ЕС няма волята да спасява сделката с Иран

Доналд Тръмп

© Reuters

Доналд ТръмпВсички участници в срещата, посветена на ядреното споразумение с Иран, се опитват да я представят за успех. Европейците обаче нямат волята да спасят сделката с Ислямската република, твърди в коментара си за "Дойче веле" Макс Хофман.


Европейците могат също и да се противопоставят на САЩ. Куба е такъв пример: преди 22 години САЩ искаха със санкции да поставят острова на колене. Но европейците предпочетоха да правят бизнес с Куба. Брюксел дори отиде толкова далеч, че с нарочна директива забрани на европейските фирми да спазват американските санкции. Спрямо тогава и днес обаче има една съществена разлика: тогава в Белия дом беше Бил Клинтън - един предвидим и добронамерен към европейците американски президент. А днес... Е, вече знаем!


ЕС би могъл също да защити своите фирми от американските санкции, с които заплашва Вашингтон, като им компенсира възникналите загуби. Друга възможност са публичните инвестиции или държавните помощи за частните инвеститори. Тоест ЕС разполага с инструменти, за да се противопоставя ефикасно на конфронтационния курс на Доналд Тръмп. Само така европейските фирми могат да бъдат убедени, че трябва да продължат да правят бизнес с една страна, взета на прицел от САЩ.


Европейската дилема
Сега всичко се върти около въпроса дали европейските лидери изобщо са готови да се качат на боксовия ринг и да се бият за сделката с Иран. Всеки целенасочен европейски удар по САЩ може да доведе до ескалация с големи икономически вреди. Затова опитните и предпазливи политици като Ангела Меркел няма да тръгнат по този път. Ето защо на срещата в Брюксел освен сдържания оптимизъм нищо не подсказа, че европейците са готови да тръгнат по този път.


Мениджърите на мултинационалните концерни като "Сименс" са изправени пред дилемата или да прекратят бизнеса си с Иран, или да продължат да инвестират и да си навлекат гнева на американците. Възможно е някои шефове на компании да изберат първата опция, защото бизнесът им със САЩ е много по-важен. Така например за "Сименс" САЩ са най-големият пазар. Но и ЕС е изправен пред дилема: той има нужда от частните предприемачи, за да осигури на иранците така нужните им инвестиции. Но ЕС не може да принуди концерните да сключват сделки с Иран.


Остават другите, подписали иранската сделка. Те биха могли да се опитат да запълнят празнината. Но и тук има проблеми: Русия например, която настоява за стриктно спазване на споразумението, е пряк конкурент на Иран в икономическо отношение. И двете страни разчитат основно на износа на изкопаеми горива. Китай пък сигурно си има по-важни задачи от това да се конфронтира със САЩ и по тази тема. В момента китайците се опитват да предотвратят търговска война с американците. Затова и ядреното споразумение с Иран за тях е от второстепенно значение.


Всичко сега зависи от Техеран


Какво им остава на европейците тогава? Да предприемат плахи опити да убедят концерните да продължат бизнеса си с Иран, да отпускат държавни средства и да убедят останалите си партньори да сторят същото? Нищо от това няма да спаси споразумението. За тях ще бъде истински успех, ако намерят начин да държат сделката с Иран в състояние на будна кома, докато стане време американците да гласуват отново за президент.


Иран обаче със сигурност вече няма да бъде толкова привлекателен за правене на бизнес, колкото се смяташе досега. И съдбата на споразумението със Запада ще зависи вече само от волята на режима в Техеран да не възобнови ядрената си програма.

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Европейската политика трябва окончателно да се еманципира от САЩ. Моментът е изключително подходящ, заради непопулярния клоун в Белия Дом. Тръмп е отявлен враг на ЕС, не съюзник. Европа трябва да се събуди, и да разбере, че нейната съдба е в собствените и ръце, което разбиране да създаде ново поколение европейски политици, поставящи Обединена Европа на първо място.
  А САЩ не могат да навредят икономически на ЕС без самите те да пострадат.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 2. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Само си губихме времето да пишем под предната статия.

 3. 3 Профил на qed35563938
  qed35563938
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Време е ЕС да покаже вратата на САЩ и да започне да си гледа интереса. Със страните от Африка, Близкия Изток, Русия, бившите съветски републики и Монголия требва да има зона за свободна търговия. Едно евро-афро-азиатско икономическо пространство, в което ЕС ще е водеща технологична сила и ще има достъп до евтини суровини и пазари за стоките си. Само така ще се противодейства на агресивните САЩ и Китай.
  А с Русия и безвизов режим за туристи и бизнесмени с цел привличане на руски туристи и капитали и улеснения за европейските фирми да правят бизнес там.

 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боян Таксиров":

  Да беше прочел статията,че сега е най-лошото време да си конфронтират със САЩ, защото в Белия дом не е добронамереният към Европа Бил Клинтън,нито меката китка Обама.
  Много пъти го казвам. Всяка търговска война със САЩ ще има катаснрофални последици за Германия. На Тръмп всички наказателни мерки целят единствено Германия. Ще се води,че наказва Европа, а всъщност цялата загуба ще се понесе от Германия.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3399 Неутрално

  Тръмл е ненормалник!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Сега емомента, ЕС да завземе пазари, които досега са се държали от фирми зависими от САЩ.

 7. 7 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#4] от "gozambo":

  И защо ще има катострофални(чак пък) последици за Германия?
  Германия изнася за цял свят.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  И американците и персите в момента се управляват от не особено интелигентни лидери.

 9. 9 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Всъщност най големият дял на немския експорт се пада на ЕС.

 10. 10 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боян Таксиров":Да беше прочел статията,че сега е най-лошото време да си конфронтират със САЩ, защото в Белия дом не е добронамереният към Европа Бил Клинтън,нито меката китка Обама. Много пъти го казвам. Всяка търговска война със САЩ ще има катаснрофални последици за Германия. На Тръмп всички наказателни мерки целят единствено Германия. Ще се води,че наказва Европа, а всъщност цялата загуба ще се понесе от Германия.
  —цитат от коментар 4 на gozambo


  Чак пък катастрофални. В най лошият вариант под 10 млрд.

 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Едно трябва да е пределно ясно - трябва да се даде на Тръмп да разбере, че не може да определя с кого ЕС ще има(или няма да има) отношения......!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4807 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боян Таксиров":

  Може би не катастрофални, но износът за САЩ от Германия за 2017 е 117.7 милиарда, този на САЩ за Германия - 53.5 милиарда, или негативно салдо за САЩ от -64.2 милиарда. Общият обем на износ от Германия за 2017 е 1.18 трилиона, с други думи износът за САЩ е почти малко над 9% от общия обем, ледван от износа до Франция - 8%, Китай - 7% и т.н.,
  виж https://tradingeconomics.com/germany/exports.

 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Тръмп е първият американски президент,който поставя въпроса-що за съюзници са тези от Европа и ЕС, след като са едни използвачи, хрантутници и задни колела и терсенета? От статията добре са дали примера с Куба. Аз откак си помня,Европа винаги слага прът във всяка американска инициатива. Хем ползват благата от американската политика, хем пречат на тази политика и правят задачата на американците трудна. В лшцето на Тръмп си намериха майстора.

 14. 14 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Тръмп е първият американски президент,който поставя въпроса-що за съюзници са тези от Европа и ЕС, след като са едни използвачи, хрантутници и задни колела и терсенета? От статията добре са дали примера с Куба. Аз откак си помня,Европа винаги слага прът във всяка американска инициатива. Хем ползват благата от американската политика, хем пречат на тази политика и правят задачата на американците трудна. В лшцето на Тръмп си намериха майстора.
  —цитат от коментар 13 на gozambo


  Какви са тези блага бе?

 15. 15 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":

  По добре временни загуби, отколкото в името на краткосрочната изгода да се играе по свирката на Тръмп, който има за цел постепенно да тласка ЕС към пропастта...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Европейците могат да изпробват Тръмп да видят докъде ще му стигне простотията.

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4807 Неутрално

  До коментар [#15] от "Боян Таксиров":

  Много трудно можете да обясните това на работниците ако намалите производството с 9%, затова Меркел умно премълчава. Имайте предвид, че машини и съоръжения са над 40 милиарда от вноса на САЩ от Германия, колите - 32 милиарда, и потребителски стоки за около 20 милиарда. При това интересното е, че докато САЩ води в света по износ на услуги, за тях има 2.3 милиарда дефицит с Германия.
  Така че на нас ни е лесно да даваме "гениални идеи", но ръководителите просто трябва да се съобразяват с реалностите :-)

 18. 18 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Ми Тръмп си гледа интересите.. от друга страна лидерите на Ес си гледат кюфтенцата с лютеница в Ндк..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 19. 19 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#13] от "gozambo":

  Направо да се чуди човек защо САЩ си имат вземане-даване с ЕС.
  Ами крайно вренме е за развод.
  Тъкмо ще спрем да използваме американците.

 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#17] от "daskal1":

  Така че на нас ни е лесно да даваме "гениални идеи", но ръководителите просто трябва да се съобразяват с реалностите :-)
  —цитат от коментар 17 на daskal1


  Да видим дали и ръководителите споделят твоето виждане че "просто трябва да се съобразяват с реалностите" или по точно това, което ти представяш като реалност :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 21. 21 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Много хора забравят за един от основните мотиви за войната за независимост на САЩ- а именно митата, които до тогава най-нагло са обирали ингилизите. Вместо да отиват в държавната хазна са пълнели джобовете на британската кралска хазна и на разни лордове и подобни същества с мними титли. Демек ново-американците не са виждали и пени от тези пари, та... така.
  Въпреки, че днес митата имат малко по различно предназначение освен тогавашното, те са необходими за икономиката на определени държави и икономически съюзи. Тръмп е успешен и далновиден политик- търговец.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 22. 22 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Смешно е, когато европейците се оплакват,че Тръмп нямал добронамерено отношение към тях. Нека се върнем малко назад,при първото му посещение в Европа. Тогава Тръмп срещна обиди,подигравки,изолиране и провокации целящи да го поставят в конфузно и смешно положение. Ако някой си мисли,че това Тръмп няма да им го изкара през носа,значи той не познава човешката природа. Не може да посрещаш по този начин американски президент и после да искаш от него специално отношение.

 23. 23 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#17] от "daskal1":

  Колко лесно в такъв случай ще е на Тръмп да обясни на работниците в САЩ защо остават без работа, а на свързаните бизнеси без част от приходите.

  Доста ЕС компании са работодатели в САЩ.

  Икономическата обвързаност между ЕС и САЩ е прекалерно голяма за да бъде нарушене без огромни загуби и за двете страни.

  The Tenth Man
 24. 24 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 269 Разстроено

  Статията е малко безмислена, Тръмп вече качи ЕС лидерите на ринга.

  Те нямат друг избор освен да се бият, нещата преминаха точката от която може да се излезе без загуби.
  И сделката с Иран е просто част от пъзела.

  The Tenth Man
 25. 25 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1162 Весело

  Чудничко, никой не задава важния въпрос: Лъжат ли наистина персите относно ядрената си програма? Каква е възможната перспектива, ако лъжат? Не сме ли изправени пред локален ядрен конфликт, който лесно може да прерасне в глобален?

 26. 26 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#17] от "daskal1":

  Тръмп,
  поставя на карта годишен стокооборот в размер на $ 630 млрд.

  Износа на САЩ за ЕУ е 256 млрд. или грубо 17% от износа, така че освен ЕУ лидерите обяснения ще трябва да дава и президент Тръмп...

  Та съгласен съм, че "ръководителите просто трябва да се съобразяват с реалностите" и Тръмп да си седне на задника и да започне малко да се съоразява с реалностите, а не с прищевките си.

  The Tenth Man
 27. 27 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#25] от "fio41315648":

  Този въпрос има отговор какво да се задава?

  САЩ + Израел твърдят, че лъжат, останалите твърдят, че не лъжат а в цялата ситуация парадоксално единствения печеливш може да е Иран всички други губят.

  Но както се казва велик Тръмп:)

  The Tenth Man
 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4807 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боян Таксиров":

  Трудно е може би да си представите колко по-гъвкава е американската система, не без щета за неща които в Европа се приемат за даденост и право. Например, има цели щати и големи компании без профсъюзи, оттам без групови трудови договори. Същото важи и за медицинските и пенсионните осигуровки и т.н. Отпуските по майчинство дори в държавни организации са до 6 седмици, с възможност за удължаване за сметка на платен и неплатен отпуск, който не превишава две седмици. Просто различна перспектива.

 29. 29 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#25] от "fio41315648":

  Ще играем на играта вярвам - не вярвам?
  На тази база ли трябва да се бомбардират суверенни държави?

 30. 30 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 483 Весело

  Ако някой си мисли,че това Тръмп няма да им го изкара през носа,значи той не познава човешката природа.
  —цитат от коментар 22 на gozambo


  Значи сам казваш,че Тръмп е отмъстителен , злопаметен и инфантилен олигофрен който е опасен за свойте най-близки съюзници (Европейския съюз) заради малоумната си и непредвидима политика ???

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4807 Неутрално

  До коментар [#26] от "nze18563783":

  Имате право, но и сам виждате, че реално САЩ е в дефицит в търговията с ЕС. В никакъв случай не казвам че това е лошо, но сам разбирате как цифрите могат да бъдат представени от политическата трибуна. Да погледнем това което цитирате: за 2016 дефицитът на САЩ в търговията с ЕС е 147 милиарда, като този в износа на стоки е 256 милиарда - компенсацията идва от по-високия износ на обема на услуги от САЩ за ЕС (позитивно салдо от 55 милиарда)

  The United States had $686 billion in total (two ways) goods trade with the European Union during 2016, its largest Goods trade partner. Goods exports totaled $270 billion; Goods imports totaled $416 billion. The U.S. goods trade deficit with the EU was $147 billion in 2016.

  Trade in services with the EU (exports and imports) totaled an estimated $407 billion in 2016. Services exports were $231 billion; Services imports were $176 billion. The U.S. services trade surplus with the EU was $55 billion in 2016.

 32. 32 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#31] от "daskal1":

  Въпросът не е само в цифрите.

  Ако Мерцедес достави автобуси на Иран, САЩ ще го санкционират.

  Кого обаче ще санкциорат и как?

  Ще затворят завода в щата Алабама и ще оставят американските работници без работа или ще забранят на Мерцедес да изнася произведените в САЩ автомобили или ще глобят компанията майка, която ще понесе загуби, като всъщност близо 18 % от собствениците на Мерцедес са американци, а още 7% са преки американски съюзници от персийския залив. :)

  Както написах взаимовръзките между ЕС и САЩ са на ниво което превъща настоящата ситоация към загуби и ти големи и за двете страни.

  Тръмп изгуби доверието към САЩ, това ще бъде в ущърб за САЩ дълго след като той напусне Белия дом.

  The Tenth Man
 33. 33 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#28] от "daskal1":

  Трудно мога да си представя колко е по-гъвква от гледна точка на собственика.
  Не бихте ме убедили, че американските собственици на компании са толкова гъвкави, че да приемат преките си загуби породени от "дискусионни" действия на американския президент...

  The Tenth Man
 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4807 Неутрално

  До коментар [#32] от "nze18563783":

  Завода в Алабама прави автобуси "Мерцедес"? Не искам да споря, но все пак американската позоция беше ясна - ще бъдат санкционирани производства които са свързани с Иранската военщина и разработката на атомно оръжие.
  Иначе съм съгласен, че ЕС и САЩ са естествени партньори и трябва да се стремят към един общ и равноправен пазар

 35. 35 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#22] от "gozambo":

  Той да внимава на него да не му го изкарат през носа, че изборите в Европа са далеч, а в САЩ са утре.

  Тръмп и сред американците не е много популярен:)

  The Tenth Man
 36. 36 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#34] от "daskal1":

  Съгласен съм с тезата.

  П.С. Само за ваша информация, в Иран поради историческите обстоятелства огромна част от бизнес секторите са под контрола на иранската революционна гвардия, включително и цивилни сектори...
  Така че, когато кажете, че ще санкционирате доставки за армията това обхваща много повече неща от колкото си представяте в сравнение с нормална държава.

  The Tenth Man
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8709 Неутрално

  Тръмп не може да управлява по този начин. Взема решение, съобщава го и всички са длъжни да го следват. Не може да поставя партньорите си пред свършен факт и от тях нищо да не зависи. Естествено е европейските лидери да са бесни.

 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4807 Неутрално

  До коментар [#36] от "nze18563783":

  За съжаление, запознат съм с този въпрос, който до голяма степен беше и причината за договора и известните отстъпки от аятоласите в една корумпирана система. По едно стечение на обстоятелствата имам доста добра информация за Иран и зная, че не са само членовете а ръководството на революционната ислямска гвардия, а деца, внуци, роднини и т.н. Донякъде ми напомнят "перестройките", но все пак исламът държи далеч по-здраво юздите.

 39. 39 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#38] от "daskal1":

  :)

  The Tenth Man
 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  Не виждам причини САЩ и ЕС да имат един търговски модел. Освен това не е и задължително.
  За демократичния модел е друга тема...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#4] от "gozambo":И защо ще има катострофални(чак пък) последици за Германия?Германия изнася за цял свят.
  —цитат от коментар 7 на Боян Таксиров


  118 милярда е годишният износ на Германия за САЩ от часни фирми а инвестициите на правителството на Германия в ИРАН е направо нищожно. Иначе единствено Германия и Холандия се усетиха и си изтеглиха зллатния резерв и продадоха държавите облигации на САЩ след избирането на Тръмп. Ако имат пари за дотации на губещите фирми може да рискуват

 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4894 Неутрално

  ЕС не че няма волята. ЕС няма силата да се противопостави на САЩ! И това е защото от края на Втората Световна Война Европа разчита само на САЩ за гарантиране своята сигурност! САЩ бяха и са гарант за сигурността на Европа!

 43. 43 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Днес Тръмп добре охарактеризира европейците като разглезени. Досега,казва, на разглезените европейци им даваме всичко каквото поискат. На разглезените китайци каквото поискат. На всякакви други разглезени,каквото поискат. Но,казва, това няма да се случва повече.
  Такъв е отговорът на Тръмп. Сега европейците могат да го изпробват. Гледам,че само германски автомобили му се въртят в главата.

 44. 44 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  [quote#41:"madridchanin"][/quote]

  Като започне търговската война и Германия няма да е вече такъв износител. Като й се струпат санкции върху бизнеса с Иран, мита на стомана и алуминий, на автомобили и кой знае какво. И като започнат да режат германските фирми по разни линии и Германия ще започне да увяхва. Колко мислиш й трябва на Германия да бъде разклатена? Това да не е Русия,където можеш да обясниш на народа,че трябва да мине на коприва и киселец,защото международното положение го налага.

 45. 45 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#22] от "gozambo":Той да внимава на него да не му го изкарат през носа, че изборите в Европа са далеч, а в САЩ са утре.Тръмп и сред американците не е много популярен:)
  —цитат от коментар 35 на nze18563783


  Популярността на Тръмп е много по-голяма отколкото на Обама по същото време на първия му мандат. Върти се около 50%. И при положение,че медиите в 95% от времето си са анти-Тръмп. Либералната медия ви лъже за популярността му. В момента има работа за всеки,който поиска. Няма как да е друго.

 46. 46 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#32] от "nze18563783":

  Толкова ли е трудно да се досетиш как ще накажат Мерцедес? Със сигурност няма да затворят завода в Алабама, но ще им спрат вноса на коли отвън.

 47. 47 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#42] от "vassilun":

  Някак си не виждам кой би могъл да заплаши сигурността на Европа?

  Кой според вас би могъл да превземе една днешна Франция, например?

  The Tenth Man
 48. 48 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#43] от "gozambo":

  Хубавато е, че наистина ще го "изпробват"...

  The Tenth Man
 49. 49 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  [quote#30:"praseta_mezeta"][/quote]

  Не, не казвам това. Казвам,че малоумните европейски босове направиха непростима грешка да посрещнат с невиждана досега враждебност американския президент. Подобно просташко отношение не се помни в историята на дипломацията. Така не са посрещани и врагове, отишли да обявят капитулацията си. Тръмп това го изтърпя. Сега е негов ред да им даде урок по дипломация и това е абсолютно справедливо.

 50. 50 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#13] от "gozambo":Направо да се чуди човек защо САЩ си имат вземане-даване с ЕС.Ами крайно вренме е за развод.Тъкмо ще спрем да използваме американците.
  —цитат от коментар 19 на atmanpg


  Започнете от американските лекарства! Спрете да ги пиете!

 51. 51 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 407 Неутрално

  ЕС не че няма волята. ЕС няма силата да се противопостави на САЩ! И това е защото от края на Втората Световна Война Европа разчита само на САЩ за гарантиране своята сигурност! САЩ бяха и са гарант за сигурността на Европа!
  —цитат от коментар 42 на vassilun


  Кой ще напада Европа?

 52. 52 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 407 Неутрално

  [quote#41:"madridchanin"][/quote]

  Хубаво е да се мисли, преди да се дращи. В Ирак действат преди всичко средни немски фирми, които нямат бизнес в Америка. От големите фирми според Алтмайер някъде към една трета от проектите е застрашена от евентуални американски санкции.

 53. 53 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#50] от "gozambo":

  В Европа не са запознати с проблема "пристратени към лекартва", така че, спи спокойно не ги приемат:)

  Виж в САЩ понеже са "иновативни" и "напредничави" затова 20% от населението използва лекарства не по лекарско предписание, а 7 милиона от тях са пристрастени към лекарствата...

  The Tenth Man
 54. 54 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#45] от "gozambo":

  Е, те последните проведени избори, републиканците/Тръмп ги загубиха да видим сега следващите избори какво ще бъде?

  Нали знаеш, че там става ясно колко е популярен Тръмп:)

  The Tenth Man
 55. 55 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#46] от "gozambo":

  То не е трудно гозамбо, защото имам знания, но на тези пишещите тук, които приличат на теб само пишат, пък нищо не знаят им е сложно:)

  Казваш ще забраните вноса на мерцедеси в САЩ?

  Сега тука има няколко "малки" проблема:
  1. Това би било незаконно:)
  2. Над половината от продаваните в САЩ мерцедеси са произведени в ... САЩ

  Хайде познай кой притежава компанията Даймлер (собствениците на марката Мерцедес)?

  Я, 17% от акционерите са американски, други 8% са едни американски съюзници от Персийския залив

  Та такива ми ти работи, "капацитете"...

  The Tenth Man
 56. 56 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#46] от "gozambo":То не е трудно гозамбо, защото имам знания, но на тези пишещите тук, които приличат на теб само пишат, пък нищо не знаят им е сложно:)Казваш ще забраните вноса на мерцедеси в САЩ?Сега тука има няколко "малки" проблема:1. Това би било незаконно:)2. Над половината от продаваните в САЩ мерцедеси са произведени в ... САЩХайде познай кой притежава компанията Даймлер (собствениците на марката Мерцедес)?Я, 17% от акционерите са американски, други 8% са едни американски съюзници от Персийския заливТа такива ми ти работи, "капацитете"...
  —цитат от коментар 55 на nze18563783


  Над половината мерцедеси,продавани в САЩ, били произведени в САЩ? Ще забрани другата половина,произвеждани извън САЩ и внасяни в САЩ. Това малко наказание ли ти се вижда?

 57. 57 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Тъкмо ви обяснявах,че Тръмп ще си го връща за лошото отношение и сега гледам пресконференцията му с шефа на НАТО. Относно Европа Тръмп завърши с думите- в Европа може да ме наричат с всякакви имена, но тая вече няма да я бъде!

 58. 58 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  [quote#41:"madridchanin"]
  —цитат от коментар 52 на von_seeckt
  Хубаво е да се мисли, преди да се дращи. В Ирак действат преди всичко средни немски фирми, които нямат бизнес в Америка. От големите фирми според Алтмайер някъде към една трета от проектите е застрашена от евентуални американски санкции.[/quote]

  В бизнесът са навързани като свински черва. Като ударят вносителя на капачките, вносителят на бурканите сам ще се откаже. Да не говорим, че има банкови и финансови услуги,които обвързват повечето от фирмите с Америка. Има визи. Има много работи. Има и хора,които следят кой търгува с Иран, има превози на товари и други. Има едни войски и едно ЦРУ, има наемници, които винаги могат да ти стъжнят живота. Излезлият със стока германец извън Германия разчита само на американската военна сила за охрана на международната търговия.

 59. 59 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#8] от "palav_nik":

  гледам тука от известно време разни компетенции демонстрираш по несвързани теми и не,че ти подценявам дарбата да си всезнайко но.. виж вземи легни ,,почини малко пък после пак .
  а и да се върна към темата!.. май май доло горе от както е падналата берлинската стена ,лидера на иран е един и същ

 60. 60 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Много пишещи тук (а явно и авторът на панегрика) не разбират значението на американския пазар в световен мащаб, включително и за европейците. Като цяло 300 млн. американци потребяват с 45% повече отколкото 500-милионна Европа. Абсолютните числа са още по-впечатляващи. Всеки средностатистически американец харчи на пазара годишно $43 000. При европейските консуматори числото е $18 500. Смятам, че това ясно обяснява калкулацията, която ще направят Ербъс, Сименс, Тотал и останалите, обхванати от съмнения.

 61. 61 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Американците масово купуват немски коли, това се вижда с просто око по пътищата им. Така че те нямат сметка да разстройват отношенията си със САЩ заради споразумението за Иран. По-скоро ще се лишат от участие в сделки с Иран, отколкото да настроят американците срещу себе си.

 62. 62 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#60] от "Lemmy":

  След като вие разбирате значението може ли продължите с излагането на данните които давате с разбивка стоки и услуги, а стоките да ги дадете по някакви групи по-ваш избор, че както ги представяте искате да ни убедите, че в САЩ хората потребявайки малко повече от 2 пъти от европейците, а не е точно така:)

  САЩ имат сериозен процент потребление на услуги в микса.

  Освен това привлекателността на един пазар не винаги е зависима от количеството, зависима е от печалбите, а не на последно място ако пък сте прав бихте ли разяснили механизмите по които се задоволява търсенето на американския пазар, че май доста внасят, а пък Тръмп е на път да копира Путин и да отреже достъпа на американците до строки (ако правилно ви разбирам логиката, че санкционираната компания ще загуби достъпа си до пазара в САЩ):)

  The Tenth Man
 63. 63 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Американците масово купуват немски коли, това се вижда с просто око по пътищата им. Така че те нямат сметка да разстройват отношенията си със САЩ заради споразумението за Иран. По-скоро ще се лишат от участие в сделки с Иран, отколкото да настроят американците срещу себе си.
  —цитат от коментар 61 на proza


  То да е само коли!!Най качествения каучук, стъкло, карбон и най важните части на смартфона

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK