Полша, Франция и Швеция се обявиха против предложения бюджет на ЕС

Жан-Клод Юнкер при представянето на бюджета

© Reuters

Жан-Клод Юнкер при представянето на бюджетаСкоро след като Европейската комисия представи предложението си за следващия многогодишен бюджет на Европейския съюз, няколко държави се обявиха против него.


Някои от новостите в предложението са условие за спазване на върховенството на закона срещу отпускане на евросредства, намаляване на средствата за кохезионната и селскостопанската политика и отпускане на повече пари за иновации и отбрана.


Макар председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер да подчерта, че новите условия за еврофондовете не са насочени към конкретна държава, те сякаш изглеждат въведени, за да обуздаят националистическите правителства в Полша и Унгария, които през последните месеци си навлекоха критиките на ЕС заради спорни закони.


Срещу орязване
Веднага след обявяването на предложението Варшава обяви, че ще се противопостави на всеки бюджетен план на ЕС, който не балансира нуждите на отделните страни членки, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. Пътят към пълен компромис по бюджета на ЕС все още е много дълъг, каза заместник външният министър Конрад Шимански пред репортери във Варшава.


Френското правителство също не остана доволно и определи като неприемливи предложенията на Брюксел за съкращаване на средствата за Общата селскостопанска политика с около 5 процента за периода 2021-2027 година, предаде "Франс прес".


Такова понижение - драстично, мащабно и сляпо - е просто неприемливо и Франция няма да приеме никакво намаление на преките доходи на селскостопанските производители, се казва в комюнике на френското министерство на земеделието.


Срещу по-високи вноски


Швеция изрази мнение, че предложеният от Европейската комисия многогодишен бюджет на ЕС е необоснован. Това заяви в интервю за шведската телеграфна агенция ТТ финансовият министър Магдалена Андерсон, цитирана от ТАСС.


Това е необосновано предложение, което не можем да приемем, отбеляза тя. Колкото по-голям е бюджетът, толкова е по-голяма ще бъде вноската, допълни Андерсон.


Проектът на Брюксел е на стойност 1.28 трилиона евро. Комисията отбелязва, че без отчитане на инфлацията (по цени от 2018 г.) бюджетът е 1.135 милиарда евро поети задължения, което се равнява на 1.11 процента от брутния национален доход (БНД) на ЕС-27 (без Великобритания). Бюджетът на ЕС за завършващия цикъл 2014-2020 година е 1.087 милиарда евро, което се равнява на 1.03 от сумарния БНД на ЕС за периода.


Предложението на еврокомисията означава,че вноската на Швеция може да се увеличи с 15 милиарда шведски крони (около 1.5 милиарда евро). Това е с 35 процента повече, отколкото средно през 2014-2020 година. Затова Андерсон отбеляза, че очаква разгорещени преговори с Европейската комисия по този въпрос.


По думите й ЕС се нуждае от по-съвременен бюджет, който да заделя повече средства за сигурност, миграция и създаване на работни места. В интервю за шведската телеграфна агенция ТТ премиерът Стефан Льовен припомни, че през 2015 година кралството е приело 163 000 бежанци, като изчислен на глава от населението, показателят е рекорден.


Германският министър на финансите Олаф Шолц и министърът на външните работи Хайко Маас призоваха за справедливо разпределение на бюджетната тежест между страните на ЕС за периода 2021-2027 година, когато съюзът ще трябва да запълва дупката в бюджета, която ще се появи след Брекзит, предаде "Ройтерс".


Двамата министри призоваха ЕС да съсредоточи бъдещия си бюджет по-добре върху защитата на външните граници, съвместната отбранителна политика и иновациите.


Готови сме да поемем отговорност за укрепване на ЕС, но това изисква справедливо разпределение на тежестта на всички страни членки, посочиха в съвместно изявление Шолц и Маас. Предложението на Европейската комисия съществено ще увеличи допълнителния товар върху Германия, допълват те.


Дори при бюджет на ЕС от един процент от брутния национален доход Германия ще трябва да плаща средно до 10 милиарда евро годишно повече от 2021 година, се отбелязва в съобщението.


Пари за Западните Балкани


Жан-Клод Юнкер заяви, че ако искаме стабилност в ЕС, трябва да предвидим средства в бюджета за Западните Балкани и за сближаване. Той уточни, че еврокомисията има начини да наблюдава за спазването на върховенството на закона в ЕС.


Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер обяви, че до две седмици ще бъдат съобщени показателите и начините за изчисление на отпусканите бюджетни суми. Той добави, че 80 на сто тежест при взимането на решенията за осигуряване на средства от ЕС за проекти от регионалната политика ще имат равнищата на брутния вътрешен продукт и брутния национален доход, а останалите 20 на сто ще бъдат свързани със състоянието на пазара на труда, инвестициите в образование, демографските въпроси, околната среда.


Юнкер заяви, че ако еврокомисията е трябвало да задоволи желанията на всички, вноските в бюджета на ЕС на отделните държави е трябвало занапред да се равняват на 2 процента от техния БВП (близо два пъти повече). По неговите думи предложените ограничения не са "касапница", а и държавите, които разчитат на тези средства, са отчели растеж на икономиката.


Според Йотингер много държави в ЕС, сред които и България, ще бъдат облагодетелствани от предложението за по-голям бюджет за охрана на границите. В отговор на въпрос той уточни, че бюджетът до 2027 г. засега не предвижда средства за новоприсъединили се към ЕС държави, но ако ЕС междувременно се разшири, вноските в бюджета ще трябва да бъдат увеличени.


По-рано пред Европейския парламент той заяви, че осигуряваните за Турция бюджетни средства са силно ограничени и са предназначени за запазването на човешкото достойнство на бежанците там, а не за инфраструктурни проекти.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 517 Неутрално

  А Българирия се сниши, да отмине бурята, напомня ми на речта на един човек позицията на днешните управляващи.

  Дела трябват, а не думи.
 2. 2 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 346 Неутрално


  Колко неочаквано, страните на които им намаля сериозно цоцането от европарите са против намаляне на цоцането......

 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Аз също.
  1% ви стига, пеликани.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5547 Неутрално

  За всяка страна има по една добра и лоша новина :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  "Двамата германски министри призоваха ЕС да съсредоточи бъдещия си бюджет по-добре върху защитата на външните граници, съвместната отбранителна политика и иновациите"

  Точно това трябва да се направи по отношение на бъдещия бюджет на ЕС!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на kmy56562160
  kmy56562160
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това е абсолютно нормално и естествено. Не знам какво са очаквали и за какво беше цялата истерия от ЕК. При положение, че не ЕК приема бюджета и не тя прави правилата, по които да се спират и орязват фондове това предложение си беше обречено от самото начало. Много шум за нищо е цялата работа. Една страна да не одобри предложението то просто няма да влезе в сила. Дотук са доста повече от една. Нито Полша някога в този живот ще приеме критерия за върховенство на закона, наличието на който ще се определя незнайно как от някой чиновник, нито Франция ще приеме да се намалят драстично субсидиите на фермерите ѝ. Като цяло тази комисия на Юнкер е най-лошата досега и с действията си сериозно налива в мелницата на анти-ЕС настроенията. Дали го прави умишлено или не не знам.

 7. 7 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  "По думите й ЕС се нуждае от по-съвременен бюджет, който да заделя повече средства за сигурност, миграция и създаване на работни места"

  Ясно е къде е заровено кучето, миграцията им е важна. А как миграция се вързва със сигурност и нови работни места, не е много ясно

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Хехе, а имаше такъв овчи вой на радост тука, как на Бойко парите щели да бъдат спрени...

  Тук са засегнати много по-големи интереси. И всички медии, включително Дневник, през последните дни ни обясняваха, как ЕК видиш ли като последна инстанция ще направи това или онова. Ама пропускат факта (най-вероятно от незнание), че тия неща не се решават от ЕК, а зависят от страните членки. Системата е така направена, че за да бъде прецакана Полша, трябва Полша да го одобри :)

 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#7] от "dgd":

  Връзката между миграцията и сигурността е ясна - колкото повече мигранти, толкова повече разходи за сигурност.
  Но връзката между конкретния вид мигранти и работните места е свързано с това че европейските жени ще спрат да раждат за да могат да работят за новодошлите, които са известни с негативното си отношение към работата.

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4939 Весело

  И сега "кво" стана.....в рамките на 48 часа вътрешната "война" започна. Вчера като направих коментар че ЕССР се установява твърдо ми натракаха близо 100 минуса...е хайде пак започвайте :) Както коментар [#6] от "kmy56562160": много правилно подчертава, няма държава която да позволи на някой анонимен бюрократ от Брюксел да решава кое е законно и кое не е в СУВЕРЕННА държава......елементарно Уотсън :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4939 Весело

  Ха-ха-ха минусите започнаха да валят незабавно, значи не смятате че България е суверенна държава....какво повече да се коментира по въпроса????
  Без коментар

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на skitnikapozemqta
  skitnikapozemqta
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#6] от "kmy56562160":

  Ми реваха хората ЕС да направил нещо. Ето прави нещо.

  До коментар [#10] от "padrino":

  Още преди да приемат държава й дават рамка по какъв начин трябва да изглежда съдебната система и тя си я променя по стандарт. Не можеш да влезеш 'чист' да почнеш да ламптиш пари и после да си играеш съветските номерца с подчинена съдебна система прокуратура и тн

  Тролът не винаги спори със себе си, но когато го прави то е през няколко различни акаунта.
 13. 13 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1880 Весело

  И сега "кво" стана.....в рамките на 48 часа вътрешната "война" започна. Вчера като направих коментар че ЕССР се установява твърдо ми натракаха близо 100 минуса...е хайде пак започвайте :) Както коментар [#6] от "kmy56562160": много правилно подчертава, няма държава която да позволи на някой анонимен бюрократ от Брюксел да решава кое е законно и кое не е в СУВЕРЕННА държава......елементарно Уотсън :)
  —цитат от коментар 10 на padrino


  ++++++++++++++++++++++++.........!!!!!!........ама защо толкова те притесняват МИНУСИТЕ......????!!!!!????.........не е ли по- ВАЖНО да ИЗРАЗИШ СОБСТВЕНО МНЕНИЕ......!!!!!?????........аааа кой квото ИСКА да си ЩРАКА.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4939 Неутрално

  [quote#13:"kesh"][/quote]

  Определенно не ме притесняват, по скоро ме забавляват :))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Доста повърхностен материал. Дебатът е за предизвикателството Брекзит, за приоритетите на бюджета на ЕС и на последно, вероятно, място - за размера му, който твърдо е около 1- 1.1% от БВП на страните. Позицията на управляващите у нас е доста ясна:
  http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/goranov-noviiat-biudjet-na-es-triabva-da-garantira-standart-i-na-po-bednite
  https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/ne-se-ochakva-drastichna-promiana-v-evroparite-kym-bylgariia-ot-biudjeta-na-es-260427/

  Чакаме мнението на алтернативата на управлението в лицето на "Демократична Б-я" и финансиста там - Георги Ганев. Другото повече прилича на пропагандистика.

  Мнението на корифея по фалиране на банки от фракцията на Техноимпексова може да е интересно само за 80% на Иво. :)

 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  С оглед политическата ситуация в света по настоящем смятам отпускането на повече пари за иновации и отбрана за правилно.
  Китай от години отделя голям дял от бюджета си за иновации и резултатите са на лице.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3651 Неутрално

  Всякакви вълнения са разбираеми - става въпрос за пари и политика какво ще насърчаваме с тях и какво ще откажем. Сложно е и никога няма доволни изцяло. Важно е обединение по основните приоритети за да може ЕС да е конкурентен на останалите глобални сили - САЩ и Китай ! Което не е просто !

 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  Ха-ха-ха минусите започнаха да валят незабавно, значи не смятате че България е суверенна държава....какво повече да се коментира по въпроса????Без коментар
  —цитат от коментар 11 на padrino


  Ми сравнението си с СССР е глупаво!
  Дори само икономическата основа да погледнеш ще видиш коренното различие.
  Едно е обществена собственост, която води до тотална незаинтересованост, а съвсем друго е частната собственост.
  Тази голяма разлика води и до различния ефект, който би възпроизвела всяка една санкция,,,,макар и на пръв поглед да ти изглежда еднаква.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Хехе, а имаше такъв овчи вой на радост тука, как на Бойко парите щели да бъдат спрени...Тук са засегнати много по-големи интереси. И всички медии, включително Дневник, през последните дни ни обясняваха, как ЕК видиш ли като последна инстанция ще направи това или онова. Ама пропускат факта (най-вероятно от незнание), че тия неща не се решават от ЕК, а зависят от страните членки. Системата е така направена, че за да бъде прецакана Полша, трябва Полша да го одобри :)
  —цитат от коментар 8 на niakoi_si


  И за Дневник и за другите червени медии важи поговорката "Гладна кокошка просо сънува". (Не че са гладни де, имат си яко финансиране от разни фондации).
  Освен написаното от теб има и нещо друго, което червените агитатори още не са осъзнали - че дори и да спрат парите за България (което няма да стане), тези правила ще важат за периода 2021-2027 година. До 2020 ще се изплащат договорените средства. А след 2021 не се знае кой ще е на власт в България. Може например генерал Атанасов да стане мин. председател, а Татяна Дончева - президент.

 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  И сега "кво" стана.....в рамките на 48 часа вътрешната "война" започна. Вчера като направих коментар че ЕССР се установява твърдо ...
  —цитат от коментар 10 на padrino


  До коментар [#10] от "padrino":
  До коментар [#13] от "kesh":

  Разликата между ЕССР и Варшавския договор е, че ЕС ще продължи като съюз на суверенни държави. Единоначалието на Сталин, преродено в Путин, няма да го бъде. Единоначалието на Президент в Президентска република у нас също няма да го бъде, щото срещу него е дори М. Миков.

 21. 21 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#11] от "padrino":

  Изключително и само бъдещо отвращение е как псевдо патрЕоти като вас и себеподобните ви рублаши пляскате и термина суверенни.Като под суверенни естествено се разбира тънеща в кал ,мръсотия и мизерия губерния на която разни зли европейци искат да и отнемат суверинитета .Територия в която такава измет като Пеевски и Марешки и подобните им да бъдат царе .Естествено под суверенна се разбира и пряко подчинение на Русия .Погнусата от такива като вас може да бъде само безгранична .

 22. 22 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#8] от "niakoi_si":

  "Хехе, а имаше такъв овчи вой на радост тука, как на Бойко парите щели да бъдат спрени..."

  Бойковото не се губи. Къде от саниране, къде от магистрали, къде от еврофондове, къде от ДДС далавери към ГЕРБ (Борисов, #КОЙ) все тече. Колко ще останат парите за България - виж това не се знае.

 23. 23 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иво":

  То добре,ама кой покани бежанците в Германия?!Аз ли?!

 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4939 Весело

  До коментар [#21] от "zawert":

  Ах каква ненавист:))). Може би ако сте попадали на мои коментари преди щяхте да сте наясно, че аз съм може би последният коментатор който можете да наречете "рублаши"
  От 30 (тридесет) години живея в държава която е напълно суверенна и не приема никой да и диктува собственият път на развитие. Колкото до вас....изливайте помията си тук на воля. Аз съм нат тези дребнави заяждания и "демонстрация" на "патриотизъм"
  Лек ден :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1880 Весело

  До коментар [#20] от "plebs":

  ............++++++++++++++++++++++............каквото и да се прави.......важното са БЪЛГАРИЯ и хората в НЕЯ дето още не са се ИЗНЕСЛИ......!!!!!!?????..........всичко друго е с малка тежест.../...без особено значение...../....и аз съм ПРОТИВ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА.......!!!!!!.........не всички ПРЕЗИДЕНТИ ми ХАРЕСВАХА......!!!!!.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 26. 26 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  А как миграция се вързва със сигурност и нови работни места, не е много ясно
  —цитат от коментар 7 на dgd


  Това е много просто. Ето един пример:

  Оня ден 2 коли с полиция отишли в Елванген да приберат един негър от Того да го връщат в Италия. Закопчали го , обаче другите 150 негри от общежитието ги нападнали. Понеже наблизо нямало друг участък да викат подкрепления, полицаите от шубе го откопчали и го пуснали.
  Днеска рано сабалем 100 - тина коли спецчасти, полиция и линейки щурмували общежитието с негрите и оня пак го закопчали. Имало 10-ина ранени в калабалъка.

  https://www.bild.de/news/2018/fluechtlingsheim/news-eilmeldung-fleuchtlinge-55582316.bild.html

  Ето значи как се връзва: за да има сигурност, на всеки негър се открива нов щат за полицай, за да се изравнят силите.
  По други сметки, всеки непридружен непълнолетен клет бежанец (примерно афганец) струва на бюджета на Германия по 50.000 евро на година (едене, пиене, наем, ток, охрана, дохтор, преводач, даскал, социален работник и курсове за интеграция) По тоя начин се подобрява и бевепето.

 27. 27 Профил на skitnikapozemqta
  skitnikapozemqta
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#24] от "padrino":

  Чакайте малко какви са тия двойни стандарти с тоя суверенитет???

  Значи ако Комисията предложи да се намалят евросредствата на държави членки, които променят закона, така че разпределението на властите да е неравномерно това са лошите чичковци от Брюксел, които жестоко наказват хората (въпреки че тази мерка се опитва точно обратното - да въведе дизайн, при който авторитарни личности като Орбан и Борисов няма да са склонни да пипат разделението на властите)

  Ама когато една Партия начело правителството се опитва най-нагло да оглави съдебната власт значи можело и нямало никакъв проблем, защото те са си избрани политиците и народа заслужава да го смачкат, въпреки че това е началото на пост-съветския авторитаризъм (дежа вю) където лидера се крепи върху пасивността на избирателя и изкълчените публични институции.......

  Тролът не винаги спори със себе си, но когато го прави то е през няколко различни акаунта.
 28. 28 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4939 Неутрално

  "Ама когато една Партия начело правителството се опитва най-нагло да оглави съдебната власт значи можело и нямало никакъв проблем, защото те са си избрани политиците и народа заслужава да го смачкат,"

  Това доста добре отговаря на вашият въпрос...

  Вие си ги избирате, Вие живеете в обстановката която сами сте си създали... Аз лично не съм гласувал на избори в България от казармата когато ни водеха под строй да "избираме" през далечната 1980 година...

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  Поляците нали не искат никой да им се меси. Обаче, като стане въпрос за пари, палачинката се обръща.

 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3044 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK