Европарламентът иска мониторинг на публичното финансиране за медии

Европарламентът иска мониторинг на публичното финансиране за медии

© ReutersДържавите - членки на Европейския съюз, трябва "да създадат и поддържат по законодателен път и на практика безопасна и сигурна среда за журналистите", заявиха евродепутатите в четвъртък, цитирани от пресслужбата на Европейския парламент.


Незаконодателната резолюция, изготвена от Барбара Спинели, беше приета с 488 гласа "за" срещу 43 "против" и 114 въздържали се.


Членовете на европарламента призоваха Европейската комисия да предостави постоянно и подходящо финансиране в рамките на бюджета на ЕС за подкрепа на мониторинга на медийния плурализъм на Центъра за плурализъм и свобода на медиите и да създаде независими механизми за наблюдение с цел оценка на състоянието на свободата и плурализма на медиите в ЕС.
Те също така изискват от държавите членки да увеличат финансовата подкрепа за доставчиците на обществени услуги и разследващата журналистика, като същевременно се въздържат от участие в редакционните решения.


В текста се добавя още, че трябва да се извършва редовен мониторинг на всяко публично финансиране, предоставено на собственици на медии.


Членовете на европарламента припомнят призива си за неутрално отношение към всички медии, що се отнася до ДДС (напр. да не се прави разлика между печатни и електронни новини).


Редовни проверки на свободата на изразяване


За да бъдат защитени журналистите от насилие и заплахи, трябва да се създаде независим и безпристрастен регулаторен орган в сътрудничество с журналистическите организации, който да извършва мониторинг, да документира и докладва случаи на насилие.


Журналистите, чиято свобода на работа е застрашена, се нуждаят от ефективни правни процедури, за да се избегне автоцензурата, се отбелязва в текста.


Кибертормоз, порнография и сексуална злоупотреба с деца


Евродепутатите изразяват загриженост от растящия брой случаи на кибертормоз, порнография с цел отмъщение и сексуална злоупотреба с деца и подчертават, че средствата за масово осведомяване трябва да зачитат изцяло интересите и правата на непълнолетните.


Те насърчават създаването на законодателство, включително разпоредби за откриването, съобщаването и премахването от социалните медии на съдържание, което накърнява човешкото достойнство.


Фалшиви новини: по-лесна проверка на фактите


Текстът отбелязва, че "терминът "фалшиви новини" никога не трябва да се използва, за да се подкопае общественото доверие в медиите или да се дискредитират или инкриминират критичните гласове".


За да бъде подпомагана и защитавана обективната информация, членовете на европарламента насърчават дружествата в областта на социалните медии и онлайн платформите да разработят инструменти, които да позволяват на потребителите да уведомяват и сигнализират за евентуални фалшиви новини, за да се улесни бързото коригиране и да се предостави възможност за анализ от трети страни - независими и безпристрастни сертифицирани организации за проверка на фактите.


Накрая евродепутатите призовават Европейската комисия да предложи директива, която да защити независимите медии в ЕС от неоснователни съдебни производства, целящи да ги накарат да замълчат или да ги сплашат.


Докладът подчертава необходимостта да се защитят лицата, сигнализиращи за нередности, и свързаните с криптиране права, призовава за признаване на охлаждащите ефекти на законите за клеветата, предупреждава срещу произволното налагане на извънредно положение и настоява за инвестиране в цифрова грамотност, за да се даде възможност на гражданите и онлайн потребителите.


Всяко ограничение на свободата на изразяване или на плурализма на медиите и интернет съдържанието трябва да зачита изискванията на международното право и трите принципа на необходимост, пропорционалност и легитимност.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 1763 Весело

  Сега тролите на Дебелян ще скочат срещу този "тоталитаризъм" :)))

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Всичко хубаво, ама когато журналистите си налагат сами цензура, когато още по-лошо, пишат статии в услуга на някого, с цел добри доходи и после тръбят, че нямали свобода на словото, тогава какво правим?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Жярналистите много добре разбират, че у нас фрее медиа = ноу медиа

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  СЪГЛАСЕН!!!
  Ще е хубаво да разберем и да знаем коя медия чия е и от какви "мотиви" е движена!

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8302 Неутрално

  Да почват с медиите на Пеевски. И още , да се провери собственика на БИТ, защо купи и съсипа телевизията. Май само за да затвори устата на инакомислещите и по-интелигентни журналисти.

 6. 6 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 380 Любопитно

  Не разбрах, ''мониторинг''.... демек контрол и цензура само за ТАСС/РТ ли се отнася или и за фейк нюз като CNN, Дойче ВОЛе и подобни, собственост на Сорос?

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11222 Неутрално

  Ако е беззъбо, няма да има позитивни новини...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK