ОССЕ: Властите в Югоизточна Европа не приемат сериозно заплахите срещу журналисти

ОССЕ: Властите в Югоизточна Европа не приемат сериозно заплахите срещу журналисти

© Associated PressСитуацията със свободата на медиите в Югоизточна Европа се е влошила, журналистите са обект на насилие, както физическо, така и друго, например заплахи. Това заяви представителят за свободата на медиите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Арлем Дезир. По думите му това означава, че демокрациите в страните от региона са в опасност и е неприемливо особено защото "престъпленията остават ненаказани".


Изказването бе направено при откриването на конференция за медиите в македонския град Струга. Двудневната конференция бе организирана от представители на ОССЕ в сътрудничество с шест регионални мисии.


По думите на Дезир свободната журналистика е "основата за силна демокрация" и въпреки това журналистка от Черна гора бе ранена само заради работата си. Той посети Оливера Лакич в болницата в Подгорица, където тя се възстановява. "Тя е много смел репортер и това не е първият път, в който е нападана. През 2011 г. Тя бе пребита и всичко това само защото писа за корупция и престъпност. Тази и всяка друга атака срещу журналисти е атака срещу демокрацията", подчерта Дезир.


"Неприемливо е, че след толкова много нападения извършителите и инициаторите да са все още неизвестни и да не бъдат изправени пред правосъдие", каза още Дезир. Според него властите в региона не приемат сериозно заплахите, на които медиите и журналистите са изложени ежедневно. Освен това репортерите са подложени на всякакъв вид икономически, политически и законов натиск с цел да мълчат. Той добави, че свободата на медиите е застрашена в световен план.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK