Евродепутатите искат световна забрана на тестването на козметика върху животни

Евродепутатите искат световна забрана на тестването на козметика върху животни

© Надежда Чипева, КапиталЕвропейският парламент настоя, че ЕС трябва да започне дипломатическа инициатива за световна забрана на тестването на козметични продукти върху животни преди 2023 г., предаде пресслужбата на институцията.


В рамките на ЕС от 2013 г. е забранена продажбата на козметични продукти, които са били тествани върху животни. Евродепутати подчертават, че това не е попречило на козметичната индустрия в ЕС да се развие и да осигури около два милиона работни места.


Въпреки това около 80% от страните по света все още разрешават изпитванията върху животни и пускането на пазара на тези продукти. Евродепутати отбелязват, че съществуват недостатъци и в системата на ЕС, тъй като някои козметични продукти се тестват върху животни извън съюза, след което се изпитват повторно в ЕС чрез използването на алтернативни методи и се пускат на европейския пазар.
Те също така отбелязват, че по-голямата част от съставките в козметични продукти се използват и в много други потребителски и промишлени продукти, например лекарства, перилни препарати и други химикали, както и храни, и следователно може да са тествани върху животни по различни закони.


Евродепутатите заявиха също, че липсата на надеждна информация за козметични продукти, изпитвани върху животни и след това внесени в ЕС, остава сериозен проблем. ЕС трябва да се увери, че нито един продукт, предлаган на европейския пазар, не е бил тестван върху животни в трета държава, допълниха те.


За да работят за световна забрана както на тестването на козметични продукти върху животни, така и на търговията с козметични съставки, изпитвани върху животни, евродепутатите призовават лидерите на ЕС да използват своите дипломатически мрежи, за да създадат коалиция и да пристъпят към сключване на международна конвенция в рамките на ООН. Забраната трябва да влезе в сила преди 2023 г.


Евродепутатите настояват забраната да не бъде отслабена от никакви текущи търговски преговори, нито от правилата на Световната търговска организация.


Необвързващата резолюция беше приета с 620 гласа "за" срещу 14 "против" и 18 въздържали се.


Според специално проучване на "Евробарометър" 442 от март 2016 г. 89% от гражданите на ЕС са съгласни, че съюзът трябва да работи повече за насърчаването на по-голямата осведоменост за важността на хуманното отношение към животните на световно ниво. 90% от гражданите на ЕС са съгласни, че е важно да се установят високи стандарти за хуманно отношение към животните, които да бъдат признати в целия свят.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK