксова круша (дойна круша, един вид).

  А на управляващите в страните донори им става все по-трудно да обосноват с нещо "нуждата от солидарност" с подобни нагли използвачи.

  Та, в развитите общества има все по-малка търпимост към "търсачите на идентичност" в портмонето на ЕС.
  Дет се вика, като не ви харесва - прав ви път!

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Защо печелят? - естествения отговор е - защото така е най-лесно? А дали се задържат - зависи от процента смес между популизъм и реалност...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Ами когато е възможно отделни страни да казват "пари ми дай, акъл не ща", има проблем. Като се оправим с въпроса за условията на финансирането, и работите ще се оправят. Отделно е нужно да се разберем кой решава в ЕС, за да се избегне популизма на тема "бюрократите от Брюксел".

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 18. 18 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#15] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":

  " западните данъкоплатци питат все по-настойчиво защо се харчат парите им за държави, очевидно гледащи на ЕС единствено като на дойна крава и на Брюксел като на боксова круша (дойна круша, един вид).Та, в развитите общества има все по-малка търпимост към "търсачите на идентичност" в портмонето на ЕС.
  Дет се вика, като не ви харесва - прав ви път!"

  ха-ха-ха
  Ако западните данъкоплатци питат все по-настойчиво защо се харчат парите им за ПРИШЪЛЦИ, очевидно гледащи на ЕС единствено като на дойна крава и на Брюксел като на боксова круша (дойна круша, един вид). И ако в развитите общества има все по-малка търпимост към "търсачите на идентичност" в портмонето на ЕС.
  Да видим кога най-сетне европейците ще викнат на вскички ПРИШЪЛЦИ и техните безконечни щения за права , джамии и свободи да взривяват и мачкат донорите си: като не ви харесва - прав ви път!

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Гражданите там чувстват, че принадлежат на Европа, но те имат различна дефиниция за това какво означава Европа. Те имат опит с комунизма и сега искат нацията в по-голяма степен да бъде отговорна за себе си и не са готови да отстъпват правомощия на Брюксел, казва анализаторът."

  - Те това е големият спор - Вождизъм или Демокрация. В империите суверинитетът е преотстъпен изцяло на императора. В олигархичната държава суверинитетът е преотстъпен изцяло на олигархията. "Единна Европа" доколкото означава супер държава е просто повече вождизъм. "Единна Европа", доколкото означава единен съюз на суверенни държави е повече демокрация. "Европа - единна държава" е исконното щение на старата политическа класа, прегърнала с ентусиазъм офшорната икономика. Офшорната икономика в Европа сега е на прицел.

  Старите "офшорковци" като Луканов и Сорос, сключили договор, искат да заменят демокрация с популизъм, а тоталитаризъм с либерална демокрация. Пример за това е първата реакция на Кръстев за Макрон – „Иван Кръстев: Макрон олицетворява проевропейския популизъм“ в Медиапул. Пример е договорът на Луканов и Сорос у нас:

  „– Кои успяха да се уредят с ръководните постове в управителния съвет?
  – В Уставния Съвет се събра съзвездие от демократи- Блага Димитрова, Димитър Луджев, проф. Богдан Богданов, Антонина Желязкова, Стефан Тафров, Георги Прохаски, Любен Беров, Васил Гоцев. Гоцев така ми се мазнеше по време на заседанията на УС – явно това му беше маниер пред силните на деня още от времето на социализма.
  Фондацията стартира още по време на правителството на Андрей Луканов. Придружавах Сорос по време на срещите му с Министър-председателя и заместника му Георги Пирински.
  – Значи Сорос е действал сериозно и на държавно ниво?
  – Ами да! Беше постигнато споразумение да се издаде специално министерско постановление, съгласно което „Отворено общество“ ще развива дейност в областта на човешките права, масмедиите, културата, гражданското общество и други. Българската държава също се задължаваше да участва, като за всеки преведен от Сорос американски долар, трябваше да предоставя на фондацията близо половината от стойността му по курса в български лева. Тази привилегия другите фондации нямаха, а нашата изведнъж започна да оперира с милиони.“ - https://slivensega.wordpress.com/2017/02/06/румен-воденичаров-сорос-ме-назначи-за/

 20. 20 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Добре де , аз имам едно въпросче - колко негроиди и мюсюлмани смята да приеме ЕС ? Тоя въпрос от своя страна поражда още няколко - какво прави Брюксел срещу опасността от това цяла Африка и БИ да се изсипят в Европа ? Великите анализатори , като нашенския комунистически потомък Иван Кръстев , видите ли не могат да схванат аджеба що пък източно-европейците въпреки замогването си стават по - евроскептични ? Закривайте ги тия тинк-танкове , ако такъв елементарен въпрос ви затруднява . Отговора е простичък , ама не ви оттърва и затова се правите на ударени : просто белият човек не иска да живее редом с черни , християнина не иска да живее редом с мюсюлмани , а дори и либералните умнокрасиви не искат да живееят в ромската маала . За един прост и здравословен расисъм става въпрос . Я да бяха мигрантите бели християни , да видите дали щеше да има проблем . Освен това нормалния човек не иска да му натрапват ценностите на дегенератите със сбъркана сексуалност и осакатена душевност . Ако брюкселските мекотели се заиграят със спирането на еврофондовете единствено ще тласнат Източна Европа в орбитата на Москва . Това ще бъде ужасно и за западната част , където месното население разглезено от постиженията на предците си е неспособно да реагира на опасността и гледа как приматите разрушават обществата без да каже гък. Ако трябва ЕС да се разпадне ,но страните от Изтока не трябва да приемат примати , ще се оправим и без фондовете им ,които и без това хранят само шепа олигарси. Европа за европейците със семйства от мъж и жена и принадлежащи към бялата раса ,другото означава смърт за Европа.

 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  До коментар [#15] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":
  "Никой не е вкарал Унгария или Полша насила в ЕС.
  Истината е, че докато на изток в ЕС си "търсят идентичността" и се "връщат към традиционните ценности" западните данъкоплатци питат все по-настойчиво защо се харчат парите им за държави, очевидно гледащи на ЕС единствено като на дойна крава и на Брюксел като на боксова круша (дойна круша, един вид)."
  ================
  Когато тези държави влизаха в ЕС, на границите на този съюз имаше митничари и полицаи, които проверяваха документите. В такъв съюз се влизаше тогава. По-късно стана ясно, че за белите това продължава да важи, но ако си стоял на слънце, може и без документи.
  Специални права новоприетите имат и спрямо жените, заради културните си особености.
  Посочените страни просто не са съгласни с тези привилегии.
  Така че западняците не питат точно това, но това им се обяснява по традицията на немската пропаганда.


  Еретик
 22. 22 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Добре де , аз имам едно въпросче - колко негроиди и мюсюлмани смята да приеме ЕС ? Тоя въпрос от своя страна поражда още няколко - какво прави Брюксел срещу опасността от това цяла Африка и БИ да се изсипят в Европа ? Великите анализатори , като нашенския комунистически потомък Иван Кръстев , видите ли не могат да схванат аджеба що пък източно-европейците въпреки замогването си стават по - евроскептични ? Закривайте ги тия тинк-танкове , ако такъв елементарен въпрос ви затруднява . Отговора е простичък , ама не ви оттърва и затова се правите на ударени : просто белият човек не иска да живее редом с черни , християнина не иска да живее редом с мюсюлмани , а дори и либералните умнокрасиви не искат да живееят в ромската маала . За един прост и здравословен расисъм става въпрос . Я да бяха мигрантите бели християни , да видите дали щеше да има проблем . Освен това нормалния човек не иска да му натрапват ценностите на дегенератите със сбъркана сексуалност и осакатена душевност . Ако брюкселските мекотели се заиграят със спирането на еврофондовете единствено ще тласнат Източна Европа в орбитата на Москва . Това ще бъде ужасно и за западната част , където месното население разглезено от постиженията на предците си е неспособно да реагира на опасността и гледа как приматите разрушават обществата без да каже гък. Ако трябва ЕС да се разпадне ,но страните от Изтока не трябва да приемат примати , ще се оправим и без фондовете им ,които и без това хранят само шепа олигарси. Европа за европейците със семйства от мъж и жена и принадлежащи към бялата раса ,другото означава смърт за Европа.
  —цитат от коментар 20 на benefikato1


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++.............!!!!!!!!!!!!........АДМИРАЦИИ.......!!!!!!!!!!!

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 23. 23 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#22] от "kesh":

  ......АДМИРАЦИИИ......!!!!!!......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Забелязахте ли, че даже в статия от български автор Баце е останал незабележим? Невидим.

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  ....Явно на някой му е много важно да се внушава, че хората в Централна и Източна Европа са различни от останалите европейци. Сещам се за един, който има интерес от тази лъжа.
  —цитат от коментар 12 на solange

  я си помисли за българите!

 26. 26 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 517 Неутрално

  И Полша, и Унгария ще клекнат. Не знам на какво са разчитали в развитието си тия държави, най-вече икономически, но сами посмъртно няма да се оправят. Както никоя държава от Европа. Още повече Полша беше активният инициатор за събаряне на соца-Солидарност, папата, пари от Ватикана.

 27. 27 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Признавам си, не можах да изчета този бъркоч от несвързани брътвежи. Понякога се хващам да коментирам отделни неточности или лъжи. Тук не мога, защото няма една ясна мисъл. Тук е писано за някакъв свят, който не съществува и който ние не познаваме. В такива случаи се казва- псуваш и отминаваш!
  Можела ли демокрацията да бъде нелиберална? Може и дори е задължително да бъде консервативна. Либерализмът се превърна в крайна лява радикална идеология, по-вредна от фашизма, нацизма и болшевизма. В Америка консерватизмът е на власт и води борба с либерализма.
  Популизмът бил победил, защото това били бедни източноевропейски страни без демократични традиции! А в Италия защо популизмът победи на последните избори?
  В момента ЕС прави същото, което правеше Съветския съюз. Съдбата му няма да е по-различна от на Съветския съюз.

 28. 28 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Два са основните проблема, които карат източноевропейците да се опъват на Брюксел:
  1. слред като 45 години са били управлявани диктаторски арогантно от Москва, те не искат подобно отношение от ЕС.
  2. мнозина в ЕС виждат проблемите с мигрантите, но само източноевропейците зададоха шумно неудобните въпроси и искат решение. А дотогава те просто не желаят да внасят същите проблеми в държавите си.

 29. 29 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Между другото, Унгария, Чехия със Словакия и Полша имат опит със силовата интервенция в техните страни от Съветския съюз. В това отношение недемократично назначените бюрократи от ЕС не могат да ги уплашат с нещо ново.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Всичко с времето си. И това ще се преживее.

 31. 31 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Страните от Централна и Източна Европа се отърваха от едно зло, наречено комунизъм и тоталитаризъм и много добре усещат задалото се друго, още по-голямо зло, наречено глобализъм с крайно ляв радикален либерализъм и проявен тоталитаризъм от европейската бюрокрация.
  Тази война не може да бъде спечелена от европейската бюрокрация.

 32. 32 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 565 Весело

  Боже, колко глупости накуп! Чак не ми се коментира.Явно на някой му е много важно да се внушава, че хората в Централна и Източна Европа са различни от останалите европейци. Сещам се за един, който има интерес от тази лъжа.
  —цитат от коментар 12 на solange


  И аз ... Сега ватенките ще замажат :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Врагът ба Европа не са източновевропейците, а чиновниците в Брюксел.
  ЕС не е решил основния си въпрос - какво е и какво ще бъде ?!
  Тази хлабава асамблея евротарикати е вредна за Европа.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Последните години така и не разбрах в какви европейски традиции се корени факта, че напоследък във връзка с ЕС основно се говори за прием на мигранти, сексуални девиации, глобализъм, интеграция на неевропейски по територия и/или степен на развитие държави, противопоставяне+ревизия(напр.променят "Отче наш") на Християнството, антисемейни законодателства (в БГ 59% от бебетата са на несемейни родители) ?!?
  Това веднъж казано, непонятно е защо несъгласните с тренда биват наричани крайни, популисти, недемократични- някой да ни е питал точка по точка на референдум кои от изброените "ценности" приемаме и кои не ?
  И само не ми казвайте накрая, че Путинщината е алтернатива- толерирането й (според мен) е просто основната грешка на Орбан и други.

 35. 35 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1621 Разстроено

  .......на Е С проблема му е , че са много КАПИТАНИТЕ.........и не мое се РАЗБЕРАТ.........ааааа ИНТЕРЕСИТЕ ../...разнопосочни.../... са ОЩЕ ПОВЕЧЕ......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 36. 36 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  "Яхнал вълната на страха от мигрантите, в началото на април Виктор Орбан"

  Ами попречете му!
  Дайте на гласоподавателите му това, което той им дава! Избирателите искат границите да се пазят!вие защо пускате куцо и кьораво без документи в нарушение на законите??

  В Русия съм! В Русия съм!
 37. 37 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Политика на отворени врати - откъде на къде. ЕС бе създаден да се движат свободно в него хора и стоки от държавите-членки, а не да се допускат безконтролно и масово от цял свят и то на хора, които не се нуждаят от убежище, за да се спасят от преследване и убийства. Правилна е политиката на Централна Европа.

 38. 38 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1040 Весело

  "Брюксел възнамерява да вкара в него спазването на върховенството на закона като условие за отпускане на евросредства"

  И кой ще решава дали има върховенство а закона? НПО? Сорос? Държавния департамент?

  Освен това по присъединителните договори няма условие "върховенство на закона" за фондовете. Фондовете се дават като компенсация за отворените граници и последващата бвзмитна търговия и износ на мозъци.

  В Русия съм! В Русия съм!
 39. 39 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  "Защото храни куче да те лае"
  Ти като даваш пари на жена си имаш ли право да искаш пълно подчинение и съгласие?

  В Русия съм! В Русия съм!
 40. 40 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2666 Весело

  Много ме забавляват в коментарите откритите путинисти, които под други статии хвалят силната ръка, диктатурите, имат голяма носталгия по тоталитаризма и Съветския съюз, "религията е опиума на народите", интернационализмъма бил супер, ОБАЧЕ сега много страстно защитават демокрацията, много са против някакви чиновници някъде далеч, ненамесата в чуждите работи, както и станаха страшни националисти и ревностни християни.

 41. 41 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#9] от "danvan":


  "Ако Полша и Унгария държат на самостятелното си развитие да излизат от ЕС, където са само за да лапат и да си вървят по избрания път, кой им пречи"

  Ами те са в ЕС заради взаимна изгода, не заради идеологи. Или дай щом ЕС има хвърля някакви пари,то да нямат собствено мнение?

  В Русия съм! В Русия съм!
 42. 42 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#10] от "danvan":


  "Никой не ги държи насила, за разлика от източната империя на злото, за която проблемите се решават само силово."

  Пълни глупости! Узбекистан два пъти влиза и излиза в ОДКБ, украина и Грузия излязоха от ОНД. И без никакви циркове, заразлийа от Брекзит.

  В Русия съм! В Русия съм!
 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  Нищо специално няма във формулата на просперитета - далеч от кремълското влияние и нещата си вървят сами стига да не правиш прекалено големи глупости ....
  —цитат от коментар 4 на saint evlampi


  Разликата е тази, че от Кремъл няма да получиш нищо рационално и качествено, защото там имат прекалено много проблеми собствени да решават пък и нямат никакви традиции в свободата на творческото мислене.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Време е вишеградците да се замислят за концепцията за Междуморието от миналия век- неосъществена конфедерация от Балтийското до Адриатическото и Черно морета.
  (първоначално: Полша, Украина, Беларус, Литва, Латвия,Естония, Молдавия, Унгария, Румъния, бившата Югославия, Чехословакия, а също, возможно, Финландия, България, Гърция). Състава, разбира се, би подлежал на уточняване.

 45. 45 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  До коментар [#42] от "Веселин Дечев":

  Нали, откъсването на територии от Грузия и Украйна не са "циркове".

 46. 46 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#15] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":


  "Истината е, че докато на изток в ЕС си "търсят идентичността" и се "връщат към традиционните ценности" западните данъкоплатци питат все по-настойчиво защо се харчат парите им за държави, очевидно гледащи на ЕС единствено като на дойна крава и на Брюксел като на боксова круша"


  А те защо си продават стоките без мита в тези държави? Защо изсмукват безплатно човешки ресурс, за които са похарчени пари за отглеждането и обучението им?
  Като не ги щете-изхвърлете ги бе!

  В Русия съм! В Русия съм!
 47. 47 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  За представителите на "камарата на лордовете" на Политбюро като Кръстев, Кюранов, Дайнов и подобни демокрацията е или популизъм, или диктатура /Дайнов/. За тях демокрация е авторитаризмът на "камарата на лордовете" на Политбюро.

 48. 48 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Защо изсмукват безплатно човешки ресурс, за които са похарчени пари за отглеждането и обучението им?
  —цитат от коментар 46 на Веселин Дечев


  Ама те на тоя "човешки ресурс" му плащат. Никой не ги е отвлякъл или заключил там.

 49. 49 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Успешно наслагване на наратив с думата враг. Много добра хибридна война, няма що.

  Истината е че има 2 групи в ЕС, с коренно различна визия за ЕС, а не една дето иска да го запаси а другата да го разруши, както вие вменявате.

  Но използвайте думата враг, не се притеснявайте. Това няма после да ви се върне...

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 50. 50 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Колко много тъпотии на колко малко място ..........
  Унгарците били млада нация. За сметка на това Холандците и швейцарците сигурно са стари ?
  Подгонихме врагът с партиен билет
  На Запад се питали защо си харчат парите тука.
  Чувствам как накрая ще има ЕС-2, който ще тегли една и на стария ЕС, и на Русия........

  15.02.1989 - 07.02.2018
 51. 51 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#48] от "Yard":

  "Ама те на тоя "човешки ресурс" му плащат."

  Но не плащат на държавата, която го е отгледала и обучила!

  В Русия съм! В Русия съм!
 52. 52 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Изборът не е между либерална демокрация и демокрация, а между демокрация и псевдолява олигокрация. Повечето страни в Истинска Европа засега са приели соломоново решение -- говорят като Сорос, действат като Орбан. Така че не са напълно изкукали.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 53. 53 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 709 Весело

  До коментар [#15] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":
  „...западните данъкоплатци питат все по-настойчиво защо се харчат парите им за държави...“

  Е ми да питат, питат ама отговор не получават. Питат защо се наливат безмислено пари в Гърция, Италия и Франция, питат защо жабара , шеф на ЕЦБ, всеки месец печата по 80 милиарда и ги хвърля ей така, за подържане на горните и други като тях, вседствие на което лихвите са 0.001% и немския данакоплатец губи от спестяванията си 300 милиарда годишно. И още за много други неща пита, ама отговор не получава...А за твое сведение доста от германците мислят сериозно(колкото и невероятно да ти звучи) за преселване в „опърничавите“ страни от източния блок. Интересно защо ЕС нищо не казва за още по опърничавите (Испания и още 3 страни), които не признават и няма да признаят Косово. И питат данъкоплатците, питат...

 54. 54 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Прав е Обран, и Северна Корея е даже Народно-демократична.

  Birds of a feather flock together.
 55. 55 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  а ръката малко да я поизпъне напред :)

  Birds of a feather flock together.
 56. 56 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1437 Весело

  До коментар [#43] от "Храбър":

  "Разликата е тази, че от Кремъл няма да получиш нищо рационално и качествено, защото там имат прекалено много проблеми собствени да решават пък и нямат никакви традиции в свободата на творческото мислене"

  Е нали точно това казвам - далеч от кремълското влияние и просто не правиш големи глупости и нещата се случват.

  Затова Западна Европа има тоя просперитет който има, не щото са некви суперхюмани. Смешното е че бая западноевропейци не осъзнават че са чисти късметлии страните им да са на място където Щатите не биха допуснали руско робство чисто стратегически а си мислят че просперитета им дошъл щото са великите умници и работливци апа източните сме некви изостанали немити злетаци. Ако бяха те под руско робство а ние свободни щеше да е обратното. Германия ясно показа едни хора само с разлика кой е под руско и кой свободен какво постигат за половин век

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 57. 57 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  Явно Орбан е новия персон от минутата на омразата :).
  Всеки ден нова статия в милото дневниче - громяща злото и назадничавото.

  Мъка либерастка, мъка.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 58. 58 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Стилът на DW. Високомерен назидателно-поучителен тон на арогантни всезнайковци. С други думи казано, страните от централна Европа били неблагодарни, недорасли за “западната демокрация”, със стадна осихика, свикнали да ги управлява “твърдата ръка”. И не се усещат как на ангро лепят етикети като “популист” всекиму, дето не им играе по гайдата. И обслужващите ги журналисти съвсем удариха дъното, затова си загубиха читателите! Забележителен завършек на тази статия:
  “Дали държавите членки ще са съгласни и ще трябват ли още "тояги" и "моркови"?”
  Е, дойдохме си на думата! Тактиката на тоягата и моркова се прилага от шеф към глупави подчинени и няма нищо общо с равностойни партньорски отношеня! Е, кой е с робско-стадната психика?

  Мърфи е оптимист!
 59. 59 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Навремето така обясняваха партийната линия в Работническо дело. Ако се погледне трезво на ситуацията, кой знае каква разлика между Китай и ЕС не съществува. Икономически ръст основан на евтина работна ръка, имитация на свободна стопанска инициатива, най-вече дребни услуги с личен труд или търговийка на дребно, всичко по-мащабно е монопол или картел и там влизане няма, защото е държавно регулирано и субсидирано. Същевременно е запазен тоталния контрол и цензура върху поведението на отделния човек. Дали законово ще е дефинирано като език на омразата или обида на държавата, крайният ефект е все един и същ - налягане на парцалите и мълчание на публични места.
  Така че без "врагът от вътре", осигуряващ пазари за продажби на стоки без спазване на съществени регулации и евтина работна ръка, всички цени във Франция и Германия биха скочили поне два пъти.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 60. 60 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Изборът не е между либерална демокрация и демокрация, а между демокрация и псевдолява олигокрация. Повечето страни в Истинска Европа засега са приели соломоново решение -- говорят като Сорос, действат като Орбан. Така че не са напълно изкукали.
  —цитат от коментар 52 на zyb18561487


  Опасявам се, че не само в статията пишат глупости :( Диктатуратаа не може да е малко или за кратко. Няма половинчата демокрация или не знам какво там. Или законите са равни за всички и се спазват до дупка или след 5 години разстрелват Немцов. Няма друго, на теория не е възможно0

  15.02.1989 - 07.02.2018
 61. 61 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  Изборът не е между либерална демокрация и демокрация, а между демокрация и псевдолява олигокрация. Повечето страни в Истинска Европа засега са приели соломоново решение -- говорят като Сорос, действат като Орбан. Така че не са напълно изкукали.
  —цитат от коментар 52 на zyb18561487


  Амин! :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 62. 62 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Проблемът с популизма в Централна Европа дойде заради много фактори. Първо, че гладният социалистически човек взе да се замогва след едно десетилетие в съюза на богатите. И ако преди същият този човек мислеше само как да имитира Запада, сега започна да мисли като националист. Когато имаш пари в джоба, е лесно да мислиш по този начин. Не е правилно, не е европейско, но е лесно.

  Втората причина е често срещана през последните сто години. Цялата власт на ЕС се е съсредоточила в оста Париж-Брюксел-Берлин. Този триъгълник диктува цялата политика в съюза. Всички важни решения до последното се взимат там. Останалите държави практически нямат право на глас. Докато светът живееше с розовите очила от разпадането на СССР, всичко беше наред. Но дойде 2008 г., кризата, след това и бежанската вълна от Сирия. Германия и Франция поканиха милиони бежанци и тотално загърбиха всички гранични държави, както и тези между граничните и "гостоприемните домакини". После Париж и Берлин усетиха грешката си, спряха приема на бежанци, но беше късно. Цяла Европа беше залята от тези хора, без да ги канила. И жителите на Централна Европа скочиха - "защо трябва Париж и Берлин, както и марионетките им в Брюксел, да решават съдбата на всички 28? Британците отговориха, че и те така мислят и гласуваха за напускане. Вълната се засили и стигнахме до днешната ситуация. От Полша до Италия една огромна линия разцепва ЕС на Западна Европа и излишната Източна Европа, а тази линия популисти рита срещу Запада, търсейки постоянно подкрепа от Изтока.

  Но Париж и Берлин още не са си взели поука. Дори Макрон отиде да пише новите европейски реформи с Меркел, загърбвайки останалите. В Австрия, Италия и Унгария националисти/популисти взеха властта. Чехия и Полша отдавна пеят в този тон. Изтокът мълчи, защото цоца кинти от Запада, но вече се чуват гласове да намаляване на тези пари предвид напускането на Великобритания. И щом огладнеят, тези от изтока ще подкрепят Централната ос Варшава-Рим.

  Преди 200 години един амбициозен император искаше да създаде първия ЕС, но под френска власт. Беше разбит от бесните европейци. 50 години след това германците се опитаха да превземат Европа с национализма си и отново Европа ги разби. Саво 20 години по-късно отново германците се опитаха да превземат цяла Европа с оръжие и отново бяха разгромени. Днес отново Париж и Берлин се опитват да превземат континента под тяхна власт, но този път с икономически средства. Европа се страхува вече от такива "императори". И както в предишните 3 пъти, и сега се появиха обединени сили, които искат за бранят независимостта си от Париж и Берлин. Ето това е проблемът.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 63. 63 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  ...Ами те са в ЕС заради взаимна изгода, не заради идеологи. Или дай щом ЕС има хвърля някакви пари,то да нямат собствено мнение?
  —цитат от коментар 41 на Веселин Дечев

  Бандата дебели споделят твоето мнение (включ. и Нинова)

 64. 64 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  Ако сравняваш поляците, унгарците чехите и словаците с кучета, драги, много си се объркал.
  Това са народи с достойнство и чест.
  И със зацитни механизми спрямо "доброжелатели".

  Common sense !
 65. 65 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  До коментар [#63] от "historama":

  И тъй като тримата дебелака имат едно мнение, ние трябва да оставим всички решения да се взимат от 5 държави? Ако имаше референдум за емиграционната политика или ако просто го бяха допуснали до гласуванев ЕП какъв щеше да е резултата? не ме разбирай грешно, аз бих гласувал ЗА пускането на емигранти, но не е в тоова въпросът

  15.02.1989 - 07.02.2018
 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  .... Ех, нашите поне са законнородени послушковци.Нататък продължаваме в същия дух......
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов

  Ако имаш предвид путинови послушковци - ДА! Нали шкембе - войвода отдели 100 млн за данък Русия!
  Не случайно мнозинството българи вече искат западноевропейци в правораздаването, сигурността (МВР), здравеопазването.

 67. 67 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 460 Весело

  Става едно объркване в терминологията, най-вече по отношение на либерално и нелиберално. Причината е, че както обикновено, левите узурпират определени думи и понятия, с които нямат нищо общо, в случая "либерално". Класическият либерализъм е десен и няма нищо общо с ширещата се леващина в наши дни. Класическият либерализъм е за лична свобода, ниски данъци, свободен бизнес и предприемачество, минимална държава, силни индивиди и семейства. Ценности, които днес до една се отстояват от консервативните партии. Левундерите днес се наричат либерали, макар и да нямат нищо общо с тези ценности. Левундерите днес се наричат прогресивни, макар и да спъват от десетиления прогреса на човечеството. Левундерите твърдят, че се борят за социална справедливост, макар и реално да искат да грабят от тези, които създават и да заличават разликите в доходите между можещи и неможещи. Това е всичко, но не и справедливост. Левундерите имат нужда да узурпират думи, понятия и идеи, защото техните собствени са тотално компрометирани и тази мимикрия ще продължава вечно.

 68. 68 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  [quote#60:"Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич"][/quote]

  Колко хубавичко казано и как неподкрепено с факти... Хитлер избран демократично... Чили процъфтяваща демокрация, Никарагуа и Венецуела -- блато... И т.н. и т.н., но на кой ли ляв мислител някога са му попречили фактите или здравият разум?“

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 69. 69 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Навремето така обясняваха партийната линия в Работническо дело. Ако се погледне трезво на ситуацията, кой знае каква разлика между Китай и ЕС не съществува. Икономически ръст основан на евтина работна ръка, имитация на свободна стопанска инициатива, най-вече дребни услуги с личен труд или търговийка на дребно, всичко по-мащабно е монопол или картел и там влизане няма, защото е държавно регулирано и субсидирано. Същевременно е запазен тоталния контрол и цензура върху поведението на отделния човек. Дали законово ще е дефинирано като език на омразата или обида на държавата, крайният ефект е все един и същ - налягане на парцалите и мълчание на публични места.Така че без "врагът от вътре", осигуряващ пазари за продажби на стоки без спазване на съществени регулации и евтина работна ръка, всички цени във Франция и Германия биха скочили поне два пъти.
  —цитат от коментар 59 на borko_to


  Ами те бащите им работеха в Работническо дело

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 70. 70 Профил на xxn20561524
  xxn20561524
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Към Вишеградската четворка скоро ще се присъединят и други страни от Централна Европа като Австрия, Италия и Хърватия, а на по-късен етап и Германия, с което палачинката в ЕС се обръща и се слага край на войнстващия либерал-популизъм.

 71. 71 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Перифразирани думите на Орбан са:
  "Всички страни са демократични, но ние сме най-демократични!"

  Демокрацията е като английска морава!
  "Косиш; поливаш; сееш и така 300 години След това си имаш морава!"

  Много бързаме!

  Да разлая троловете!!
 72. 72 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Така, така ... само не става ясно защо мислещите различно трябва да бъдат непременно вътрешен враг. Може би защото за да функционират подобни либерални демокрации е необходимо все пак да има и врагове?

  И какво очакват в крайна сметка, след като са ти определили ролята на печурка трето качество?

  http://rodenivbg.com
 73. 73 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  Вие да не сте проститутки нанповикване,че все за пари говорите и как някой трябвало дс е благодарен?!Вие сте по-зле и от Владимир Левчев,който твърдеше че Паетията била права,като съгреши дори!Ама,,какво ли ви се чудя-сега сина му ги реди същите за поредния спинсор,какато баща му навремето.

 74. 74 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Самочувствието на страните от "Вишеградската четворка" е оправдано, защото имат какво да предложат на пазара. Присъствието им на борсите в Лондон и Франкфурт е постоянно и осезаемо, валутите им се оценяват положително(а Словакия е вече в еврозоната). И те не са пиявици в ЕС, както се опитват да ги представят.

  Всичко това не важи за клетата ни Родина. Нищо не се произвежда, да не говорим за присъствие на фондовите борси, валута инвалид, злоупотреби със средства от ЕС, ненаказаност и естественото желание да си стоим на хранилката без да мрънкаме и да се стараем за нещо повече. Народа е каталясал и вече не знае за какво става въпрос, шепата мутри(олигарси) си краде пред очите на всички ненаказано, защото подплаща тези, които трябва да ги преследват и...така до край.

  Но иначе демонстрираме безсрамно на международно ниво СТАБИЛНОСТ, което си е хвърляне на прах в очите и мътене на водата за по-лесно ловене на риба от чужд рибарник.
  Та така, да живее чалгата!!!

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#10] от "danvan":

  Въпросът е от чие име говорите спонорираните НПО-та?!Вас никой за нищо не ви е избирал,не изразявате воля и мнение на никого,освен на спонорите си.Кои сте,че да казвате какво да правят правителства,избрани от суверените-народите на съответните държави?!

 77. 77 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#15] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":

  "Западните данъкоплатци"вероятно не са толкова глупави като умнокрасивите нищоправци,и знаят,че без пазарите в Източна Европа,няма кой да купи. Швейцарския шоколад или френското сирене,няма кой да им гледа старите майки и бащи,или да им смени кранчетата в банята.Нещата са взаимни.Свиквайте-демокрацията е това-народите избират управление,което да изразява тяхното желание.Левичарска диктарура изтърпяхме от Изток,от Запад няма да допуснем.

 78. 78 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Европейският съюз има няколко основни, явни или скрити врагове и нито един от тях не е вътрешен.
  Това са Русия (явен), САЩ и Китай (скрити).
  "Вътрешните" врагове на ЕС са всъщност аватари на външните.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 79. 79 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1437 Весело

  До коментар [#67] от "Black Hawk":

  Абсолютно точно. Оня ден имаше статия за некви образи от *държавното* радио дето искали повече пари (кой не иска повече пари?) щото без тях музиката в частност и културата като цяло щяла да умре. Край, отиват си и музиката и културата умират.

  Кой ги подкрепяше и зееше гръмогласно заедно с тях? Точно така - автентичните 'десни' умнокрасивци :)

  На забележката че никой не кара бележитите музиканти да свирят за малко пари в *държавно* радио вместо да отидат в частен лейбъл и да изкачат чартовете и да станат световноизвестни мултимилионери 'десните' отговаряха с несвързано мучене за чалга и некви такива глупости

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 80. 80 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Ега ти параноята.. То при комунизма нямаше толкова "вътрешни" врагове...:-) Аз не мога да схвана смисълът на "демокрацията и свободата" като всички които мислят и имат идеи са наричани предатели от ЦК на ЕС-то..:-) Всичко което не е по линията на Брюксел и неговите петилетки е "хибридна война, фалшива новина, враг.."...хаха..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 82. 82 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Ако Германия не отпусне малко каиша около врата на страните от източна Европа, ЕС ще се разцепи.
  Аз мисля, че ще има осезаема полза, ако се избере Данък оборот, за веригите и банките, както е в Полша. С над 200 000 000 лв. /ако данъка е като в Полша/ може да се увеличат пенсиите, което ще засили вътрешното търсене.

  Любовта ще спаси света!!!
 83. 83 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#80] от "ostin22":

  така е при комунизма нямаше и народен съд и концлагери, и ДС нямаше... и тоалетна хартия даже нямаше.
  мра си някой съветчик като почне сравнява нещо с техния сАвеЦки концлагер.

  Birds of a feather flock together.
 84. 84 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  Страните от Централна и Източна Европа се отърваха от едно зло, наречено комунизъм и тоталитаризъм и много добре усещат задалото се друго, още по-голямо зло, наречено глобализъм с крайно ляв радикален либерализъм и проявен тоталитаризъм от европейската бюрокрация. Тази война не може да бъде спечелена от европейската бюрокрация.
  —цитат от коментар 31 на gozambo


  Престани да се самонавиваш!
  Някой на сила да те кара да маршируваш по паважа, да ти е наложил тъпата си идеология и да не ти позволява да извадиш друга по-качествена, да ти е запушил устата?
  Не е!
  Иначе едва ли щеше да плямпаш тъпизми от сутрин до вечер.
  Правила има на всякъде и във всичко.
  По това се различават организираните и културни народи от племената в в Африка или в северна Азия!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 85. 85 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  "Днес Варшава и Будапеща са започнали да определят нови ценности - родината, християнството, семейството."

  Та това са истинските европейски ценности, от времето на Австроунгария, от преди пръкването на либертасти, комунисти и други продажници, които за пари си разпират задниците.

  Тия мухльовци, Габор Дьори, Фолкер Вагенер и Инав Кръстев, нещо ценно да са създали, с което да останат в историята? Или нещо, което да може да се ползва или търгува? Грантаджии-проститути!

 86. 86 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  [quote#84:"Храбър"][/quote]

  Когато налагаш икономически санкции на уж равноправен съюзник, защото не е съгласен с политиката на повечето ЕС, как може да се квалифицира действието?
  Четири държави: Полша, Чехия, Унгария и Словакия се противопоставиха на две неща:
  -двойния стандарт под един и същ етикет в леката промишленост.
  - вкарването на емигранти.

  На всичкото отгоре в ЕС консервативните десни партии са в подем.
  Меркел и Макрон слепи ли са или са прекалено нагли???

  Любовта ще спаси света!!!
 87. 87 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#8] от "Bicho Raro":

  Не можах да повярвам и аз на това...

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 88. 88 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Според сп. "Шпигел" Унгария е все още млада нация, която работи за своята идентичност,**************************Унгарците - млада нация? Боже, Боже....
  —цитат от коментар 8 на Bicho Raro


  Е че какво? Унгария съществува от след втората световна. Македония съществува от примерно 1992г. Просто македонците ще кажат ще същестуват от 3000 години, а унгарците че кажат примерно половината от това.
  Ама в смисъла на човешката памет която зависи от смяната на поколенията, а не какво е писал местния БАН в учебника, Унгария а на 100 години, България на 140 и т.н.
  Другото е като секти дето ги измисля беработен учител в Ирлания през 1968г, обаче доктрината е че са същестували от времето на Атлантида и секретно са се предавалия знанията чрез астрала един на друг.
  Българска държава се появява прези повече от 1300 години. След това се сменят няколко български държави. Има едни 100 години като византийска провинция, 500 като турска провинция, и после пак се появява. И тази последната българска държава не е онази на Аспарух. На теория да, а в човешки план си е на 140г.
  Както и Унгария е на 100г.
  Те естествено ще обясняват че и те са от Атлантида, но това е друга тема.

 89. 89 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Пардон, първата, не втората световна.

 90. 90 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  От всички глупости в статията бакрая става ясно че големият проблем, е че ценгрална европа вече не иска на 100% да слуша германците и това е непростим грях. Ами нормално, свиквайте с времето нама да става по добре.

 91. 91 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#88] от "patilanskomeze":

  "Унгария съществува от след втората световна"

  Това е най-вярно за Великобритания - след ВСВ от "Велико" остава само Британия. В този либертаски дух британците са най-младата нация (вече е трудно и да се каже "нация") в Европа. Дори и в исторически план пак-са най-младите - Римската империя стъпва там чак след Христа докато в останалата част на Европа се водят войни от преди Александър Македонски.

 92. 92 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#88] от "patilanskomeze":

  Много глупости сте написали,но да отговоря във вашия тон-коя е Германия,която като таква съществува от 70години?!Айде,да не съм лош-нека е от 1871-ва!Че тя е само няколко години по-стара от България(по вашата логика)

 93. 93 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#20] от "benefikato1":

  браво! точно в десетката!

 94. 94 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#83] от "Xumpomo name":

  "така е при комунизма нямаше и народен съд и концлагери, и ДС нямаше"
  То, народен съд (Франция, Италия, Австрия), и концлагери (Гуантанамо), и ЦРУ се имаше и при капитализма.
  А тоалетната хартия си беше "екологична политика" по опазване (и натуряване) на околната среда. Виж, ако беше казал, че по времето на комунизма е нямало "въглеродни квоти", "санкции", "джендъри" и други "мигриращи паразити" - върховни евро-атлантски ценности, които сега са ни "слънцето, въздуха и водата", хората щяха да те разберат. Да повярват в твоето "светло бъдеще".

 95. 95 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#82] от "hope":

  "ще има осезаема полза, ако се избере Данък оборот,"

  Данъкът оборот елиминира посредниците - всеки покупко-продажник трябва да го плаща без опцията за приспадане. Няма лошо, ако Държавата има развита инфраструктура и населението е грамотно (да пазарува директно от производителя).

 96. 96 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#94] от "wanderer":

  за капитализма още маркс ви беше казал че е льош.
  ама що така и при сАвеЦката власт? пийни си бояришник и се успакой

  Birds of a feather flock together.
 97. 97 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#12] от "solange":

  ++++
  Иванушка Гибридний Кръстевич естествено в първите редици на критикари срещу непокорните източноевропейци заемащи адекватни позиции срещу либерастията.
  Този същия бълващ от доста време хибридна кремълска пропаганда от редица западни левичарски соросоидни медии срещу нормалността и християнските вековни европейски ценности.
  Вижте му произхода само, кому са угодни тезите ми?! Агент на Злото джудже и антиевропейската му политика.

  Дневник, остъзнайте се бе! Това да напълниш Европа с черни и кафяви пришълци, с всякаква паплач готова само да руши и плячкосва НЕ Е признак, че си голям Европеец, а Мулти-Култи Глупак със самоубийствени наклонности. С либерастията е свършено, не го ли осъзнахте?! Осъзнавайте се и сменяйте курса, че се излагате с тази по същество Антиевропейска пропаганда.

 98. 98 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Авторката използва език, характерен за официоза "Работническо дело" през 50-те.
  Хора, като нея в никакъв случай не бива да бъдат допускани до каквато и да е власт, защото ще затворят всички инакомислещи в концлагери.
  Те са като чеда на другаря Сталин, който казва "който не е с нас, е против нас".
  Не другарко Станчева демокрацията не е това, което вие си представяте.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK