Макрон иска обща финансова политика в еврозоната и твърдост към САЩ

Макрон иска обща финансова политика в еврозоната и твърдост към САЩ

© ReutersЕС трябва да спаси мултилатералния световен ред, който САЩ сега поставят под въпрос. За това настоява френският президент Еманюел Макрон в ексклузивно интервю за "Дойче веле" и телевизия АРД.


От Елисейския дворец се бяха погрижили френският президент да има удобен стол за интервюто. Еманюел Макрон обаче едва ли се нуждаеше от такова удобство - по време на 20-минутния разговор с "Дойче веле" и АРД той почти през цялото време седеше на ръба на стола, свиваше юмрук, жестикулираше и с двете ръце, опитвайки се да изложи убедително възгледите си пред интервюиращите го журналисти Макс Хофман от ДВ и Карен Миосга от АРД.


Динамичен, енергичен, буден, но и търпелив - това беше впечатлението, което направи 40-годишният президент, който от една година вече е на този пост. Макрон се гордее с това, че през тази една година Франция вече много се е променила. Той иска да спечели и Европа за промени - такова беше посланието му в неговото първо интервю за германската телевизия.


Тръмп прави грешка
Най-напред беше засегната най-важната в момента външнополитическа тема. "Съжалявам за решението на американския президент", каза Еманюел Макрон по повод оттеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран. "Смятам, че това е грешка, и точно затова ние, европейците, трябва да продължим да работим съвместно в рамките на споразумението", увери той. Преди интервюто си за ДВ и АРД той е разговарял по телефона с иранския президент Хасан Рохани, когото е уверил, че ЕС ще продължи да се придържа към ядреното споразумение. Френският президент призна, че опитът му да убеди Доналд Тръмп да не излиза от споразумението се е оказал неуспешен. "Моето предложение към Тръмп беше да не зачерква с един замах споразумението, а да продължим съвместно работата за по-широка рамка, обхващаща ядрената дейност в периода след 2025 г.", каза Макрон.


Европа трябва да спаси мултилатералния световен ред


Френският президент пледира за това отношенията със САЩ да не се разглеждат само като криза. Европа и САЩ имат много общи интереси по въпросите на сигурността и борбата срещу тероризма. "Между нас има напрежения, но и силна връзка", изтъкна Макрон. В спора за митата и търговията със САЩ Европа не бива да се снишава. "По тази тема Европа трябва да вдъхва респект. Ние сме голяма търговска сила. САЩ са наши съюзници и партньори, но ние имаме свои правила и трябва да се погрижим да се съобразяват с тях", посочи Макрон.


В края на май американският президент ще вземе решение дали ЕС ще остане изключен от американските наказателни мита за стомана и алуминий. Съюзът заплаши с ответни мерки, в случай че Тръмп наложи мита и на Европа. "Европа се намира в исторически момент. Нейната задача е да запази мултилатералния ред, който беше създаден след края на Втората световна война и който днес е застрашен" - от съюзника САЩ, посочи Макрон.


Меркел не разочарова


С усмивка и жест на отрицание Макрон отговори на въпроса дали е разочарован от германския канцлер Меркел поради това, че Германия все още не е отвърнала на неговите многобройни предложения за реформиране на ЕС. "Не, изобщо не съм разочарован", каза със сериозен тон той. "Сега вече Германия ще формулира отговора си на нашите предложения и аз очаквам много от този отговор. Надявам се, че канцлерът и нейното правителство ще бъдат на висотата на задачите и заедно ще работим за една силна Европа, за една суверенна Европа, за една единна Европа."


Еманюел Макрон не приема критиките относно темпото на неговите реформи и предложенията за дълбоки реформи на ЕС. Френският президент не настоява непременно за общ европейски финансов министър, но смята, че е нужна обща финансова политика. Валутният съюз в еврозоната не може да просъществува трайно, ако богатите не помагат на по-бедните европейски страни. "Трябва да се разделим с табутата и националните егоизми", подчерта Макрон в интервюто.


Макрон иска обща финансова политика в еврозоната и твърдост към САЩ

© Reuters


"Нямам претенцията всичко, което предлагам, да бъде безусловно прието. Убеден съм, че е мой дълг да правя подобни предложения, и сега ние дискутираме тези предложения. Зле ще е за всички статуквото в Европа да не се промени", изтъкна още френският президент. Той вярва, че заедно с канцлера Меркел ще могат да излязат с общи предложения на европейската среща на върха в края на юни.


Не съм супергерой


Година след избирането ми за президент Франция много се е променила, в ход са много реформи, посочи още Макрон. Не му допада твърде това, че сънародниците му го сравняват с Юпитер, Юлий Цезар и други самовластни личности. "Никога не съм се смятал за супергерой", увери Макрон. Работата, която му предстои да извърши, е трудна, но той е готов да се бори и въпреки всички кризи остава оптимист за бъдещето на Европа.


След общата снимка с двамата интервюиращи френският президент участва в народните празненства в германския град Аахен. Той разговаря с много обикновени германци, отговори на техните въпроси за своята визия за една нова Европа. По-късно Еманюел Макрон беше удостоен с авторитетната награда "Карл Велики". Отличието се присъжда за неговата визия за нова Европа и пламенната му борба срещу национализма, се отбелязва в мотивите на журито.


В интервюто си за ДВ и АРД Макрон заяви по повод наградата следното: "Много хора мислеха, че с амбициозна европейска програма не е възможно да се спечелят избори във Франция. Но точно това се случи."

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Не му липсва амбиция и енергия , които предстои да се сблъскат с прагматизма на Меркел.
  Пожелавам му успех.Има нужда от промени и макар че не всяко от предложениета му да намирам за удачни , той поне поставя нещата директно на обсъждане.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Макрон нещо.... ни Меркел го слуша ни Тръмп! Във франция хората са му доста ядосани .... мамето и банкера да го успокояват!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Кое е единното на Европа като само Германия и Франция са се докопали до бизнес с Иран и за останалите няма парче от тортата. Макрон и Меркел се сетиха за единна Европа когато Америка застраши германските и френските бизнесинтереси. Не съм сигурен,че ще бъдат подкрепени от останалите,които досега само са ги гледали как пълнят гуши.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на kmy56562160
  kmy56562160
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Макрон се опитва да бъде лидер в ЕС, но някак не му се получава. Няма нито харизмата, нито качествата да се превърне в естествен лидер. Много често държанието му е високомерно и надменно както във Франция, така и по отношение на някои държави от ЕС. По този начин сериозна политика не се прави. По принцип идеята за създаване на изцяло европейска идентичност и европейска федерация, което безспорно е крайната цел на Макрон е невъзможна в Европа в близките 200 години. Той пък е бил последният, който може да я постигне. Ако се съсредоточи в реално постижими цели за реформи в ЕС би имал някакъв успех.

 6. 6 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Макрон президент!!!На ЕЩ в смисъл :)))
  —цитат от коментар 4 на aleks ivan


  приветвствам каминг аута Ви като изявен социалист!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Макрон се опитва да бъде лидер в ЕС, но някак не му се получава. Няма нито харизмата, нито качествата да се превърне в естествен лидер. Много често държанието му е високомерно и надменно както във Франция, така и по отношение на някои държави от ЕС. По този начин сериозна политика не се прави. По принцип идеята за създаване на изцяло европейска идентичност и европейска федерация, което безспорно е крайната цел на Макрон е невъзможна в Европа в близките 200 години. Той пък е бил последният, който може да я постигне. Ако се съсредоточи в реално постижими цели за реформи в ЕС би имал някакъв успех.
  —цитат от коментар 5 на kmy56562160


  Каква европейска идентичност с африканци и мюсюлмани от цял свят? Ти представяш ли си не след 200,а след 20-30 години колко мюсюлмани и черни ще има във Франция? Най-популярното име сред новородените във Франция е Мохамед, а бебетата на пришълците са повече от на французите. Не напразно правителството им е засекретило данните за раждаемостта. Тия единствено ще правят хаос.

 8. 8 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1290 Весело

  Макрончо откак го потупа приятелски Сенсей Доналд нещо много си повярва ама е малко шиле реално и тия изцепки са му комични.

  Въобще на западноевропейските зелки им предстои друсащо приземяване щото много неща си въобразяват че се дължат на невероятната им изключителност а реално са гюведжари (всъщност лицемерни гюведжари) които ползват на аванта щатска военна защита, ефтина работна ръка отвсякъде, пазарите на Източна Европа и вместо да решават нарисуваните тлеещи проблеми бухат щедър социал на сулю и пулю (докато псуват източноевропейците и правят въртели пречещи на истинската интеграция).

  Щатите ако предложат железни гаранции на Източна Европа че няма да падне под руско робство каквито има за Западна (които всъщност почти бяха превзети от мръсни руски пари щото са светии и корупция там няма) тия разглезени западни мърди ще ги издухаме за норматив по сички показатели, жалко че стратегическият им фокус на Щатите е точно Западна Европа и ще ги търпят квито и глупости да правят и колкото и да се надуват но поне Сенсей Доналд им натрива смешните навирени носове. Пак е нещо

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 9. 9 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#8] от "saint evlampi":

  Е Макрон точно това иска да промени но германската бабичка се дърпа...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Макрон се опитва да бъде лидер в ЕС, но някак не му се получава. Няма нито харизмата, нито качествата да се превърне в естествен лидер. ...
  —цитат от коментар 5 на kmy56562160


  До коментар [#5] от "kmy56562160":

  Въпросът е има ли нужда Европа от лидер, единствен. Или ще продължи да си бъде съюз на суверенни нации с лидери, чието единство се изразява в начина на вземане на решения от тях.

  "Европа трябва да спаси мултилатералния световен ред" намирам за изхвърляне. Путин пък "спасява" православието.

 11. 11 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2002 Весело

  Енергията на младостта движи света, но е добре да има и по-взрастни, помъдрели, около тях, за да им дърпат дизгиня, и да ги насочват по верния път! ;) Струва ми се, че Макрон тегли каруцата на Стара Европа, към бъдещето и!

 12. 12 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1290 Весело

  До коментар [#9] от "angevins":

  Макрон като че ли опитва да се опъва на наглите кръвосмучещи паразити скрити зад етикета френски синдикати което е похвално обаче не виждам некви други кой знае какви действия. На приказки и пожелания всеки е голям

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Защо,мислите Тръмп лансира Макрон? Защото знае,че франзузите винаги ще окепазят работата, а този млад наивник няма как да не я провали.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  "Много хора мислеха, че с амбициозна европейска програма не е възможно да се спечелят избори във Франция. Но точно това се случи."
  Защото във Франция четат програмите. Тука четат само обещанията.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Единствения влиятелен европейски политик с дръзки идеи за реформи...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2663 Весело

  Мултилатерален what! Ха-ха-ха-ха!

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4346 Весело

  До коментар [#11] от "batzdravo":

  Има една персийска поговорка която гласи: "С млад не се бори, със стар не спори", почти идентична с казаното от теб. Опитът не може да се замени с "революционен плам", в идеалния случай би трябвало да се комбинира с него.
  Негативът в случая е че желанието да бъде център на вниманието и "най-умният в стаята" понякога играе лоши шеги с иначе добре мислещият Макрон.

 18. 18 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#17] от "daskal1":"Негативът в случая е че желанието да бъде център на вниманието и "най-умният в стаята" понякога играе лоши шеги с иначе добре мислещият Макрон. "

  И тук е пълно с такива!;)
  Поради това ползвам една степенуваща квалификация:"скорозрейки" и "недозрейки". Макрон спада към първата, като това подсказва и възможност за развитие, към помъдряване! Във втората ппадат, достигналите менталните си граници, т.е., не подлежат на развитие. Но те, също обичат да са "център на внимание", особено болезнено състояние, което протича със силно изразен дефицит на логика и последователност, особено в мненията им за хора и събития, които не "харесват", поради мнението на средата в която искат да блеснат, като "най-"!

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  До коментар [#18] от "batzdravo":

  Ако говорим сериозно, страхувам се че в желанието си за лидерство, разбирано като единоначалие, Макрон може да осъществи това което Путин не можа да стори, а именно началните стъпки в сепариране на Европа (по-точно на накои нейни членове) от САЩ, с последващи елементи на "разкол" в НАТО с идеите за собствена армия и отбрана. Неуспехът на Макрон да постигне отстъпки от Тръмп при посещението му в САЩ, последван с и така студените отношения на Тръм с Меркел явно стимулира подобни, меко казано нереалистични идеи. Като казвам нереалистични имам предвид комплексните логистични потребности на една Европейска система на защита засега покривани в над 70% от САЩ. Ето, сега започва и борбата за влияние на Западните Балкани, една доста проблематична с политически, религиозни и икономически капани сфера. Да се надяваме че личното и обидата ще отстъпят на държавническия подход.

 20. 20 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  "Валутният съюз в еврозоната не може да просъществува трайно, ако богатите не помагат на по-бедните европейски страни"
  Това е много благородно, но ако тези пари отиваха за каквото трябва и където трябва. Западните донори ще спрат да ни спонсорират, ако знаят къде отиват парите им. Голям дял от тези пари отиват за прескъпи коли, яхти и други екстри за разни олигарси,далавераджии и мошеници.

 21. 21 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#19] от "daskal1":

  Съгласн съм, 1е Макрон проявява лидерски амбици, но е необходимо да съществува и среда, в която той ще може да ги осъществи. Лидер не се става изведнъж, а с поставяне на ясни цели и убеждаване на партньорите в необходимостта и възможността, те да бъдат реализирани успешно. Водейки се от народната мъдрост, че :"Който не храни своя армия, ще храни чужда", мога да се съглася с неговото предложение, като жизнено важно за ЕС, за обща отбрана. НАТО не е панацея и абсолют, той е сделка, на база общи интереси. Както, сега, Тръмп се изтегли от Иранската сделка, така, утре, може да се изтегли, поради обосновани от него причини, и от този военно-политически съюз. Някой може ли да гарантира, че това не може да се случи?! Забележи, аз не коментирам, дали е прав или не! Поради това, подкрепям предложенията на Макрон, относно защитата и сигурността на ЕС. Възможно е, арогантното и снизходително-пренебрежително отношение на Тръмп, да е довело до тласък към обявяването на това предложение. Още повече, след началото на Брекзит-а, обявен от Великобритания. Мисля, че след тези, а и други, непремерени ходове на Тръмп, във външната политика на САЩ, ще доведе до сериозни поводи за размисъл, и съответни мерки за втвърдяване на политиката на ЕС, до сближаване на много от позициите на държавите членуващи в него. Още повече, самият Тръмп, беше призовал за увеличение на военните разходи, на натовските партньори, и намаляване на разходите на САЩ. И последно, за сега, "единоначалието" е характерно за военните и бизнес структури, може би, това ясно проличава особено при Тръмп, поради естеството на държавното управление! Абе, темаата е дълга и има много пластове. За сега, мисля че е време да се отдадем на по-леки занимания! ;)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK