ЕС е готов на диалог, ако САЩ спрат с капризите, обявиха лидерите в София

ЕС е готов на диалог, ако САЩ спрат с капризите, обявиха лидерите в София

© Велко АнгеловИзбори 2022

Европейският съюз е готов да задълбочи сътрудничеството си със САЩ, но при условие че САЩ се откажат от непредсказуемата си политика при президента Доналд Тръмп. Това стана известно от изявленията на председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след срещата на върха между ЕС и Западните Балкани днес в София.


На съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов те засегнаха темите за иранската ядрена сделка, търговията със САЩ и перспективата за Западните Балкани. По думите на Туск ЕС ще поддържа сделката с Иран, докато Иран е ангажиран изцяло по нея.


"Европейската комисия даде зелена светлина да сме готови за действия, ако интересите ни бъдат засегнати", обяви той. "Готови сме да говорим за либерализиране на търговията с американските ни приятели, но само ако САЩ решат неограничено да ни изключат за митата за стоманата и алуминия", допълни Туск.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че докато иранците уважават ангажимента си, ЕС също ще се придържа към договореностите, чийто архитект е бил и самият съюз.


"Обявените американски санкции няма да останат без ефект, ние в еврокомисията имаме за задача да защитим нашите европейски предприятия, особено малките и средните", допълни той. По думите му предложенията на еврокомисията за разглеждане от Европейския съвет са били последвани от държавните и правителствените ръководители.


Сега трябва да действаме и затова започваме процес към връщане към така наречения регламент на блокиращия статут от 1996 г., трябва да го направим и не бива да изчакваме, каза още Юнкер, като добави, че еврокомисията ще продължи да си сътрудничи с Иран. За търговията между САЩ и ЕС той коментира: "Ние искаме неограничено изключване от предложените тарифни мерки.


Ако Европа получи неограничено изключване от предложените мерки за облагане с мита, сме готови да започнем преговори с трансатлантическите ни партньори, искаме да задълбочим енергийното сътрудничество, включително и по втечнения природен газ, искаме и добро сътрудничество между регулаторите от двете страни.


Готови сме заедно със САЩ да обсъждаме реформа на Световната търговска организация и при условие че тези изключения са постоянни, сме готови да обсъдим по какъв начин да подобрим достъпа до пазара за индустриални продукти, включително и либерализацията на обществени поръчки. Няма да преговаряме с дамоклев меч над главите ни, това е въпрос на достойнство, подчерта Юнкер.


"Истинският геополитически проблем е не когато имаш непредсказуем опонент или партньор, проблемът е, ако най-добрият ти приятел е непредсказуем. Това е същността на проблема ни с нашите партньори отвъд океана. Непредсказуемостта е последното, от което имаме нужда, когато сме с приятели или в семейството. Нашето намерение е продължаване на възможно най-тясното сътрудничество с американската администрация, но имаме нужда от по-малко капризи и по-предсказуем подход, отколкото през последните три-четири месеца, говорим за всеки аспект от геополитиката", посочи Доналд Туск в отговор на журналистически въпрос.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK