Еврокомисията задейства мерки за защита на бизнеса в Иран от санкциите на САЩ

Еврокомисията задейства мерки за защита на бизнеса в Иран от санкциите на САЩ

© European CommisionЕвропейската комисия обяви, че за да защити европейския бизнес в Иран, е започнала процес по подновяване на мерки за блокиране на санкциите, след като САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение и възобновиха наказателните мерки срещу Техеран, предаде "Ройтерс".


В изявление на еврокомисията се посочва, че тя е "започнала формалния процес по активиране на блокиращия статут, като е обновила списъка с американските санкции срещу Иран".


"Докато иранците спазват своите ангажименти, ЕС, разбира се, ще се придържа към споразумението, на което беше архитект", каза председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и предупреди, че решението на САЩ отново да наложат санкции "няма да остане без последици", предаде БТА.
Първата стъпка е одобряване на "блокиращ регламент", който "забранява на компаниите от ЕС да изпълняват екстериториални санкции на САЩ, разрешава на компаниите да си възстановяват по съдебен ред загубите от действията на трети лица, изпълняващи тези санкции, и анулира действието на каквито и да е чуждестранни съдебни решения за изпълнение на санкциите на САЩ на територията на ЕС", заяви Европейската комисия.


Блокиращият статут от 22 ноември 1996 г. (No 2271/96) е регулация "за защита от ефектите от екстериториално прилагане на законодателство, прието от трета страна, и на основаните или произтичащи от него действия". Тя е създадена покрай опитите на САЩ да наказват чуждестранни компании заради това, че търгуват с Куба. Тази мярка никога не е прилагана, тъй като тогава Вашингтон отстъпва от заплахата си.


Еврокомисията обясни, че мерките на ЕС ще влязат в сила до два месеца, освен ако Европейският парламент и правителствата на ЕС не го отхвърлят. Ако има силна политическа подкрепа, може да бъдат задействани и по-рано.


Брюксел също така цели да позволи на Европейската инвестиционна банка да финансира дейности в Иран. Ето защо днес Европейската комисия започна и процедура, за да позволи на банката да продължи да поддържа европейските инвестиции в Иран, по-специално за малките и средните предприятия, допълва "Франс прес".


Европейската комисия предлага още правителствата в ЕС да извършват директни парични преводи към иранската централна банка. Стъпката, с която ще се направи опит да бъде заобиколена финансовата система на САЩ, би позволила на европейските компании да се разплащат с Иран за изнасяния петрол и да бъдат репатрирани ирански фондове в Европа, каза неназован високопоставен европейски източник с уговорката, че детайлите тепърва трябва да бъдат разработени. "Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер предложи това на държавите членки. Сега трябва да проучим как можем да улесним плащанията за петрола и как да репатрираме ирански фондове в Европейския съюз до централната банка на Иран", заяви същият източник, който, според "Ройтерс", участва пряко в дискусиите.


"Процедурата може да бъде прекратена, ако политическите обстоятелства не оправдават приемането на мерките", се казва в съобщението на Европейската комисия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK