Съдии в Унгария докараха неочаквано главоболие на Орбан

Съдии в Унгария докараха неочаквано главоболие на Орбан

© ReutersКрайнодесният министър-председател на Унгария Виктор Орбан почти не е срещал сериозен отпор било в страната или извън нея при своя осемгодишен стремеж за превръщането й в нелиберална държава. Но по-рано тази седмица той се сблъска с нови пречки у дома, които му донесоха рядко срещано главоболие.


Първата беше безпрецедентно порицаване на неговият ръководител на съдебната власт Тюнде Хандо, която беше обвинена от висши съдии в "неоснователна" намеса в начина на назначаване и повишаване на съдиите.


Втората дойде от Брюксел, където Европейската комисия обяви, че милиардите евро, които праща на своите членове, може в бъдеще да бъдат зависими от това доколко получателите гарантират независимостта на съдебните си системи и разследват корупцията.
Изявлението на Европейската комисия, особено в светлината на вътрешните критики, може да бъде проблем за Орбан. През по-голямата част от изминалото десетилетие финансирането от Европейския съюз съставлява почти 4 процента от брутния вътрешен продукт на Унгария - едно от най-високите нива в общността. А служители на Европейския съюз обвиняват компания, контролирана някога от зетя на Орбан, в злоупотреба с милиони евро от общността.


Националният съдебен съвет на Унгария - орган, състоящ се от 15 съдии, избирани от своите колеги и натоварени от закона да следят ръководството на Хандо, публикува тази седмица доклад, повдигащ


съмнение за автономността унгарската съдебна система.


Съветът заяви в изобличаващ анализ, че Хандо, която е стара приятелка на Орбан и съпруга на депутат от неговата партия, е злоупотребявала със своята позиция, като се е намесвала в назначаването на висши съдии. Тези съдии се назначават от независим орган, но Хандо може да отхвърли неговите решения и да извърши свои назначения при определени обстоятелства - право, с което според съвета тя е злоупотребила.


"В случаи, засягащи преценката за назначаване на висши съдии", Хандо е давала "аргументация, която е била или недостатъчна, или непрозрачна, защото са били посочвани неоснователни причини", се казва в доклада.


Това обвинение често е отправяно от отделни съдии или опозиционни политици, които казват, че на Хандо е позволено


да напълни съдебната система с предани на Орбан хора.


Но никога досега това твърдение не е било изказвано от независим държавен орган с институционната тежест на Националния съдебен съвет, който преди избирането на нови членове през януари мълчеше за евентуални злоупотреби.


"За първи път от 2012 г.", когато беше назначена Хандо, "група съдии се изправи срещу Тюнде Хандо заради нейните незаконни практики за назначаване", каза един от членовете на съвета - Виктор Вадас.


Съветът отправи своето обвинение, въпреки че Хандо в последния момент направи драматичен опит да предотврати неговото заседание.


Откакто Орбан беше преизбран на 8 април, много членове на съвета се оттеглиха при неясни обстоятелства. Напускащите членове посочиха лични причини за своето оттегляне, но моментът, в който става това, накара някои съдии да се страхуват, че са притискани от Хандо да подадат оставка.


Хандо не отговори на запитванията за коментар. Но в писмо до останалите членове миналата седмица, оповестено от съвета, Хандо каза, че според нея напусканията са го лишили от кворум. В крайна сметка един от членовете на съвета се прибра със самолет от почивка в Испания, за да гарантира, че съветът може да заседава законно и да публикува своя доклад. Десетима членове гласуваха "за", а един се въздържа.


Критици на подхода на Орбан към съдебната система приветстваха заключението на съвета. То подчерта, че "има много основни и широко разпространени проблеми със съдебната независимост", каза преподавателят по политика и право на Европейския съюз в университета "Рудгерс" Р. Даниел Келемен.


Келемен каза, че


Европейската комисия едва ли се нуждае от още причини, за да спре финансирането на Унгария.


"Истинският въпрос за мен е защо комисията не използва властта, която има съгласно сегашните правила, за да прекрати финансирането", каза той.


Орбан и неговата партия "Фидес" са подложени на множество други обвинения в нарушаване на съдебната независимост, включително напълване на Конституционния съд с предани хора и назначаване за главен прокурор на страната на бивш партиен член, който рядко е повдигал обвинения срещу политик на "Фидес".


Доводът на Келемен беше отхвърлен от говорител на унгарското правителство, който настоя, че съществуващите правила в Европейския съюз правят невъзможно да бъде спряно финансирането на Унгария. "Има действащи договори на ЕС и ние работим въз основа на тях", каза говорителят Золтан Ковач в "Туитър". "Не съществуват никакви други предположения в правно отношение." /БТА

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Ако го боли главата е щото е прекалил с Unicum-а. Другото ще го оправи.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3057 Весело

  Орбанизацията продължава колкото и да му харесва на Брюксел ...

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3057 Весело

  Орбанизацията продължава колкото и да му харесва на Брюксел ...

 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3978 Весело

  Досега руските пудели слугуваха на Путин, а Брюксел им плащаше.

  Да, ама Брюксел се усети, и сега, когато и денги нет,

  за руските пудели се задават дни на слугувня с неясно финансиране

 6. 6 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Весело

  Досега руските пудели слугуваха на Путин, а Брюксел им плащаше.Да, ама Брюксел се усети, и сега, когато и денги нет,за руските пудели се задават дни на слугувня с неясно финансиране
  —цитат от коментар 5 на Hawaii


  Значи ЕС е на принципа "Плащам ти, а ти изпълняваш желанията ми"?!?
  На бардак сте го превърнали.

 7. 7 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Връткай кранчето и да се оправя. Стига Унгария е била витрина на популизма за сметка на ЕС.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 543 Неутрално

  За глобалистите съдиите са независими когато се назначават кандидатите, избрани от сороските организации и Сорос ги използва за прокарване на глобалисткия и либерален дневен ред. И централните банки са независими, когато ги ръководят от Ротшилдовите банки. И са зависими, когато се назначават от законно избраните по демократичен ред изпълнителна или законодателна власти.
  Аз не зная какво му е независимото на съдиите едни други да се избират, назначават и издигат и да са абсолютно безконтролни от страна на другите две власти. Това е нарушение на принципа, че трите власти взаимно се контролират една друга. Съдиите сами да се избират и сами да се контролират, това не е съдебна система, а привилегирована каста.

 9. 9 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Овладяването на съдебната власт е 1-ва точка в програмата и дневния ред на всяка партия-ОПГ. Обикновено, това става в бившите соц. страни, в които демократичните принципи, особено този, на разделението на "трите власти" е неукрепнало, а гражданското общество в зародиш! Поданиците, свикнали да приемат шуробаджанащината за нормална, създават условията за избор и последващо управление и диктатура на ОПГ-та!😎

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  РЕСПЕКТ за унгарските съдии и съдебната им система!!!

 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  Ми да им сложат и на тях една програма за сътрудничество както се казва или мониторингов механизъм както се казва по друг начин.

 12. 12 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 275 Неутрално

  За глобалистите съдиите са независими когато се назначават кандидатите, избрани от сороските организации и Сорос ги използва за прокарване на глобалисткия и либерален дневен ред. И централните банки са независими, когато ги ръководят от Ротшилдовите банки. И са зависими, когато се назначават от законно избраните по демократичен ред изпълнителна или законодателна власти. Аз не зная какво му е независимото на съдиите едни други да се избират, назначават и издигат и да са абсолютно безконтролни от страна на другите две власти. Това е нарушение на принципа, че трите власти взаимно се контролират една друга. Съдиите сами да се избират и сами да се контролират, това не е съдебна система, а привилегирована каста.
  —цитат от коментар 8 на gozambo


  Първата част от коментара ти е толкова дИбилна, че няма смисъл да се коментира въобще. Но по-интересното е, че във втората част от коментара си продължаваш да копаеш интелектуалното дъно все надолу и надолу :):) Принципът е НЕЗАВИСИМОСТ НА ТРИТЕ ВЛАСТИ, а не взаимен контрол :):) И да, ще започнат да се събуждат съдиите в Унгария и Полша, но може и вече да е късно ..

 13. 13 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  [quote#6:"Virgin"][/quote] "Значи ЕС е на принципа "Плащам ти, а ти изпълняваш желанията ми"

  Не "желанията", а ПРАВИЛАТА НА Европейския Съюз. Но на руските тролове трябва повечко да ви се обяснява. Често и без резултат. Това ви е основната отличителна неспособност.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5338 Неутрално

  Орбан следва установените правила. Най-важното от тях е овладей съдебната система. Второто е овладей медиите. ...
  И двете не могат да останат незабелязани.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  NYT се превърна в посредствена, либерално-левичарска многотиражка с извратена представа за реалния свят. Ако ужнай-влиятелния в. започва статия с откровена лъжа "крайно (!!!) десният Орбан", къде отиваме по тази гнила дъска.

  Голямата ЛЪЖА се оказва най-видима в Москва, но не по-мслка в Ню Йорк и Вашингтон. Брекзит с целия си идиотски радикализъм отправи същото обвинение и към Брюксел.

  Орбан може да е краен в рфлекса си към мигрантската несправедливост, но е поеод за сериозна преоценка на прословутите ни ценности. Гражданите на Европа не искат да ги баламосват, а да уважават ценностите и традициите им. Искаме да виждаме собствения си интерес на първо място.
  # ME FIRST AND GREAT!!!

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 16. 16 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Орбан се опитват да се превърне в диктатор, като Лукашенко, ама ще му подрежат крилцата.

 17. 17 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 528 Неутрално

  [/quote] "Значи ЕС е на принципа "Плащам ти, а ти изпълняваш желанията ми"
  —цитат от коментар 6 на Virgin


  Повечето хора още като деца препрочитаме да играем с тези, които се придържат към правилата, за да има игра изобщо.

  Орбан да си играе сам на неговите игри, никой не е длъжен да му ги плаща.

 18. 18 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#6] от "Virgin":

  Значи викаш ужасно капризен този ЕС с неговите тъпи желания за независимост на съдебната система. Това са едни ужасни идеи...

 19. 19 Профил на skitnikapozemqta
  skitnikapozemqta
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#14] от "penetrating":

  прекратиха последния независим вестник точно след изборите

  Тролът не винаги спори със себе си, но когато го прави то е през няколко различни акаунта.
 20. 20 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  това дали си либерален или не няма нищо общо с това дали си десен или ляв
  голяма каша е в нечии глави

  Birds of a feather flock together.
 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  Властта в Брюксел трябва да се смени, догодина има избори.
  Политиката на ЕС е към привличане на все повече евтина работна ръка и тя ще продължава.
  Във Франция е пълно с африканци, в Германия с турци и араби. Така искат да стане навсякъде из Европа. За това и ще преследват Полша и Унгария, заради националистическата им и консервативна политика.

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  "За първи път от 2012 г.", когато беше назначена Хандо, "група съдии се изправи срещу Тюнде Хандо заради нейните незаконни практики за назначаване"

  Meчтая си за момета, когато и у нас достатъчно съдии (а не единици) ще се изправят срещу порочния Висш съдебен съвет и неговия ментор, главния прокурор, заради множеството им "незаконни практики".

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 23. 23 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Любопитно

  Съдии, обучавани от Америка за Унгария?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5338 Неутрално

  До коментар [#19] от "skitnikapozemqta":

  :) Уви

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#6] от "Virgin":

  Не е така каскет. ЕС е на принципа "сългасили сме се върху едни принципи, ти не ги спазваш и няма да папкаш от общото гърненце". Анадънно или не панимаеш?

 26. 26 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Само ежедневни бомбени рейдове над Будапеща и санкции го оправят тоя сатрап. Време е да се въоръжи умерената, либерална опозиция и Да, Унгария да поведе свободните хора срещу Путиновата подлога, кръволока Орбан. После диктатора Земан, Качински, Борисов, оня австриеца, всички брекзитаджии, пучдемони и фашисти до стената и с картечницата та - та - та - та... Проклет да е Путя.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 28. 28 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  Във всяко нова диктаторска държава съдебната система създава най-много главоболия на Бащицата. Докато не бъде озаптена, вързана на каишка и неудобните съдии не се сменят с марионетки. Тогава вече умира цялата държавност. За щастие в Унгария диктатурата на Орбан е още млада и не е узряла до висините на Русия и Турция. Все пак в тези две държави Бащиците работиха повече от 15 години, за да наложат волята си над трите власти. Орбан много хляб има изяде още, докато постигне техния ефект.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 29. 29 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Не е проблем от ЕС да спрат парите на Унгария , имат пълно право да направят това , парите са си техни и могат да ги дават на когото си искат, мръсната игра на Брюксел, че ще спре парите , защото Орбан не иска да напълни страната си с лекари и инджинери с по тъмен цвят на кожата изповядващи религията на мира , които обичат да правят по много деца и не им остава време за други дейности като ходенето на работа от 8до5. Обаче Брюксел са страхливци, а и са наясно, че ще бъдат погнати от изберателите в собствените си страни, ако му спорат пшарите заради чалмите и му спират парите с друг предлог , евнтуални проблеми и съмнения със съдебната власт.

 30. 30 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  "Истинският въпрос за мен е защо комисията не използва властта, която има съгласно сегашните правила, за да прекрати финансирането"
  И ние това питаме, за тук и сега.

 31. 31 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Наистина ще се окаже вярна тезата , че Орбан много им пречи , ама много , не за друго ами ако Унгария остане същата , много трудно ще обедиш западно европейците , че това , което става в техните държави е напълно нормално и в реда на нещата и навсякъде е така. Как ще обяснят родителите на децата си , защо в Унгария е чисто, подредено и спокойно и не е екзотично по африкански и близкоизточно по обстановка и мурафети , и може да се ходи на всякъде без да те страх, че ще те убият или изнасилят. Вероятно ще обяснят на децата, че всичко са опитали да помогнат на бедният унгарски народ да вкуси и той от плодовете на мултикултурализма и Унгария да не е толкова едноообразно скучновата, а да гребе с шепите от плодовете на афро азиатската култура и екзотика , но не би един чичко Орбан ги е спрял, а пробвахме всичко , всеки ден по 10 статии лъжи и манипулации , дедо Сорос наля милиарди в пропаганда и не стана , дори излъгахме , че е агент на Путин и пак не стана , парите му спряхме и пак не стана , изчерпахме всичко налично , дори и танкове щяхме да използваме да освободим бедният и угнетен унгарски народ , но не би . Нямахме танкове , защото парите отидоха за бедните бежанци, а пък другият още по лош и от Орбан чичко , Тръмп не се нави да вкара танковете в Будапеща.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  "Националният съдебен съвет на Унгария - орган, състоящ се от 15 съдии, избирани от своите колеги"
  А какво ще каже Брюксел за нашия ВСС, дето членовете се избират и от парламента, и от президента, и по-малко от съдиите.

 33. 33 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#15] от "Bulgerman":

  Поправка, вече е мало-тиражка:
  https://www.statista.com/statistics/192907/advertising-revenue-of-the-new-york-times-company-since-2006/

  Приходите му са се свили от 2.5 млн. на 500 хил.

  Логично, де... с тия фейк нюз и комунистически плам а-ла Правда... :)

 34. 34 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1003 Весело

  за рубладжиите демокрация и избори значат които е на коня на лапа и краде и всеки несъгласен да го оттася,а шуробаджанащината е нещо като гърне и похлупак,все пак те си знаят че са некадърни и освен насила или с лъжи никога няма да просперират,именно затова много мразят инакомислещите ...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 35. 35 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Чайка и Цацаров спешно да посетят Унгария за да дадат инструкции на Орбан.

 36. 36 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Орбан първо да озапти крадливия си зет, налапал милиони по европейските програми.

 37. 37 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Следователно, добре е да сложим в Конституцията 3 мандата и не повече от 10 години на власт в качестивото на премиер или президент. Подобни ограничения може да се въведат за депутатите, ВСС и ВАС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK