Гърция заяви, че още е далеч от споразумение за името с Македония

Гърция заяви, че още е далеч от споразумение за името с Македония

© ReutersГърция заяви, че е далеч от решаването на продължаващия вече десетилетия спор за името на Македония, въпреки напредъка между двете страни, предаде "Ройтерс".


Спорът започна през 1991 г., когато Македония обяви независимост от разпадащата се Югославия. Гърция отказва да признае името Македония, което според Атина съдържа териториални претенции към северния гръцки регион със същото име. Гърция освен това блокира опитите на Македония да се присъедини към НАТО и Европейския съюз.


"В продължаващите ни разговори с нашите съседи бе постигнат значителен напредък, но все още сме далеч от завършването на преговорите и постигането на споразумение", каза правителственият говорител Димитрис Цанакопулос.
Очаква се премиерите на Гърция и Македония да разговарят в София в четвъртък в рамките на срещата на ЕС и Западните Балкани. Цанакопулос отбеляза, че срещата ще бъде "много полезна и важна", но двете страни може да се нуждаят от нов кръг преговори, за да решат спора.


Миналата година Атина и Скопие решиха да подновят усилията за постигане на споразумение преди това лято. Гърция поиска от Македония да смени името си и да внесе промени в конституцията си, за да изключи "иредентистките" моменти, допускащи присъединяване на съседни територии.


Говорителят посочи, че каквато и сделка да се сключи, тя ще бъде всеобхватна и ще определя специфични цели и времева рамка. "Това няма да е решение, което да бъде сключено с натискането на един бутон", допълни той, като повтори, че Гърция иска съставно име, което да бъде използвано на международни форуми.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4688 Неутрално

  Едно име за всяко ползване вътре и вън ! Език, идентичност..........!
  Нищо по-малко.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Гърците ще изцицат ситуацията максимално и ще изнудят Европа и Америка за още пари преди да се съгласят за каквото и да е. Няма друг, който може да прави това по-добре от тях. Още повече те никога няма да допуснат такова важно решение да се вземе в София.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8229 Неутрално

  Гърция има ли въобще намерение да постигне някакво съгласие или само мотае македонците.

 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4688 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  Нещо се бъркаш Роси.
  Това са условия от 2008 на срещата на НАТО в Букурещ.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Гърция има ли въобще намерение да постигне някакво съгласие или само мотае македонците.
  —цитат от коментар 3 на Роси


  В случая гърците играят играта, която е и от наша полза, стига да сме внимателни и да сме в час с всяка една част от договора между тях.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Гърция играе срещу себе си. От Съседите ще излезе само с България добри- прилични отношения ( то е основно поради българска търпеливост)

 7. 7 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Гърците ще изцицат ситуацията максимално и ще изнудят Европа и Америка за още пари преди да се съгласят за каквото и да е. Няма друг, който може да прави това по-добре от тях. Още повече те никога няма да допуснат такова важно решение да се вземе в София.
  —цитат от коментар 2 на olga_kokoshkina


  +++
  Могат - цицат.
  Ние сме будалите.

 8. 8 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1062 Весело

  Бракя мАкедонци, кога ке разберете, че единствено отсам Осогово ви мислят доброто... М?
  Май почнахте да разбирате, ама виждаме, че още се колебаете.
  Нищо, така ще е по-сигурно, че наистина сте разбрали.
  ...
  Повтарйте след нас: "Македонци и БЪлгари са едЕн нАрод, исти бракя"... "Македонци и БЪлгари са едЕн нАрод, исти бракя"... "Македонци и БЪлгари са ...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 9. 9 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1724 Любопитно

  Чудя се,ако Македония си възвърне истинското име-Южна Сърбия,Сърбия ще има ли претенции?Южна Сърбия днес е регион в южната част на Република Сърбия [1] и с течение на времето терминът промени значението си.

  През първата половина на 20-ти век терминът е използван за обозначаване на района на Вардарска Македония , Косово , Метохия и Раска ( Стара Сърбия ). В периода от 1919 до 1922 г. тази област превърна южната част на Южна Сърбия в Кралство СШ . В същия период имаше и провинция Северна Сърбия , която заедно с Юга представляваше провинция Сърбия . След териториалната реорганизация, след Втората световна война , този термин не се използва активно, тъй като по това време по-голямата част от южната част на Сърбия се формира в Народна република Македония иАвтономният регион Косово-Метохия в СР на Сърбия, а останалата част започна да се нарича Южна Сърбия, юг от Централна Сърбия или югоизточна Сърбия. Днес тя се състои от следните области: Нишава , Ябланица , Топлица , Пирот и Пчиня .

 10. 10 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Вардарска Сърбия е исторически и геополитически термин, който започна да се използва през втората половина на XIX в. Сред сръбските привърженици на освобождението и връзката на южните райони в басейна на река Вардар . В по-широкото използване на термина той влезе в началото на 20-ти век, а значението му се урежда след 1912 г. когато се разпространи в всички райони на юг от Шарските планини , освободени и защитавани по време на войните през 1912-1913 г. година и са Bukureška мир от 1913 . те принадлежаха на Кралство Сърбия . [1]

  В този смисъл този термин е непосредствено след Освобождението на известна форма на сръбския учен и FCA Дори мислех , което е 1914 . проведен сравнителен анализ на социалните условия в нови области на Вардарска Сърбия и старите области на предварително Моравско Сърбия . [2] [3]

  По време на Първата световна война идеята застъпила в западноевропейската журналистика. В френски страни казано, се превежда като: Serbie vardarienne , [4] [5] [6] или Serbie дю Вардар . [7] [8]

  Терминът Vardarske Сърбия често се използва като срещу Вардарска Македония или сръбски Македония , тъй като тези условия се дължат на гръцката Произходът на името Македония и чувствителността на гръцки съюзници, за да злоупотреби с името не се считат за подходящи за реализиране на сръбските национални цели в тази област. [9]

  Терминът Vardarske Сърбия между двете световни войни сръбски и югославски журналистика и се използва в обратния смисъл на думата, като неразделна част от представянето на историята на южните райони на Средновековието до модерната епоха. [10] Такава употреба на термина е искал да подчертае приемствеността на принадлежност към тези полета сръбския национален корпус, тъй като по време на миграцията на сърбите в ранното Средновековие. [11] От друга страна, след създаването на Вардар Бановина (1929 г.) терминът Вардар Сърбия понякога се използва като синоним на тази административна област. [12]

  След 1941 . След създаването на югославската федерална единица "Македония" ( 1944 г. ) понятието "Вардарска Сърбия" стана политически неподходящо и скоро беше напълно потиснато от обществено ползване в комунистическата Югославия . Едва след падането на комунизма използването на този термин се възроди в домашния и чуждестранния публицист, главно в контекста на спорове, които последваха след 1992 г. в името на бившата югославска република "Македония". [13]

  В чужди публикации, терминът "Вардар Сърбия" в света на англоговорящите се случва в две форми: като "Vardarian Сърбия" или "Вардар Сърбия". [3] [14] [15] [16] В германските публикации терминът се превеждат като "Vardarisch-Serbien" или "Вардар-Serbien". [17]

 11. 11 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 411 Неутрално

  А когат свършат с преговорите да не забравят да благодарят на матушката за създаването на ,,македонската" нация.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3957 Неутрално

  Браво на гърците. В случая с Македония те защитават не само своя , но и българския интерес. Нямаме интерес Македония в това състояние на нейното общество да става член нито на НАТО, още по-малко на ЕС.

 14. 14 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3657 Неутрално

  ООНЕ

  И двете целят ника "Велика".

  Македония е виновна.
  Елладата, по-малко.

  Македон е бил била къде къде по-силен.
  Империя!
  Затова, повече.

  "Гърция заяви, че още е далеч от споразумение за името с Македония"

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Главното препятствие за влизане на Македония в ЕС остава. Промяната на името за Македония е голям проблем и скоро няма да се постигне компромис.

 17. 17 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Подличката византийска мисъл е Македония да бъде дестабилизирана до степен в която ще се разпадне и тогава грънците сънуват обща граница със Шумадия. Отговорът на България следва да е:
  1. Сърбия в ЕС само след Македония, когато и да е това.
  2. Признаване на Северен Кипър по модела на Косово. Това ще накара в Атина да вият като линейки.

  седеньето го зголемува задникот
 18. 18 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#9] от "Sabbath":

  Истинското географско име е Западна България. От Шумадия няма да остане много когато върнат Войводина и Поморавието.

  седеньето го зголемува задникот
 19. 19 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#13] от "tacheaux":

  Нямаме и интерес Сърбия да става член на ЕС преди Македония. Даже нямаме интерес от Сърбия като държава, за да съм по-точен.

  седеньето го зголемува задникот
 20. 20 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#10] от "Sabbath":

  Подобни мисли и сънища доведоха Милошевич до Хага. И досега ако искаш да ядосаш шумадиец, питай го - къде е на Сърбия морето и на Белград метрото.

  седеньето го зголемува задникот
 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3657 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Точно така.
  Македония си е Македония.

  А други се кръщават с по 2, 3... 5-6 имена

  До коментар [#1] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Едно име за всяко ползване вътре и вън ! Език, идентичност..........!

 22. 22 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#19] от "Пипера е много лют":

  +++++++
  Гърците правят поредната услуга на Русия. За това цялата тролска армия у нас е ревнала срещу Македония. Направо да я дадем на Сърбия, викам. И без това комунистите вече са го правили...
  Ейпъл как ми е писнало от безродници

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 23. 23 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  Отдалечаването ще продължи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 24. 24 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Гърците са истинския троянски кон на Московията в НАТО и ЕС. А тяхната връзка с древна Елада е по-измислена и от македонската. Отделно, че във Воден, Лерин и Костур и децата знаят, че Македония е българска.

  седеньето го зголемува задникот
 25. 25 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 359 Неутрално


  На подлите гърци не им останаха много неща да изнудват съседите си и сега се стараят да кешират на макс ситуацията с Македония.... 26. 26 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Гърция е измислена държава и претенциите й за името на Македония са смехотворни. Така наречената гръцка цивилизация е мит, сътворен преди 150 години и идеята, че съвременните гърци са единствените потомци на тази цивилизация, които могат да поставят искания над съседите си въз основа на това наследство и датиращо от преди 24 века е крайно нахално. Може да се говори за обща Балканска цивилизация, в който и българи, и сърби, и албанци, и македонци имат еднакви корени и равно право на глас.

 27. 27 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  Държавата Македония в този си вид е пътник. Промени ли си името, губи крехката идентичност на част от населението си. Но това може да е за добро —нещата да се върнат там където им е мястото. След това, ако не се разпадне, ще се преобразува по модела на Белгия с албанска, българомакедонска, сръбска и влашка част.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 28. 28 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#27] от "DDR":

  Единственото приемливо е граница България - Албания западно от линията Скопие - Струга.

  седеньето го зголемува задникот
 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12185 Неутрално

  Мой македонски познат ми сподели нещо, което наистина са основа на териториални спорове. Той е убеден, че хора от Македония ще си поискат ‘техни’ земи в Гърция и (внимавайте) Пиринска Македония

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#29] от "penetrating":

  В кръчмата на Шуто Оризари могат да поискат и Персия. Местните пияници какво искат не е важно. И ние си искаме границите на Екзархията на пет ракии и какво? Влязат ли веднъж в НАТО и ЕС, това значи, че са подписали договори и нямат никакви теритриални претенции.

  седеньето го зголемува задникот
 31. 31 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Аз нямам против да им върнем Пирин и те да ни върнат Орхид. Нарича се Обединение. Заявявал съм го в Скопие, Битоля и Охрид на глас.

  седеньето го зголемува задникот
 32. 32 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Браво на Гърция. Гони си интереса и не им пука. Добре, че са те, че не допускат крадците на история в ЕС. Нашите шушумиги само мълчат.

 33. 33 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1162 Любопитно

  Така сме я оплескали в отношенията си с /бившите?/ българи от Вардарска Македония , че божидардимитровски провиквания "Напрееш" , най много да ни навредят или направят смешни /сефте?/ . Гърция е в различна изходна позиция , целите и мотивите й са други. България отдавна загуби влиянието си в Македония и с никаква армия днес /дори и да я имахме/ няма да ни помогне , никъде по света няма да ни разберат . Имаме да възстановяваме много в Македония, да работим много и методично, което е най трудното и най -неблагодарното... Ние не само все още не знаем какво искаме, като нация, но и не знаем как да го постигнем...Дребен пример, какво БПЦ предлага на протегнатата ръка от македонската църква , освен /скрито ?/ послушание пред Москва и пред Белград?

 34. 34 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  Родът на Ципрас по майчина линия е от българското село Правища. В днешна Беломорска Македония.

 35. 35 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  В момента България няма никакъв интерес от бързото и претупано приемане на Македония и Сърбия в ЕС и НАТО. Двете гореспоменати държави трябва да преживеят катарзис и да осъзнаят нуждата от това си членство. И най-важното - да се стремят към него с всички сили. Но преди това катарзис - духовно прераждане и за двете държави, искане и получаване на прошка и т.н.
  Иначе гърците в момента вадят и нашите горещи кестени. (по стечение на обстоятелствата)

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 36. 36 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  "Гърция е в различна изходна позиция , целите и мотивите й са други."

  Гърция е фалирала държава.
  Нейните пенсионери са силно зависими от европейските банкомати. А с техните пенсии се изхранват цели домакинства. Понеже младите гърци нямат желание да работят.

 37. 37 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4688 Неутрално

  България не играе никаква роля в Македония.
  Гърция, Сърбия и Горна (може и Нова) Македония имат огромни.......колосални общи геополитически и геоикономически интереси ! Не е случайно, че Гърция открито гарантира сигурноста на малката държава като се реши проблема.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12185 Весело

  До коментар [#30] от "Пипера е много лют":

  Ключовата дума е "щом" :)
  Гърция държи ключа от вратата, така че това да не стане...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12185 Весело

  До коментар [#31] от "Пипера е много лют":

  :) Като влязат и това ще стане...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 433 Весело

  До коментар [#37] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Седи си на задника и спри с колосалните -геополитически,бомбастически,френетически и секви-,,-ически" интереси.Единственото дето вас и шумадийските свинепаси ви тресе е,че и те,и вие ,сте в периферията на световната политика-ценността ви е колкото на Сиера Леоне и Чад.Не ,че ние не сме със същата ценност,но поне не си развяваме кафявите гащи нависоко като вас и шумадийците.И преглътнете едно-между Пелопонес и Шумадия официална сухопътна обща граница няма.И няма да има.

 41. 41 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4688 Весело

  До коментар [#40] от "chvor_s":

  Весела вечер !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на dersu_uzala
  dersu_uzala
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#40] от "chvor_s":

  Значи автосугестията или самовнушението играят много добра роля в психотерапията, но са пагубни в геополитиката. Гърция е непотопяемия самолетоносач на англосаксонците в Средиземно море, само базата на НАТО в залива Суда на Крит е равна на геостратегическото значение на всички останали балкански бантустани взети заедно, с изключение на Турция и Проливите. Англосаксите НИКОГА няма да пожертват интересите на Гърция за нечии други интереси, защото в противен случай губят контрола си върху Източното Средиземноморие и оттам "чао, чао" на доминацията в целия спектър (Full-spectrum dominance ), както ефвемистично наричат хегемонията.

 45. 45 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#44] от "dersu_uzala":

  Англичаните имат суверенни бази на кипърска територия, не на Крит. И точно англичаните пренебрегнаха интереса на Гърция, когато се оттеглиха от Кипър и не им дадоха целия остров, а той стана отделна държава. НАТО пренебрегна интересите на Гърция и засипа Югославия с бомби, въпреки протестите на Атина. Не бих казал, че имат успеваемост в друго, освен да поддържат относителен паритет с Турция.

  седеньето го зголемува задникот
 46. 46 Профил на dersu_uzala
  dersu_uzala
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#45] от "Пипера е много лют":

  Кипър е едно (Акротири), там са чисто британски бази останали от времето на протектората. Говоря за Souda Bay (Naval Support Activity Souda Bay), НАТО-вска и гръцкавоенноморска база, най-голямата в Източното Средиземноморие. На практика незаменима за Щатите.

 47. 47 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#46] от "dersu_uzala":

  Суда бей е на първо място гръцка база, която се ползва и от САЩ, както САЩ ползват и а/б Безмер. И по тази логика, Инджирлик също е нато-вска и американска база. Всъщност, както и Турция за Инджирлик, така и Гърция може да затвори Суда бей за чужди съдове. А при Акротири и Декелия - никой не може да забрани на англичаните да кацат и ползват бази, които са на тяхна територия. Има го в Договора за независимост на Кипър.

  седеньето го зголемува задникот
 48. 48 Профил на kapetan
  kapetan
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#47] от "Пипера е много лют":

  Да, но гърците не я затварят и няма да я затворят, защото както казах залогът там е голям за Щатите. И тези подробности с нищо не опровергават тезата ми, че от повече от 100 години насам Гърция се явява незаменим актив за англосаксонците, от който те няма да се откажат на никаква цена. Оттам Гърция има много широк марж за маневриране и пласиране на своите интереси в Егея, Източното Средиземноморие и Балканите.

 49. 49 Профил на Леблебия
  Леблебия
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Оттам Гърция има много широк марж за маневриране и пласиране на своите интереси в Егея, Източното Средиземноморие и Балканите.
  —цитат от коментар 48 на kapetan

  Проблемът е, че имат меко казано странни интереси.

 50. 50 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#48] от "kapetan":

  Не е много ясно кога Атина е актив и кога е пасив за съюзниците си в НАТО. От поне 20 години не е участвала в нито една мисия на Алианса, без да споменаваме, че директно саботираше бомбардировките над Югославия.
  Не бъркай гръцката територия като актив и гръцката външна политика, от която на Вашингтон и Брюксел им е дошло до гуша. Дори смотания Еносис с Кипър не можаха да направят сами, и никой не им помогна, когато друга страна от НАТО се намеси (в съответствие с Лондонския договор, по който е гарант) и окупира една трета от острова. Толкова за широкото поле за маневриране на гръцките интереси - широко е, доколкото не пречи на още 5-6 ключови играчи.

  седеньето го зголемува задникот
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK