Жената, опитният, младият: кой може да е следващият председател на еврокомисията

Жан-Клод Юнкер

© Associated Press

Жан-Клод ЮнкерТя няма 60 години, знае много езици, центрист е, притежава власт, но не е опиянена от това. При закрити врати е любезна и спокойна, но в същото време - силна. И най-важното – тя е дискретна. Запознайте се с мечтания кандидат на Франция и Германия за следващ председател на Европейската комисия. Но подобно на повечето мечти тя най-вероятно няма да се материализира, пише авторитетното издание "Политико".


Макар изборите за Европейски парламент да са чак след малко повече от година, европейските столици вече са се отказали от надеждата да настанят в Брюксел мечтания екип, който да ръководи еврокомисията. Вместо това се усеща всеобщо примирение, че изборът на нови лидери на ЕС ще бъде (както повечето европейски решения) трудна работа.


"Не може да направим много, освен да чакаме и да видим какво ще се случи", каза високопоставен френски дипломат, запознат с процеса.
Проблемът е, че пътят към европейските избори през май следващата година е осеян с политически препятствия – от френско-германските дискусии за реформата в ЕС, през Брекзит до следващия многогодишен бюджет на ЕС.


Най-висшият пост в Европейската комисия неизменно ще бъде част и от пазарлъка за други големи позиции, които ще останат свободни следващата година – тези на председателя на Европейския съвет, на върховния представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност и на президента на Европейската централна банка във Франкфурт.


Освен това има различни мнения сред държавите членки за ролята на комисията. Докато френският президент Еманюел Макрон иска по-активна еврокомисия (или поне официално), други, сред които няколко източноевропейски държави и Германия, са предпазливи към отстъпването на повече власт на Брюксел. Според тях, ако комисията получи повече влияние, това би означавало загубата му на национално ниво.


Криволичещ път


В същото време изборът на нов човек, който да ръководи еврокомисията, ще бъде особено стресиращ, предвид че трябва да бъде уреден въпросът с процедурата с т.нар. водещ кандидат.


Според Лисабонския договор националните лидери, които се срещат в Европейския съвет, трябва да предложат кандидат на Европейския парламент, "взимайки предвид" резултатите от европейските избори. На практика обаче нещата са по-сложни. За да вкара известна демокрация в процеса, европарламентът въведе процедурата с "водещия кандидат" (Spitzenkandidat – от немски). При тази система всяка партия в европарламента определя кандидат, който води листата. Претендентът, принадлежащ към партията, която спечели най-много гласове, след това бива препоръчан за одобрение от европарламента за нов председател на комисията.


Няма нищо законово обвързващо в процедурата с водещия кандидат и много национални правителства не я харесват, защото според тях по този начин им се отнема думата. Това може да доведе до сблъсък между институциите. Съветът вече заяви, че няма да се чувства задължен от процеса, а европарламентът настоя, че ще отхвърли всеки кандидат, който не е избран по системата за водещия кандидат. Според евродепутатите, ако наследникът на Жан-Клод Юнкер бъде избран по този начин, това ще придаде на поста му повече демократична легитимност.


На изборите през 2014 г. Европейската народна партия (ЕНП) номинира Юнкер за водещ кандидат, а социалистите – Мартин Шулц. Въпреки че много консерватори, включително германският канцлер Ангела Меркел и тогавашният британски премиер Дейвид Камерън, не бяха особено доволни, Юнкер спечели позицията отчасти защото ЕНП, която получи най-много гласове, не можеше да определи друг кандидат.


Много от факторите обаче този път ще са различни. Най-голямото предизвикателство ще бъде отсъствието на Великобритания, което може да предизвика пълно пренареждане в европарламента. От десетилетия той е доминиран от голяма коалиция между лявоцентристите и дясноцентристите. Но с излизането на британската Лейбъристка партия и на фона на засилващия се натиск от страна на популистките партии не е ясно какъв ще е резултатът следващата година.


Какво прави един кандидат добър


"Да владее много езици е явно предимство, а да има познания по трите работни езика на евроинституциите може да се смята за почти задължително условие" според Европейския център за политическа стратегия.


Не е задължително председателят на еврокомисията да е бивш държавен лидер, но "управленският опит е необходим предвид обхвата на задачите". И накрая надеждността и ефективността на кандидата може да бъдат подсилени, ако лидерите в Европейския съвет го сметнат за "един от техните съюзници".


И така, кой ще бъде той


Ако се следва процесът с водещия кандидат, избраният от Европейската народна партия е почти сигурен победител. Но предвид че наследникът на Юнкер ще бъде избран от нов европарламент с нов баланс на силите, всичко е възможно.


Френският президент Еманюел Макрон все още не е обединил партията си "Република, напред!" с никоя от съществуващите европейски политически сили и може да се окаже решаващ фактор, особено ако ЕНП и социалистите не успеят на спечелят 50% от евродепутатските места (в момента те разполагат с 53%).


Кандидатите са...


На този етап все още няма официални кандидати (партиите ще започнат да ги избират на конгреси през есента), но "Политико" е събрал най-вероятните претенденти и е дал оценка за шансовете им за номинация за водещ кандидат от определена политическа сила в европарламента.


Мишел Барние

© Reuters

Мишел Барние


Мишел Барние: шанс за номинация от ЕНП - нисък


Засега основното внимание е фокусирано върху него. Той е френски политик, на 68 години, в момента е главен преговарящ на ЕС за Брекзит. В различни моменти е бил френски външен, земеделски министър, министър по европейските въпроси и на околната среда. Има широк опит в политиката на местно, национално и европейско ниво, умее да работи с хора с много различни качества. Загуби на косъм номинацията на ЕНП за председател на еврокомисията през 2014 г.


Барние обаче не е от партията на Макрон и може да му е трудно да получи подкрепа от правителството си. Не говори немски. Малко хора в Брюксел се съмняват, че той няма да се кандидатира. Но за хората, които искат Европа да изглежда модерна и жизнена, бял мъж в края на 60-те няма да е най-добрият отговор.


Антонио Таяни

© Reuters

Антонио Таяни


Антонио Таяни: шанс за номинация от ЕНП - умерен


Бивш италиански журналист и говорител на италианското правителство, на 65 години. В момента е председател на европарламента, беше комисар по време на двата мандата на комисията на Жозе Мануел Барозу. Политик от старата школа, който знае на кого да стисне ръката и чие его да погъделичка. Смята се обаче, че му липсва детайлна политическа визия. Говори английски, френски и испански, но се чувства далеч по комфортно, когато говори на родния си италиански език.


Енда Кени

© Reuters

Енда Кени


Енда Кени: шанс за номинация от ЕНП - слаб


Кени, на 68 години, е бил ирландски депутат от 24-годишна възраст – 43 последователни години. Той ръководеше Ирландия от 2011 до 2017 г. след няколко министерски поста. Преведе страната през финансовата криза. Подобно на Барние е представител на по-старото поколение.


Юрки Катайнен

© Associated Press

Юрки Катайнен


Юрки Катайнен: шанс за номинация от ЕНП - умерен


Бивш финландски премиер, на 47 години, най-младият евентуален кандидат, настоящ зам.-председател на комисията, отговарящ за работни места, растеж, иновации и конкурентоспособност, от северна страна - членка на еврозоната. Смятан е за резервиран, което може да е проблем, в сравнение с другия евентуален финландски кандидат на ЕНП – харизматичния Александър Стуб.


Необичайно за еврокомисар, Катайнен упорито преследваше само няколко водещи проекта, най-вече Европейския фонд за стратегически инвестиции (който успя да прокара през европарламента и националните правителства за рекордно кратко време през 2015 г.), доказвайки способността си да си пробива път през брюкселската бюрокрация.


Александър Стуб

© Associated Press

Александър Стуб


Александър Стуб: шанс за номинация от ЕНП - умерен


Бивш финландски премиер, заменил на поста Катайнен. В момента е вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, отворен, спортна натура, изглежда сякаш се чувства комфортно в космополитна среда за разлика от обичайно тихите си сънародници.


На 51 години е, говори пет езика и е работил за четири евроинституции, включително като евродепутат. Според източници от Финландия обаче Стуб няма да се опита да изтласка Катайнен – негов сънародник, партиен съюзник и запален партньор за спортни маратони.


Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер Лайен


Урсула фон дер Лайен: шанс за номинация от ЕНП - слаб


Високо уважаван германски министър на отбраната, тя изглежда като мечтания кандидат. На 60 години, от голяма страна, от най-голямата партия (ЕНП), лице на важна нова инициатива на ЕС (общата европейска отбрана), говори английски, френски и немски и е родена и израснала в Брюксел, би била първата жена - председател на еврокомисията.


Тя обаче не е била национален лидер и не е заемала висок европейски пост. Освен това останалите правителства биха били подозрителни, ако еврокомисията има германски председател и германски генерален секретар (Мартин Зелмайер).


Далия Грибаускайте

© Associated Press

Далия Грибаускайте


Далия Грибаускайте: шанс за номинация от ЕНП - никакъв, заради вътрешни правила на ЕНП


Президент на Литва и бивш еврокомисар, изминала е пътя от член на Комунистическата партия от съветско време до дясноцентристки лидер. На 63 години би била първата жена - председател от балтийска бивша съветска страна. Много уважаван член на Европейския съвет.


Литовската конституция обаче изисква тя да не бъде член на политическа партия, което означава, че не би могла да бъде номинирана от ЕНП.


Федерика Могерини

© Reuters

Федерика Могерини


Федерика Могерини: шанс за номинация от социалистите - умерен


Върховен представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност, Могерини би била най-младият кандидат от голяма партия, ако бъде предложена от Партията на на Европейските социалисти. На 45 години, от голяма държава - основателка на ЕС (Италия). Малко вероятно е обаче социалистите да спечелят евроизборите и като главен дипломат Могерини или ще трябва да се оттегли, за да се състезава, или ще бъде много ограничена в кампанията си.


Има доста малко възможни или видими претенденти на социалистите. От сегашните еврокомисари звездата на Франс Тимерманс (първи зам.-председател, отговаря за по-добро законотворчество, междуинституционални отношения, върховенство на закона, Харта на основните права) залезе, тази на Марош Шефчович (еврокомисар за енергийния съюз) едва проблясна, а Пиер Московиси (еврокомисар за икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз) е от грешната френска партия, за да спечели подкрепата на правителството.


Ги Верхофстад

© Reuters

Ги Верхофстад


Ги Верхофстад: шанс за номинация от АЛДЕ - висок


Бивш белгийски премиер, той бе кандидат за председател на еврокомисията през 2004 г. Ръководи групата на АЛДЕ (Алианс на либералите и демократите в Европа) в Европейския парламент и е координатор за Брекзит на институцията. На 66 години, заемал е висши постове в продължение на повече от 30 години и на национално, и на европейско ниво.


АЛДЕ обаче е едва четвъртата по големина политическа сила в европарламента, а Верхофстад е противоречива личност дори в собствената си партия.


Маргрете Вестагер

© Reuters

Маргрете Вестагер


Маргрете Вестегер: шанс за номинация от АЛДЕ, "Република, напред!" - висок


Най-видимият на световно ниво еврокомисар (отговаря за конкуренцията), Вестегер идва от малка лява датска партия и буди възхита, страх и неприязън в равни размери. На 51 години, харизматична, добре подготвена, стилна и стъпила здраво на земята. Тя е отличният комуникатор, за когото мечтаят мениджърите на компании и за когото се страхуват да работят пишещите речи. Освен това се говори, че има подкрепата на френския президент Еманюел Макрон.


Проблемът обаче е, че е от партия (АЛДЕ), която има по-малко от 70 места в 751-местния европарламент.


Матео Ренци

© Associated Press

Матео Ренци


Матео Ренци: Шанс за номинация от социалистите или "Република, напред!" - слаб


След главозамайващ период като премиер от социалдемократите в Италия той поведе Демократическата партия към изключително лоши резултати на изборите през 2018 г.


На 44 години, динамичен центрист, който отказва да чуе "не" за отговор. Но нефокусираната хиперактивност рядко води до успех в сложната бюрокрация на ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Като че ли бих предпочел някой от финландците. Винаги ми прави добро впечатление когато политик се увлича по спорта.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4712 Любопитно

  Твърде е рано да се правят каквото и да е прогнози за това, кой ще новият председател на ЕК! Изборите за ЕП са точно след година време, а след това ще има много преговори за избора на този важен европейски политически пост.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4712 Любопитно

  "Освен това има различни мнения сред държавите членки за ролята на комисията."

  Има различни мнения и по отношение ролята на ЕП сред различните държави и граждани на ЕС. Според мен, точно ЕП като единствената организация, която се избира пряко от европейските граждани трябва да има най-много власт и правомощия при взимането на решения в ЕС.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9143 Неутрално

  Трябва да се търси сред повече хора. Тези с висока вероятност за номиниране са с ниска вероятност за избор :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Може би е време жена да бъде председател на ЕК?!?!?!

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  Ама колко са наивни колегите по-горе! Милите ми те!
  Борещите се лидери за поста председател на ЕК отдавна са известни на европейският елит,но не и на европейските народи. От последните нищо не зависи кой ще спечели тази борба за баш лидер на Европа.

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  Щях да напиша същото.
  Абсолютно верно !

  Bukalemun
 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  Изчакайте Меркел да пита Сорос. Ротшилдовци и Рокфелеровци ще решат кой да бъде, ще сведат избора до знанието на Сорос, а той на Меркел.
  Няма ли Дневник да ни уведоми как вървят разследванията срещу Тръмп? Миналата седмица се случиха интересни неща, днес също. Делото на ген.Флин го отложиха отново. Страх от излагация. На Манафорт съдията заяви на разследващите, че изобщо не се интересуват от Манафорт,а само го изнудват,за да свидетелства срещу Тръмп и за импийчмънт на Тръмп. и съдията ги върна да си донесат документите,за да види какви пълномащия има Мюлер и има ли право да разследва тези работи. Друг съдия пък по делото срещу руските тролове хвана Мюлер по бели гащи. Мюлер скалъпил обвинения срещу руснаците,фалшиви, като си мислел,че те никога няма да се явят в съда. Но те не само се явиха, но и поискаха съответни документи,каквито са правата на обвиняемите,да изискват документи и информация, върху които се основава обвинението. Мюлер съответно не е готов да дане такива документи и моли съдията да отложи делото и да му даде срок, но съдията отказва. Ако ги има, да ги дава, ако ги няма, обвинението духа супата. Но днес стана кулминацията. Глювният прокурор на Ню Йорк в комбина с Мюлер удариха, както знаете, личния адвокат на Тръмп. Главният прокурор на Ню Йорк разреши обискът и планът е да изнудят адвоката да свидетелства срещу Тръмп като го заплашат, че дори Тръмп да го помилва, главният прокурор на Ню Йорк ще му измисли след това някакви федерални престъпления и пак ще го вкарат в затвора. И познайте какво се случи днес- четири жени обвиниха главния прокурор на Ню Йорк, че при секс ги биел, душел, хапел, подлагал ги на мъчения, за да получи ерекция. Първокласен садист! Четирите вадят медицински свидетелства. И освен това ги заплашвал, че ако скъсат с него ще им закачи телефоните за подслушване и ще ги убие. Три часа след излизане на публикацията главният прокурор на Ню Йорк, евреинът, подаде оставка.

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Юнкер хвали...Карл Маркс. А въпросният Юнкер е протеже на "дясната" Меркел,която коли и беси в най-голямата партия в ЕП - Народната. А пък ПЕС се оглавява от Станишев,който е комунист и у червата!
  С такива "кадри" нищо добро не я чака милата ми Европа.

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4420 Весело

  До коментар [#8] от "gozambo":

  Темата не е за "краставицата".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Юнкер вдигна летвата толкова високо, че направо не ми се мисли какво ще му е на следващия. Особено ако е жена. Юнкер се млещеше с Бойко, а ако е жена направо ще трябва да клекне пред него. И всичко това в името на евроатлантическите ни либерални "ценности".

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":

  Европа загуби своя дух от 80...90 те години .
  За мен , хубавите и времена бяха те !
  Ако ЕС съумее да върне тогавашните си порядки , ще бъде не само еталон за останалия свят , но ще успокои и атмосферата вътре в себе си. ....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ама колко са наивни колегите по-горе! Милите ми те! Борещите се лидери за поста председател на ЕК отдавна са известни на европейският елит,но не и на европейските народи. От последните нищо не зависи кой ще спечели тази борба за баш лидер на Европа.
  —цитат от коментар 6 на deaf


  Ама и вие сте не по-малко наивен. Ясно е, че руските хакери ще определят новия велик кормчия на ЕС.

 14. 14 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":Европа загуби своя дух от 80...90 те години .За мен , хубавите и времена бяха те !Ако ЕС съумее да върне тогавашните си порядки , ще бъде не само еталон за останалия свят , но ще успокои и атмосферата вътре в себе си. ....
  —цитат от коментар 12 на eti mehter


  След приемането на Австрия, ЕС-то трябваше да се кротне. Вишеградците си имаха хубаво обединение, към което и ние трябваше да се присъединим. Манията на всяка цена да разбият и малкото, което остана от Югославия прецака нещата. Това и американските грантове и "обучения", с които "хванаха" бая агентура.

 15. 15 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Който ще да е, само да не се прегръща и мляска непрекъснато с нашия КАПО ДИ ТУТИ КАПИ ( като настоящото пиянде).
  А да го постави на мястото му, подходящо за долноразряден мафиот.
  Успял да навре нещастната ни държава на дъното на мафиотското си блато.

 16. 16 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Ако ви треба Цървул, близък до матрияла, обърнете взгляд на югоизток.

 17. 17 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Който ще да е, само да не се прегръща и мляска непрекъснато с нашия КАПО ДИ ТУТИ КАПИ ( като настоящото пиянде).А да го постави на мястото му, подходящо за долноразряден мафиот.Успял да навре нещастната ни държава на дъното на мафиотското си блато.
  —цитат от коментар 15 на ppopov_67


  В огромна грешка сте ако си въобразявате, че нашичкия е лошото момче в класа. Бойко е абсолютно средностатистическо корумпе по европейски стандарти. Единственото, че беше по-недодялан в началото, ама след сто години на власт се понаучи и той.

 18. 18 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Но за хората, които искат Европа да изглежда модерна и жизнена, бял мъж в края на 60-те няма да е най-добрият отговор.

  -----------
  Интересно ми е кой сътвори това изречение, някой от Политико или някой от Дневник.

  Иначе, като изключим Барние и Грибаускайте, другите не стават и за чеп за зеле.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  До коментар [#8] от "gozambo":Темата не е за "краставицата".
  —цитат от коментар 10 на Незнайко в Слънчевия град


  Затова не сте осведомени, защото се налага информационно затъмнение на тези неща.

 20. 20 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#17] от "Stanko":

  Не му подценявай простотиите и на му надценявай достиженията.

 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3830 Любопитно

  До коментар [#16] от "Хи-хи":

  Ако ви треба Цървул, близък до матрияла, обърнете взгляд на югоизток.
  ======
  Защо не ?
  Ако евентуалния лидер бъде избран от Балканите или някъде от Прибалтика , резултатите могат да бъдат изненадващо позитивни.....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Аз предпочитам някой от бизнеса. Подобно на Тръмп.

  Тези дето цял живот са партийни функционери да увредени личности, напълно откъснати от реалността.

  Примерно шефа на корпорацията Рено-Нисан е перфектен.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3603 Неутрално

  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  темата е за избори , ценности и номинации . точно по темата си е . всяка тема има повече от една гледна точка , разбира се в духа на свободното слово "по темата" е единствено правилната

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4712 Весело

  До коментар [#19] от "gozambo":

  Пишеш глупости. В ЕС няма информационна цензура, впрочем спри да вярваш на всички глупости, които четеш в американските alt-right сайтчета. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  Как няма да запада Европа, след като от предателски настроените соросоидни леви политици - троцкисти, ежедневно се насърчават анти европейски порядки, като например хомосексуализма, атеизма, глобализма, материализма, либерастията и т.н?

 26. 26 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Трябва да е както в швейцария всяка година нов председател от всяка държава от Европейския съюз

 27. 27 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Че то сега да не би да е мъж?

 28. 28 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#26] от "dearblue":

  Само от западните държави - източните колонии само да слушкат ида изпълняват!

 29. 29 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#26] от "dearblue":

  Само от западните държави - източните колонии само да слушкат ида изпълняват!

 30. 30 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#17] от "Stanko":Не му подценявай простотиите и на му надценявай достиженията.
  —цитат от коментар 20 на Хи-хи


  Какви достижения ви гонят. Едиснтвените достижения на Бойко и на останалите европейски "лидери" са в това, че са се добрали до висшите етажи на властта.

 31. 31 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  1. Борисов. 2. Станишев. 3. Борисов и Станишев си поделят мандата.
  Предимства - и двамата работят добре с ДПС, което осигурява подкрепата на АЛДЕ.
  Ако трябва да е жена - Кристалина и Бокова.

  Никола Йорданов
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  До коментар [#25] от "ygo11542256":

  хомосексуализма, атеизма, глобализма, материализма, либерастията и т.н?
  ======
  Така е за съжаление. .....
  Всъщност тия работи ги имаше и преди .....но те никога не бяха приоритет и водещ мотив за средно статистическия европеец.....
  Днес картината е съвсем различна. .....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Аз предпочитам някой от бизнеса. Подобно на Тръмп. Тези дето цял живот са партийни функционери да увредени личности, напълно откъснати от реалността.Примерно шефа на корпорацията Рено-Нисан е перфектен.
  —цитат от коментар 22 на Обществен деятел


  Какъв "бизнес", когато всички са на дотиране или обществени поръчки? Най-големият акционер в Рено е Франция.

 34. 34 Профил на Elysium
  Elysium
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Не знаех, че в „Дневник” работят расисти. За съд сте. Какво означава Европа нямало да бъде модерна, ако избере отново бял мъж в 60-те? Колко процента е бялото население на Стария континент и какво значение има цветът на който и да било кандидат? Влизате вече за учебни цели за проявен расизъм.

 35. 35 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter":Как няма да запада Европа, след като от предателски настроените соросоидни леви политици - троцкисти, ежедневно се насърчават анти европейски порядки, като например хомосексуализма, атеизма, глобализма, материализма, либерастията и т.н?
  —цитат от коментар 25 на ygo11542256


  Вие изброихте евроатлантическите либерални ценности, които са в пълен и непоколебим възход в рамките на ЕС. Не е западане това, а озападняване.

 36. 36 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 549 Неутрално

  24-28 старци от всяка страна по 1 година мандат

 37. 37 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#21] от "eti mehter":

  И как? Като накара запада да плаща още повече за еврофондовете ли? И да им се бърка в икономиката? .... За тях политиката е върла икономика, а цървулите за тях са просто средство.

 38. 38 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Съвета на старейшините на Европа

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3830 Любопитно

  До коментар [#37] от "Хи-хи":

  Не забравяй самата Меркел от къде произхожда !
  Като потенциал на лидери , източно европейските страни имат солиден потенциал. Номера е , да бъде намерен точния човек ... и да му се даде власт.

  Bukalemun
 40. 40 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Да няма пърхот и да не изглежда смешно, ако застане до Путин.
  Да не приказва общи евро-приказки за ценности, и да осъзнава, че в някои райони на съюза има геноцид на държавите над своето население.
  Да не е получавал пари пряко или косвено от Сорос и да не е склонен да върви срещу своите....Да има свои идеи....

 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  До коментар [#38] от "dearblue":

  Съвета на старейшините на Европа
  =======
  Като замисъл въобще не е лошо.....
  Щом днес , "стари вълци" като Шрьодер , са в периферията на Путин. ..... обяснението е само едно :
  Днешна Европа не вижда за необходимо да се възползва от техния опит.....което е много печално !

  Bukalemun
 42. 42 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Това за езиците ако не се вземе под внимание,Бойко Борисов ми се види най-подходящ.

 43. 43 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Урсула фон дер Лайен бих избрала аз, да видим избора на комисията.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 44. 44 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#39] от "eti mehter":

  Всеки селски хитрец начело на добра икономика може да изглежда добър политик. Стига да пази статуквото. И в момента са овластени точно точните хора.

 45. 45 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Жендерът.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 46. 46 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Малдият, за да е по-лесно манипулируем!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 47. 47 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Половата принадлежност не е работно качество, както и възрастта, спортните предпочитания, цвят на очите, косата, кожата и прочие - нищо от това не е показател за способностите на кандидата. Да се базира на подобни неща изборът на управленец е крайно тъпо и непродуктивно.

 48. 48 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1675 Весело

  Като за начало новия председател е добре да не пие толкова, мухахаха.

 49. 49 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 388 Неутрално
 50. 50 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Изборът на председател на комисията е един от най-големите абсурди в ЕС. Защото нито един от 500-те милиона жители на ЕС не е избирал пийняка Юнкер. Избраха го партиите в Европарламента след много уговорки и реверанси. Убеден съм, че нито социалистите, нито десните в Страсбург харесват Юнкер, но той е умерен избор, някъде по средата. Сега имаме същия проблем, както и преди 5 години. Много кандидати, трудна коалиция между двете водещи партии и още по-трудни преговори за председател на комисията.

  През последните десетина години все по-силно се разгаря дебатът "Европа на националностите или СЕЩ". Постоянно се гледат САЩ като пример и еталон. Но американците направиха нещо, което европейците дори не смеят да си помислят. Още преди три века Бащите основатели написаха конституцията, на която не правят поправки рядко и само по изключение. Всеки американски политик знае наизуст всеки член на Конституцията и не смее да я променя като носна кърпичка всеки ден. Докато ЕС прави точно обратното. Вече повече от 30 години минаха, откакто съюзът придоби настоящата си концепция. И все още правилата се променят през ден. Затова няма никаква сигурност, че утре крайнодесните в Германия и Франция може са спечелят мнозинство в Европарламента и да променят ЕС от демократичен съюз на центристка фашистка диктатура. Нещо, което в САЩ никога не може да се случи, защото там правилата са железни.

  За съжаление, с мъка на сърцето ще кажа, че в момента ЕС се управлява от силни политици, но слаби държавници. Хора, които гледат до носа си. Политици без мисъл за бъдещето и вземащи решения на парче. А така нареченият "лидер" Юнкер всъщност е безгласна марионетка на Париж и Берлин. Помните ли какво му беше основното слово във Варна? Хвалеше българските хотели, българското вино, как всички били щастливи, как щастие се леело. Накрая на Ердо му писна от пиянските истории и го прекъсна. Дано следващият председател да не е такъв клоун.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 51. 51 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1336 Любопитно

  главният прокурор на Ню Йорк, евреинът, подаде оставка.
  —цитат от коментар 8 на gozambo


  Тоз данее? https://bit.ly/2IkkhOX

  "Eric Schneiderman has taken $65,500 from Robert Soros, $56,000 from Jonathan Soros, and $54,500 from George Soros."

  Не случайно #прокурорнаш (а.к.а "съдебна реформа или "върховенство на закона" ) е една от Ценностите. Чиляка пишат че се е борил и за клетите бежанци и затоплизъма. Само не е ясно що е биел гендерите.

 52. 52 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Изборът на председател на комисията е един от най-големите абсурди в ЕС. Защото нито един от 500-те милиона жители на ЕС не е избирал пийняка Юнкер.
  —цитат от коментар 50 на Lou


  И каква беше тогава алтернативата? Шилц, Ска Келер и Ферхофстат.

  Юнкер си е направо титан спрямо тези.

 53. 53 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":
  Може би е време жена да бъде председател на ЕК?!?!?!
  ...................
  Амчи да!
  Ама трябва и да е
  черна лесбийка /а още по-добре - от третия пол/, мюсюлманка и ,разбира се , "зелена".
  Тогава вече ще ги отвее всичките.

 54. 54 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 549 Неутрално

  28 комисара и всеки по 2 месеца мандат като председател на еврокомисията и 58 месеца като комисар е по демократично вместо сегашното 5 години председател което е тоталитарно
  Единни в многообразието

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8791 Неутрално

  Когото и да изберат, ние ще си останем все същите андрешковци.

 56. 56 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  Изчакайте Меркел да пита Сорос. Ротшилдовци и Рокфелеровци ще решат кой да бъде, ще сведат избора до знанието на Сорос, а той на Меркел. Няма ли Дневник да ни уведоми как вървят разследванията срещу Тръмп? Миналата седмица се случиха интересни неща, днес също. Делото на ген.Флин го отложиха отново. Страх от излагация. На Манафорт съдията заяви на разследващите, че изобщо не се интересуват от Манафорт,а само го изнудват,за да свидетелства срещу Тръмп и за импийчмънт на Тръмп. и съдията ги върна да си донесат документите,за да види какви пълномащия има Мюлер и има ли право да разследва тези работи. Друг съдия пък по делото срещу руските тролове хвана Мюлер по бели гащи. Мюлер скалъпил обвинения срещу руснаците,фалшиви, като си мислел,че те никога няма да се явят в съда. Но те не само се явиха, но и поискаха съответни документи,каквито са правата на обвиняемите,да изискват документи и информация, върху които се основава обвинението. Мюлер съответно не е готов да дане такива документи и моли съдията да отложи делото и да му даде срок, но съдията отказва. Ако ги има, да ги дава, ако ги няма, обвинението духа супата. Но днес стана кулминацията. Глювният прокурор на Ню Йорк в комбина с Мюлер удариха, както знаете, личния адвокат на Тръмп. Главният прокурор на Ню Йорк разреши обискът и планът е да изнудят адвоката да свидетелства срещу Тръмп като го заплашат, че дори Тръмп да го помилва, главният прокурор на Ню Йорк ще му измисли след това някакви федерални престъпления и пак ще го вкарат в затвора. И познайте какво се случи днес- четири жени обвиниха главния прокурор на Ню Йорк, че при секс ги биел, душел, хапел, подлагал ги на мъчения, за да получи ерекция. Първокласен садист! Четирите вадят медицински свидетелства. И освен това ги заплашвал, че ако скъсат с него ще им закачи телефоните за подслушване и ще ги убие. Три часа след излизане на публикацията главният прокурор на Ню Йорк, евреинът, подаде оставка.
  —цитат от коментар 8 на gozambo


  Гозамбо, стига с нескопосаните си лъжи, които дори не са и по темата. Коен го разследва не щатският прокурор, а федералният, ей този https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Attorney_for_the_Southern_District_of_New_York

  А ти пишеш за щатския. И дори след оставката му, разследванията срещу Тръмп продължават. Защото едно разследване се крепи на факти, а не на личности.
  Лъжите ти срещу Мюлър дори не си струва да коментирам. То бива измишльотини подправени с всякакви конспирации, ама твоето минава всякакви граници.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK