Евростат: Българите напускат дома на родителите си на почти 29 години

Евростат: Българите напускат дома на родителите си на почти 29 години

© Юлия ЛазароваБългарите напускат дома на родителите си средно на 28.9 години, показват данни от проучване на "Евростат" за 2017 г. Средната възраст, на която хората в ЕС заживяват самостоятелно, е 26 години, но има сериозни различия между отделните страни членки.


През 2017 г. в ЕС младите хора са напускали домовете на родителите си най-рано в три северни страни – Швеция (21 години), Дания (21.1 години) и Финландия (21.9 години), както и в Люксембруг (21.4). Те са следвани от Естония (23.1), Белгия (23.4), Холандия (23.6), Германия (23.7), Франция (24) и Великобритания (24.4 години).


Средна възраст, на която младите хора напускат домовете на родителите си (за 2017 г.)

© Евростат

Средна възраст, на която младите хора напускат домовете на родителите си (за 2017 г.)
На другия край на скалата са Малта и Хърватия, които хората са оставали най-дълго в домовете на родителите си – съответно до 32.2 и 31.9 години. На по-късен етап самостоятелно са заживели също хората в Словакия (30.8 години), Италия (30.1), Гърция (29.4), Испания (29.3), Поругалия (29.2) и България (28.9 години).


Обща за ЕС тенденция е младите жени да напускат родния дом по-рано от мъжете. Най-големите разлики между половете са регистрирани в Румъния (25.6 години за жените и 30.3 за мъжете), България (26.5 срещу 31.1), Хърватия (30.4 срещу 33.4), Словакия (29.4 срещу 32.2), Унгария (26 срещу 28.8), Гърция (28 срещу 30.7) и Чехия (25.1 срещу 27.7 години).

Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  Колкото по-тежък е животът и по-нисък стандарта - толкова по-късно се отделят от хранилката.
  Гарантирано от ....!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1899 Любопитно

  Моите ме напуснаха значително по-късно - едва когато им купих по една гарсониерка, иначе отърване нямаше да има!!!!

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дедо Либен":

  Защото си на Хранилката . А обикновените хора - кучета ги яли !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  И какво му у лошото на това?Аз също живея в една къща с родителите си,но в отделни домакинства и на отделни етажи.И си помагаме взаимно-аз финансово,те с отглеждането на децата ми.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7862 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Преди младежите напускаха дома на родителите си на 18- 20 години.....

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1605 Весело

  Хотел Мама- отличен сървис, персонално приготвена храна, 0-во заплащане.

 7. 7 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Аз си живея сямостоятелно от 16 годишен, повечето ми приятели от 19 - като се преместиха да учат другаде. Ако се преместиш да учиш висше в друг град, няма как да останеш да живееш с родителите си. Лични наблюдения, наборчетата дето още живеят с родителите си ( имам и такива ) до един имат сериозни психически отклонения и едипови комплекси.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Има и такива, които чакат родителите им да вземат пенсията, че да им дадат пари за кафе.

 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Колкото по-тежък е животът и по-нисък стандарта - толкова по-късно се отделят от хранилката.Гарантирано от ....!!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, преди 10.11.89 г. напускаха, когато ОФ организацията им дадеше трета група и след това чакаха апартамент 15-20 години.
  И ако дочакаха можеше да напуснат, родителите напускаха и си отиваха на село след пенЦиониране.

 10. 10 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Аз си живея сямостоятелно от 16 годишен, повечето ми приятели от 19 - като се преместиха да учат другаде. Ако се преместиш да учиш висше в друг град, няма как да останеш да живееш с родителите си. Лични наблюдения, наборчетата дето още живеят с родителите си ( имам и такива ) до един имат сериозни психически отклонения и едипови комплекси.
  —цитат от коментар 7 на Pow


  И колко деца имаш?Щото аз имам три и ако не бяха родителите ми никога нямаше да се навием за три деца.Помощта на друга жена при отглеждането им е безценна.

 11. 11 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 303 Разстроено

  Някои никога не напускат родителите си, там им е добре, не се плащат сметки, не се пазарува за вечеря, не се пере. Просто има кой да го върши. За жалост познавам бая хора с подобен статус.

 12. 12 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Моите 23-24 и то със заплати по високи от моята. Работеха през лятото от 15 годишни. На съседите на село на 44 още си е при тях, командори ги, хранят го с пенсиите, не работи, не става и за никаква работа (кръчмарски патриот).
  Та много зависи и как си го постелиш като родител.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия."
 13. 13 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1628 Весело

  До коментар [#8] от "atmanpg":

  И такива,които след като родителите им умрат,децата им ги поемат.

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3980 Неутрално

  И какво му у лошото на това?Аз също живея в една къща с родителите си,но в отделни домакинства и на отделни етажи.И си помагаме взаимно-аз финансово,те с отглеждането на децата ми.
  —цитат от коментар 4 на Мусаши


  Либертодемокрацията повелява - на 17-18г. да се напусне дома, да живеят на свободен наем,да плащат ток , още един хладилник,още един телевизор,интернет всякаквите си му там битови и комунални услуги за да върви икономиката която трябва винаги да е в растеж! Някак по западно е да се плаща на хора да гледат децата и старците а ти да опъваш каиша за ги хрантутиш!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  При тази банкова, кредитна и социална среда е чудо, че изобщо успяват да го направят някога!!!

 16. 16 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Да, бе!!!Като гледам колегите си и то главно софиянците, или по-скоро - тези, които се смятат за такива, защото са родени тук, нищо, че родителите им са от къде ли не и имат поне едно село нейде из България, на което си ходят през седмица, а в същото време не познават не главни улици, а важни места в София, защото не излизат от междублоковото си пространство, освен да ходят на работа.Но както и да е - такива - неизлизащи в София има много повече сред дошлите и установили се през последните 20 години!
  Та - по на 25-35 годишни хора, живеят с родителите си, а някои и с баба или дядо, в същото жилище и не искат да се изнесат на квартира, защото им е повече от удобно - заплатата, която изкарват си е само за тях - не дават на мама и тате за сметки, имат готова храна, когато и да се приберат - сготвена и не губят време в купуването и приготвянето и; изпрани и изгладени са - пак усилия и време, които са им спестени; не плащат за квартира или за собствено жилище - наем или данъци и режийни; и всичко това им дава много свободно време и главно мисъл за забавление и купуване на неща за лична употреба.Е тоа върви за зметка на свободата - да поканиш приятели или интимен партньор у дома, да остане с теб през нощта и подобни, но явно това не може да измести другите благинки.
  И по такъв начин се свиква и се продължава да се живее, а родителите не могат да кажат на дедето - вече мъж или жена, да се изнася и маха, а чедото пък не може да иска уединение, защото е главано хрантутник там.
  И го пиша от случки разговори с колеги и познати, които съм видял и чул - един се хвалеше, вече на 33-35 години, че той не си купува дрехи, а майка му продължва да го прави за него и не разбираше, какво му е грешното и ненормалото това, включително и бельото му.Друг - колежка - искаше да е свободна с гаджето си винаги, а не да и казват и държат сметка родителите и - но не искаше на квартира да се мести, защото няма да и останат пари за забавления и кога ще готви, пере и изобщо - грижи за себе си, като ходи и на работа, а трябва и да спи, все пак.Трета - гордееше се, че е на квартира, не като другата, но продължаваше да се храни при родителите си и си носеше и дрехи за пране там, защото за какво да дава пари за пералня, когато у тях имало.
  И като има кажеш улица Ангел Кънчев или Фритьоф Нансен - на центъра на София - се блещят и пулят, сякаш на китайски ги питаш.Но пък горди - провинционалистите им дошли в София и им вземали работата!

 17. 17 Профил на mersault
  mersault
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не е задължително да е лошо нещо. Най-малкото се спестяват пари, ако искаш да си купиш апартамент преди 30, например. Не че ниските заплати нямат фактор.

 18. 18 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Българинът е традиционалист, обича да отглежда децата си от 1 година до 101 година. Ако може през това време и къща на детето да осигури, кола да му купи, булка да му намери. Затова мнозинството българи са нефункционални - не са свикнали да работят, не са свикнали да се издържат сами, да си купуват жилище сами. Разчитат на мама и тате да им оставят апартамента.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 19. 19 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Все си мислех , че Италия и Гърция са след нас , ама на - оказва се , че нашите деца избират да останат , колкото може повече.

 20. 20 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Българинът е традиционалист, обича да отглежда децата си от 1 година до 101 година. Ако може през това време и къща на детето да осигури, кола да му купи, булка да му намери. Затова мнозинството българи са нефункционални - не са свикнали да работят, не са свикнали да се издържат сами, да си купуват жилище сами. Разчитат на мама и тате да им оставят апартамента.
  —цитат от коментар 18 на Lou


  За сметка на това рядко някой праща възрастните си родители в старчески дом.И има много по-силни семейни връзки.Да не е много хубаво да виждаш родителите си веднъж годишно и като остареят да им биеш шута в старческият дом?

 21. 21 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Българинът, българинът... Никой ли не забеляза, че разделението е по-скоро север-юг, отколкото изток-запад? Различни сме и това е.

 22. 22 Профил на Неизвестен Извършител
  Неизвестен Извършител
  Рейтинг: 1115 Весело

  Абе слагайте там по едно пояснение "на дъното сме", или "добри новини", че сега не знаем това хубаво ли е, лошо ли е; да славословим ли, да плюем ли.

 23. 23 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1090 Весело

  И какво му у лошото на това?Аз също живея в една къща с родителите си,но в отделни домакинства и на отделни етажи.И си помагаме взаимно-аз финансово,те с отглеждането на децата ми.
  —цитат от коментар 4 на Мусаши


  На това някои му казват "сива икономика :)

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 24. 24 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Българинът, българинът... Никой ли не забеляза, че разделението е по-скоро север-юг, отколкото изток-запад? Различни сме и това е.
  —цитат от коментар 21 на velvoofell


  Точно.Много по-близки сме като манталитет сме до италианци и испанци,отколкото те до шведи и немци.

 25. 25 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1605 Весело

  Тате носи, мама меси, баба дундурка, дедо разхожде кученцето.

 26. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  [quote#23:"traveler1"][/quote]

  Кое точно е сива икономика?Нямаме недекларирани доходи от каквото и да е било.Или викаш по-добре е да наема чужда жена,вместо майка да ми помага за отглеждането на децата.И това ли искате да забраните-бабите да гледат внуците?

 27. 27 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1508 Весело

  Абе слагайте там по едно пояснение "на дъното сме", или "добри новини", че сега не знаем това хубаво ли е, лошо ли е; да славословим ли, да плюем ли.
  —цитат от коментар 22 на Неизвестен извършител


  ++++

 28. 28 Профил на adsumgm
  adsumgm
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Българинът, българинът... Никой ли не забеляза, че разделението е по-скоро север-юг, отколкото изток-запад? Различни сме и това е.
  —цитат от коментар 21 на velvoofell


  и във Франция делението е север-юг. Традиционните семейни ценности са ок. мързеливите хрантутници,не

  Жени и вино! Вино и жени!
 29. 29 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 819 Неутрално

  [quote#10:"Мусаши"][/quote]

  Две и брат ми - две. Естествено хубаво е да викнеш майка си или тъщата да ги гледа като трябва да ходите някъде, ама да живееш за постоянно с тях - не, мерси. Естествено всеки си има своята гледна точка, в по-източните страни е нормално 4 поколения да живеят в една голяма къща, и това си има плюсове естествено, но не е за мен.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 30. 30 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 744 Неутрално

  И като се отдели на 30 мама отива да бачка в Португалия да му плаща наемчето. Защото заплатката му ходи за ремонти на беемвенцето и чалготеки и няма парички за такива разходи като дом.

 31. 31 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  [quote#10:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 29 на Pow
  Две и брат ми - две. Естествено хубаво е да викнеш майка си или тъщата да ги гледа като трябва да ходите някъде, ама да живееш за постоянно с тях - не, мерси. Естествено всеки си има своята гледна точка, в по-източните страни е нормално 4 поколения да живеят в една голяма къща, и това си има плюсове естествено, но не е за мен. [/quote]

  Аз не ти говоря за живот в едно домакинство.А в отделни домакинства и на отделни етажи,но в една къща.Да не би да е по-добре съседи да са ти непознати в блоковете,отколкото най-близките ти?

 32. 32 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Статистиката не е съвсем точна. По принцип и българите се отделят по-рано, но не сменят документите веднага по чисто бюрократични причини. Много хора живеят в собствени жилища в София, Пловдив, Варна, Бургас, но се водят регистрирани в селската къща на родителите си.

 33. 33 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1508 Весело

  До коментар [#16] от "chinaski":

  "И като има кажеш улица Ангел Кънчев или Фритьоф Нансен - на центъра на София - се блещят и пулят, сякаш на китайски ги питаш."

  Проблема е малко по-сложен. Тези, които сме израстнали тука, още от деца не казвахме еди коя си улица, а на едикоя си спирка на тролея, примерно (пътуваше се с градски транспорт), а тези , които дойдоха после идваха с карта на града, а там улици и ги научаваха. То софиянците се познават баш по това, че не си знаят улиците, има и доста вицове за това. В кварталите например, също се знаят номерата на блоковете, а не улиците. Пешо е в тети блок, Ники е във втори и т.н. А да не говоря пък, че още сме на бул., Ленин и 9-ти септември, кв. Емил Марков, Зехтинков, а не Дойран, резиденцията, а не музея, аптека, а не кръстовището на Витошка и патриарха (пак вместо бул. Витоша), часовника, а не Орлов мост откъм Иван Асен 2, Раковска, а не ул. Раковски и т.н. и т.н.
  Не, че не сме обикаляли и до Орландовци и от Младост до Обеля, ама не толкова много.

 34. 34 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#16] от "chinaski":

  За това са си виновни родителите. Рибата се вмирисва откъм главата... В америка в някои домове като навършиш пълнолетие и продължиш да живееш при вашите си делите всичко. Даже и парите за хляб. Не да го хрантутят да му е лесничкууу

 35. 35 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Аз нямах 19, като си бих шута и отидох да уча в Чехословакия. И преди това съм бил доста самостоятелен, но след отделянето от нашите просто си поех нещата съвсем сам. Мога само да го препоръчам.

  E PLVRIBVS VNVM
 36. 36 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#16] от "chinaski":За това са си виновни родителите. Рибата се вмирисва откъм главата... В америка в някои домове като навършиш пълнолетие и продължиш да живееш при вашите си делите всичко. Даже и парите за хляб. Не да го хрантутят да му е лесничкууу
  —цитат от коментар 34 на rdb41527334


  И защо да не му е лесно на детето?Егати и логиката-при положение,че имаш пари да не ги даваш на децата си,а да ги караш да им е трудно в живота.Откъде накъде?Моите родители ме издържаха докато завърших висше образование.Ако бях учил и работил,да не би да бях станал по-добър в професията си или по-дисциплиниран.

 37. 37 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#36] от "Мусаши":

  Защото ще стане мързеливо, безполезно келешче като му е лесно.

 38. 38 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Само при условие, че е по-голям града и мама и тате купят апартамент. Няма значение, че те не печелят много и живеят в пълни лишения...Манталитет, съдба както искате го наречете.

 39. 39 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#36] от "Мусаши":

  Примерно знам един дето лъже техните, че е сам в квартирата за да му дават повече пари за наемче пък той е с трима вътре :D

 40. 40 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Един приятел разказваше следния виц - Българският мъж живее с майка си докато се ожени, и след това!

 41. 41 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#36] от "Мусаши":

  За да стане отговорен човек.
  Самият факт, че няколко пъти споменаваш как е нужно да има две жени при гледането на деца, го доказва. Т.е. гледането на деца си е чисто женска работа. Таткото е осигурил помощта на свекървата и той е свободен от ангажименти... По принцип гледането на деца наистина се върши от двама възрастни, но не от мама и баба, а от мама и тате.

 42. 42 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  В редица страни след завършването на гимназия и постъпване в университет, децата започват постепенно да се отделят от родителите си. Е, неизбежно в някои случаи продължава финансовата помощ, защото не всеки има възможност и да учи, и да работи, за да се издържа.
  По-притеснително е, че има разни изнежени създания, които и след завършването продължават да разчитат на родителите си. В страни като Испания, Италия, Гърция, България е нормално някой 35-годишен лентяй да живее в бащината къща и да е спонсориран от тати.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 43. 43 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#41] от "Smile":

  Един мъж трябва да може да се справя със живота. Не като комунистическите чичаци да реве държавата да му намери работа, държавата да му гледа децата, мама да му плати наема, жената да му намери чорапите че му е много трудно.

 44. 44 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#42] от "vesolr":

  Той може да живее отделно и пак да е спонсориран.

 45. 45 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#36] от "Мусаши":За да стане отговорен човек.Самият факт, че няколко пъти споменаваш как е нужно да има две жени при гледането на деца, го доказва. Т.е. гледането на деца си е чисто женска работа. Таткото е осигурил помощта на свекървата и той е свободен от ангажименти... По принцип гледането на деца наистина се върши от двама възрастни, но не от мама и баба, а от мама и тате.
  —цитат от коментар 41 на Smile


  И ти как разбра,че не си гледам децата?Ти колко деца имаш,та си седнала акъл да даваш какъв трябвало да бъде мъжът?Кой мислиш ги издържа финансово,кой ги води по болници,по паркове,кой пазарува за тях?Да не би ти да си дошла да го правиш?Има си чисто женски задължения и чисто мъжки.

 46. 46 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#36] от "Мусаши":Защото ще стане мързеливо, безполезно келешче като му е лесно.
  —цитат от коментар 37 на rdb41527334


  Имаше една книга за стоте най-велики учени на света.И всичките от тях с изключение на един -двама бях от сравнително заможни семейства и отрано са се посветили на науката.А не са ходили да работят като хамали.Така че подобни връзки са глупави.

 47. 47 Профил на buchermucher
  buchermucher
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Не е до това дали можеш да се издържаш, а това дали искаш. ЯСно е, че на 19 няма как да имаш финансова независимост, но поне може да започнеш с нещо - да си изпереш гащите, да си изпържиш яйце, да изчистиш тоалетната, която сам си ос*ал....
  Като си решил да ставаш човек, никой не може да те спре.

 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  До коментар [#9] от "4ort":

  Ти така ли си взе апартамента ? или ти го дадоха от милицията !?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мусаши":

  Жена ти нали също работи. Как така само ти издържаш семейството? И кой са чисто женските задължения при гледане на дете извън кърменето, че ми стана интересно?

 50. 50 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мусаши":Жена ти нали също работи. Как така само ти издържаш семейството? И кой са чисто женските задължения при гледане на дете извън кърменето, че ми стана интересно?
  —цитат от коментар 49 на Smile


  Е как ще работи като е в майчинство вече 2 години и половина.И ще изкара още най-малко три в майчинство.Получава смешни обезщетения за майчинството -около 700 лв на месец.Как се издържат три деца с тези пари?

 51. 51 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мусаши":

  Ти си по хвалбите. Какво е в действителност, само ти си знаеш. Лесно е на гърба на мама и тати и в техния дом, па макар и на отделен етаж.
  Когато заминах да уча в чужбина имах около 1000 долара и цент повече не съм поискал след това от родителите си. И най-малкото не съм делял задълженията на чисто мъжки или чисто женски, като са ми били нужни чисти дрехи съм ги перял аз, а не да чакам мама да ми пусне пералнята. Който има време и е в състояние да свърши работата, го прави, без значение дали става дума за сменяне на памперс, заработване на средства, готвене и т.н. Естествено има неща, за които трябва груба мъжка сила - например да се вдигне и премести нещо тежко - но в такива случаи и жена може да се справи като плати за целта на хамали, т.е. не е нужно да чака мъжа си за решение.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 52. 52 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мусаши":Жена ти нали също работи. Как така само ти издържаш семейството? И кой са чисто женските задължения при гледане на дете извън кърменето, че ми стана интересно?
  —цитат от коментар 49 на Smile

  Отговори и първо на въпроса дали си омъжена и колко деца имаш.Щото подобни теми се дискутират от база на личен опит.

 53. 53 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#51] от "vesolr":

  Хахаха.Само за да ремонтирам този дом съм дал пари,колкото за една нова къща.Нашите получават общо 500 лв пенсия.Само за лекарства не им стигат.
  И като си бил самостоятелен какво постигна в живота ?Създаде ли семейство и деца?Създаде ли свой дом?

 54. 54 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  До коментар [#53] от "Мусаши":

  Имал си - дал си, а дали изобщо сумата е такава няма как да установим. Да не говорим, че има такива, които цял живот са нетни получатели от родителите си.
  Каквото съм постигнал съм го постигнал благодарение на родителите си - начален старт до завършването на средното си образование и благодарение на себе си след като съм емигрирал. И от тогава мнението ми за мамини синчета е доста пренебрежително.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 55. 55 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 5031 Неутрално

  Αз по стечение на обстоятелствата живях от седмата си година почти до 14 далече от семейството и това ме направи самостоятелен.На 18 военна служба и от там в Африка.
  Старая се да уча и петте си деца да се справят сами ди колкото е възможно.Не виждам обаче нищо лошо хората да се отделят и в по-късна възраст от семейство.Тези работи зависят от много параметри.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 56. 56 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1204 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Колкото по-тежък е животът и по-нисък стандарта - толкова по-късно се отделят от хранилката.Гарантирано от ....!!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА

  Страхотна логика "вкара", както винаги, кмете! Според твоите съждения имаме по-висок стандарт от Гърция, Испания, Португалия, че даже и от Италия. Ово е стандарт, или както казват някой: Гарантирано от....

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 57. 57 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Родово-общинният строй отдавна е приключил.
  Тия племенни съюзи - по 20 човека в къща, ако ще да е и на 20 етажа, е отвратителна среда за всяка психика, създава илюзорно усещане, че си част от някаква общност и никакъв индивидуализъм.

 58. 58 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3183 Весело

  До коментар [#56] от "todor._89":

  Радвам се че изплю камъчето !!! Призна си и стабилността и всичко. Даже червейче не ти сложих. Направо налапа голата кука !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 59 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#52] от "Мусаши":

  Ами предостатъчен ми личният опит и понеже няма делене на мъжка и женска работа при гледане на дете (освен при кърменето), та не разчитам на мама и свекървата, а на мъжа си. Ама съм гледала като си избирам мъж.

 60. 60 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#31] от "Мусаши":

  Това е съвсем друго нещо, друг тип живот - в къща. Вече избора е дали живееш в града или краен квартал с къщи ( за София примерно Симеонво, Драгалевци, Бункера ) или на село - това си е личен избор. Кажи ми ти сега къщата дето живееш ти ли си я построил, ти ли си я купил, ти ли си нанесъл родителите си в нея? Аз работя от осемнадесетгодишен, строил съм къща ( буквално и преносно ), направил съм си бизнес ( без помощта на родителите, програмист съм и почнах с лаптоп трета ръка дето бачкаш цяло цяло на морето да си го купя ), купил съм и апартамент. Под 30 съм. Имам приятели, дето на моята възраст още живеят с техните и карат N-та специализация и нямат 1 ден трудов стаж.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 61. 61 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  До коментар [#50] от "Мусаши":

  В България условията за майчинство са относително добри (не говоря за абсолютни величини). Има година платено майчинство, след това както казваш помощта е мизерна. Но в други страни, в които съм живял и живея, условията са още по-лоши. Става въпрос за платено майчинство от порядъка на 3 до 6 месеца и после никой даже не ти гарантира работното място, а твоята жена още и пазят мястото в езиковата гимназия, нали? Какво да кажат милионите майки, които се връщат на работа само след 3 до 6 месеца след разждането, те да не са някакви супержени, че успяват, а други си стоят "при детето" 3 години?
  Това си е неин проблем или по-скоро въпрос на избор, че не смята да се връща на работа цели 3 години след като е родила наскоро. Щом може да си го позволи, да стои вкъщи за 700 лева.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 62. 62 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1204 Весело

  До коментар [#58] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#56] от "todor._89":Радвам се че изплю камъчето !!! Призна си и стабилността и всичко. Даже червейче не ти сложих. Направо налапа голата кука !!!
  —цитат от коментар 58 на КМЕТ В СЯНКА


  Радвай се, че на се прехранваш с риболов, защото иначе "направо си умре от глад". И ако Кутев не плаща двойно за първи коментар, първо помисли преди да коментираш. Така макар и да не е първи коментара има някаква вероятност да е логичен.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3183 Весело

  До коментар [#62] от "todor._89":

  Не ми се обяснявай !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 64. 64 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1204 Весело

  До коментар [#63] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Това ли измисли? Не е много.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 65. 65 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Явно южноевропейсските нации все още живеят по-патриархално, с голямото семейство, което си има положителни страни, но и много недостатъци.
  Докато един млад човек не се отдели и не поеме живота си в свои ръце, остава един инфантилизъм и донякъде непригодност да се справи успешно с все по-усложняващия се свят.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8842 Неутрално

  До коментар [#6] от "balgariez":
  ++++++

 67. 67 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#52] от "Мусаши":Ами предостатъчен ми личният опит и понеже няма делене на мъжка и женска работа при гледане на дете (освен при кърменето), та не разчитам на мама и свекървата, а на мъжа си. Ама съм гледала като си избирам мъж.
  —цитат от коментар 59 на Smile


  Имаш едно дете и сравняваш това с отглеждането на три деца .Не си искала да направиш жертва и да родиш второ дете,а даваш акъл на хора с три деца.И аз като съм се женил съм гледал-намерих си жена,която да ми роди и отгледа три деца.Живот и здраве и за четвърто мислим.Щото са три момичета,та е редно да има и едно момче.

 68. 68 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#67] от "Мусаши":

  Гласовете ли ти го казаха това :-)
  П.С. "Да се жертваш да родиш дете" е много странен израз. Никога не съм го разбирала. Хората създават деца от егоизъм (понеже децата им носят радост), а не като жертва.
  Е, разбира се, някои правят деца докато не им се роди момче...понеже нали, не може само с момичета...

 69. 69 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#31] от "Мусаши":Това е съвсем друго нещо, друг тип живот - в къща. Вече избора е дали живееш в града или краен квартал с къщи ( за София примерно Симеонво, Драгалевци, Бункера ) или на село - това си е личен избор. Кажи ми ти сега къщата дето живееш ти ли си я построил, ти ли си я купил, ти ли си нанесъл родителите си в нея? Аз работя от осемнадесетгодишен, строил съм къща ( буквално и преносно ), направил съм си бизнес ( без помощта на родителите, програмист съм и почнах с лаптоп трета ръка дето бачкаш цяло цяло на морето да си го купя ), купил съм и апартамент. Под 30 съм. Имам приятели, дето на моята възраст още живеят с техните и карат N-та специализация и нямат 1 ден трудов стаж.
  —цитат от коментар 60 на Pow


  Къщата е наследствена и е строен 80-е години.Но много по-евтино щеше да ми излезе да си построя нова,защото е на три етажа общо 420 квадратни метра плюс таванско помещение и покрив.Санирал съм я изцяло,сложил съм локално парно,слънчеви батерии на покрива,също и по уредбата на двора хвърлих доста пари.Бях се насочил да си направя една дървена къща,която щеше да ми излезе двойно по-евтино.Но реших да направя ремонт на тази и не съжалявам.След време ще остане за децата.Няма да ги карам да строят нова къща,само за да докажат колко са успели.

 70. 70 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#67] от "Мусаши":Гласовете ли ти го казаха това :-)П.С. "Да се жертваш да родиш дете" е много странен израз. Никога не съм го разбирала. Хората създават деца от егоизъм (понеже децата им носят радост), а не като жертва. Е, разбира се, някои правят деца докато не им се роди момче...понеже нали, не може само с момичета...
  —цитат от коментар 68 на Smile


  Оправданието е като задникът-всеки си го има.Единствено на женският егоизъм се дължи раждането само на едно дете.На нищо друго.
  И ще правя деца колкото си искам.Имам финансовата възможност да ги издържам.и вместо да си гледаме кефа по курорти с жена ми отглеждаме деца.

 71. 71 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#70] от "Мусаши":

  Пак да попитам - гласовете ли ти казаха колко деца имам (или пък дали ходя да си гледам кефа по курорти)?
  :-)
  А женският егоизъм.... познавам много жени,които искат второ или трето, но мъжете им не са навити... та остави тази мантра.

 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  До коментар [#71] от "Smile":

  Не обвинявайте веднага мъжете. те не раждат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#70] от "Мусаши":Пак да попитам - гласовете ли ти казаха колко деца имам (или пък дали ходя да си гледам кефа по курорти)?:-)А женският егоизъм.... познавам много жени,които искат второ или трето, но мъжете им не са навити... та остави тази мантра.
  —цитат от коментар 71 на Smile


  Твоя си работа дали ходиш по курорти.Ние като нямахме деца постоянно бяхме по курорти.И можехме да продължим с тоя живот ако имахме само едно дете.Но избрахме да се посветим на отглеждането на децата ни.
  А тъй като тежестта по отглеждането на децата пада основно върху жената,тя в повечето случаи решава дали да имат повече деца или не.Това,че някоя ти е казала,че мъжът й не иска повече деца,може да е поредната женска лъжа.От моите приятели мъже само един не иска второ дете и то по простата причина,че жена му му трови живота и смята да се разведе.иначе няма против да има още деца от друга жена.Останалите имат по две или три деца и са ми споделяли,че нямат против да имат повече деца,но жените им не искат.

 74. 74 Профил на Aby
  Aby
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Е...., 29 години е малко! Някои стоят до мама и тате до 40-45+. Но тук е проблем и родителския манталитет - да се грижим за детето. "Детето" е станало коскоджамити лунгур, ама не може да се отдели от мама и да се опита да създаде собствен дом и семейство!

 75. 75 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Е...., 29 години е малко! Някои стоят до мама и тате до 40-45+. Но тук е проблем и родителския манталитет - да се грижим за детето. "Детето" е станало коскоджамити лунгур, ама не може да се отдели от мама и да се опита да създаде собствен дом и семейство!
  —цитат от коментар 74 на Aby


  Във форумът има достатъчно примери на хора,отделили се от родителите си,пък не са създали семейство.Един от тях е особено активен като дава оценки на личният живот на други хора.

 76. 76 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#75] от "Мусаши":

  Абе батка, що се хАбиш с тези форуми? Ти с този талант да си описваш житието си готов сценарист за турски сериали! Е , няма да са интересни, но пък поне няма да досаждаш тука!

 77. 77 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#75] от "Мусаши":Абе батка, що се хАбиш с тези форуми? Ти с този талант да си описваш житието си готов сценарист за турски сериали! Е , няма да са интересни, но пък поне няма да досаждаш тука!
  —цитат от коментар 76 на Animals As Leaders


  Кой те кара да ми четеш коментарите?Доколкото знам никога не съм писал ,че съм богат или съм някакъв супер успешно реализиран човек.Просто защото не е вярно.
  Аз твои коментари как не чета.Не си ми интересен.Аз явно също не съм ти интересен,така че просто стри да четеш какво пиша.

 78. 78 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мусаши":

  Муши - пак се изказвате неподготвен. Вие се водите отделни домакинства с родителите ти, а в случая става дума за създаване на отделно домакинство. Да не говорим, че както сте споделял във форума, сте се оженил на 38 години - тоест доста над средното си се отделил в отделно домакинство.
  Отделните домакинства на роднини могат да си живеят "врата до врата" - това е било типично на времето за Англия, ама си остават отделни домакинства.
  Подобно живеене на близки роднини врата до врата, но в отделни домакинства е характерно по нашите земи за циганите от 19-ти век и досега /Славка Драганова, Дунавският вилает/. При българите и особено жителите на Западните Балкани типичното е било тъкмо разширеното семейство.

 79. 79 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Да - ама в балканските села, където ги даваха чираци, слугини и ратаи на 10 години.
  През 1902 г. в селото на дядо ми той е бил най-възрастният роднина от мъжки пол на братовчедка си, та той трябвало да си каже тежката дума по въпроса за женитбата й. Бил е на 10 години. Напуснал е селото като работник в магазин на 12 години.

 80. 80 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мусаши":Муши - пак се изказвате неподготвен. Вие се водите отделни домакинства с родителите ти, а в случая става дума за създаване на отделно домакинство. Да не говорим, че както сте споделял във форума, сте се оженил на 38 години - тоест доста над средното си се отделил в отделно домакинство. Отделните домакинства на роднини могат да си живеят "врата до врата" - това е било типично на времето за Англия, ама си остават отделни домакинства. Подобно живеене на близки роднини врата до врата, но в отделни домакинства е характерно по нашите земи за циганите от 19-ти век и досега /Славка Драганова, Дунавският вилает/. При българите и особено жителите на Западните Балкани типичното е било тъкмо разширеното семейство.
  —цитат от коментар 78 на patsis


  Това,че съм се оженил на толкова години,не означава,че не съм живял в отделно домакинство.,когато не съм бил семеен.Живял съм няколко години на семейни начала,а и съм си водил гаджета на етажа.Реално откакто завърших живея отделно,но обитавам една сграда с родителите си.

 81. 81 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2341 Весело

  До коментар [#10] от "Мусаши":

  Муши, да оставим въпроса колко деца имате Вие лично - ами обяснете дали бихте имали с жена си три деца, ако живеехте с родителите си не в къща с няколко апартамента, а в един среден апартамент от епохата на социализма - една-две-най-много три стаи. При всичката неоценима помощ на родителите в отглеждането на децата в този случай едва ли щяхте да имате три, нали?

 82. 82 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2341 Весело

  До коментар [#20] от "Мусаши":

  За сметка на това продължителността на живота на българите, доживели до 65 години е най-ниска в ЕС. Щото много добре ги гледат дечицата им, нали разбирате?

 83. 83 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#34] от "rdb41527334":

  Ами това е била традицията в СЗЕвропа от векове - след първото причастие на около 14-години децата напускат родителския дом и работят при чужди хора. В Англия от 18-ти век две трети от момчетата по време на пубертета и три четвърти от момичетата не живеят с родителите си.
  Впрочем, в някои балкански села в България е било същото - вижте по-горен мой постинг.

 84. 84 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":Муши, да оставим въпроса колко деца имате Вие лично - ами обяснете дали бихте имали с жена си три деца, ако живеехте с родителите си не в къща с няколко апартамента, а в един среден апартамент от епохата на социализма - една-две-най-много три стаи. При всичката неоценима помощ на родителите в отглеждането на децата в този случай едва ли щяхте да имате три, нали?
  —цитат от коментар 81 на patsis


  Естествено,че не.Аз затова и апелирам да има данък върху необитаеми имоти,за да могат млади семейства да си позволят да закупят жилища.щото с тези високи цени е невъзможно.

 85. 85 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мусаши":За сметка на това продължителността на живота на българите, доживели до 65 години е най-ниска в ЕС. Щото много добре ги гледат дечицата им, нали разбирате?
  —цитат от коментар 82 на patsis


  За продължителността на живота влияние оказват много фактори.Например голям процент ромско население/12 процента /,лошо здравеопазване,ниски пенсии,водещи до лош живот и други.Едно е шведски пенсионер да си харчи пенсията по круизи,друго е български да не може да си плати лекарствата.

 86. 86 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#41] от "Smile":

  Е, не е точно така. Според антропологията, възникването и развитието на постменопаузен период при човека е свързано именно с възможността по-възрастните жени да помагат на по-младите да отглеждат децата си и така да намаляват детската смъртност при популациите.
  При животните няма постменопаузен период.

 87. 87 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Масово младите хора, които живеят в друг град, не се регистрират по квартирите и по статистиките се водят при родителите. Така че тия 28.9 години със сигурност са по-малко.

 88. 88 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2341 Весело

  До коментар [#45] от "Мусаши":

  Има си чисто женски задължения и чисто мъжки.

  Особено според шариата и адата!

  По тази причина едно време, пък и доскоро в Албания, па и дори в Западна България, ако в едно семейство е имало само момичета, едното от тях се е обявявало за момче, та да върши мъжката работа - поне докато не се роди и израсне син.

 89. 89 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мусаши":Има си чисто женски задължения и чисто мъжки.Особено според шариата и адата! По тази причина едно време, пък и доскоро в Албания, па и дори в Западна България, ако в едно семейство е имало само момичета, едното от тях се е обявявало за момче, та да върши мъжката работа - поне докато не се роди и израсне син.
  —цитат от коментар 88 на patsis

  Аз като баща само на момичета смятам да не спазвам такива традиции.

 90. 90 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2341 Весело

  До коментар [#46] от "Мусаши":

  Ми защото и днес вероятността на дете от долните 20% в Англия да се изкачи до горните 20% е равна на 1%! Пък май и в България не е по-различно!

 91. 91 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2341 Весело

  До коментар [#47] от "buchermucher":

  Е що да нямаш финансова независимост на 19 години? Започваш работа след завършване на средно образование - а то не е и задължително - и се оправяш по-нататък сам?
  Имайте предвид, че сегашните 21-22 години да отделяне от родителите си в Скандинавия са сериозно повишение спрямо данните от преди едно десетилетие, когато ставаше дума за около 19 години. Обратна е тенденцията в България - има малко намаление за двата пола заедно - т.е. при жените средната възраст за отделяне се е увеличила от 23 до 24,5 години поради все по-късните бракове, но при мъжете е намаляла от 36 на 31,1 години, защото все по-малко синове остават да живеят при родителите си след създаването на свое семейство.

 92. 92 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2341 Весело

  До коментар [#47] от "buchermucher":

  Е що да нямаш финансова независимост на 19 години? Започваш работа след завършване на средно образование - а то не е и задължително - и се оправяш по-нататък сам?
  Имайте предвид, че сегашните 21-22 години да отделяне от родителите си в Скандинавия са сериозно повишение спрямо данните от преди едно десетилетие, когато ставаше дума за около 19 години. Обратна е тенденцията в България - има малко намаление за двата пола заедно - т.е. при жените средната възраст за отделяне се е увеличила от 23 до 24,5 години поради все по-късните бракове, но при мъжете е намаляла от 36 на 31,1 години, защото все по-малко синове остават да живеят при родителите си след създаването на свое семейство.

 93. 93 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2341 Весело

  До коментар [#47] от "buchermucher":

  Е що да нямаш финансова независимост на 19 години? Започваш работа след завършване на средно образование - а то не е и задължително - и се оправяш по-нататък сам?
  Имайте предвид, че сегашните 21-22 години да отделяне от родителите си в Скандинавия са сериозно повишение спрямо данните от преди едно десетилетие, когато ставаше дума за около 19 години. Обратна е тенденцията в България - има малко намаление за двата пола заедно - т.е. при жените средната възраст за отделяне се е увеличила от 23 до 24,5 години поради все по-късните бракове, но при мъжете е намаляла от 36 на 31,1 години, защото все по-малко синове остават да живеят при родителите си след създаването на свое семейство.
  До коментар [#50] от "Мусаши":

 94. 94 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2341 Весело

  До коментар [#47] от "buchermucher":

  Е що да нямаш финансова независимост на 19 години? Започваш работа след завършване на средно образование - а то не е и задължително - и се оправяш по-нататък сам?
  Имайте предвид, че сегашните 21-22 години да отделяне от родителите си в Скандинавия са сериозно повишение спрямо данните от преди едно десетилетие, когато ставаше дума за около 19 години. Обратна е тенденцията в България - има малко намаление за двата пола заедно - т.е. при жените средната възраст за отделяне се е увеличила от 23 до 24,5 години поради все по-късните бракове, но при мъжете е намаляла от 36 на 31,1 години, защото все по-малко синове остават да живеят при родителите си след създаването на свое семейство.
  До коментар [#50] от "Мусаши":

 95. 95 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#46] от "Мусаши":Ми защото и днес вероятността на дете от долните 20% в Англия да се изкачи до горните 20% е равна на 1%! Пък май и в България не е по-различно!
  —цитат от коментар 90 на patsis


  Не е така.Имам приятели,които са доста добре материално.Единият си купи нов автомобил за шестцифлрна сума, другият пък получава доход над 5000 лв.И на двамата родителите са сравнително бедни хора.От така наречената работническа класа през комунизма.Така че има възможности.

 96. 96 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#47] от "buchermucher":Е що да нямаш финансова независимост на 19 години? Започваш работа след завършване на средно образование - а то не е и задължително - и се оправяш по-нататък сам? Имайте предвид, че сегашните 21-22 години да отделяне от родителите си в Скандинавия са сериозно повишение спрямо данните от преди едно десетилетие, когато ставаше дума за около 19 години. Обратна е тенденцията в България - има малко намаление за двата пола заедно - т.е. при жените средната възраст за отделяне се е увеличила от 23 до 24,5 години поради все по-късните бракове, но при мъжете е намаляла от 36 на 31,1 години, защото все по-малко синове остават да живеят при родителите си след създаването на свое семейство. До коментар [#50] от "Мусаши":
  —цитат от коментар 93 на patsis


  Нека не сравняваме сегашната ситуация с тази отпреди 25 години.Сега младите хола имат възможности,които по-старите поколения нямахме.Не случайно повечето ми съучениици от езиковата гимназия емигрираха,а не се реализирах тук.Сега е често срещано млади хора дз започват с по 2000 лв заплата.което преди беше утопия.Като имаш такава заплата много по-лесно можеш да си позволиш собствено жилище.

 97. 97 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#85] от "Мусаши":

  Муши, ромите са 12% от цялото население, но 3% от населението над 60 години, така че смъртността при тях практически не влияе върху средната продължителност на живота при пенсионерите.
  Отделно разликата между продължителността на живота при раждане /където тя действително влияе на общата продължителност на живота/ между ромите и българите е само 6 години /в Словакия - 20 години/ , т.е. в това отношение българските роми са доста добре интегрирани с околното население.
  Между другото, разликата в средната продължителност на живота на висшистите и среднистите в Европа е 8 години, като в някои страни достига до 16 години.

 98. 98 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2341 Весело

  До коментар [#80] от "Мусаши":

  А сметките кой ги плащаше? Имал ли сте поне частично общ бюджет с родителите си и хранил ли сте се при тях?
  Щото общо домакинство се разбира общо жилище / с разходите му/ и общо хранене. Затуй прислугата, ако живее при чорбаджиите си, се счита за част от тяхното домакинство.

 99. 99 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#80] от "Мусаши":А сметките кой ги плащаше? Имал ли сте поне частично общ бюджет с родителите си и хранил ли сте се при тях? Щото общо домакинство се разбира общо жилище / с разходите му/ и общо хранене. Затуй прислугата, ако живее при чорбаджиите си, се счита за част от тяхното домакинство.
  —цитат от коментар 98 на patsis


  Откакто работя аз си плащах сметките за ток и вода.Също си купувах и храна или по-често се хранех навън.Естествено в някой дейности майка ми е помагала-гладене,парне и така нататък.но чисто финансово си бях отделно.

 100. 100 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2341 Весело

  До коментар [#50] от "Мусаши":

  Получава смешни обезщетения за майчинството -около 700 лв на месец.Как се издържат три деца с тези пари?

  Сещам се за една старица в старческия дом, който посещавах като доброволец, която казваше "синът ми с тази смешна заплата от 300 лева не може да ме гледа". По това време моят приемен син, който също идваше да помага, като я чу ми каза: "Моооля? Аз с моите 60 лева пенсия гледам майка си /вече бе започнал да ослепява/, а този с 300 лева не може?
  В момента доходите на моя приемен син и жена му са около 800 лева - а имат четири деца, така че не ми се хвалете и не си позволявайте да наричате 700 лева за майчинство "смешни пари".
  Защото ако ги вземаше някоя ромка с три деца, която си няма мъж-юрист, щяхте да оревете орталъка от Косово до Истанбул колко много пари вземала.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK