Идва краят на двойния стандарт при храните, увери Мая Манолова

Идва краят на двойния стандарт при храните, увери Мая Манолова

© Георги КожухаровМисля, че целта, която си поставихме като организатори на този форум, ще бъде постигната, а именно ясното послание до всички европейски граждани, че идва краят на двойните стандарти при храните." Това заяви омбудсманът Мая Манолова след срещата "Двойният стандарт при храните в ЕС - да сложим проблема на масата". Ценното на този форум е, че очертахме решенията - промяна в европейското законодателство, която всички подкрепяме, каза още тя.


Участниците във форума се обединиха около приемането на общ документ за необходимостта от законодателни предложения в пакета "Нова сделка за потребителите" и за прекратяване на измамните маркетингови практики с хранителни продукти, свързани с двойните стандарти, предаде БТА.


Новият законодателен пакет на Европейската комисия "Нова сделка с потребителите" е разработен след проучване на политиката за защита на потребителя, с презумпцията, че потребителят е по-слабата страна в отношенията между търговец и потребител и затова трябва да се защитава, обясни еврокомисарят за правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Йоурова.
Тя информира, че чрез нов механизъм потребителите ще могат да подават колективни искове, когато има нанесени вреди от търговци или производители. Йоурова добави, че ще има по-строги определения за всички продукти, които са с една марка, но с различно съдържание и цена. Еврокомисарят посочи, че в случаите на разлики в състава и характеристиките на храните от производителите може да се поиска обосновка за причините за тези двойни стандарти, с посочване на обективни причини за това. Ако те не могат да обяснят или предоставят доказателства, тогава отговорният орган ще образува производства срещу тях, като от правна гледна точка това се определя като нелоялна практика, допълни Йоурова.


По време на форума т.нар. Нов търговски механизъм на потребителите е бил обсъден от еврокомисаря заедно с председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов и министъра на икономиката Емил Караниколов. Решено е да се въведат и по-точни определения за двойни стандарти за всякакви продукти, които се произвеждат под една и съща марка, но са с различно качество, разясни Йоурова. Освен това в този нов механизъм ясно са описани и всички права на потребителите, когато сключват договори от разстояние.


В Европейския съюз няма място за двойни стандарти и потребителите трябва да бъдат защитени от нелоялна търговска практика, единодушни бяха всички участници в срещата.


Те се разбраха за изменение на Европейската директива за нелоялните търговски практики на еврокомисията, съгласно което всяко предлагане на продукт, който е идентичен с друг, предлаган на пазара на няколко държави - членки на ЕС, и в него има различно съдържание в състава и характеристиките, ще се счита за заблуждаваща, нелоялна практика. Подобна практика е забранена от европейското законодателство.


В заключителния документ се настоява за силна европейска подкрепа от националните компетентни органи, отговарящи за храните и потребителите, по отношение контрола над маркетинговите практики, свързани с хранителни продукти. Участниците в срещата настояват още Съвместният изследователски център на комисията да усъвършенства своя подход за хармонизирано сравнително провеждане на тестове, както и да координира тестовете в целия ЕС.


Евродепутатът Момчил Неков призова до края на 2018 г. всички анализи да бъдат приключени, за да може през 2019 г. да се премине към конкретните законодателни промени и влизането им действие. Той определи като притеснителен факта, че България не е изпратила своевременно своите анализи в еврокомисията за създаването на обща методология за определяне на критериите за двойния стандарт.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK