Брюксел отрече да набелязва конкретни държави с предложеното правило за върховенството на закона

Брюксел отрече да набелязва конкретни държави с предложеното правило за върховенството на закона

© ReutersВсеки бюджет е важен, но новата бюджетна рамка е по-важна от предишната, защото ще определи бъдещето на Европейския съюз с 27 държави членки. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при представянето на предложенията за следващата многогодишна финансова рамка за периода 2020 - 2027 г. в Европейския парламент. Той изтъкна, че предложеното спиране на еврофондовете за страни със слабо правосъдие не е насочено към конкретни държави.


"Ние искаме Европа да бъде по-стабилна, благоденстваща, по-социална и по-силна в света, на това трябва да съответства един модерен и по-гъвкав бюджет", каза Юнкер. Той обясни, че въпросът за бюджета не е неутрален, а е свързан с амбициите на ЕС, с Брекзит. "Разгледахме всички политики и искаме балансиран бюджет за всички политики", посочи Юнкер.


"Еврокомисията предлага (дългосрочен бюджет на стойност – бел. ред.) 1.11% от брутния национален доход (БНД) – разумно и отговорно предложение. Ако не бяхме направили този анализ на всички политики и просто бяхме отговорили на всички искания, ако не бяхме променили политиките... ако не бяхме отчели, че 15 млрд. евро ще липсват след излизането на Великобритания, щяхме да стигнем до 2% от БНД. Това предложение щеше да бъде отхвърлено от много държави членки и от някои от вас", подчерта Юнкер.
По думите му бюджетът, който се предлага, е бюджет, в който разходите трябва да доведат до по-добри резултати с акцент върху европейската добавена стойност, "да имаме съвременна политика, съчетана с кохезионната политика". Ще има и нови приоритети като цифровата икономика, охраната на границите, отбраната. Бюджетът има новаторска структура, за да могат приоритетите ни да станат по-видими и различните програми да си взаимодействат по-добре, това е бюджет, който е новаторски и ни дава възможност да изпълним своите приоритети и да отговорим на непредвидени обстоятелства, той съответства на амбициите за икономически и валутен съюз, допълни Юнкер.


Той отбеляза, че в бюджета е включена програма за подкрепа на реформите за държави, които искат да влязат в еврозоната и за стабилизиране на инвестициите с мобилизиране на 30 млрд. евро, за да се запази стабилността при икономически сътресения.


Юнкер представи и новия механизъм за защита на бюджета от рисковете, свързани с недостатъци в правовата държава, като подчерта, че не се имат предвид конкретни държави. "Новият ни бюджет е новаторски", изтъкна още той.


Еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер обясни, че при подготовката на бюджета са възникнали два проблема - недостига след Брекзит и задачи, които трябва да се решат на европейско равнище, които не са били предвидими – миграция, граничен контрол, индустрия на отбраната, нови социални предизвикателства.


"Опитваме се да имаме икономии и се обръщаме към държавите членки с молба за повече инвестиции", подчерта той. "При спестяванията някои програми ще си останат същите, някои ще се увеличат, а трети ще се съкратят. Кохезионната политика ще намалее с около 7%, а селскостопанската политика - с около 5%, преките плащания ще намалеят с около 4%", обясни еврокомисарят.


"Искаме да финансираме и нови проекти, да удвоим броя на младите, които да участват в "Еразъм+", посочи Йотингер. За изследванията той подчерта, че има голяма конкуренция от всички страни и са необходими инвестиции в иновациите и изследванията. Много държави членки инвестират и много съкращават в тази област, искаме да увеличим с 60% инвестициите в тази област, допълни той.


За сигурността и отбраната Йотингер коментира, че ще се увеличи помощта за съседите и за света и че еврокомисията иска 2 млрд. евро за отбранителната индустрия.


За управлението на границите той изтъкна необходимостта да се знае кой влиза в ЕС, да има върховенство на закона. Йотингер изтъкна, че България, Гърция, Италия, Малта и Кипър и, може би, Полша са много натоварени от тази тема, а вътрешните граници в ЕС трябва да се проходими, но за тази цел външните граници трябва да се контролират добре. Еврокомисията предлага укрепване на "Фронтекс" от 1500 служители на 10 000, а държавите членки са помолени да намалят граничния контрол във вътрешността на Европа постепенно.


"Искаме да подкрепим и програмата си за климата. Ще има увеличение с 50%, искаме на европейско ниво да имаме едно силно предложение, пет процента ще се отделят за въвличането на климатичните теми във всички политики на съюза", обясни еврокомисарят.


По въпроса за върховенството на закона той подчерта, че става дума за парите на данъкоплатците и когато има спор за европейските бюджетни програми и съдебни спорове, трябва да знаем, че съдебните системи са независими, че съдебните решения се взимат обективно, трябва да има връзка между правовата държава и финансирането чрез европейски средства.


"Важно е да имаме и нови приходоизточници, за да могат да намалеят вноските от държавите членки. Имаме различни предложения, искаме 10% да идват от нови приходоизточници, 24 млрд. евро, например схемата за търговия с емисии, корпоративният данък и мерки като рециклирането на пластмасовите отпадъци. Това значи, че всяка държава членка ще може да реши как да регулира материята за обработка на пластмасови отпадъци, дали чрез данък или забрани. Така ще можем да покрием до 50% от празнотата от Брекзит, надяваме се чрез тези инициативи националните вноски да не трябва да се увеличат след Брекзит", каза още Йотингер.


Той подчерта, че колкото по-бързо се вземе решението за бюджета, толкова по-добре, и напомни, че 2014 г. е била загубена година, защото много късно е било постигнато споразумение. "2020 г. не бива да повтори тази съдба, моят апел към съвета е да бъдем конструктивни, да покажем, че британците си отиват, но след тях остава една европейска демокрация, която може да действа."


Европарламентът прие предложението хладно


Повечето евродепутати изразиха сдържаност и възражения, посочва БТА. Групата на Европейската народна партия (ЕНП) отбеляза, че първо ще се посъветва със заинтересованите страни, преди да съобщи мнението си. Важно е парите на данъкоплатците да бъдат използвани добре, посочи ЕНП. От групата защитиха предложените от еврокомисията намаления на средствата за земеделие и сближаване.


Социалистите и демократите се усъмниха, че предложението взима предвид нуждите на младите хора за следващото десетилетие. Те настояха средствата от ЕС да достигат и до бедните хора. Социалистите добавиха, че бюджетът на ЕС се пълни от данъците на хората с ниски доходи, докато големите дружества успяват да избегнат плащането на данъчните си задължения.


Европейските реформатори и консерватори настояха за повече намаление на средствата в европейския бюджет. Според АЛДЕ за пръв път от 20 години насам бюджетът на ЕС предвижда "собствени източници" (преки данъци - бел. ред.) за финансиране, увеличава се, като се предвижда намаление или повишаване на средствата там, където е необходимо.


Зелените настояха половината от следващия бюджет на ЕС да бъде насочена към опазването на природата. Прекалено много средства от ЕС се отклоняват и използват за корупция, трябва средствата да служат повече за установяването на върховенство на закона. Където правителствата не се справят, еврокомисията трябва да контролира разходите на европейски средства, призоваха от парламентарната група.


Европейската обединена левица изрази притеснение от посоката на бюджета, приветства предложението за повишаване на разходите за образование и възрази срещу увеличените средства за охрана на границите и за отбрана.


Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" отчете, че държавите нетни вносители в бюджета ще бъдат допълнително натоварени заради оттеглянето на Великобритания. Групата "Европа на народите и свободата" коментира, че предложението показва колко далеч е Европа от гражданите. Според тази политическа сила обвързването на отпускането на средства от ЕС с върховенството на закона е ясно наказание за държавите от Източна Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4296 Весело

  Спокойно, ний си знаем...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Весело

  Зелените настояха половината от следващия бюджет на ЕС да бъде насочена към опазването на природата. Прекалено много средства от ЕС се отклоняват и използват за корупция, трябва средствата да служат повече за установяването на върховенство на закона. Където правителствата не се справят, Еврокомисията трябва да контролира разходите на европейски средства.

  Е, кажете сега - не са ли талибЕта?

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Весело

  А иначе становищата на групите , (балгодаря, Дневник!), ме върнаха в детството ми.
  Когато ... четох "Автобиографията" на Нушич.
  Помните ли главата за първото му стихотворение и обсъждането му в учителстата стая? И как всеки учител му направи "анализ" всеки от своята си камбанария?
  Е, тия са същите, бе!

 5. 5 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 392 Неутрално

  споко, поляците и унгарците си знаят. 6. 6 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Капитализмът от "класически" вид съществува само при растеж- напр.прираст на население, поради прогрес в средствата на производство, нови пазари и т.н.
  Сиреч вашият 1% си расте като стойност с този (почти-) ежегоден растеж.
  Това би трябвало да ви засити, ако не продължите към пропастта на комунизма, разбира се.
  Ако не, вземете... не, не просто от т.н.богати, а от свръхбогатите, на които принадлежи над 90% от стойността на света- плячката ще е тлъста! Щото едни $10 милиарда притежание напр. за мен не са обичайната"частна собственост", а нещо съвсем различно.
  А средната класа оставете на мира, че без нея ни богат, ни беден ще прокопса.

 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3484 Неутрално

  За управлението на границите той изтъкна необходимостта да се знае кой влиза в ЕС, да има върховенство на закона. Йотингер изтъкна, че България, Гърция, Италия, Малта и Кипър и, може би, Полша са много натоварени от тази тема, а вътрешните граници в ЕС трябва да се проходими, но за тази цел външните граници трябва да се контролират добре.

  Г-н Юнкер, ние този въпрос сме го решили по български. Пускаме граничарите да пик-ят, да пушат по цигара и пускаме пришълците да си влизат свободно. Хем граничарите отпочинали, хем приходящите не се притесняват на граничния пункт!

 8. 8 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1226 Весело

  Голям гаф на "Дневник" - да публикува становищата на парламентарните групи.
  Но пък вече поне е ясно кой задава тона на нашенските умнокрасивци - "зелените".
  Които, както знаем, всъщност са червени.
  Изненада няма............

  Знанието е сила, информацията - власт
 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  В държави управлявани от бивши комунисти не може да се очаква върховенство на закона.

 10. 10 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1226 Весело

  Г-н Юнкер, ние този въпрос сме го решили по български. Пускаме граничарите да пик-ят, да пушат по цигара и пускаме пришълците да си влизат свободно. Хем граничарите отпочинали, хем приходящите не се притесняват на граничния пункт!
  —цитат от коментар 7 на Alexander97


  Въпросният полет беше от Брюксел. Да не би да смятате пристигащите от там високоуважавани чиновници за "пришълци" и "приходящи"?
  От Брюксел може да дойде само добро, ясно ли е? Ако още не е ясно, да ви резнем паричките, м?

  Знанието е сила, информацията - власт
 11. 11 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 255 Любопитно

  БРЕКЗИТ СЕ ОКАЗА ЦУНАМИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ !!!
  ЦУНАМИТО В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ПОТОП ЗА СТРАНИТЕ КОИТО НЕ ЖЕЛАЯТ ДА РЕФОРМИРАТ СЪДЕБНИТЕ СИ СИСТЕМИ ПО ЕВРОПЕЙСКИ !!!

 12. 12 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 721 Неутрално

  "Еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер обясни, че при подготовката на бюджета са възникнали два проблема - недостига след Брекзит и задачи, които трябва да се решат на европейско равнище, които не са били предвидими – миграция, граничен контрол, индустрия на отбраната, нови социални предизвикателства."

  Подобни изказвания ме поставят на границата м/у демокрация, държавност от една страна и анархизъм-от друга.
  Този чичка в прав текст ми казва, че поради глупостта и леността на европейската политика спрямо мигранти и бежанци от Близкия Изток, ние трябва да затягаме коланите!
  Сетиха се за "социалните предизвикателства" и сигурността на границите след дъжд-качулка!
  Ще завърша с обичайното за подобни казуси..."има нещо гнило в Дания".

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 13. 13 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1304 Любопитно

  Мотамо Ценностите на др Сорос : "съдебна реформа" , клети бежанци и затоплизъм. Сал гендерите са пропуснати от благоприличие, сигурно ше ги пришият към първа и втора глава.
  Целта санким била да запушат 10 милярда от британската дупка. В сегашната седемлетка за затоплизъма са предвидени 20% от общия бюджет, пръснати по отделни пера. Прави къде 30 милярда. Ако уволнят затоплизъма, както стори др Тръмп, британската дупка се запушва, че и хартисват. Вместо туй щели да го дигат с 50% и за таз цел търсят още кинти от матряла.

 14. 14 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1056 Любопитно

  "Европарламентът прие предложението хладно"

  Мда, но Европарламентът не решава, а този, който кой стои над Юнкер ?!
  Грошът отдавна е паднал, дами и господа !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Весело

  До коментар [#12] от "Реми":
  Четете, четете ...
  Това не е инцидентно, а практика. Стил и метод, както се казва ...
  Както каза "pag" - голям гаф на "Дневник" да ... таковата ... светне ламБата :)

 16. 16 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#2] от "aleks ivan":

  Г-н Главен прокурор, не за нас, а за Вас!
  Е, накрая пак ние ще плащаме...

  Eddie lives... somewhere in time!
 17. 17 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 515 Весело

  За кой ли се отнася това ? Да не би да е държавата с вечните съдебни реформи и неотменимия мониторинг ?! Да не би за България да се отнася , или пък за Лихтенщайн ?

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  Така се опитва почвата :)
  Но аз си мисля, че няма да успеят...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Ма няма нужда и ние можем да ги изброим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK