По-малко пари за кохезия, повече за отбрана: какво предлага Брюксел за новия бюджет

Жан-Клод Юнкер и еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер

© Reuters

Жан-Клод Юнкер и еврокомисарят за бюджета Гюнтер ЙотингерЕвропейската комисия представи днес предложението си за нов многогодишен бюджет на ЕС за периода 2020-2027 г., който тя определя като "прагматичен, модерен и дългосрочен". В предложението има редица новости като спиране на еврофондовете за страни със слабо правосъдие, намаляване на средствата за някои от традиционните политики на ЕС (кохезионна и селскостопанска) и повече средства за сигурност, отбрана и иновации.


Финансирането на новите и основните приоритети на ЕС ще бъде запазено или увеличено, което неизбежно означава, че средствата за други области ще бъдат намалени, се посочва в съобщението от еврокомисията.


Предлага се 26% увеличение на бюджета за чуждестранна помощ до 123 милиарда евро и много по-големи разходи за отбрана за периода. "Ройтерс" коментира, че това е най-амбициозният план за отбраната на Еврокомисията от десетилетия насам. В него са предвидени 27.5 милиарда евро за сигурност и отбрана, включващи 2.5 милиарда евро за фонд за вътрешна сигурност за борба с екстремизма и кибер престъпността.
Ето и другите основните елементи в предложението:


Колко


Еврокомисията предлага дългосрочен бюджет на стойност 1.135 милиарда евро поети задължения за периода от 2021 г. до 2027 г., което се равнява на 1.11% от брутния национален доход (БНД) на ЕС-27 (без Великобритания).


За да бъдат финансирани нови и неотложни приоритети, сегашните нива на финансиране ще трябва да бъдат увеличени. Инвестирането сега в области като научните изследвания и иновациите, младите хора, цифровата икономика, управлението на границите, сигурността и отбраната ще допринесе за постигането на просперитет, устойчивост и сигурност в бъдеще, се казва в съобщението. Например бюджетът за програма "Еразъм+" и за Европейския корпус за солидарност ще бъде удвоен.


Комисията предлага финансирането на общата селскостопанска политика и на политиката на сближаване да се намали умерено - и за двете политики с около 5%, - за да отразява новата реалност на съюз с 27 държави. Тези политики ще бъдат осъвременени, за да се гарантира, че могат да постигат същите резултати с по-малко ресурси и дори да подпомагат новите приоритети. Например политиката на сближаване ще играе все по-важна роля за подкрепата на структурните реформи и в дългосрочен план интеграцията на мигрантите, отбелязва еврокомисията.


Модерен, опростен, гъвкав


Според еврокомисията бюджетът на ЕС е скромен в сравнение с размера на европейската икономика и на националните бюджети, а новият съюз от 27 държави се нуждае от нов, модерен бюджет, който показва, че Европа се е поучила от миналото. Това означава допълнително намаляване на административната тежест за бенефициерите и управляващите органи чрез промяна на правилата така, че да бъдат по-съгласувани - въз основа на единен правилник.


Комисията предлага броят на програмите да бъде намален с над една трета (от настоящите 58 на 37 в бъдеще), например чрез обединяване на разпокъсаните източници на финансиране в нови интегрирани програми.


Предложението включва увеличаване на средствата за инструментите за управление на кризи и създаването на нов Резерв на Съюза, предназначен за справяне с непредвидени събития и за реагиране на извънредни ситуации в области като сигурността и миграцията.


Правовата държава


Важна новост в предложения бюджет е засилената връзка между финансирането от ЕС и спазването на принципите на правовата държава. Комисията предлага нов механизъм за защита на бюджета на ЕС от финансови рискове, свързани с всеобщи слабости в прилагането на принципите на правовата държава в държавите членки.


Предложените нови инструменти ще позволят на ЕС да спре, намали или ограничи достъпа до финансиране от ЕС по начин, който е пропорционален на естеството, тежестта и обхвата на слабостите в прилагането на принципите на правовата държава. Такова решение ще се предлага от Комисията и ще се приема от Съвета чрез гласуване с обратно квалифицирано мнозинство. Това е механизъм, при който предложението на еврокомисията се смята за одобрено, освен ако квалифицирано мнозинство от страните членки не го отхвърли.


Икономически и паричен съюз


В новата многогодишна финансова рамка се предлагат два нови инструмента:


- Нова Програма за подкрепа на реформите, която — с общ бюджет от 25 милиарда евро — ще оказва финансова и техническа подкрепа на всички държави членки за провеждането на приоритетни реформи, особено в контекста на европейския семестър. В допълнение към това Механизъм за сближаване ще предоставя специализирана подкрепа за държавите членки извън еврозоната, които се подготвят да се присъединят към общата валута.


- Европейска функция за стабилизиране на инвестициите, която ще подпомогне запазването на равнищата на инвестициите в случай на големи асиметрични сътресения.


Източници на финансиране


Новите приоритети се нуждаят от нови инвестиции. По тази причина Комисията предлага тези приоритети да бъдат финансирани чрез комбинация от свежи пари (приблизително 80%), преразпределения на средства и икономии (приблизително 20%).


Еврокомисията предлага да се въведат нови собствени ресурси като:


- 20% от приходите от схемата за търговия с емисии;


- изискуема ставка от 3%, прилагана към новата обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък (която ще бъде въведена постепенно, след като бъде прието необходимото законодателство);


- национална вноска, която ще се начислява върху количеството нерециклирани отпадъци от пластмастови опаковки във всяка държава членка (0.80 евро на килограм).


Тези нови собствени ресурси ще представляват около 12% от общия бюджет на ЕС и могат да осигурят до 22 милиарда евро годишно за финансиране на новите приоритети.


Отстъпки


Оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС дава възможност да се промени сложната система от отстъпки и дори "отстъпки върху отстъпките", се посочва в съобщението. Еврокомисията предлага да се премахнат всички отстъпки и да се намали от 20% на 10% сумата, която държавите членки задържат при събирането на митнически приходи (те са един от собствените ресурси) за бюджета на ЕС.


Какво предстои


Еврокомисията ще представи през следващите седмици подробни предложения за бъдещите секторни финансови програми.


Решението за бъдещия дългосрочен бюджет на ЕС след това ще трябва да бъде прието от Съвета с единодушие, с одобрението на Европейския парламент.


Гюнтер Йотингер, комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси, заяви, че "целта на това предложение за бюджет е да се осигури европейска добавена стойност". "Инвестираме още повече в области, в които държавите членки не могат да действат самостоятелно или в които е по-ефективно да се действа заедно — например научните изследвания, миграцията, граничния контрол и отбраната. И продължаваме да финансираме традиционните — но осъвременени — политики, като общата селскостопанска политика и политиката на сближаване, тъй като високият стандарт на селскостопанските ни продукти и изравняването на икономическото развитие на регионите са от полза за всички", допълни той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Преведено на по-прост Български. По-малко пари за асфалт. По малко пари за зърнари и други селско-стопански производители. Повече пари за места където се прави наука. Повече пари за вдигане качеството на образованието. Повече пари за иновации. Повече за отбрана ( разбирай учения и планиране, не си мислете че ще се дават парички даром да се купува техника ). За БГ, това означава, вдигане на националните данъци. Вдигане на местните данъци и такси, тука една скоба, най-драстично увеличение на общинските налози очаквам да бъде в София, по-малко пари постъпващи по линия на програмите щото нито с науката, нито с иновациите БГ е в крак с времето. Край на големи инфраструктурни проекти изграждани с европаришки. С национално финансиране видяхме до къде стигнаха големи обекти като Хемус или път София-Видин. В политически план - залез на ГЕРБ, за съжаление очаквам патрЕотарите да засилят позициите си, възможност за дясна формация да се представи добре и влезе в парламента. Ще има трусове сред олигарси и други мастити бизнеси разчитащи основно на държавната хранилка. В икономически, изключителна съпротива срещу вдигане на данъците от страна на бизнеса, който заради увеличените налози на стоки и услуги ще бъде подложен на натиск от служителите за вдигане на доходите. Съкращаване на държавни и общински служители също е много вероятно.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 2. 2 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#1] от "tsyrvulan":

  Предвиждането ти е оптимистично! Особено за вдигането на данъците, защото българският гражданин/селянин мисли основно с червата си. Куркат ли от глад – започва движение в таванския етаж. Това заблатено от ГЕРБ място, го чака раздвижване!
  Боко би камбаната вече!

 3. 3 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Ще наказват страните не искащи мигранти и в същото време щели да увеличават парите за отбрана и сигурност.
  Глупост след глупост от Брюксел вече 10г.,после се чудят защо евроскептичните партии набират голяма скорост.

 4. 4 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1768 Любопитно

  Срещу вероломните завоеватели от Африка ли ще ни отбранават, най сетне? :)

 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Преведено на по-прост Български. По-малко пари за асфалт. По малко пари за зърнари и други селско-стопански производители. Повече пари за места където се прави наука. Повече пари за вдигане качеството на образованието. Повече пари за иновации. Повече за отбрана ( разбирай учения и планиране, не си мислете че ще се дават парички даром да се купува техника ). За БГ, това означава, вдигане на националните данъци. Вдигане на местните данъци и такси, тука една скоба, най-драстично увеличение на общинските налози очаквам да бъде в София, по-малко пари постъпващи по линия на програмите щото нито с науката, нито с иновациите БГ е в крак с времето. Край на големи инфраструктурни проекти изграждани с европаришки. С национално финансиране видяхме до къде стигнаха големи обекти като Хемус или път София-Видин. В политически план - залез на ГЕРБ, за съжаление очаквам патрЕотарите да засилят позициите си, възможност за дясна формация да се представи добре и влезе в парламента. Ще има трусове сред олигарси и други мастити бизнеси разчитащи основно на държавната хранилка. В икономически, изключителна съпротива срещу вдигане на данъците от страна на бизнеса, който заради увеличените налози на стоки и услуги ще бъде подложен на натиск от служителите за вдигане на доходите. Съкращаване на държавни и общински служители също е много вероятно.
  —цитат от коментар 1 на tsyrvulan


  Пак безсмислени мантри.

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Ето как Борисов лесно ще превключи от руски на европейски производители :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Борисов само това чака, някой друг да плати за превъоръжаване на нашата армия.

 8. 8 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Пак ли ще се превъоръжаваме..:-) Доналд и Владимир са мно'о доволни.. На всеки му е ясно че само Сащ, Британия, Франция, Русия и Китай имат армии..другото са смешки и единственото което ще направят е да прехвърлят другите държави своето Бвп на тези 5..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 9. 9 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ето затова е цялата дандания с лошата Русия, за да има враг и бизнес за оръжейната индустрия.

 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 951 Неутрално

  5% не е толкова много! Пеевски ще запази огромната част от порциите си! За него ме е грижа най-вече! Защото при демокрацията, твари като Пеевски и Сорос са душите на страните си!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 951 Любопитно

  Близко до темата-хайде Медияпул да провери-16.10% сме усвоили от € фондовете на 5-тата година! вЕрно или нЙе?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1703 Весело

  Похвално! Нови данъци за европейската социалистическа федерация!

  - 20% от приходите от схемата за търговия с емисии;

  - изискуема ставка от 3% над съществуващия корпоративен данък;

  - национална вноска 0.80 € на килограм нерециклирана пластмаса.

  Честито!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK