Еврокомисията иска санкции срещу двойния стандарт при продуктите в ЕС

Еврокомисията иска санкции срещу двойния стандарт при продуктите в ЕС

© Георги КожухаровЕвропейската комисия е разработила нов икономически пакет по въпросите на потребителите, според който се създава нов механизъм срещу двойните стандарти на продуктите. Това заяви Вера Йоурова, еврокомисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете по време на пресконференция в София на тема "Потребителското право и политиката за защита на потребителите".


Тя представи накратко този нов механизъм. Той ще дава възможност да се подават колективни искове от потребители, когато има нанесени вреди, когато голям брой потребители са засегнати от нелоялни търговски практики от страна на търговци или производители. Въвеждаме по-точни определения на забранените двойни стандарти на хранителните продукти, и не само на тях, а и на всякакви други продукти, които са с една марка, но с различен състав в различните държава, налагаме и санкции, които ще бъдат в сила при трансгранични нарушения, обясни Йоурова.


Новият законодателен пакет на Европейската комисия "Нова сделка с потребителите" е разработен след проучване политиката за защита на потребителя, като философията почива на обстоятелството, че потребителят е по-слабата страна в отношенията между търговец и потребител, като затова трябва да се защитава, коментира еврокомисарят.
По думите й пакетът е изключително амбициозен и трябва да бъде приет от държавите членки и от Европейския парламент, за да започне да се прилага. Йоурова посочи, че предложението цели да се забранят двойните стандарти и още на 2 май започват различни събития, които имат за цел да осигурят подкрепата на потребителите.


Българският министър на икономиката Емил Караниколов отбеляза, че политиката за защита на интересите на потребителите е приоритет на българското европредседателство. Той подчерта значението на баланса между бизнеса и потребителите и посочи, че с новите законодателни предложения се постига този баланс.


В отговор на въпрос Вера Йоурова обясни, че еврокомисията вече е публикувала правното становище за двойните стандарти със заключение, че това е нелоялна търговска практика.


Държавите членки ще определят сами ресорните органи, които ше провеждат тези мерки, уточни еврокомисарят като допълни, че проверките могат да започнат вендага. "Провели сме такива тестове и в България, и в други страни. Тестването бе извършено чрез различни методи. Така се стигна до призива за единна методика, с която сме готови. Ще я предоставим на държавите членки, така че те веднага да могат да пристъпят към откриване на такива продукти", допълни Йоурова. По думите й може да има причини за тези двойни стандарти, но производителят трябва да посочи обективни такива и ако това не се случи, отговорният орган ще образува производство.


Като положителен знак еврокомисарят отбеляза, че има три марки през тази година, които са подобрили рецептата си, а определени търговски вериги прилагат контрол при зареждане на определени стоки в складовете си.


На въпрос какви ще са санкциите и от какво ще зависят Йоурова отговори, че наказателните мерки няма да са толкова силни, колкото са в някои държави членки.


Преценихме, че тярбва да предложим това, защото анализирахме нивото на санкции на лелоялни търговски практики и некоректно поведение на търовците и производителите. Движим се в посока на съвместни действия на няколко държави членки, допълни еврокомисарят. Тя обясни, че в случаи на нарушения, които засягат няколко страни санкциите трябва да се трябва да хармонизират, защото в противен случай търговецът ще подбира държавата, която ще санкционира нарушението, ако там наказанията са по-леки.


Според нея новите мерки трябва да спрат принципа, че е евтино да се лъже.


Попитана дали споделя мнението на българския обмудсман Мая Манолова за ОЛАФ за храните - за справяне с двойния стандарт, еврокомисарят Вера Йоурова каза "на същото мнение съм, че възможно най-скоро време трябва да се реши този проблем".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4552 Неутрално

  Добър ход от страна на Еврокомисията!Само,чрез непрекъснат натиск отгоре/Брюксел/ може да се премахнат тези нечестни търговски практики!

 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4552 Неутрално

  Добър ход от страна на Еврокомисията!Само,чрез непрекъснат натиск отгоре/Брюксел/ може да се премахнат тези нечестни търговски практики!

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4523 Неутрално

  оито са подобрили рецептата си, а определени търговски вериги прилагат контрол при зареждане на определени стоки в складовете си.
  _________________
  Истината е ,че именно търговските вериги извършват натиск за двоен аршин и да се продават храни и нехранителни бързооборотни стоки само в колониите под търговска окупация!
  Интересното е ,че рекламите често са едни и същи, не снимат по-евтини и по-грозновати дами моделки от местните малцинства за реклама на продуктите си което си е дискриминация!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13290 Неутрално

  От "такова нещо няма" до "сега ще ги санкционираме" е мятане от една крайност в друга. Нека да видят технологиите, нека да видят ценообразуването и тогава да решават...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 3371 Неутрално

  Държавите в които се произвеждат такива продукти ще се противопоставят. Трудно ще се постигне ратифициране от всички, обаче страните в които се внасят такива продукти, могат да се противопоставят като забранят вноса им, щом са нарушени основни принципи на добрата търговска практика.

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4187 Неутрално

  Потресаваща тъпотия. Когато говорим за безмислени чиновници в ЕП, точно това се има предвид. За съжаление и у нас, и в другите страни, на евроизборите се кандидатират твърде посредствени кандидати, партиите не гледат сериозно на тях. Резултатът е трагичен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Когато се въведе задължителен регулационен режим, ще има резултат. Също така да се въведе задължително БДС или европейски стандарт , ако има унифициран такъв,
  за всички продукти - не само за хранителните.

 8. 8 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Мъдрят народ е казал, че кучето скача според тоягата. Докато на нелоялните производители никой не ми държи сметка и не им бръкне в джоба, няма да прекратят търговските си хитрини. Един да хванеш и да го одереш здраво, другите ще си вземат поука бързо.

  Интересното е, че тези нелоялни практики са дело основно на западни производители с големи имена. В родните си западни държави предлагат най-високо качество, а на изтока продават същите стоки, но с по-малко качествени материали и с повече евтини заместители. С една добра предпазна политика дори България сама може да разреши проблема. Да се забранят вредните подсладители и да се наложат ограничения на количествата потенциално опасни съставки. Всеки продукт, който влиза отвън и не отговаря на условията, да се забранява за продажба. От тази тояга лъжците най-много се страхуват.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 9. 9 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1072 Любопитно

  До коментар [#6] от "Darth Plagueis":

  абе някъде и в друга тема статия по темата мернах, че недоволстваш - обясни ми кое е тъпотията на това да има санкции за това, че в Берлин Милка е с 90% какао, а в София с 60% на една и съща цена рекламирано с едни и същи реклами като един и същи продукт?

  обясни ми логиката ти как това НЕ е проблем?

 10. 10 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#9] от "carmello":

  Айде сега, само специални шоколади са с 90% какао. Такова нещо горчи и то доста. Лично аз не съм виждал Милка с 90% какао, което не означава че няма. Заплюл съм си Нетле и Монделез като фирми чиито продукти избягвам. Смятам ги за изключително зли и безскруполни корпорации.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 11. 11 Профил на eternity_43
  eternity_43
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Трудно ми е да заема ясно становище след като нямам цялата информация. Но да, досадно е. Особено като се видят еднакви, че на места и по-ниски цени в страни като Франция, Германия, Белгия, Великобритания и прочие спрямо тези в България. Ок, не знам колко "доплащат" за логистика и т.н, но все пак, имайки предвид, че сме не особено мощни икономически (съответно даваме ниски цени за складове, транспорт, заплати), би следвало да сме поне равни в ценово отношение. И точно, защото ми е трудно да преценя, се чудя къде са реакциите на производителите? Да, да, знам, форумните дупета ще креснат досадно "Абе точно на тебе ли че обесневат бееее", но техните истерични изблици малко ме вълнуват. Аз потребявам тези продукти и очаквам реакция от техните производители. Ако не за цената, поне за състава. И ако досега коментарите на гнусната част от българите тип "Батей, кво да се обесневат за сека тъпотия на отделна държава", ето, сега и ЕК пита. Така че нека да си кажат, недейте доблестните българи много да се месите в питанията ми. Лек ден.

  Щом така не може, обратното ще става.
 12. 12 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#10] от "tsyrvulan":

  Не мога да кажа дали Милка имат шоколад с 90% какао, но на Линдт има мисля че дори са 75% и 90%. Този с повечето какао е много горчив, не всеки го харесва.

 13. 13 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#12] от "ikar_01":

  Виждал съм и купувал шоколади с високо съдържание на какао. Има различни проценти, почват от 60% на горе.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 14. 14 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#11] от "eternity_43":

  Пич по-ниска цена може да дойде и от по-големи обороти. Тука вече играе роля големината и покупателната способност на пазара. България е малък пазар с ниска до средна покупателна способност. Това означава че оборотите не са големи, което води до по-големи търговски надценки. Така действа пазара. Без значение дали ни харесва или не. В лично качество мога да кажа че като цяло храната в БГ е около 2 пъти по-евтина от тази на Запад. Разбира се има изключения. Услугите са в пъти по-евтини. Това обаче не означава че съизмерено спрямо доходите стоките в БГ са евтини за гражданите работещи и живеещи в Родината. Също и да не забравя за ДДС и други данъци. При мен ДДС е диверсифициран и ставката за основни храни, тетрадки, учебници, книги и други насъщни неща е малка.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 15. 15 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Само ползи имем от ЕС и евентуалното ни влизане в ЕЗ:

  Икономически:

  - Повишаване на качеството на стоки и услуги посредсвом уеднаквяване на стандарта;
  - Голямо улеснение за търговията, особено при малките фирми;
  - По-сигурна банкова система;
  - По-ниски лихви по кредитите;
  - Предимство за туризма...

  Освен това Еврозоната се превръща в политическо ядро на ЕС, много скоро там ще се взимат ключовите решения. Нещо повече - със сигурност това ядро ще е значително по-малко бюрократично, с много по-ясни и съответно - демократични политически процеси.

  Държавите извън еврозоната ще трябва от една страна да се съобразяват в огромна степен с тези решения, а от друга - гражданите им ще бъдат лишени от участие в дебата и вземането им. А интересите на българите и холандците (например) съвсем не са идентични. Защитата на българския интерес изисква да бъдем на масата, а не в менюто...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 16. 16 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1072 Любопитно

  До коментар [#14] от "tsyrvulan":

  ''В лично качество мога да кажа че като цяло храната в БГ е около 2 пъти по-евтина от тази на Запад''

  къде е тая 2 пъти по-скъпа храна на ''Запад'', понеже аз съм живял в Англия и Испания, и цените са еднакви, а много продукти са и по-евтини?

 17. 17 Профил на eternity_43
  eternity_43
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsyrvulan":

  За някои от нещата съм съгласен. Да, ресторантите и услугите (половинката много негодува срещу западните фризьори и маникюристки ::) са значително по-скъпи не само в номинално изражение, пич, но и в процентово спрямо дохода.

  Относно другите ти тези, не съм много съгласен. Твоята логика е: "Ние не купуваме достатъчно, не можем да стигнем бонус оборотите". А не е ли малко по-логично, че ако цените бяха (пардон за клишето) "закономерни", щеше да има по-голяма вероятност да се стигнат нужните обеми? Значи аз имам две опции (условно, разбира се). Имам една единица стока за 100 лв. Кое ми е по-изгодно? Да продам 10 единици с марж 10 лв или 1 000 единици с марж 1 лв? Да бе, пич, знам, опростен модел е, но има нещо намирисващо в тази ситуация. Особено като се има предвид, че пропускаш факта, че обикновено има: официални представителите (и вносители), има вносители за 3-4 страни накуп, има онлайн магазини, има хиляди аргументи, че не е баш както трябва. И пак казвам, дори да оставим цената, вече хранителните качествата будят недоумение. Защото става двоен резил - по-скъпо и по-некачествено.

  П.С. Радвам се, че си пропуснал "транспортните разходи". Защото една камара неща се правят именно в Източна Европа и.... сърпразй, сърпрайз, пак са по-евтини в Белгия :)

  Щом така не може, обратното ще става.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на eternity_43
  eternity_43
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#16] от "carmello":

  Ако визира ресторантите - 100% е прав. Много близък мой приятел в Берлин, жена ми идва от Брюксел, моя близка колежка в Лондон. Гарантирам, че 100 евро оставяш за хубава вечеря, за двама, при всяко положение. Докато в България, дори в доста скъп ресторант ще оставиш 80 лв. 90 лв. 100 лв. 120 лв. И пак е доста по-евтино. Услугите също. Това да ти протече радиаторът и да дойде след 15 мин майстор за 30 лв да смени коляното? Хо-хо-хо, давай бързо 100 евро и всеки по пътя си. Майсторът ще дойде след 10 дни де, така че мисли какви кофи да слагаш като излизаш. Няма универсален отговор, хора. Едно тук е по-добре, друго там. Но това с различните съставки на храните дразни. Причината не е пазарът, приятели добри. Причината е, че немците, англичани, белгийци бучат и недоволстват, имат силни институции и потребителски организации и производителите ги е страх да си правят тестиси и пениси с тях.

  Щом така не може, обратното ще става.
 20. 20 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Защо никой не бара вносителите на такива храни? Държавата не фи внася. Някой прави пазарлък с производителя и ги внася. 👺😯

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 21. 21 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1611 Весело

  Еврокомисията може и да иска санкции за двойния стандарт, но като чета коментарите на "форумците", виждам, че има и много такива, за които разликата в качеството е добре дошло!
  Не знам, каква им е далаверата, ама са съгласни у нас да се продават "ментета" на по-високи цени, от оригиналите!

 22. 22 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#19] от "eternity_43":

  цяата статия е за продукти в супермаркети, така, че се предполага че говорим за стоките в тях

  услугите е нормално да са по-скъпи на Запад, дори само заради по-високият наем на помещението + примерно гарантираната заплата на служителя от 8-9 евро на час (докато в Бг заплатата за обслужващия персонал в заведения е 1 евро)

 23. 23 Профил на eternity_43
  eternity_43
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#22] от "carmello":

  Изключително относително е. Някои неща са по-евтини тук (дори от западни марки), други на същата цена (повечето продукти), трети очевидно тук са по-скъпи. Така е, буди съмнение. Но в момента само се наддумваме. Аз лично чакам производители, марки и коментари.

  Щом така не може, обратното ще става.
 24. 24 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#16] от "carmello":

  Навсякъде. В БГ телешкото е около 10 или 11 лева килото в Кауфланд, ако намериш за същата цена телешко в Западна европа, трябва да си ударил джакпота на живота си.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 25. 25 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Г-жа Манолова спаси българското прдседателство. Само с това, което направи за промяна на стандартите при храните в ЕС. Това е политик!

 26. 26 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#17] от "eternity_43":

  Нищо намирисващо няма, пазар - това е. Относно качеството на храните, което в БГ е ниско както от вносители, така и от местни производители, думата имат регулаторите и рамките които са им спуснати. След като стандартите позволяват по-ниско качествени продукти да се пуснат в продажба, и след като пазара ( разбирай хората ) ги поемат ( разбирай купуват ), никоя компания няма да е луда да се откаже от оборотите и печалбата си в името на качеството и загриженост за здравето на потребителите си. Бизнеса се интересува от печалба, колкото по-голяма, толкова по-успешен е бизнеса. Няма алтруизъм или нещо от сорта. Точно тук вече имат думата регулаторните органи, както и политиците. Ако са се поддали на лобизъм, което вярвам е случаят с БГ, политиците ще вземат решение изгодно за корпорациите и производителите, а съответните органи ще изработят регулаторната рамка в съгласие с решението. За съжаление, единствения начин за промяна е с натиск от избягване на продукти от страна на потребителите.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 27. 27 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1072 Любопитно

  До коментар [#24] от "tsyrvulan":

  кхм, кхм, ето ви за 9 лева кг,:

  https://www.tesco.ie/groceries/Product/Details/?id=297974982

  нали, в Ирландия, където заплатата е 4 пъти колкото в Бг

  нали, има разлика между телешко и телешко, но силно ме съмнява това в кауфланд да е мега качествено за 10 лева

 28. 28 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#27] от "carmello":

  Не съм в Ирландия, и при мене телешкото започва от 10 евро килограма. Качеството е добро. Не говоря за промоции, а за нормален супермаркет. В БГ трудно ще намериш качествено месо. Купих си уж за телешка пържола, ама никакво телешко не беше, а на дъртия вол баща му. Никакви пържоли не станаха. А и това което си постнал като линк, е говеждо, второ не е за пържола а за ядене от тип стю. В кауфланд купих и подобно, мисля че беше 7 или 8 лева килото.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 29. 29 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 698 Весело

  До коментар [#26] от "tsyrvulan":

  Компаните си имат сайтове на които обявяват мисията, визията и т.н., ако смятат че е редно да се възползват от корупцията в дадена държава за сметка на подребителите си да вземат да си актуализират визитките и да не пробутват доказуеми лъжи :)))) или могат да прекратят подобни практики. Щом ги влече да ни смятат за втора ръка потребители ОК, но да информират да си правя сметката :).

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 30. 30 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  ".....колониите под търговска окупация! "

  ++++++++++ не знам по точно определение отношенията ни с ЕС.

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9099 Неутрално

  После да не почнем да протестираме срещу цените, особено на месото. Не знам дали качествено месо ще струва 6 лв.

 32. 32 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  Г-жа Манолова спаси българското прдседателство. Само с това, което направи за промяна на стандартите при храните в ЕС. Това е политик!
  —цитат от коментар 25 на citoyen


  Проблема с двойния стандарт беше разобличен от Полша и Унгария.
  Нашата БАБХ преди половин година прави изследване и нищо не откри.


  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/07/3020187_agenciiata_po_hranite_ne_otkri_dvoen_standart_pri/

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 33. 33 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  "Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) направиха второ сравнение на продукти, които са купени в България и в Западна Европа. Целта е да се установи дали има двоен стандарт при хранителните продукти.

  Този път проверката включваше подробен сравнителен анализ на етикетите. Освен това продуктите бяха сравнени и финансово.

  При сравнителния анализ на етикетите не са установени разлики, като съставките са идентични."

  август 2017г.
  САМО ЗАРАДИ ТОВА ТРЯБВА ДА УВОЛНЯТ ЦЯЛАТА БАБАХ.

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 34. 34 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#29] от "zmii4e":

  Тези визитки и мисии които компаниите публикуват на сайтовете си, са маркетингов трик. Вижте какви сме загрижени и какви чудесни принципи следваме и отстояваме. Това са трикове. Нямаш си на представа, какви писма получавам в пощата си. Направо пишат - моля ви не изхвърляйте това писмо преди да сте го прочели. Ние от фирма Х също имаме семейства и вие можете да ни помогнете за добруването им ако приемете нашата оферта която ще намерите в плика. Сега това стана масово явление с електронната поща. Дори и за стоки като фотоапарати използват подобни. Последния който купих през интернет, първото нещо което прочетох след като отворих кутията не беше - благодаря че купихте продукта ни, а - моля преди да си помислите да върнете този продукт...и т.н.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 35. 35 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#31] от "Роси":

  Няма как качествено месо да струва 6 лева, то и сега не струва толкова. Единствен вариант е яки субсидии които ще поемат разликата в цената.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 36. 36 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#33] от "hope":

  Чехите първи надигнаха глава. След тях бяха Поляци и Унгарци. Чак след това наш Бойка се разпореди да се направят сравнителни анализи и както е видно от линка който постнхате БАБХ е заключила че няма разлика. Според мен ѝ е било наредено да заключи по този начин или са изследвали продукти за които са знаели че нямат разлики в етикетите, това също по нареждане. Сега същата структура открива разлики. Интересно би било да видим кои продукти са били тествани при първия и втория анализ.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 37. 37 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#34] от "tsyrvulan":

  Тези визитки представят компанията пред широката общественост, скептичен съм компаниите да гледат на тях, като „трик” по-пропоста причина, че ако го правят и потребителите и партньорите им ще започнат да го възприемат, като „трик”. Доверието, което са градили с цената на пари, политики и много труд ще отиде в кофата за боклук :).

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 38. 38 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#37] от "zmii4e":

  Точно трик са. Маркетингът е цяла наука. Винаги съм бил скептичен към подобни визитки. Ако си забелязал през годините компаниите сменят мотото и визитките си. Сега на мода е загрижеността за околната среда и екологията. Компаниите наемат маркетингови агенции които им изработват концепциите. Например Патагония, фирма произвеждаща екипировка за планински преходи и други, по едно време имаше мото - не купувайте този продукт ( яке, панталони и т.н. ) при положение че сте загрижен за природата освен ако наистина не се нуждаете от продукта за да бъдете сред природата...или нещо от сорта. Не помня точно. Коя фирма би те съветвала да не купиш продукта им? Изключителен маркетингов трик на фирма която произвежда скъпи планински облекла.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 39. 39 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#38] от "tsyrvulan":

  Не съм забелязал компаниите да сменят мисията и визията си :), като под визия бих препоръчал да не разбирате лого, мого и т.н., а визия за бъдещето на компанията :). Това за което говорите е ребрандинг :). Прав сте, че на маркетинга се гледа като на наука и има защо :) Навлизам в безсмислен за мен диспут и затова ще Ви пожелая, хубав ден.

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 40. 40 Профил на eternity_43
  eternity_43
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#26] от "tsyrvulan":

  Нямам коментар, прав си. Аз също смятам, че самите ние + регулаторите, трябва да действаме. Никой няма да те третира (за жалост) на равни начала, ако не си го поискаш. И това, че пазарът (като завършил икономика вярвам в неговата сила) прави нещо, не значи, че е ок. Пазарът има доста кривини, така че не е манна небесна.

  Щом така не може, обратното ще става.
 41. 41 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  Под другата статия плякат,че американските храни били вредни,та затова не ги допускали в ЕС. Вижте самият ЕС какво прави.

 42. 42 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#41] от "gozambo":

  Замбич, никой не е плякал че американските храни са вредни. Прочети внимателно коментара ми. Казвам че при производството им се използват вещества забранени в ЕС. Стига си преиначавал думите на другите според твоите собствени разбирания и афинитети.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 43. 43 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  До коментар [#41] от "gozambo":Замбич, никой не е плякал че американските храни са вредни. Прочети внимателно коментара ми. Казвам че при производството им се използват вещества забранени в ЕС. Стига си преиначавал думите на другите според твоите собствени разбирания и афинитети.
  —цитат от коментар 42 на tsyrvulan


  Още по-добре! Не са вредни,но се използват забранени от ЕС вещества. За това става въпрос,че когато ЕС иска да наложи нетарифни бариери си измися някаква друга причина. Ще изнамери някакъв компонент,който ще бъде забранен и ето ти, американските храни не отговарят на европейските стандарти,затова не могат да се внасят. Нищо,че самата Европа храни Западна Европа с едно качество храни, а Източна Европа с доста по-некачествени и вредни за здравето храни. Щом американските храни не са вредни,да вдигнат бариерите и да ги пуснат на европейския пазар! Тарикати са, но Тръмп ще им разкаже играта.

 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  Майчето е.а майката на европредседателството на Бокича - целият ЕС разбра, че страната ни е станала рупор на руския антиевропеизъм. Включ. и лишените от логично мислене бг матриал, който търси млечни шоколади Милка с 90% какао, и телешко за 9 лв кг (само мразещ семейството си би купил подобно месо за домашната трапеза).

  И тези елементарни люде хич не си дават сметка, как цените в супермаркетите леко ще тръгнат нагоре, и бирата по заведенията, да не говорим за черноморската риба която настига ципурата по заведенията.

 45. 45 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4523 Весело

  До коментар [#18] от "PETZL":
  Извинявай, ама така си говорете с г-н Ханс ван Бален!
  С мен можеш да обсъждаш само Еврокомисията и двойния стандарт!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK