До края на годината ще има резултат от общоевропейска проверка за двойния стандарт при храните

До края на годината ще има резултат от общоевропейска проверка за двойния стандарт при храните

© Министерство за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018Европейската комисия иска потребителите да виждат справедливост в своите пазарски кошници. Това заяви Вера Йоурова, еврокомисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете по време на конференция в София на тема "Двойният стандарт при храните". По думите й, за да се преустановят тези дискриминационни практики, трябва да се променят законите за потребителите.


Госпожа Мая Манолова предложи един цял пакет нова сделка, така че да се реши този въпрос с двойното качество, каза Йоурова. Там се завява, че потребителите трябва да могат да вярват, че продуктите под една и съща марка са еднакви в държавите членки и когато това не е така, това е незаконно и несправедливо, допълни тя.


Това, което предстои, е извършването на специални паневропейски тестове за храните, с който на практика ще се категоризират всички проблеми на двойния стандарт, каза Йоурова. Тя призова всички страни да се включат в тях. Резултатите от тестовете ще бъдат представени в края на годината. На следващ етап тестовете ще обхванат перилните препарати.
По думите й ще има конкретни мерки за тестване, тълкуване на данните, така че търговците да са наясно с изискванията, ще се събират доказателства, които да са категорични и авторитетни и които да са съпоставими и да се възприемат от всички участници на пазара. Държавите членки ще проведат кампания и така ще имаме съпоставими доказателства в целия ЕС, за да оценим мащабите на проблема. Подканям всички държави членки да се включат в тези паневропейски тестове, координирани от нашия изследователски център, този въпрос не трябва да разделя Изтока и Запада, каза още Йоурова, като уточни, че първите резултати от това тестване ще се представят в края на годината.


По-скъпи продукти на българския пазар


Министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова каза, че това е кауза, за да се покаже, че ЕС е съюз на равни, че всички в този съюз като потребители и граждани са равни, включително и в качеството на храните. Тук трябва да говорим за всякакъв вид стоки, които използваме, допълни тя. По думите й има обезпокояващи данни, които са доказали, че и в момента е налице двоен стандарт, не само в качеството на храните.


Тя цитира изследване, според което 42% от тестваните продукти на българския пазар се продават на много по-висока цена - с 40 до 87 процента по-висока цена в сравнение с пазари в Чехия, Италия, Германия и Австрия. Трябва всички да се обединим срещу това нещо, което е обидно и е дискриминация, призова министърът.


Тя отбеляза, че наскоро социологически проучвания са правени в България и в други засеганати страни и според тях за българските граждани това е един от проблемите с най-висока заинтересованост и те го поставят на първо място, анализирайки приоритетите на българското правителство и българското европредседателство.


С предложената директива ще може да се сложи край на този проблем, ще се въведе единно законодателство и единни стандарти, чрез които да определим строги санкции на всички компании, които създават такъв тип неравенство и такъв тип двойни стандарти, каза още Павлова по повод законодателно предложение на еврокомисията.


Тя цитира данни от изследване на няколко продукта. Според него в млякото за малки деца в България в сравнение с идентично мляко в Германия, Австрия, Чехия и Италия в българския продукт има в пъти по-малко калций, на половина по-малко калий и на половина по-малко фосфор. В млечен шоколад в България той не съдържа нито капка масло и има шест броя лешника по-малко. За сирене моцарела – неговата консистенция, външен вид и съдържание не отговарят на това, което се предлага в другите държави. Цените на пастата са два пъти и половина по-високи в България, каза още Павлова, питайки по-богати ли са българските потребители. По думите й е установена разлика на цените в три продукта: вурстчета - почти 50% по-високи цени в България и с по-малко месо, сок - 77 процента, чай - с 84 процента по-висока цена.


По-ниско качество в България


Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов каза, че още в началото на мандата на правителството премиерът е поставил темата и тогава вече е било започнато първото изследване на няколко продукта.


Той цитира данни от три изследвания, извършени в рамките на последните 10 месеца, обхващащи 114 хранителни и питейни продукта. Изследванията са били проведени през май 2017 г., септември-октомври 2017 г. и февруари-април 2018 г., като по отношение на цените те са били изчистени от разликите в ДДС. Анализите са били проведени първият – в Германия и Австрия, вторият – в Италия, Франция и Швейцария, третият – в Германия, Австрия и Италия и са били взети и продукти от Чехия, която също е потърпевша от двойния стандарт. Дори с чешките продукти в част от българските продукти има различия в качеството и в съставките на храните не в полза на България. Изследвани са били съпоставка за информацията на етикета за съдържанието на продуктите, сравнение на цените и други. Изследвани са били детски храни, месни продукти, млечни имитиращи продукти, тестени и сладкарски изделия, краве масло и маргарин, чипс, зърнени култури и други.


В 94 продукта, или 82 процента, има идентична информация за съдържанието в продуктите, 20 продукта или 18% различия по състава и/или хранителната стойност. В първото и в третото изследване са се получили разлики над 20%, във второто изследване продуктите, които са били определени, средният процент на различие е 18%, каза Порожанов.


За вкусовите качества на продуктите изследванията са показали различия в осем от 58-те продукта, на които е правен такъв анализ. В първото изледване на всичките продукти е бил направен анализ за съдържанието на продуктите в сравнение с това, което е обявено на етикетите, и всичко е било в рамките на допустимите отклонения по регламент. Единствено при последното изследване е установена една единствена разлика от 52 продукта.


При анализа на съдържанието на какао в шоколадови продукти е открито различие в два продукта – в единия съдържанието на какао в продукта на българския пазар е по-високо, отколкото в западноевропейския аналог. При немлечните мазнини е изследван един продукт, за който не е констатирано съществено отклонение.


При млякото за малки деца е установено по-високо съдържание на растителни мазнини в българския аналог за сметка на по-ниско съдържание на мляко на прах, продуктът от България не съдържа млечна суроватка на прах и е с по-ниско съдържание на макроелементи и витамини, българският аналог е на сходна цена на този в Италия. При моцарелата са установени разлики в цвета, вкуса и консистенцията, при една марка моцарела в България има по-ниско нетно количество и по-малко сирене и повече саламура в българския аналог. В детски шоколадов десерт има значителна разлика в двата етикета в България и Германия, като в България е с по-малко мляко и шоколад. При безалкохолните напитки има разлика в състава, степента на газираност, вкуса и енергийната стойност.


В 12 продукта или около 10 процента цените са аналогични с тези на европейския пазар, в 59 продукта цените в България са съществено по-ниски в сравнение с тези в съответната държава членка на ЕС. За съжаление за определени продукти, които са близо 38 процента или 43 продукта те се предлагат в цени в доста широк диапазон между 5 и 166% по-скъпо в България, отколкото в другата държава членка. В първото изследване са се получли мног по-високи разлики в цените на детските продукти, детските пюрета, които в България са били близо два пъти по-скъпи от аналозите на западноевропейския пазар. Разходите по дистрибуция и логистика и това, че има различна покупателна способност не е основание за подобни близо в пъти разлики в продуктите, каза още министърът.


ОЛАФ за храните


Омбудсманът Мая Манолова подчерта, че идва краят на двойния стандарт при храните. Не беше лесно, съпротивата е ограмна, а подкрепата символична, срещу нас стояха огромни икономически интереси, зад нас нарушените права на 100 млн. европейски граждани в Централна и Източна Европа. Останалите 400 млн. европейски граждани нямат нищо против това другите да живеят и да се хранят като тях и правата им да са защитени като техните, разделението не е между гражданите в ЕС, а между корпоративните интереси на част от трнаснационалните компании и правата на европейските граждани, изтъкна Манолова.


И в този момент дори Клаус, немски турист в София, купувайки позната храна, се мръщи на различния й вкус и на различния й състав, а Иван, български турист в Берлин, купува няколко броя от същия продукт заради по-добрия вкус, по-добрите съставки и по-ниската цена, каза тя.


По думите й до една пета от гражданите на ЕС достигат стоки с прекрасна външност, но с измамна същност и това е абсурдно.


Абсурдно е български майки да поръчват адаптирани млека, пюрета и козметика, които да им доставят от други европейски страни, вместо да ги купят от кварталния съпермаркет, където са с различен състав и на по-висока цена, но същата марка, това е дискриминация и обида за гражданите, настоя омбудсманът. Според нея има воля за промяна, но натискът трябва да продължи.


Тя изрази съмнение дали националните организации за контрол ще имат смелостта да се противопоставят срещу интересите на транснационалните компании и затова настоя за единен контрол от единен европейски орган, ОЛАФ за измамите при храните, който по думите й дори би могъл да има за седалище София.


Българският еврокомисар Мария Габриел заяви, че критерии като покупателната способност и националния вкус губят своята актуалност. Недопустимо е в ЕС граждани с равни права да се чувстват третирани сякаш са втора категория потребители и втора категория граждани, подчера Габриел.


Според нея цифровите технологии имат потенциала да направят така, че агро-хранителният сектор да работи по-прецизно и по-устойчиво. По думите й, когато говорим за двоен стандарт, благодарение на новите технологии можем да имаме по-добра проследимост на храните, по-лесно могат да се определят тези, които не съответстват на стандартите, проследимостта може да бъде ускорена от новите технологии, може да се споделя информация по цялата верига, данните за прозрачността да са достъпни за всички партньори по веригата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deemer
  Deemer
  Рейтинг: 434 Весело

  По-високите цени в България, са защото работодателите имат много по-високи разходи за заплати?!

  Това е препратка и към статията за 10% работещи бедни!

  Не всичко е това, което изглежда на пръв поглед.
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Надуването на цените като нищо да идва от нашите търговци. Те и горивата ни са ужасно скъпи, ама никой нищо не казва.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Догодина ще строим танкове ....

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  На края на годината пак ще си говорим.

 5. 5 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Вижте сега, другари управляващи, ако сте поискали, на национално ниво, досега да сте решили тоя проблем, нооо... не искате, защото вашите фирми печелят от тая далавера, а народа се трови поголовно. Нито храната ни е храна, нито здравеопазването ни е както трябва, затова ще продължаваме да мрем като мухи.
  А по-важното е, че сме мърди, които неглижират собственото си здраве и живот, очакващи някой друг да дойде и да ни реши (и тези) проблемите.
  Заслужаваме си всичко, което ни се случва...

 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  То само храните да бяха без стандарт.

 7. 7 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Ако искаме да настъпи промяна колкото се може по-бързо, трябва да се забрани вносът и продажбата на храни с различни съставки, но със едно и също наименование, като продаваните в Западна Европа, иначе само ще си приказваме и догодина пак ще е същото.

 8. 8 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  С пълни глупости ни занимават. Г-жа стокиращата Габриел може ли да ми обясни как новите технологии ще направят салатите или доматите на комшията по-вкусни и защо по-дяволите изобщо трябва да се прави това. Те са чудесни и нямат никаква химия. Вие си давайте парите за нитрати и всякаква друга химия.
  Едното ми дете сме отгледали със същото адаптирано мляко, на което Маяма се цупи от мое име (без да съм и давал това право). Пюрета не съм купувал от супермаркета и те са били в огромната си част български.
  Не разбирам какъв е този напън за комунизъм? Тези, които искат да си купуват продукти от западна Европа, вместо от България са намерили начин. Не разбирам какъв е проблема и защо всички тези хора не правят нещо смислено.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK