И журналистите носят отговорност за атаката срещу медиите в Турция

Протест заради процеса срещу журналистите от в. "Джумхуриет" през април

© Associated Press

Протест заради процеса срещу журналистите от в. "Джумхуриет" през априлЗа почти две години журналистите създадоха много работа на турското правосъдие. Общо 301 репортери, колумнисти, илюстратори или ръководни кадри в медиите може да прекарат общо 3158 години, 6 месеца и 8 дни в затвора и да платят милиони турски лири заради престъпления като "участие в заговор за преврат", "пропаганда за нелегална организация" или дори "оскърбление към държавни институции".


Обидата към президента е отделна категория, по която обвинените журналисти са няколко десетки, а общият брой съдебни дела е нараснал 1000 пъти - от 4 през 2000 г. но 4187 през 2016-а.


Данните на представителя на "Репортери без граници" в Турция Ерол Йондероглу превръщат страната (далеч не единствената, имаща проблеми със сигурността) в рекордьор. Тe обаче са само върхът на айсберга - от началото на извънредното положение през лятото на 2016 г. 140 медии (телевизии, радиостанции и вестници) и 30 издателства са били закрити.
Освен това 10 хиляди журналисти са безработни в момента - 30% от медийния пазар според Турския съюз на журналистите. 175 хил. сайта са блокирани и още 110 хил. отделни интернет адреса, както и 800 профила в "Туитър", които са невидими (заедно с "Уикипедия"). Кратък поглед отвъд медийния сектор показва още, че 5022 университетски преподаватели и над 4100 магистрати са загубили работата си заедно с още над 100 хил. други, голяма част от които са държавни служители.


Може би заради тези числа турските журналисти, правозащитници и преподаватели на семинара за Световния ден на свободното слово в четвъртък и петък в Европарламента в Брюксел посрещнаха с неодобрение думите на Хавиер Ниньо Перес от Европейската служба за външно действие.


Протест заради ареста на бившия главен редактор Джан Дюндар през 2015 г. завърши със сблъсъци с полицията

© Associated Press

Протест заради ареста на бившия главен редактор Джан Дюндар през 2015 г. завърши със сблъсъци с полицията


Пред участниците в семинара - посветен изцяло на медиите в Турция - той каза: "Трябва да запазим хладнокръвие... Турция е страна - кандидат за членство в Европейския съюз, която е изправена пред много и значими заплахи за сигурността си: ПКК, "Ислямска държава", продължаващия конфликт в Сирия, този в Ирак... и тези заплахи се увеличиха на 15 юли", каза той. "Беше трудна нощ и заплаха за демокрацията. Справедливо и разумно е Турция да действа срещу (Фетхуллах) Гюлен и другите заплахи. Извършените действия не са пропорционални на рисковете."


Колкото и властите в Анкара сами да говорят за тази сигурност (а противниците им да обвиняват Запада, че с действията или бездействията си легитимира посегателства срещу свободата на медиите), с референдума за президентска република преди година почти половината активни гласоподаватели поставиха този подход под въпрос. Осъждането на турските политики обаче беше съпътствано и от други тревожни въпроси - как допринася за ситуацията Европа, а и самите журналисти.


"И ние носим отговорност"


"Истина е, че не се чувствате комфортно вече. Знаете, че не ви гледат с добро око в полицията и службите. Моят случай е един от хиляди на ежедневна основа,", каза за "Дневник" Йондероглу. Срещу него има обвинения в "терористична пропаганда" заради солидарността със закрития, популярен сред кюрдите, вестник "Йозгюр Гюндем", закрит след неуспелия опит за преврат на 16 юли. Заедно с други обвиняеми той ще бъде изслушан от съда на 9 октомври.


Проваленият пуч обаче далеч не е началото на промените в медийния пейзаж, променили редакционната политика на много турски издания (без дори да става дума за свързания с духовника Фетхуллах Гюлен "Заман", иззет от държавата и по-късно закрит малко след събитията от 15 юли - най-четения вестник в Турция). Най-голямата турска медийна група, "Доган", премина в ръцете на свързвания с управляващите бизнесмен Ердоган Демирьорен едва тази година. Още през 2011 г. обаче две ключови медии на "Доган груп", телевизия "Стар" и многотиражният в. "Миллиет", бяха продадени, като вестникът отиде при Демирьорен.


Продажбата на медиите на "Доган груп" беше кулминация, която притесни много журналисти и анализатори в Турция - с нея Демирьоран получи контрол върху "Хюриет" (най-тиражния вестник след затварянето на "Заман"), информационна агенция "Доган" и гледаната от милиони "Си Ен Ен Тюрк". След нея между 80 и 90% (по различни оценки) от медиите в Турция са под контрола на свързани с властите бизнесмени и са склонни да изразяват позиции, отговарящи на правителствената политика. Под въпрос е и свободата на все още независими издания като "Джумхуриет", 14 журналисти от който наскоро бяха осъдени заради предполагаеми връзки с Гюлен.


За продължаващата години наред промяна в медийния пейзаж говори и Мехвеш Евин, работила от 90-те години насам за издания като "Сабах", "Йени шафак", "Ватан" и други. Уволнена е от популярния вестник "Миллиет" през 2015 г. заради публикации, критични към политиките на президента Реджеп Тайип Ердоган. Изданието сега е собственост на "Демирорен груп" - същия холдинг, свързван с управляващите, който купи най-голямата турска медийна група, "Доган", по-рано тази година. "От 2015 г. не съм си намирала работа в масмедиите и знам, че вече няма да стане", каза тя в разговора си с "Дневник" преди участието си в семинара.


"Работих за много издания. Видях как те се промениха след смяна на собствеността", каза тя по-късно пред колегите си. "Това стана още когато Партията на справедливостта и развитието беше звездата на Близкия изток. Така ние също имаме отговорността си. Твърде късно се изправихме срещу цензурата. Когато критични журналисти бяха уволнявани, ги изоставяха. Когато кюрди губеха работата си, бяха сочени за терористи."


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган с предприемача Айдън Доган. Отношенията на двамата, някога белязани от открита враждебност, се промениха неколкократно през последното десетилетие

© Associated Press

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган с предприемача Айдън Доган. Отношенията на двамата, някога белязани от открита враждебност, се промениха неколкократно през последното десетилетие


Крайният резултат


"Медийната култура, процъфтяла при ПСР... не позволява разследвания, дисиденти са осъдени във вестниците преди присъда в затвора. (Но това се случи) и след преврата от 1980 г., и след този от 1997 г.; (случваше се) с медиите на Гюлен, на ПСР, понякога - на Доган", каза по време на семинара Пьотр Залевски, кореспондент на сп. "Икономист" в Турция.


За Залевски, който говори турски, националният печат е "отделна вселена". "В Турция границите между реалност и измислица отдавна се срутиха. В по-голямата част от свободния свят фалшивите новини идват от периферията, а в Турция - от мейнстрийма", каза той. "Ако останете дълго в тази вселена, ще повярвате, че Европа мрази (президента Реджеп Тайип) Ердоган заради метрото и летищата... че превратът беше насочван от учени край Мраморно море... че колегите от "Джумхуриет" заслужават присъди от общо 281 г. заради критични туитове... че според 42% (от респондентите в проучване) Германия създава напрежение, защото се притеснява от ръста на Турция.


Йондероглу се опасява, че медийният пейзаж, при който най-малко 80% от медиите са станали проправителствени, позволява на властите да правят пропаганда в своя полза, без нарушеното равновесие да бъде санкционирано. "Когато политически лидери са зад решетките и са изложени на публичен линч, имате всички параметри, за да спечелите изборите."


Според Мехвеш Евин обаче проблемите на свободната преса имат и обратна страна - "турските медийни потребители са основно зрители, а не читатели", а подкрепата, която се дава гласно на независими издания, не е достатъчна. "Джумхуриет" водеха кампания за купуване на вестника, за да му се окаже подкрепа (по време на процеса). "Някои хора искаха да поддържат каузата, но бяха малко и не помогнаха на продажбите", каза тя за "Дневник".


Мехвеш Евин

© Европейски парламент

Мехвеш Евин


Битката продължава онлайн и в чужбина


За някои журналисти, които работят в Турция, трудното може едва да предстои. С нов закон, който предстои да влезе в сила, Анкара смята да сложи и онлайн услуги под контрола на регулатора за електронни медии. Органът ще може да блокира аудио- и видеосъдържание, излъчвано онлайн, както и публикации в социалните мрежи и дори филми, ако те се считат за заплаха за националната сигурност и морални ценности. "Така че в близкото бъдеще сесии на европейски медии ще бъдат подложени на цензура от турския аудио-визуален съвет", каза за "Дневник" Йондероглу, помолен да коментира закона. "Бордът ще може с решение на съдия да забранява цялото съдържание. И всичко това ще бъде законно."


А и напрежението в медийния сектор в Турция, изглежда, "прелива" сред многочислените турски общности в Европа - представителите им лесно получават достъп до проправителствено съдържание онлайн, а и по-младите на практика са "поколението Ердоган" - израснали, без да познават друг лидер. Ако досегашните избори поставяха това разделение под въпрос, референдумът на 16 април миналата година за преход към президентска република показа, че диаспората в страните с най-голямо турско малцинство на запад е разделена, но все пак с превес "за" управляващите в Турция.


Ерол Йондероглу

© Европейски парламент

Ерол Йондероглу


"Свикнахме със злоупотребата с медийните права", каза вчера по време на семинара Мехмет Коксал от Европейската федерация на журналистите. Той смята, че трябва да се търси начин "да не се отегчава публиката" с решения, които не работят. Какво обаче трябва да се направи остава въпрос, на който европейските регулатори ще търсят отговор.


Какво (не) може да направи Европа


Турция може да е твърде важна за Европа, но това не решава проблема на журналистите. Нито пък отговаря на поляризацията в обществото, смята Йондероглу. "Мисля, че ако ЕС и външни международни организации просто очакват Турция сама да направи нещо, не е възможно. И фактът, че те търсят начин Анкара да има стратегическо значение, не допринася много за каузата ни."


За онези, които пишат за политика и човешки права, все пак има надежда - дори в условията на извънредно положение и задаващи се предсрочни избори с висок залог, смята Мехвеш Евин. "Мисля, че все още е възможно, но е трудно, особено за младите. Най-трудно е, когато излизаш по улиците и се опитват да разбереш как се чувстват хората, а те не отговарят", каза тя в разговора си с "Дневник". "Освен това ставаш малцинство. Мисля, че в правителството не се интересуват от такива като нас, като мен. Телевизията е под контрола им. Останаха "Джумхуриет" и още две издания, а срещу тях има разследвания. Трябва да стъпваш на пръсти и да внимаваш как представяш информацията, но още можеш да го правиш. Още има място за журналистика."


Докато обмисля внимателния си отговор - така че нито да изолира Турция, нито да бъде използвана за вътрешнополитически цели на управляващите - Европа трябва да решава и свои, наскоро възникнали проблеми. Само за няколко месеца на територията на съюза имаше две убийства на журналисти, които недвусмислено се свързват с работата им.


Откривайки семинара, председателят на Европарламента Антонио Таяни настоя, че "не би стигнало да се открие кой е извършил убийствата на Дафне Каруана Галиция и Ян Куцяк", а е нужно да се знае и "кой ги организира". "Европа да погледне собствените си проблеми", е обичайна реакция на лидери, които не желаят да бъдат поучавани.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9228 Любопитно

  А нас точно на ГЕРГЬОВДЕН -К'ВО ни вълнуват промените на турските медии ??????????????

  [email protected]
 2. 2 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Свободата на журналистите и медиите е част от правото на свободата на личността!Ние не можем да бъдем безучастни!

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  ами :"..... и журналистите също носят отговорност" , лошия Ердоган ги принуждава

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1991 Разстроено

  .........ами ТУРЦИЯ има същия проблем както нашите управници имаха с РАДИО "свободна ЕВРОПА " и "ГЛАСЪТ на АМЕРИКА" по време на соца.....САМО ПОМИЯ ,откровенна ДЕЗИНФоРМАЦИЯ , ФЕЙК ,,нечистоплътна пропоганда и агитация........!!!!!!.......същия проблем има и ТУРЦИЯ само че с тази разлика ,че ВРАГОВЕТЕ са и на СОБСТВЕНА ТЕРИТОРИЯ........ония поне ги ЗАГЛУШАВАХМЕ доколкото МОЖЕХМЕ........!!!!!!???????.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 5. 5 Профил на nhn53551174
  nhn53551174
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Свобода за фейкновините в Турция!!!!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2632 Весело

  ...и тези са тръгнали към Европа...

 8. 8 Профил на nhn53551174
  nhn53551174
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#6] от "Веселин Дечев"

  Че в Русия е същото.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6140 Неутрално

  Всеки носи отговорност, когато диктатор бива избиран на избори.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 11 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#4] от "kesh":

  Текезесарския сол'ташакларъ на гюлениста се изказа. Сега чакаме самия гюленист да се изходи и той, за лошите журналисти заслепени с алтъните на Запада, да очернят неговата Ердоганландия. И Гюлен както винаги е организатора ))))

 11. 12 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Не се вълнувайте, в момента Ети вдишва дълбоко, изпъчва гърди и ще се изправи исполински. Все пак е чел за Матросов, а и другарят Димитров не е за забравяне...
  Исполини, бащи и майки -едновременно- на народите, не могат да останат неразбрани, даже и в България. Не че родните ватници не побързаха да скочат и целунат туй-онуй. Но друго си от кухнята. Все пак след Путин Ердоган е най-любимия.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 12. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  "турските медийни потребители са основно зрители, а не читатели", а подкрепата, която се дава гласно на независими издания, не е достатъчна. "Джумхуриет" водеха кампания за купуване на вестника, за да му се окаже подкрепа (по време на процеса). "Някои хора искаха да поддържат каузата, но бяха малко и не помогнаха на продажбите," каза тя за "Дневник".
  ======
  Хи хи ......джумхуриет страда от самите си читатели :).....
  Не му обръщали достатъчно финансово внимание.....
  Тинтири минтири..... като подкокоросвахте хората да безчинстват и всяват хаос сред населението , БЕШЕ ДОБРЕ , НАЛИ !!!
  Сега и шефа на Доган холдинг ви обърна гръб. .... и рева почна......
  Хайде марш в Германия...... там има достатъчно свобода на журналистическото слово ......
  И много поздрави на Джон Дюндар. ...... ♥

  Bukalemun
 13. 14 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Весело

  Така, научихме името на активиста на Репортери без граници дал данните за Турция. Него не го е страх да се обяви пред терористичната машина на Ердо.

  А българския активист не го знаем, въпреки че него нищо не го заплашва.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 14. 15 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Пак простотии - не журналистите носят отговорност, а продажната журналистика. Това е част от журналистите, а не изобщо всички журналисти.
  Както виждаме в Турция има много достойни журналисти, които рискуват много - чест и почитания на такива.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 15. 16 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  А нас точно на ГЕРГЬОВДЕН -К'ВО ни вълнуват промените на турските медии ??????????????
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Ми не се вълнувай, бе, кой те кара.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 16. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Любопитно

  До коментар [#4] от "kesh":

  .......същия проблем има и ТУРЦИЯ
  ======
  Турчина е свикнал да живее в проблеми , повече от половин век. ....
  Преврати , марионетни правителства ,тъжна перспектива. ....
  И сега , когато тия проблеми започнаха един по един да се отстраняват , бързия и безпрепятствен просперитет на турската държава се оказа като най естествен резултат.
  Но факта ,че това се случва при управлението на Ердоан , прави безсънни нощите на едни особи на запад .....
  На всичкото отгоре , Ердо се оказа хронично родолюбив човек по природа.....
  Турската нация видя тази му особеност ..... и не случайно го преизбира за кой ли вече пореден път !

  Bukalemun
 17. 18 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Весело

  Турските журналисти викат ние също имаме отговорност. Българските викат отговорността е на премиера.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 18. 19 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  .........ами ТУРЦИЯ има същия проблем както нашите управници имаха с РАДИО "свободна ЕВРОПА " и "ГЛАСЪТ на АМЕРИКА" по време на соца.....САМО ПОМИЯ ,откровенна ДЕЗИНФоРМАЦИЯ , ФЕЙК ,,нечистоплътна пропоганда и агитация........!!!!!!.......същия проблем има и ТУРЦИЯ само че с тази разлика ,че ВРАГОВЕТЕ са и на СОБСТВЕНА ТЕРИТОРИЯ........ония поне ги ЗАГЛУШАВАХМЕ доколкото МОЖЕХМЕ........!!!!!!???????.....
  —цитат от коментар 4 на kesh


  .........ами турския народ има същия проблем както ние имахме с БНР, БНТ, Работническо дело и прочее по време на соца и какъвто имаме сега с Дума, Блиц, кремълските тролове и др. .....САМО ПОМИЯ ,откровенна ДЕЗИНФоРМАЦИЯ , ФЕЙК ,,нечистоплътна пропоганда и агитация........!!!!!!.......същия проблем има и ТУРЦИЯ, а ВРАГОВЕТЕ и тогава и сега са и на СОБСТВЕНА ТЕРИТОРИЯ

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 19. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#15] от "Ian Smith":

  Пак простотии
  ======
  :)..... нещо зачестиха "простотиите"....нали .....
  Прочете ли мнението на полския журналист ?
  Хората вече не са прости .....търсят истината ,а не фейка ....

  Bukalemun
 20. 21 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Всъщност всичко което чувахме по времето на соца от Гласът на Америка, Свобдна Европа, ВВС, Свобода и Дойче Веле си беше 100 % истина.
  Това, че съветския комунизъм и социализъм е кървава диктатура, че репресират хората за мнението им, че обратно на лъжите им не ги е еня за човешкия живот, че не е система на равноправие, както лъжеха, а огромна лъжа предназначена да обогатява едни, а други да държи в подчинение и мизерия, че страните са превърнати в огромни концентрационни лагери, и най-вече за икономическия, и идеен крах на социализма/комунизма, и наближаващия му коолапс - всичко това беше 100 % истина.
  По същия път върви днешна Турция и краят на този експеримент ще е същия както и на съветския социализъм.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 21. 22 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Това ако беше станало в Русия-маааалееей! Какви писъци щяха да бъдат! Особено от Иво Инджев и Илиян Василев. Плюс петте партий с 1% подкрепа дето са.Ама понеже Турция е наш евростлантически незнамкъв си-си мълчат срамежливо!
  —цитат от коментар 6 на Веселин Дечев


  Не, просто за Турция не ни пука особено, понеже никой не ни налага нейния модел и не ни тика в нейните обятия както вие правите по отношение на Русия.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 22. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Любопитно

  До коментар [#19] от "Ian Smith":

  ......ами турския народ има същия проблем както ние имахме с БНР, БНТ, Работническо дело и прочее по време на соца ....
  ======
  Оп оп оп .... леко с мебелите. ...
  Не прави фейк паралели в стил ройтерс....
  1.....в Турция никога не е имало соц....като идеология.
  2.... дори и в най мрачните светски времена , между турската нация и националната и телевизия не е имало проблеми.
  Съчетаваш две неверни сентенции , които обикновения читател на Дневник ,едва ли би уловил като неверни .....
  Не го прави !

  Bukalemun
 23. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 25 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1991 Разстроено

  До коментар [#21] от "Ian Smith":

  .....ти и за ЛИБИЯ беше "МНОГО ЗАГРИЖЕН " ....и ....... за СИРИЯ и за ИРАК..........сън не те ХВАЩА.......!!!!!???????........от такива доброжелатели като тебе...ни се СТОПИ НАЦИЯТА......на ИЗЧЕЗВАНЕ СМЕ......?????!!!!!!........само да ти КАЖА , че ТУРЦИЯ ИМА ИМУННА СИСТЕМА и вашите " зловредни ВИРУСИ "не РАБОТЯТ в ИМПЕРИЯТА......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 25. 26 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter"
  Е, кажи нещо и за Путин, не се притеснявай. Той не е ли хронично родолюбив? Или процесът там не е хроничен, а остър?

  Това за хроничния патритизъм си го отбелязвам, то си е откритие! Тук на наш’те външно мотивирани патриоти им викаме патриотари., а с хроничен отпред си е състояние от “парите-не-миришат” клас.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 26. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#26] от "UJC4040":

  Охооооо....преди малко бе обявено и от кой европейски град ще говори Ердо. ....
  Голям предизборен банкет ще стане наистина. .... ♡♡♡

  Bukalemun
 29. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Любопитно

  До коментар [#27] от "kesh":


  .....този "юнак"...си служи с ПОЛУ ИСТИТИНИ
  =====
  Интересен е и случая с написаното в коментар 29.
  Ти споменаваш класическия тип тролове ....но тоя дето аз съм ти споменал , е един модел от по новите. ...

  Bukalemun
 30. 32 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много ги боли соросоидите, че Турция вече не е старата послушна секуларна държава...

 31. 33 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#23] от "eti mehter":

  Че той кемализма ако се замислиш не се различава особено от соца като идеология...
  Иначе ти сам си казвал, че преди си бил против Ердоган и ляво настроен. Може би си си живял добре при генералите, сега при Ердоган пак си си добре. Дай боже всекиму.

 32. 34 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#8] от "nhn53551174":

  Кое е същото?

 33. 35 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "Cara Mia":

  Свободата на медиите да лъжат и да обслужват чужди интереси ли?

 34. 36 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Много ги боли соросоидите, че Турция вече не е старата послушна секуларна държава...
  —цитат от коментар 32 на ygo11542256


  Аааа, не само соросоидите... и мен ме боли. Религиозните държави са маймунарник. Не искам подобно образувание до границата ни.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 35. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Любопитно

  До коментар [#32] от "ygo11542256":

  Боли ги понеже свикналия е по опасен и от лудия !!!
  С десетилетия се възползваха от турската държава , финансаво , териториално и гео политически. А в замяна , само я потупваха по рамото и я поощряваха одобрително.... че е вървяла по правилния път. ....
  При най макия опит за независимост , се спретваше поредния преврат .... и пак наново от нулата .

  Bukalemun
 36. 38 Профил на bird_song
  bird_song
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Сложно ще стане с такава страна в ЕС

 37. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Любопитно

  До коментар [#33] от "ygo11542256":

  Че той кемализма ако се замислиш не се различава особено от соца като идеология...
  =======
  Като риалити , е абсолютно вярно ,но нека признаем ,че има и разлики.
  "Ще се борим до последна капка кръв , за да не допуснем двете дай големи зарази за човечеството. ....комунизма и фашизма"..... думи на Кенан Еврен , след преврата на 12 септември. ...

  Bukalemun
 38. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Неутрално

  До коментар [#33] от "ygo11542256":

  кемализма
  =======
  Интересен е и факта ,че това движение се е зародило след смъртта на Ататюрк.
  Взети и перефразирани ,заветите му слугуват на ония които държаха Турция като колония ....десетилетия. ....
  А преживе , Ататюрк е мечтал за независима турска република.
  Воювал е за това. .... барил се е срещу Чърчил пи компания, за тази кауза......

  Bukalemun
 39. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":
  "Турчина е свикнал да живее в проблеми , повече от половин век. ....
  Преврати , марионетни правителства ,тъжна перспектива. ...."


  До коментар [#23] от "eti mehter":
  "дори и в най мрачните светски времена....."

  До коментар [#28] от "eti mehter":
  "Експеримента е приключил.....
  Експеримента се провали преди 2 години
  Преврата който трябваше да успее , не успя .....и хиляди тонове идеологически напечатана хартия , отиде в кошчето ....."

  Да считам ли , че днешна Турция и ти самия отричате идеологията на Кемал Ататюрк?

 40. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Неутрално

  До коментар [#41] от "tacheaux":

  Не разбира се ....
  В ком. 40 съм го обяснил частично.
  Ако бе жив , Ататюрк бе ликвидирал светската джунта от края на миналия век .

  Bukalemun
 41. 43 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  Свободомислещата интелигенция вади очите на еднокнижниците. Кога ще спретнат аутодафе с изгаряне на "Гюленистки книги и вестници"?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 42. 44 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#42] от "eti mehter":

  Ататюрк е бил брутален диктатор, убивал безмилостно страшно много хора. От турска гледна точка може и да е герой, но определено е най-малкото противоречива личност, и не бих казал че е пример за подражание. А в Турция има ранг на някакъв едва ли не полу бог. Не бива толкова да се преекспонира една личност, колкото и велика да е тя. Култът към личността никога не носи нищо добро. Чудя се в Турция никой ли не повдига тия въпроси, или никой не смее?

 43. 45 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#43] от "korc":

  Т. нар. "интелигенция" винаги е била предателски настроена и вредна за обществото.

 44. 46 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Свободата на словото винаги е трън във задника на Ердоган !!!

 45. 47 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Турция е много сложна като тема и едва ли човек не знаещ турски може да я коментира.
  Относно статията ще започна по точки
  1. Относно закритите медии, това не е от сега не е започнало при ислямистите и са закрити само малки медии. Факт е, че в Турция има мнго медии, което в България няма как да бъде рзбрано, защото тук като погледнем реално медии няма. Ако сравним България дори с Румъния ще се види разликата. В Румъния медиите са като в Турция, много са.
  2. Относно затворите за журналисти и това не е от сега, а още от началото на турската република, винаги е имало журналисти и интелектуалци в затворите в Турция. Но пък и от затвора пишат и им се издава, нещо немислимо за България, където за да те издадат трябва да имаш връзки. Затова България няма нобелисти, защото с връзкари, толкова.
  3. Относно, че интелигенцията си трае, това е печалната истина. Интелигенцията в Турция си мълчи, и само има плахи опити да се каже нещо против ислямистите.
  4. Относно "враговете на народа", вече е много многа сложно. Днес в мини чата на турската замунда (turktorrent) бяха пуснали радиото на сайта, в което се пускат песни от dj на сайта, и беше пуснал няколко песни на Ахмед Кая (композитор и изпълнител от кюрдски произход, който неведнъж е казвал, че е кюрдин), и един от потребителите обвини сайта, че пуска песни на "враг на народа".
  5. Относно смяната на собствеността на медии, то това не е сега. Собственикът на Kanal D преди това е притежавал и други големи медийни групи и ги е продавал. Разбира се трвожно е, че хора симпатизиращи на сегашните управляващи ги купуват.
  Като цяло в заключение, не смятам, че ислямистите действат в дора за Турция посока, защото отдалечават Турция от Европа, а целта пред Турция е точно обратната, да се води от Европа и да се приближава все повече към нея и нейните ценности.
  С отдалечаването от Европа Турция я чака западане на всичко, култура, политика, изкуство, мислене, интелектуален потенциал и т.н.
  А сегашните плодове, които се берат са именно от досегашната политика на Турция, а не плодове на само последните 12 г. За 12 г. няма как да се берат тези плодове. И това е поредната гнусна лъжа на ислямистите, които по принцип са си лъжци и човекоубийци.
  Исляма никога не е давал нищо добро на Света, няма и да даде.

 46. 48 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6229 Неутрално

  До коментар [#28] от "eti mehter": "И в момента върху нея се пише история. ...."
  Машалла... И каква е историята?


  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 47. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Неутрално

  До коментар [#44] от "ygo11542256":

  А в Турция има ранг на някакъв едва ли не полу бог. Не бива толкова да се преекспонира една личност, колкото и велика да е тя
  ======
  Това е верно ..... и политиката на Ердоан е такава в това отношение.
  Целта на Ердоан не е да засенчи или премахне славата на Ататюрк, колкото и западните медии да го отразяват по този начин.
  И въобще. ....героизма като опция в съзнанието на турската нация , има една друга, по различна аура като определение.
  Жалко, че занимавайки се с теми за и около Турция , тази и други подробности не се вземат под внимание.
  И в следствие се получават съвсем различни изводи и разбирания.

  Bukalemun
 48. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#47] от "anonim440":

  , а целта пред Турция е точно обратната, да се води от Европа и да се приближава все повече към нея и нейните ценности.
  =====
  Кой ти го каза това ..... :)
  Абсолютна лъжа е !
  Ксенофобията , расизма и интелигентния хуманизъм ,..... са трите най големи врагове на Анадола. ..... и тази опция е над държавна и над политическа....

  Bukalemun
 49. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Неутрално

  До коментар [#47] от "anonim440":

  Ахмед Кая (композитор и изпълнител от кюрдски произход, който неведнъж е казвал, че е кюрдин)
  =========
  КОГА КОГА .....СПОМЕНАВАЙ ДАТИ ,че некомпетентния читател го подвеждш.....
  Той Ахмет Кая пееше и по време на светските режими..... но едва при управлението на Ердоан , се осмели да каже ,че е кюрдин......

  Правиш " мешена скара " от истини и лъжи .......най вредната формула за смисления и адекватен диалог. .....

  Bukalemun
 50. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Неутрално

  До коментар [#47] от "anonim440":

  С отдалечаването от Европа Турция я чака западане на всичко, култура, политика, изкуство, мислене, интелектуален потенциал и т.н.
  ======
  И какво те вълнува това теб....нормалния човек ?
  Нали не живееш в Турция .....занимавай се с твоите си проблеми. .....
  Ние живеещите в Турция , решихме какъв да е утрешния и ден.....наша е и отговорността

  Bukalemun
 51. 53 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2449 Любопитно

  Не, просто за Турция не ни пука особено, понеже никой не ни налага нейния модел и не ни тика в нейните обятия както вие правите по отношение на Русия.
  —цитат от коментар 22 на Ian Smith


  Сериозно ли бе Яне? Трите турски партии които ще се обединяват ни тикат към Русия може би а не към Турция?


  До коментар [#22] от "Ian Smith":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 52. 54 Профил на wishsaler
  wishsaler
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#47] от "anonim440": С отдалечаването от Европа Турция я чака западане на всичко, култура, политика, изкуство, мислене, интелектуален потенциал и т.н.======И какво те вълнува това теб....нормалния човек ?Нали не живееш в Турция .....занимавай се с твоите си проблеми. .....Ние живеещите в Турция , решихме какъв да е утрешния и ден.....наша е и отговорността
  —цитат от коментар 52 на eti mehter


  Ми какво търсиш в дневник.БГ ами не лееш хвалебствия в дневник.ТР ? Или ердо му е хлопнал кепенците както на половината интернет там? Звучиш индоктринирано , надявам се по малко хора да ти обръщат внимание на глупостите. Впрочем предполагам че си на заплатка към на ердо хорицата , изобщо не се отличаваш от руските тролчета.
  Турция върви по наклонената плоскост и ускорява по нея.
  АКо още в брюксел се правят изречения който съдържат еврозоната и турция заедно значи сме го загазили.Честно казано да се оправят обаче имаме обща граница и се надявам и на нас да не ни запалят чергата, което пък може да е за добро , знае'ли?

  Светльо в Парламента !!!
 53. 55 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#52] от "eti mehter":

  49 % от хората в Турция на референдума гласуваха против ислямиста.
  Та все ми се чини, че нещо ще го закъсате с подкрепата на хората.
  А това говорене от името на всички турци и забраната на другите да имат мнение ми прилича на едни други комунистически времена, в които даже сте живял.
  А за живеенето в Турция, ами как да живея там с моите разбирания?
  Няма начин. Но то и авторът на стиховете на химна на Турция бяга от Турция, Сабахаттин Али бяга от Турция, та даже и Назъм Хикмет бяга от Турция (в по-ново време Орхан Памук).
  Да, никога не съм живял за постоянно в Турция, но и нямам намерение.

 54. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#55] от "anonim440":

  Та все ми се чини, че нещо ще го закъсате с подкрепата на хората.
  ======
  Знам де ..... от 16 години все това казвате .....но става обратното. ....
  Дерзайте ..... добра поличба е ! ...:)

  Bukalemun
 55. 57 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Според Мехвеш Евин обаче проблемите на свободната преса имат и обратна страна - "турските медийни потребители са основно зрители, а не читатели", а подкрепата, която се дава гласно на независими издания, не е достатъчна. "Джумхуриет" водеха кампания за купуване на вестника, за да му се окаже подкрепа (по време на процеса). "Някои хора искаха да поддържат каузата, но бяха малко и не помогнаха на продажбите"
  —цитат от коментар 55 на anonim440


  Не мога да не правя сравнение с отношението на гражданите и политиците навласт към ''падналите''при репресиите в Каталуния. Подкрепящите отделянето политици, не се спират нито пред съд нито пред уволнения. Стоят твърдо до падналите съратници. А гражданските организации са винаги отпред. Събраха и в пъти повече пари от необходимите за гаранцията на Пучдемон.

 56. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#55] от "anonim440":

  А за живеенето в Турция, ами как да живея там с моите разбирания?
  =====
  Ама и аз това казвам. ......
  Не живееш , не разбираш , но коментираш .... нещо от което и хал хабер си нямаш....
  Ох бе...... най сетне стигнахме до нещо общо с теб.....

  Bukalemun
 57. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Любопитно

  До коментар [#57] от "half truth":

  Видя ли го ..... току що приключилия митинг на Ердоан , в Истанбул ?
  Ееееей .... страхотна реч направи Ердо .... беше върха !!!

  Bukalemun
 58. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Любопитно

  До коментар [#57] от "half truth":

  Турция е страна - кандидат за членство в Европейския съюз, която е изправена пред много и значими заплахи за сигурността си: ПКК, "Ислямска държава", продължаващия конфликт в Сирия, този в Ирак... и тези заплахи се увеличиха на 15 юли", каза той. "Беше трудна нощ и заплаха за демокрацията. Справедливо и разумно е Турция да действа срещу (Фетхуллах) Гюлен и другите заплахи.
  ======
  А.... ето , европеец от Брюксел ви го казва !!!
  Те поумняхя ,но вие още драпате на срещу течението ....

  Bukalemun
 59. 61 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  До коментар [#60] от "eti mehter":

  ‘’ В по-голямата част от свободния свят фалшивите новини идват от периферията, а в Турция - от мейнстрийма", каза той. "Ако останете дълго в тази вселена, ще повярвате, че Европа мрази (президента Реджеп Тайип) Ердоган заради метрото и летищата... че превратът беше насочван от учени край Мраморно море... че колегите от "Джумхуриет" заслужават присъди от общо 281 г. заради критични туитове... че според 42% (от респондентите в проучване) Германия създава напрежение, защото се притеснява от ръста на Турция.’’
  ———————-
  Кратко и точно го е казал европееца!

 60. 62 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  Скоро няма да видят Европа.

 61. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Любопитно

  До коментар [#61] от "half truth":

  Той го е казал риторично ,но но пък си е самата истина. ...
  А днес на запад , все още има хора които плачат и тъгуват ,че преврата не е успял...каква пародия !!!
  Какъв човек трябва да си ,че да мечтаеш в дадена държава да успее и надделее сила която не отговаря на волята на народа !!!!!!
  Живеем във времена в които международната злоба става все по медийно легитимна и легална ......

  Bukalemun
 62. 64 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Глупости са това, че журналистите са замесени в преврата и пропагандират за преврат, но за Ердоган е изгодна средновековна тъмнина. Да се чува само неговия глас и нищо против него. Това е основната причина на жестоката разправа с медиите и журналистите.

 63. 65 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1269 Разстроено

  Ердоган съсипа Турция - жалко!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK