Германия - накъде с боклука?

Германия - накъде с боклука?

© Надежда Чипева, КапиталДосега Германия си беше решила проблема така - изнасяше в Азия голяма част от битовите си отпадъци, а останалата преработваше сама. Но след като Китай спря вноса, Германия се оказва със сериозен проблем, пише "Дойче веле".


Накъде с боклука, след като Китай спря почти целия внос на битови отпадъци от Германия? Това затруднение обаче може да се окаже и шанс за германското отпадно стопанство. До неотдавна Германия изнасяше по 1.5 млн. тона пластмасови отпадъци в Китай и Хонконг. Китай се нуждаеше от тези суровини и ги преработваше на гумени играчки или пуловери. Бизнесът с боклука беше изгоден и за Германия - азиатците плащаха по около 20 евро повече за тон пластмасови отпадъци, отколкото германските рециклиращи фирми. Тези времена обаче отминаха, защото Пекин инсталира собствена система за рециклиране на отпадъци.


Все повече стара пластмаса се трупа на сметищата между Хамбург и Мюнхен. Да бъдат преработени чакат също и тонове текстил, хартия и шлака. В цяла Германия не достигат инсталациите за разделяне на боклука и за рециклирането му. Общините явно не са очаквали подобен проблем.
При това китайското решение да спре вноса на отпадъци не дойде изненадващо, казва Петер Курт – президент на Федералното сдружение на фирмите от отпадното стопанство. Той смята, че е нужно да се осигури по-ефективен кръговрат в използването на суровините в Германия: "Не става дума само за това по-добре да се събират и разделят пластмасовите отпадъци от останалия боклук. Сега на ход са производителите на опаковки", казва той.


Нужна е промяна


Опаковъчната индустрия произвежда торбички, целофани, чашки и чинийки от многопластови материали, чието рециклиране изисква значителни усилия и време. Според експертите това трябва да се промени. Петер Курт например настоява да се въведат по-строги изисквания и правила за рециклирането на отпадъците и за по-справедливо разпределение на обществените договори между фирмите от отпадното стопанство. Според него малките и средните фирми трябва да имат същите права като градските комунални служби.


В края на 2018 и началото на 2019 г. предстои и промяна в европейските директиви, свързани с рециклирането. До 2022 г. делът на рециклираните пластмасови опаковки постепенно трябва да нарасне от 36 на 63%. В Германия отдавна се полагат усилия в тази насока, а съвременните постижения в бранша могат да се видят на изложението IFAT, което се провежда от 14 до 18 май в Мюнхен.


Особено проблематични от гледна точка на повторното оползотворяване на суровините са многопластовите опаковъчни фолиа. За тяхното производство се слепват полимери с хартия, изкуствени тъкани и скъпи регранулати. За да се разделят след това отделните съставки, е нужна специална техника, която може да отделя например полиетилен от полиамид.


Не само опаковъчни материали трябва да бъдат разделяни на съставните им части. Фирмите за рециклиране трябва да могат да обработват също биомаса и вещества с минерален произход.


"Този проблем е решим"


Щефан Румел, шеф на международното изложение IFAT в Мюнхен, е убеден, че проблемът на Европа с пластмасовите отпадъци може да бъде решен: "Освен от радикална промяна в поведението на всички се нуждаем и от система за устойчив кръговрат на суровините, така че с помощта на нашето ноу-хау и новите технологии да осигурим повторното използване на всички пластмасови отпадъци", посочва той.


Политиците и производителите на опаковки също са в дълг към обществото. Лидерът на Зелените Роберт Хабек настоява да се въведе общоевропейски данък върху пластмасовите изделия и продуктите за еднократна употреба. "Петролът, който се превръща в пластмасови изделия, трябва да бъде облаган с данък по същия начин, по който се облагат и горивата", казва той. Германският министър на екологията Свеня Шулце обаче отхвърли предложението на Хабек за по-висок данък, с който да се облагат например найлоновите торбички в магазините. Според нея потребителите с неудоволствие биха плащали по няколко допълнителни цента за тях, но това едва ли щяло да ги накара да променят поведението си.


Зеленият евродепутат Свен Гиголд обаче твърди, че подобни данъци върху найлоновите торбички вече са довели до значително намаляване на употребата им в редица европейски страни, например в Ирландия или Дания. Министърът на свой ред смята, че защитата на околната среда от пластмасови отпадъци не се нуждае от нов данък, а от "интелигентно направлявана система, която да води до намаляване на отпадъците и увеличаване на дела на рециклираните суровини".

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3331 Неутрално

  Бре,
  помислих, че Путлер е на посещение там съдейки по заглавието.

  То било за пластмасови боклуци.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  Германския боклук. .....най демократичния !
  Чак до Китай е пътувал.....

  Bukalemun
 3. 3 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Където умира и другият германски боклук - в Перник!

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  И с позволение да припомня. ..... боклук означава нещо друго. ...
  Ставаше въпрос за смет и отпадъци, нали ?

  Bukalemun
 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3670 Неутрално

  САЩ има същия проблем. Ще го решат и ще осигурят работа в новосъздаден отрасъл.

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3805 Неутрално

  Помня , че Германия закупи преди години хиляди тона италиански отпадъци от Неапол. Сега разбирам , че е продавала отпадъци на Китай.
  Германия се слави като най-напредналата страна в рециклирането на отпадъци и вярвам , че не само ще се справи с проблема , но ще бъде и пример за подражание.

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  След като германците започнат нещо в промишлеността, обикновено го довеждат до край.

 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3805 Неутрално

  И с позволение да припомня. ..... боклук означава нещо друго. ...Ставаше въпрос за смет и отпадъци, нали ?
  —цитат от коментар 4 на eti mehter


  Боклук не е ли турцизъм в българския език?

 9. 9 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Абе имаше един стар виц :

  "Кога ще свърши света? Когато китайците разберат, че досега са яли само гарнитурата."

  Смешен или не, ще става все по-верен в бъдеще. Много от проблемите , които досега са решавани с аутсорсване и/или "заравяне" ще започнат да се нуждаят от конкретни и пълни решения. Възможности - да, но и рискове много.

  panem et circenses
 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3805 Неутрално

  "Бизнесът с боклука беше изгоден и за Германия - азиатците плащаха по около 20 евро повече за тон пластмасови отпадъци, отколкото германските рециклиращи фирми. Тези времена обаче отминаха, защото Пекин инсталира собствена система за рециклиране на отпадъци."

  Няма да се учудя , ако Пекин е инсталирал собствената система за рециклиране на отпадъци с технологичната помощ на Германия.

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#8] от "tacheaux":

  Да .

  Bukalemun
 12. 12 Профил на Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !
  Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Споко, ДойЧовците знаят какво правят !
  Опаковки от царевица, това е Бъдещето !

  https://www.ardmediathek.de/tv/natürlich/Verpackung-aus-Mais/SWR-Fernsehen/Video?bcastId=1026394&documentId=32852084

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 13. 13 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  "До 2022 г. делът на рециклираните пластмасови опаковки постепенно трябва да нарасне от 36 на 63%."

  Германците ще се справят, а ние?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11443 Неутрално

  Не ги допускайте на пазара, намалете размера на опаковките (10 бонбона в огромна кутия) атакувайте фирмите. Останалото ще си дойде на мястото...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 259 Любопитно

  До коментар [#6] от "tacheaux":

  Япония май е най-напреднала в това отношение...

  The Tenth Man
 16. 16 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 290 Неутрално

  А дано Китай повечко време задържи така! Това ще е най-силният подтик за европейските държави да преосмислят политиката си към пластмасите.

  slivizasmet.blogspot.com
 17. 17 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  "Германия - накъде с боклука?"

  Будали вече няма - или се повишават цените, или се оправят на собствена територия

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 18. 18 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не могат ли просто да се произвеждат по-малко опаковки....
  На последък стана модерно ябълките да се опаковат по отделно в нещо като пластмасови кутийки.. Бахти тъпнята.. или Бира в Пластмасово шише Най-голямото падение!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK