Нечестната игра със страните от Западните Балкани

Нечестната игра със страните от Западните Балкани

© eu2018bg.bgЕС продължава да подхранва надеждите на страните от Западните Балкани за членство в общността. По-честно би било друго - да им бъде казано ясно, че целта е тясно обвързване, но не и пълноправно членство, пише К. Хаселбах в анализ за "Дойче веле".


Аргументите на еврокомисията (ЕК) звучат убедително: "Или изнасяме стабилност, или внасяме нестабилност" - така комисарят по разширяването Йоханес Хан обобщава мотивите на ЕС да даде ясна перспектива за членство на шестте страни от Западните Балкани. Тази перспектива трябва да даде тласък както на реформите - демократични и икономически, така и на намирането на решения на конфликтите в региона - вътрешни и междудържавни. Но не по-малка тежест има и онова, което ЕК премълчава: ЕС иска да даде отпор на нарастващото влияние на Русия и Китай в региона. Те изкушават балканските страни с пари, но за разлика от ЕС не задават неудобни въпроси, например за функционирането на правовата държава.


Против идеята за пълноправно членство в обозримо бъдеще обаче говори не само фактът, че шестте страни изобщо не са си написали задължителното "домашно", а също и някои принципни съображения извън темпото на реформи на Балканите.


Умората от разширяването
В момента ЕС е прекалено зает със самия себе си, за да има сили за ново разширяване. Дори само споменаването на някаква дата – еврокомисията беше посочила 2025 г. като срок за приемането на Сърбия и Черна гора – предизвиква в редица европейски столици истинска паника. И има защо.
Последните разширявания на ЕС бяха продукт на политически решения. Политиците обаче не обърнаха внимание на предупрежденията, че страните още не са готови. На държави като Румъния и България например щеше да им се наложи да положат много повече усилия, ако бяха приемани днес. С присъединяването към клуба обаче почти се изчерпват и лостовете на ЕК за влияние върху отделните страни. Присъединилите се страни извличат всички облаги от членството си в ЕС и участват във взимането на решения дори и тогава, когато се държат странно. Като Унгария и Полша например, които са най-добрата илюстрация какви трудности среща Брюксел да следи за правилата на поведение.


Национализмът на Балканите е навярно най-големият проблем за района. Комисията се надява, че той може да бъде овладян, ако страните се присъединят към ЕС. Много по-вероятно е обаче те да внесат този проблем в ЕС, което ще увеличи риска ЕС да се самоблокира.


Реалистично ли е пълноправното членство?


Да не забравяме и огромната пропаст, разделяща икономически едните от другит - шестте страни от Западните Балкани изостават значително от страните - членки на ЕС, а това ще ги превърне за дълго време в нетни получатели. Тъй че колкото повече бедни държави се нареждат на опашката за членство, толкова по-непривлекателно ще изглежда разширяването на общността за нетните платци.


Принципът за солидарност сам по себе си е хубаво нещо. Но не може да съществува твърде голямо неравенство. Освен това, ако тези страни станат пълноправни членки, свободата на придвижване вероятно ще отприщи нова вълна на миграция от Балканите към по-благоденстващите и с по-развити социални системи държави от ЕС. От гледна точка на самите хора това е разбираемо, но то само допълнително ще разпали ксенофобията в северните страни членки.


Какво следва от всичко това? ЕС не бива да оставя Западните Балкани на произвола на съдбата, както и в ръцете на Русия и Китай. И занапред целта трябва да бъде по-тясно обвързване, но не и пълноправно членство. Тоест партньорство малко под равнището на членството, каквото ЕС има например с държавите от Европейската асоциация за свободна търговия EFTA. Което означава сериозно икономическо сътрудничество и подкрепа, но без право на глас по делата на ЕС.


Познат рефрен


Навярно много лидери на държави от ЕС мислят точно това, но не го изричат на глас. Вместо това и на срещата на върха в София отново всички припяваха старата песен, че страните от Западните Балкани със сигурност ще се присъединят, но след време - сега било твърде рано.


А много по-честно щеше да бъде, ако (и на двете страни) им беше дадена ясна перспектива кога и какво могат да очакват.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Колко е неточна статията......... Тия , така наречени "държави" , повечето не са държави, а са подобни на държави образувания. В региона водещ беше национализма и още е. Основата му е бруталния сръбски национализъм. После, за да оцелеят, всички други приеха подобен национализъм, като косоварите се оказаха доста корави. Но тия т.н. държави , са си виновни сами. Те до вчера вярваха, че са най- великите нации в света. После убиваха съседи. После, постепенно разбраха, че благосъстоянието е най- важно, но населението вече се измъква към Западна Европа, Австралия, Сащ и т.н. Прекалено късно те разбраха, че Балканите са провинция и придатък, а тук нищо не е измислено . Колко нелепи са споровете на сърби и хървати, чий е Никола Тесла. Ничий. Той си е американски учен. Тесла няма да нахрани никой в утрешния ден. Затова ЕС не е виновен.

 3. 3 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Което означава- ето ви банки, вземайте заеми, плащайте лихви и си гледайте работата.

 4. 4 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  Бойко я подхвана тази тема за да трупа политически актив. България няма интерес Западните Балкани да са в ЕС. Но Бойко или не разбира интереса на България или не му пука за България и работи за чужди интереси.

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Няма нищо нечестно.
  Западните балкани са много далеч от стандартите на ЕС.
  Впрочем, ние също сме много далече, така вместо да мрънкаме, по-добре да си замълчим.

 6. 6 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 735 Неутрално

  "По-честно би било друго - да им бъде казано ясно, че целта е тясно обвързване, но не и пълноправно членство..."
  Е то точно това им беше казано.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 7. 7 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Изчаква се, защото в момента се кове алтернатива на ЕС чрез преговорите за Брекзит.
  Ако се получи "мек Брекзит", то Британия ще бъде вътре в един икономически съюз, но без политически компоненти--както са да кажем Швецария, Норвегия, и Исландия.

  Отделно се експериментира със страни като Турция, Молдова, и Украйна--които хем получават някои икономически облаги, хем техните жителите могат безвизово да дойдат за 90 дена в ЕС в рамките на половин година.

  От трета страна вътре в самия ЕС от 2020г се преминава на друга система финансиране чрез централния бюджет.

  Т.е. именно към 2025г, ще се е оформила прословутата "втора скорост на Европа", която не е ЕС в днешния смисъл, но е паралелен икономически съюз чийто двигател е Британия, чиито членове нямат кой знае какви политически ангажименти нито един към друг нито към "първа скорост баш ЕС".
  Британия, Турция, Украйна, Молдова, и, напълно възможно--Вишеградците ще се намери начин също да бъдат "мотивирани" да преминат в тази втора скорост.

  Бивша Югославия има дойнствена история--две трети от нея е била част от османската империя, а една трета--от австроунгарската. Тази австроунгарска една трета--Хърватска и Словения--вече са в ЕС. А бившите османски части като Сърбия, Македония, и Черна Гора--няма да са в ЕС. Те ще са в икономическата "втора скорост" чиито принципи в момента се коват и ще бъдат ясни до 3-4 години.

  Принципно страни от бившата османска империя нямат място в "баш ЕС" и трябва всеки ден да благодарим на нашите герои които успяха да излъжат ЕС че България и Румъния само да ги вземат, пък те после ще се стегнат:)

  А който обяснява че напротив, ако не бяхме влезнали, щяхме да сме си супер като Сърбия и Молдова--веднага разстрел с реактивен говномет.

 8. 8 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Тъкмо там е работата! Ако не искаме Саудитска арабия, САЩ, Китай и Русия в юга на Европа, Задължително е да ги интегрираме. Това ще струва много пари.
  Но ако спестим пари ще похарчим Европа. И без това заради глобалните интереси на САЩ Европа се оказа изолирана то Изток /искуствените заигравки с Украйна и доминацията на САЩ там/, от Юг /искуствените арабски пролети разрушиха възможността за доминация на ЕС в Средиземноморието и дадоха пространство на ислямистите/, от Югоизток /заради Турция и арабската пролет в Сирия, плюс игричките на Израел и Саудитска арабия/.
  И последно - от Запад - с номера на Великобритания да излезе от ЕС и да играе форпост на САЩ. Плюс натиска на самите САЩ да завладеят обкръженото европейско пространство.
  На всичкото отгоре ЕС няма адекватни въоръжени сили. А чисто търговските общества от потребители са обречени без армия. Икономика без военна сила и без рвестриктивно отношение към външни икономически попълзновения е просто ПЛЯЧКА!
  !

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 268 Неутрално

  От българската секция на Дойче Веле са изплескали поредните глупости. Монархо - сталинистите на Корни много ще им се зарадват. Заедно с тях и другите путинки.

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Финалът на статията чупи тъпомера:
  "А много по-честно щеше да бъде, ако (и на двете страни) им беше дадена ясна перспектива кога и какво могат да очакват."
  Все едно на дойчевелевци да се даде перспектива кога точно ще проумеят, че не всички мигранти са бежанци! Лично ще им се извиня точно тогава, ако приемат такова уточнение за "ясна перспектива".

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2677 Гневно

  "Навярно много лидери на държави от ЕС мислят точно това, но не го изричат на глас. "

  Това е трагедията на Европа. Политиците не изричат каквото мислят. Това се нарича политкоректност.
  Но!!! Еврика. И журналистът е политкоректен. Започва с думата "Навярно" а трябваше да напише "Категорично"

  подпис
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Любопитно

  Доста поучителна статия !
  С максимален реализъм и без прошка е отравено всичко. ....
  А в Дойче Веле май има медиен преврат .....по всяка вероятност. ...

  Bukalemun
 13. 13 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 945 Неутрално

  В случая няма нечестна игра! Поради необяснимото ротационно правило в ЕС, се падна и на троянският кон да прави прецедателство, от което Буйо се възползва на макс.
  С големи партизански напъни, той успя да привлече съприсъстващи европейци, но не чак дотолкова , че да се съгласят на нещо повече от това, да им удари по един троен език /на трите М" при "моста на влюбените"/, да ги нагости с любимите си кифтенца с лютеници и да ги изпрати поживо-позраво....

 14. 14 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 675 Неутрално

  т.е. превръщането на Западните Балкани в икономически протекторат на ЕС, а в някакъв момент - може и политически. Одобрявам!
  Тези които са по-умни, ще вземат българско, хърватско, унгарско гражданство, останалите ще си останата втора ръка хора - няма лошо.
  Честно казано, Израел е много по-готов за членство в ЕС, отколкото Сърбия или Албания.

  седеньето го зголемува задникот
 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  ЕС първо ще определи как ще бъде бъдещия ЕС (ядра, скорости и др.) Западните Балкани трябва да се реформират тотално и да изпълнят всички критерии.ЕС няма да повтори грешките от миналото.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1798 Весело

  Цитат:"
  Нечестната игра със страните от Западните Балкани"
  Кристоф Хаселбах, Дойче веле

  Не съм съгласен с авторя! Нечестна е ирата, която не се играе по правилата!
  Те започват и свършват, правилата де, с изпълнението им! Модераторите изискват стриктното им изпълнение, а приказките, че сме изпълнили всички условия, на пазара! И Полша и Унгария и България имат проблми с членството, заради тарикатщината с "реформите" в съдебната власт, а България и с "липсващата" корупция, по високите етажи на властта! Какваа нечестна игра му се провидя на този човек?!

 17. 17 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Първата грешка на ЕИО е приемането на Гърция през 1981г. при явно отрицателно становище на тогавашната Комисия за готовността на Атина за членство. След това през 2004г. Атина заплашва с вето за приема на нови членки, ако не бъде приет Кипър (който е де факто разделена държава) и въпреки, че кипърските гърци гласуват на референдум против плана на ООН за Обединение, план, който е подкрепен и от ЕС. Така, Гърция де факто вкарва кипърския проблем вътре в ЕС. И до днес това е държава, в която има умиротворители на ООН. ЕС де факто няма аргументи, с които да откаже членство на Грузия, Молдова или Украйна. Затова казва - бедни сте, и сте корумпирани. Гърция през 1981г. не е по-богата от Молдова днес, а Италия е образец за корупция и мафиотизация от основаването на ЕОВС до днес.

  седеньето го зголемува задникот
 18. 18 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2758 Весело

  До коментар [#17] от "Пипера е много лют":

  Много си зле бе кутригур загубен !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#4] от "tacheaux":

  Глупости!България и Гърция и Румъния имат интерес целите Балкани да са в ЕС!И икономически и политически и всякакъв.Забавно ми е как костовистите дори станахте еврофоби,само защото Борисов има успехи на европейско ниво!

 21. 21 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":

  В ДВ са събрани само комунисти.И откровено българомразци

 22. 22 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#18] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Вие дълга върнахте ли?!

 23. 23 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Значи някоя страна не би трябвало да бъде член на съюза, ако отстоява собствено мнение? И, ако отстоява собствено мнение, била е приета по милост, по необходимост, по политически съображения? (Полша, Унгария и Чехия, имам предвид, иначе наште цървули ги знаемЕ). Ебем ви съюза, ние това време го изживяхме до 1989 година.

 24. 24 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Присъединяване или приобщаване? За присъединяване на Западните Балкани , ЕС е безвъзвратно закъснял.Това би било възможно още по времето на Тито , преди разпадането на бивша Югославия ,(още преди Милошевич.)Сега е вече твърде късно, даже и за приобщаването им.Много Държави означава и много проблеми изкуствено привнесени в ЕС. Особено етническите различия в отделните Държави и особено в Косово Сърбия ,Македония , Босна и Херциговина. И спора за езиковите "особености"С една дума- може би , ама надали.

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  "Всичко е само игра, всичко е само спектакъл!"
  Разбира се лидерите на Балканите не са олигофрени. Те много добре знаят за какво става дума. Защо участват в тази игра, която всъщност за тях е едно унижение? Ако постъпват честно не би трябвало да участват. Ако постъпват умно, би трябвало и те да търсят своето място. В един честен и почтен свят, всеки би заел полагаемото му се място без уговорки и преструвки. В светът в който живеем, всеки се натиска да намери безопасно и по-комфортно място. Унизително е, да, но се налага. Защото див запад и неразорана целина вече няма. Всички хубави места са заети, Европата е тъй да се каже усвоена.

 26. 26 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#4] от "tacheaux":Глупости!България и Гърция и Румъния имат интерес целите Балкани да са в ЕС!И икономически и политически и всякакъв.Забавно ми е как костовистите дори станахте еврофоби,само защото Борисов има успехи на европейско ниво!
  —цитат от коментар 20 на yanne


  Дори не знам как да оценя това мнение. Бих дал +++ за първите 3 изречения, и -- за последното...

 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  и след всичко написано се е получило "медийната свобода" за западните балкани ...и надеждата за един пробит .... глас повече

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#4] от "tacheaux":Глупости!България и Гърция и Румъния имат интерес целите Балкани да са в ЕС!И икономически и политически и всякакъв.Забавно ми е как костовистите дори станахте еврофоби,само защото Борисов има успехи на европейско ниво!
  —цитат от коментар 20 на yanne


  Глупостите ги приказваш ти. Гърция и Румъния могат да имат интереси целите Балкани да са в ЕС , но не и България.
  Що се отнася до Бойко , той отдавна е станал за резил и присмех пред Европа. Радват му се и го милват като домашен любимец

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Никой не ги заблуждава, просто им се казва, че трябва да покрият критериите за членство. А те , по всичко личи са далеч от тях.

 31. 31 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2758 Весело

  До коментар [#22] от "yanne":

  Тебе кво те бОли ?
  Да не би да го върнеш ти ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 32. 32 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#23] от "Неизвестен извършител":

  Точно.

  "..но за разлика от ЕС не задават неудобни въпроси, например за функционирането на правовата държава."

  Всъщност кой от евролицемерите по време на председателството в София постави неудобен въпрос за правовата държава? Ха ха

 33. 33 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Общо взето ЕС оставиха Пудела на Меркел" наш Мухобойко да си изиграе цирковия номер - на никой не пречи, всички му се радват, ръкпляскат и усмихват. Е, можеше това европредседателство да се занимае и с друг, реален проблем, важен и за България, примерно намиране на общо решение за бежанците. Ама това си е реален проблем, тук с циркаджийските номера на Бай.Х. не може да мине номера. Практически резултат от това европредседателство - нула, Западните балкани няма да се присъединят към ЕС поне до 2030, ама на кой му дреме. Сега новата опорка на пиара на гербавите поне половин година ще бъде - "грандиозният успех на българското европредседателство".

 34. 34 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Значи някоя страна не би трябвало да бъде член на съюза, ако отстоява собствено мнение? И, ако отстоява собствено мнение, била е приета по милост, по необходимост, по политически съображения? (Полша, Унгария и Чехия, имам предвид, иначе наште цървули ги знаемЕ). Ебем ви съюза, ние това време го изживяхме до 1989 година.
  —цитат от коментар 23 на Неизвестен извършител


  ЕС няма затворени граници, не пуска танкове ако искаш да се отделиш, не те опандизва ако слушаш "вражеско радио", има свободни избори, и без дефицит на стоки.
  Иначе да "абсолютно същото" е да си дебил значи "да отстояваш собствено мнение".

  В съветския вариант пращат танкове ако искаш да си тръгнеш, а на хуните и поляците отдавна им намекват че е време да си ходят, а те едни горди и морални, ама остават. Но иначе дайте още малко истерийка, ако жлезите са произвели още истерин.

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5497 Неутрално

  Да се изрече истината на глас. След което гласът на България ще бъде отнет :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#34] от "patilanskomeze":

  '', не те опандизва ако слушаш "вражеско радио''??!
  Що лъжеш?

  Позволено ли е да се пита, колко евреи са ''изгорени''? Или 6 млн. е като ''Земята е плоска'' при инквизицията?

  https://www.independent.co.uk/news/uk/arrests-for-offensive-facebook-and-twitter-posts-soar-in-london-a7064246.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK