Може ли сръбското зеле да спечели славата на шампанското и сиренето Стилтън

Може ли сръбското зеле да спечели славата на шампанското и сиренето Стилтън

© Reuters



Пармска шунка. Шампанско. Сирене Стилтън. Шотландско уиски. Какво е общото между тях? Това са все продукти със защитено географско указание, което значи, че само продукти от дадения регион, които покриват определени критерии за производство и качество, може да използват въпросното наименование, пише "Ройтерс".


Но могат ли сръбското зеле или смокините от Турция да постигнат същия успех? "Да" е отговорът, който дават експерти, обединили сили миналата седмица в опит повече малки фермери да могат да извлекат ползи от престижното местно наименование.





"Потенциалът (за географски указания) в тази част от Европа е огромен", казва Якуб Яшински от Полската академия към Научния институт за селскостопанско развитие. Той дава за пример успеха на "Кифличките на Свети Мартин" от Познан, Полша, които спечелиха защита преди десетина години. От тогава производството им се е увеличило над два пъти. "(Географското указание) е инструмент за развитие на местните общности и подпомагане на малките производители", коментира Яшински.


Емили Вандеканделаере от Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН определи географските указания като "стратегически инструмент" за облагодетелстване на малките фермери. Според скорошно проучване на девет продукта, сред които сръбското зеле от Футог, географското означение е увеличило цените им с до 50%.


Репутация и достъп


Осман Оскан произвежда черни смокини в северозападния турски регион Бурса, където около 1700 малки производители на смокини опитват да се възползват от географското указание на продукта.


"Бихме искали да защитим репутацията на нашия продукт, да улесним достъпа до пазара, да спечелим по-висока цена... и да предотвратим заблуждаващото използване на името "черни смокини Бурса", казва Оскан.


Процесът обаче може да бъде дълъг и труден. На Камерун например му отнело повече от пет години, за да регистрира белия пипер.


Фермерите все още са изправени пред трудности, от болести до подобрение на проследимостта на продукта, но ефектът е видим, коментира Еманюел Нсеново, от Асоциацията на производителите на пипер от Пеня в Камерун. По думите му парите са позволили на хората да си купят къщи и да изпратят децата си на училище.


Вандеканделаере признава, че за малките фермери е трудно да управляват процеса и изискванията и затова FAO им предоставя техническа подкрепа.


По думите на Яшински получаването на статута само по себе си може да не доведе до успех, тъй като производителите се нуждаят от участието на министри и институции, работещи за селскостопанското развитие, както и от потребителите. "Потребителите трябва да знаят защо трябва да плащат повече за продукти с географско означение... че това е нещо специално, че има история зад продукта", отбелязва той.

Коментари (35)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10486 Неутрално

    Да научат и българските производители на розово масло, които са избрали руска НЕмаслодайна роза пред българска маслодайна :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  2. 2 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 2122 Неутрално

    Шопската салата спада ли към регионалние названия? Щото в бившият соц такива вариации предлагат по заведенията —от стъргани на ренде краставици до ...

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор,
  3. 3 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1421 Весело

    До коментар [#1] от "penetrating":НЕмаслодайна...ма тежка)))))

  4. 4 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 4424 Весело

    Пармска шунка. Шампанско. Сирене Стилтън. Шотландско уиски.
    Какво е общото между тях?
    ----------------------------------------------------------------------------------------

    Ами точно това, което е и между
    КУБИНКИТЕ,
    ПОЛСКИТЕ мишки,
    НЕМСКАТА овчарка,
    ТУРСКАТА чекия,
    ШВЕДСКАТА тройка......

  5. 5 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 922 Неутрално

    До коментар [#2] от "DDR":

    Ми не щото не е шопска. Измислена е от балкантурист през 60тте и са я кръстили шопска за по-интересно. Шопите наблегаме на мЕсо, не на салата.

  6. 6 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 2122 Неутрално

    До коментар [#5] от "uq":

    Това го знам, но при положение, че вече е факт и доста известна...

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор,
  7. 7 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1696 Неутрално

    Всичко е в името на ПОТРЕБИТЕЛЯ, да знае защо плаща повече, уаааау.

  8. 8 Профил на ubavia
    ubavia
    Рейтинг: 258 Неутрално

    ПОЛСКИТЕ мишки
    —цитат от коментар 4 на Hawaii


    Брадър, полска мишка идва от "поле" не от Полша XD

  9. 9 Профил на Kir4oKirov
    Kir4oKirov
    Рейтинг: 503 Весело

    До коментар [#2] от "DDR":Ми не щото не е шопска. Измислена е от балкантурист през 60тте и са я кръстили шопска за по-интересно. Шопите наблегаме на мЕсо, не на салата.
    —цитат от коментар 5 на uq


    Ааа, това Балкантурист беше гоУема работа, дума да няма! Измислиха дори и "свински РАМстек", и сввински БИФстек"! (На английски рам е овен, а биф се употребява за говеждо/телешко месо).

    trol
  10. 10 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 922 Неутрално

    До коментар [#6] от "DDR":

    Така е, но географските названия обикновено са свързани с нещо , произведено в региона ( в смисъл расло там) Например вината или сиренето. Идеята е, че ако не расте там, няма как да стане такова поради слънцегреенето или местните бубулечки :) Иначе некой в Ню Йорк може да каже на баба ми на сестра и девер беше шоп и аз от там :)

  11. 11 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 922 Неутрално

    До коментар [#8] от "ubavia":

    е тва беше майтап бе :)

  12. 12 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4281 Любопитно

    Сръбско зеле?! И какво му е толкова на "сръбското зеле", освен, че е жила до жила?

  13. 13 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2504 Неутрално

    За да бъдат сръбското зеле и турските смокини уникални като продукти, трябва да има сериозна причина, най-вече като вкусови качества. А какви са те, може би авторът на материала трябваше да напише. До преди 20г. баба гледаше на бахчата зеле за кисело, сама си правеше разсад и всичко останало, докато го приберем наесен. Оттогава такова зеле не съм кусвал, за кисело ставаше бижу и на салата, и готвено, но и прясно хапвахме, беше сочно и сладко. Другата ни баба имаше смокиня в двора, зрееше много рано, а даваше плод почти цяло лято. Помня, че шашнахме една приятелка на майка ми, която почерпихме с пресни плодове,не можеше да повярва, че са току що откъснати. Ние сме северен район, зимите са люти, а смокинята е топлолюбива. Есен дядо я загъваше с найлони и така я пазеше от измръзване. Та мисълта ми е, че и ние имаме хубава стока, стига да знаем как да я произведем.

  14. 14 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 922 Неутрално

    Ние можем да претендираме за българско кисело мляко, защото си е доказано, че е уникално, а не по цял свят да му викат гръцко.

  15. 15 Профил на Николай Колев
    Николай Колев
    Рейтинг: 1921 Неутрално

    До коментар [#13] от "man_un":
    Смокинята е дърво, но у нас е като храст, защото е студено. Плододаването е различно тук и по на юг. Затова и трудно ще пробием със смокини.

    Напомням: Духането може да е насила, но гълтането е доброволно!
  16. 16 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1421 Неутрално

    До коментар [#14] от "uq":Така е,и като му покажа бациликус булгарикус на опаковката и той се пули,за жалост знаят къде е Гърция за БГ много рядко!!!Рекламата продава,това е!

  17. 17 Профил на Kir4oKirov
    Kir4oKirov
    Рейтинг: 503 Весело

    Ние можем да претендираме за българско кисело мляко, защото си е доказано, че е уникално, а не по цял свят да му викат гръцко.
    —цитат от коментар 14 на uq


    Киселото мляко не е уникално, почти всички балкански страни го правят от векове. Иникална е бактерията Лактобацилус Булгарикус, която дава по киселия вкус на киселото мляко. За разлика от Бифидум и др. (също ползвани за закваска на мляко) но тогава "киселото" мляко не е толкоз кисело, сладнее в сравнение с други йогурти.

    И докато Бифидум (и куп други бактерии от рода) могат да се развиват навсякъде, ЛБ се развива само в България. За туй голямите производители на разни йогурти по света продават такива с ЛБ (или съдържащи по голям% ЛБ) по скъпо този продукт. Защото за производството му те купуват от България "културите".

    trol
  18. 18 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 944 Неутрално

    До коментар [#6] от "DDR":
    При салатите имаш просто рецепта, а не краен продукт, който се произвежда.

    А иначе Балкантурсит са кръщавали накуп за всички региони. При салатите например измислят наименованията шопска, тракийска и добруджанска (по политически причини явно са се въздържали за македонска). България е в най-южната част на СИВ и е трябвало да представя на соц туристите най-близкото до средиземноморската кухня. Затова Балкантурист е създал и усилено е лансирал българска версия на традиционните за Средиземноморието салати с домати, краставици и сирене

  19. 19 Профил на ppopov_67
    ppopov_67
    Рейтинг: 1062 Неутрално

    Ние кога ще защитим хибрида "банкянска тиква"?

  20. 20 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3729 Неутрално

    Ние можем да претендираме за българско кисело мляко, защото си е доказано, че е уникално, а не по цял свят да му викат гръцко.
    —цитат от коментар 14 на uq


    В Европа се наложи една търговска марка "йогурт", което винаги се предлага като гръцко, и е с висока масленост, около 8-10%, или нещо като заквасена сметана но малко по-лека. Докато ние се убеждавахме един друг по нашите ТВ-та, гърците наложиха по света бранда "гръцки йогурт" като защитено географско наименование.

    А ние ще спечелим приза за бг "аец белене" - символ на географско тъпоглавие.

  21. 21 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 2165 Неутрално

    Разбира се че са необходими усилия и пари за налагане и разпростарняване ма мякаква марка, защото в случая става дума точно за такова нещо.
    Но освен да се свърши тази работа, което зависи в голяма степен и от самите производители, не по-малко, дори много по-важно е, въпросния продукт да се произвежда с постоянно качество, а не както често се случва, докато е нов или е обект на по-специално внимание да е добър и следващите партиди да нямат нищо общо.

  22. 22 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3692 Весело

    До коментар [#20] от "historama":

    гърците наложиха по света бранда "гръцки йогурт" като защитено географско наименование.
    ======
    И как е уогурт на гръцки?
    Понеже термина е средно азиатски , за гърците не остава нищо друго освен да им се благодари , че припомнят откъде произхожда млякото....
    А те иначе .....и за баклавата и айрана така си въобразяват.....
    Как не са посегнали на бозата , е цяло чудо.....

    Bukalemun
  23. 23 Профил на Nike
    Nike
    Рейтинг: 614 Неутрално

    [quote#20:"historama"][/quote]

    В световен мащаб в момента сe експлоатират 212 атомни електроцентрали с 438 реакторни блока в 30 страни - с обща инсталирана мощност 374.814 мегавата.

    Следващи 64 с обща мощност от 62.754 MW са в строеж, между тях и 10, които се строят от повече от 15 години.

    125 реакторни блока с обща инсталирана мощност от 37.794 MW са изведени от експлоатация по различни причини.

  24. 24 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3729 Неутрално

    Гърция е в ЕС от 01.01.1981г., и като първата балканска страна успя да наложи много от балканските специалитети като свой продукт, или поне на нещо свързано с нея - сирене фета, йогурт, локуми, анасоновите напитки, както и някои ориенталски кулинарни рецепти. Много от тях са наследство от османския период, и са разпостранени в целия полуостров, но за Европа те вече са гръцки. Защото в Гърция хората от първата редица имат визия за бъдещето на страната си, и са способни да прогнозират поне за 30 години напред, за разлика от нашите боклуци-русофили.

  25. 25 Профил на pantarea
    pantarea
    Рейтинг: 540 Любопитно

    До коментар [#23] от "Nike":Какво искаш да кажеш?

  26. 26 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 944 Неутрално

    До коментар [#14] от "uq":
    До коментар [#17] от "Kir4oKirov":
    Кисело мляко с лактобацилус булгарикус (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) и стрептококовата бактерия (Streptococcus thermophilus) е традиционно за територията от Балканите, през райони на Предна Азия до Северна Индия. Това е традиционният йогурт.
    Бифидум бактерии не могат да правят йогурт, те въобще не променят структурата на продукта, а са просто добавка. В тези страни, където йогуртът не е традиционен продукт, киселият вкус и ниската трайност се приемат като недостатък от потребителите и затова за производителят е най-рентабилно да направи лактобацила слабо активен (най-често чрез стерилизация) след създаването на йогурта и да добави допълнително млечни бактерии, които не променят консистенцията му. Теоритично можеш да се опиташ да правиш йогурт и с други лактобацили, но на практика няма смисъл - в целия свят йогурт се прави от Лактобацилус булгарикус, а вече допълнително си решаваш дали след като бактерията направи киселото мляко, да я оставиш активна, да понижиш активността й или съвсем да я унищожиш, като можеш да добавиш и други лактобацили или бифидум бактерии.
    Уникални за България могат да са само щамовете, т.е. съответните комбинации между Lactobacillus bulgaricus и стрептококовата бактерия. Когато откриват млечната бактерия, Иля Мечников твърди, че най-добри са българските щамове и той ползва и култивира такива в института Луи Пастьор и заради неговия авторитет при стартиране на промишленото производство на кисело мляко производителите вземат закваски от България или от института Луи Пастьор (първият голям производител е Данон - основана от испански евреин, който прави кисело мляко в Солун, но през Балканските войни бяга в Испания, където създава млечната компания)

  27. 27 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3729 Неутрално

    До коментар [#22] от "eti mehter":

    йогурт на гръцки е йогурт, и светът го приема като част от гръцката действителност.
    Между другото Турция работи много усилено за популяризиране на турската кухня и специалитети, но това не става без помощта и на държавата.

    Шампиони в това отношение са китайците - вчераа гледах някакъв филм по Хистъри за колесниците, от който "научих", че най-съвършените антични колесници се произвеждали в Китай още 7000г. пр. Хр. (от преди Йерихон) с бронзови елементи (!?), а някои от тях (1000г. пр. Хр.) са направо хай-тек дори и за съвремието - с по 28 спици! Китай имат пари, и си плащат мястото в световната история.

  28. 28 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 944 Неутрално

    До коментар [#20] от "historama":
    Гръцки йогурт е търговско понятие, а не защитено географско. Всъщност точно заради това съвсем наскоро гърците поискаха да се защити, но би трябвало още да са в начална фаза на процедурата.

  29. 29 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 944 Неутрално

    До коментар [#15] от "Николай Колев":

    До коментар [#13] от "man_un":Смокинята е дърво, но у нас е като храст, защото е студено. Плододаването е различно тук и по на юг. Затова и трудно ще пробием със смокини.
    —цитат от коментар 15 на Николай Колев

    Интересно, ти къде точно живееш, че не си виждал смокинено дърво. Като е млада смокинята, може да ти изглежда като храст, но си става нормално дърво. Аз съм израстнал в Стара Загора и като малък съм се катерил по много смокинени дървета.

  30. 30 Профил на razor
    razor
    Рейтинг: 783 Неутрално

    До коментар [#20] от "historama": гърците наложиха по света бранда "гръцки йогурт" като защитено географско наименование.======И как е уогурт на гръцки?Понеже термина е средно азиатски , за гърците не остава нищо друго освен да им се благодари , че припомнят откъде произхожда млякото....А те иначе .....и за баклавата и айрана така си въобразяват.....Как не са посегнали на бозата , е цяло чудо.....
    —цитат от коментар 22 на eti mehter


    Най-добрият пример е кафето по гръцки.

  31. 31 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 4772 Весело

    До коментар [#22] от "eti mehter":

    Питай в американските училища да те информират.Вече в 6 щата гръцкото кисело мляко е задължително в училищата и скоро и в останалите.

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  32. 32 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10486 Весело

    До коментар [#3] от "angeles":

    Тежка, ама на вид :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  33. 33 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 944 Неутрално

    До коментар [#31] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    До коментар [#22] от "eti mehter":Питай в американските училища да те информират.Вече в 6 щата гръцкото кисело мляко е задължително в училищата и скоро и в останалите.
    —цитат от коментар 31 на 'ΕΡΕΒΟΣ

    Гръцкият йогурт нали е просто цедено (и често кремообразно) кисело мляко. В Щатите се лансира като много здравословен продукт, защото е алтернатива на разни сметанени и други кремообразни боклуци, които ядат. Между другото, голяма заслуга за огромният ръст ина продажбите има компанията Чобани, създадена от турски (кюрдски) емигрант.

  34. 34 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8835 Неутрално

    А ние сме имали само две защитени марки в ЕС. Гърците имали около 300, а италианците около 400.

  35. 35 Профил на jmf29537805
    jmf29537805
    Рейтинг: 622 Неутрално

    Дали е добро за кисело зеле?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK