Китай инвестира в разцеплението на Европа

Китай инвестира в разцеплението на Европа

© Associated PressКитай помага на Централна и Източна Европа да изградят занемарената си инфраструктура. Политическата цена за това е висока, пише "Зюддойче цайтунг", цитиран от "Дойче веле", в анализ под заглавие "Китай инвестира в разцеплението на Европа".


"През 2014 година в разгара на гръцката криза в Атина пристигна китайският министър-председател Ли Къцян. Тогава той нарече Гърция "входна врата към Европа". Високата му оценка беше последвана от дела. През 2009 година китайската корабоплавателна компания "Коско" инвестира в контейнерното пристанище на Пирея, а през 2016 година придоби мажоритарния дял акции на гръцкото пристанище", пише Йенс Бастиан в анализа си за "Зюддойче цайтунг".


По-нататък той посочва, че пристанището на Пирея се е превърнало в най-важния логистичен център на "Коско" в Югоизточна Европа. "И това не е единственият проект на китайците, които систематично разширяват инвестициите си в европейската пристанищна структура", посочва Бастиан. Той задава следния въпрос: какво означават тези китайски инвестиции за европейските пристанища? И веднага дава и отговор: от една страна, китайците си създават морски центрове за експортни стоки и услуги в Европа, а от друга - възниква мрежа от стратегически дялови участия в европейски фирми. "Подобно развитие се наблюдава и в европейския енергиен сектор", подчертава Йенс Бастиан.


Не е само Унгария
По-нататък в анализа, публикуван в "Зюддойче цайтунг", четем: "За осъществяването на такива проекти са необходими много пари. Повечето китайски "континентални придобивки" се финансират от трите най-големи китайски държавни банки. Не съществува ли тогава опасността за оказване на политическо влияние чрез отпускането на държавни кредити? Вече се появиха и първите сигнали, които подхранват тези опасения. Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че страните от Централна и Югоизточна Европа се нуждаят от големи финансови средства за инфраструктурни проекти. И ако не получат тези средства от Европа, ще се обърнат към Китай.


Унгария не е единичен случай. И други страни - членки на ЕС, като Хърватия и Гърция осъществяват своите инфраструктурни проекти с китайско финансиране. Кандидат-членките Сърбия и Черна гора също са взели китайски заеми - например за изграждането на един мост в Белград и за създаването на магистрална връзка от пристанището в Бар до границата. (...) Задлъжнялостта на тези страни расте, а с нея и финансовата им зависимост от Китай."


Йенс Бастиан посочва, че тази китайска активност се допълва от една "архитектура на сътрудничеството между 16 страни от Централна, Източна и Югоизточна Европа и Китай", които се срещат всяка година. Чрез това сътрудничество китайците реализират различни свои планове в рамките на ЕС и извън него, изтъква авторът.


"Избраният наскоро за пожизнен президент Си Цзинпин подчертава постоянно, че Пекин няма интерес да изнася своя политически модел в други страни. Неговото правителство обаче изтъква, че в много сфери на политиката за развитие, както и в инфраструктурата съществуват "китайски алтернативи"", четем още в анализа в "Зюддойче цайтунг".


Същевременно в страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа вече се забелязва нарастващото влияние на Китай, посочва Йенс Бастиан и дава пример с миналогодишния отказ на Гърция да гласува заедно с всички останали страни членки осъждането на потъпкването на човешките права в Китай от Съвета за човешки права към ООН. Още през юли 2016 година пък Унгария, Хърватия и Гърция отказаха да признаят обвързващото решение на Постоянния арбитражен съд в Хага, според което Китай няма никакви исторически права над територии и суровини в Южнокитайско море.


Какви са предизвикателствата пред ЕС?


В анализа си за "Зюддойче цайтунг" Йенс Бастиан пише, че Брюксел изпитва все по-големи трудности да наложи единна политическа линия спрямо Китай. Пекин от своя страна използва разногласията в ЕС и по някои основни политически въпроси, въпреки че не носи вина за тяхното възникване, посочва още авторът.
"Тук се проявяват конфликтите между Севера и Юга, между Изтока и Запада, които тлеят от години. Китай представлява предизвикателство и за най-новото поле на конфликти по дълготрайните политически теми като кризисния мениджмънт и бежанската и миграционната политика.


Това е политическо предизвикателство за еврокомисията. В своето обръщение за състоянието на Съюза през септември 2017 година председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер формулира един нов стратегически подход под мотото "проверка на инвестициите". Без да назовава поименно Китай, той изброи стратегически сфери като енергийния сектор, въздушното пространство и транспорта, които трябва да бъдат подложени на строги проверки при бъдещи сливания с чуждестранни фирми", четем по-нататък.


В края на анализа си Йенс Бастиан посочва, че и Европейският парламент настоява за строги проверки на инвестициите, и припомня, че френският президент Еманюел Макрон също е направил подобни предложения, а през юли 2017 година Берлин е затегнал закона си за външната търговия.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Много хубу ама.. защо така нито и дума за факта че същото което пише в тая статия важи с пълна сила и за Западна Европа, и също така за факта че в този момент Ангела Меркел е в Китай и се моли на колене за инвестиции? Защо когато Китай инвестира масово в Англия, Франция и Германия никой не обелва дума, а когато инвестира в централна и източна европа тогава тръгват тия медии да вият алармата как Европа била в опасност? Защо така бе? Отгорова е прост - двоен стандарт.

 2. 2 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Европа сама инвестира в разцеплението си като пуска милиони варвари на своя територия. Мизерните китайски комунисти просто се възползват от това.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 3. 3 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 830 Неутрално


  Защо формата не е Европа+ Китай , а е 16 + 1
  Защото китаеца е комбинация на подлост, лицемерие и расизъм.
  Нарочно се опитва да вбие клин и отслаби Европа.
  Както казва един колега който преди работеше за Huawei , няма нещо по гадно от шеф китаец......

 4. 4 Профил на Kir4oKirov
  Kir4oKirov
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#1] от "happystory":

  Смислен коментар. Интересно защо има 6 минуса и само един плюс (вторият е моя)

  trol
 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Китай има ясни цели.
  Прокарва път !
  ЕС ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#4] от "Kir4oKirov":

  Защото има една купчина джендери, чиято задача е да слагат плюс или минус, а не да коментират! Още повече, че за второто се иска и нещо друго!:)

 7. 7 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Нищо вярно няма в това твърдение. Изостаналата инфраструктура е болезнена тема за Източна Европа. Не се инвестират пари от Западна Европа за изграждането и. Има определени коридори, за които се говори повече от десет години и нищо не се прави по тях, а от инфраструктурата пряко зависи икономиката. Китай намира ниша, която запълва и така иска да излезе на европейския пазар със стабилни инвестиции.

 8. 8 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Tия женчовци от ЕС все някой им е крив и ги цепи и разцепва.
  А истината е, че вместо топки имат цепка.

 9. 9 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Като че ли западни проекти не кандидатстват за китайско финансиране.

  Китайските пари търсят сигурно пристанище. Източна Европа е такова и има нужда от инвестиции.

 10. 10 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Ми, да ни дават кинти германците, французите и холандците, вместо да циврят! Аз и обръчите ми от фирми усвояваме евро дори по-лесно от юаните! Абе, само да не са рубли!

 11. 11 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Нима Европейския съюз не се опитва да прави същото с Китай или с Евразийския съюз?

 12. 12 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Китай инвестира в разцеплението на Европа

  Ами вие пък инвестирайте в обединението на Европа.
  Не е като да нямате пари! Да не говорим, че парите се движат в посока източна европа-> западна европа. Завъртете ги, вместо да давате на селяните във Франция, модернизирайте инфраструктурата на източна европа и така Китай няма да ви цепи.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 13. 13 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Парите не миришат, дори когато са китайски

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  ЕС не си дава колониите. Праблемът е, че не може и да ги обслужва.

 15. 15 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 295 Разстроено

  "Китай инвестира в разцеплението на Европа"

  Май не са необходими големи инвестиции!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4342 Неутрално

  До коментар [#7] от "voyko":
  "Не се инвестират пари от Западна Европа за изграждането и. Има определени коридори, за които се говори повече от десет години и нищо не се прави по тях"


  До коментар [#10] от "Митко Палаузофф":
  "Ми, да ни дават кинти германците, французите и холандците, вместо да циврят!"

  Глупави и неверни коментари.
  В Източно Европейските страни ЕС е дал стотици милиарди за инфраструктурни обекти. Какво още да искаме от Европа? А в същото време харчим милиарди за глупости, като например да купуваме ненужни ядрени реактори, да строим фалшиви паметници в Скопие.

 17. 17 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Не е проблемът, че ЕС не може да създаде ЕДИННА позиция срещу Китай. Проблемът е, че ЕС не може да създаде никаква позиция срещу Китай и не позволява на отделните държави да създадат собствени позиции. Срещу Китай не може да се противодейства от глобалистки позиции. Напротив,глобалисткият модел прави Китай силен. Глобалистки ЕС не може да противодейства на националистически Китай. Същото се отнася и до САЩ и затова Тръмп отиде към национализма. Глобализмът е наивност и утопия и няма начин националистите да не прекарат глобалистите.
  По германските икономически рецепти единствено икономиката на Германия ще върви напред, всички останали ще баталясват. За да се противодейства на Китай глобализмът трябва да бъде отхвърлен от Европа.

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#7] от "voyko":

  Прави се, ама какво са виновни в Европа, че сред източноевропейските управляващи има крадльовци? Които крадат, повече от поносимото и не се задоволяват с 10-15 процента!

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Проблемът не са парите,другари и господа! Проблемът е,че държавите от Източна Европа нямат икономическа свобода. А както виждаме и държави като Италия и Испания. От ЕС са им наложили такава икономическа рамка и такива принципи,че са вързали ръцете на правителствата и последните не правят почти нищо за икономиката и за местния бизнес. Нямат никакви идеи за развитие на националния бизнес,нямат никакви програми. Каквото и да подхванат,от Брюксел ги бият през ръцете. Не могат да наложат никакви протекции за да стимулират местния бизнес. Премиерът са го понижили до кмет, да получи някакви пари и да асфалтира някакъв път. Гледайте Тръмп какво прави-търговски договори,пазарлъци, мита,данъци,регулации, всеки ден срещи с бизнеси и работници, търговски войни, връщане на производства от чужбина и пари от офшорни банки,инвестиции, пазари за американските стоки и др.и др. Всеки ден с това се занимава. С какво се занимава Бойко Борисов?

 20. 20 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Значи когато Германия прецака цяла източна Европа за сметка на Русия с газопровода Северен поток, няма проблем, ама щом китайци инвестират в източна Европа явно е голям проблем.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Весело

  Китайска музика по китайска поръчка...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  До коментар [#20] от "musashii":

  именно , и това беше потвърдено с "наказанието" на Газпром

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  "В анализа си за "Зюддойче цайтунг" Йенс Бастиан пише, че Брюксел изпитва все по-големи трудности да наложи единна политическа линия спрямо Китай. Пекин от своя страна използва разногласията в ЕС и по някои основни политически въпроси, въпреки че не носи вина за тяхното възникване, посочва още авторът."

  Няма такова животно наречено Брюксел!
  Достатъчно е да погледнем гастролите на немкинята и франсето за да се ориентираме, че тоа, което си позволяват те, ние не можем!
  Макаронът и Ангелинка могат да си позволят шизофренията да криъикуват Москва и да правят алъш вериш с Путин, за разлика от нас, на които е разрешено само да плюят руснаците!

  I Want To Believe
 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  по интересно е в какво инвестира ЕС и какво значи Европа

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Неутрално

  До коментар [#1] от "happystory":

  Старите страни от ЕС се опитват да намерят законен начин да ограничат китайските инвестиции, а не се молят за такива! В САЩ е по-лесно, защото имат много обтекаемо разбиране за национална сигурност. Съвсем наскоро не позволиха американски производител на чипове да стане собственост на китайска компания. Освен това САЩ удариха здраво ZTE, което може да доведе дори до фалит една от най-големите китайски телеком компании! По-бедните страни в ЕС имат нужда от инвестиции в инфраструктура и ако ЕС не се намеси, нормално е да приемат Китай! В Африка е късно. Африка е завладяна от Китай! Иска ми се България да избягва по всякакъв начин китайски инвестиции.

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Неутрално

  До коментар [#13] от "neut":

  Китайските пари миришат! Повярвайте ми! Миришат на мърша в Африка!

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Китай разцепва, но същото правят и САЩ ,и Русия, но с други методи.

 28. 28 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 901 Весело

  Баба ми казваше навремето (60-те години на миналия век...), че една сутрин като станеш. ще видиш един китаец, седнал на прага ти. Мирно и кротко...
  Оказа се, че джобчето му е пълно с парички!!

 29. 29 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5571 Неутрално

  Не се мери с един аршин за Западна и Източна Европа, за западняците може а за останалите не.

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  Заглавието на статията не кореспондира със съдържанието на статията.

  Както Войко по горе отбеляза, когато няма финансиране за изграждането на инфраструктури проекти в някои държави на Източна Европа е напълно нормално и разбираемо правителствата на тези държави да потърсят финансиране извън ЕС, в случая от Китай.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ХЕГЕЛ. Всяко действие ражда по сила ............:)) Виждаме ХЕДОНИСТИЧНИЯТ и ОЛИГАРХИЧЕН модел на САЩ и БРИТАНИЯ. ЕС е нещо междинно , може би в северната част с много социалдемокрация и обществена справедливост . Ще влидим и ново РЕГУЛИРАНО общество , по далеч от РОБОВЛАДЕЛСКИЯТ АМЕРИКАНСКИ МОДЕЛ. Харесва ли или не няма значение . Китай ще определя /създава световни модели за развитие.

 33. 33 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Време е Брюксел, да престани да лицемери и да води шизофренна политика. Ако ЕС иска наистина Европа да бъде единна, трябва да разчисти авгиевите обори на корупция в Източна Европа като например в България и второ Западна Европа да спре с далаверите си с Русия ,Китай и Иран, които са главна заплаха не само за Европа но и за световната стабилност. Не можеш да ми приказваш за европейски ценности и в същото време да отваряш вратите за парите на агресивни диктаторски режими, дестабилизиращи цели райони.Откриването на паметника на основателя на престъпната комунистическа идеология - Карл Маркс в Трир , построен с китайски пари и защитата на същия от Юнкер, показва че нещо твърде много куца в сегашните лидери на ЕС, за да са в състояние да противостоят на заплахите пред които е изправен.

 34. 34 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#27] от "Роси":

  САЩ са единственият реален съюзник на Европа, така че ще и се наложи да постигне компромис с него вместо да гони Михаля из Москва, Техеран и Пекин.

 35. 35 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Еми който иска да работи за китайци , да го прави. После нека пищи. От китайците няма и кой да те освободи впоследствие- Китай не може да се измести и победи. Така че, който приеме да мупридобият фирмите котайци ще работи за тях. Те са , от моите лични наблюдения, прости , работливи и........много груби хора, при които / както в Китай/, контролът над служителя е 200%. Всичко се прави под строг контрол и без обсъждане- йерархично. Печалбите няма да се реинвестират, а заплатите не мърдат. Впрочем - нека се види където котайците инвестираха в Африка. Правят първичната инфраструктура, после наемат и превозват по нея хората до предприятията и после всичко стои и замира непромемено ...................на ниво заплата 100 долара. Канкуренция няма- Китай не търпи конкуренция.

 36. 36 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#35] от "grayeagle":

  Китай е пазарна икономика. Не е така както ние си го представяме ......но това работи и Китай е водеща световна икономиèска сила ( според много ) ..дори първа. Как го прави ...с държавни фирми ( комунизъм според нас) ......, с много ограничения в банковия сектор, със страшно много иновации . Банките никога не определя политика, те следват начертана ОБЩЕСТВЕНА ЛИНИЯ за финансиране. Тоест китайските банки нямат съществен ГЛАС В в икономиèската посока. Аргументите срещу Китай са "ЛЕВИ".......имало експлоатация.......дори 200% :)) Китайските богати хора, живеят в кварталите си. Не демонстрират , нито парадират със своето богатство . Тук не става дума да се хвали някой и нещо. Живота не оставя празно пространство. Америка вместо ГЕРМАНИЯ си помисли ,че е изградила хилядолетен РАЙХ. Както се вижда ....не е така! Моделът на живот ( това което ни заобикаля) се смята за еманация на СВОБОДАТА . Техни емблеми ,образно са Слъчев бряг ....ПАРАДИТЕ с цветните знамена. Те всички ни казват има ДНЕС, утре е далеч....изживей мига живота и тн. Сега и срещу това има реакция, неумела в по груби оформи но ще има..........защото ЗАКОНЪТ е такъв.

 37. 37 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Просто е, в Западната част на Европа, Китайците се втурнаха да купуват фирми, плащаха и плащат луди пари дори и за фалирали компании за да имат достъп до ноу хау и патентите им. На Изток подобни фирми почти липсват. Пазарна ниша за инвестиране обаче има и Китай се възползва. След това ще дойдат и Китайските банки, щото тия хубостници трансферират само през техни си финансови институции. Това става възможно защото Западна Европа се вторачи в себе си. При мен новини от Източна Европа почти няма. Не само Родината ни е непозната. А западната система е такава че след като няма обществен интерес, политиците няма да занимават гражданите с неволите на Изтока.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 38. 38 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#3] от "praseta_mezeta":

  А тая Европа ,защо не вземе да избие тоя клин И твоя приятел какво си е мислил че трябва да прави в Huawei сигурно да ходи по бизнес срещи за да придава европеиски вид на компанията

  гошо
 39. 39 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Проблемът е, че китайците като отидат на запад купуват фирми и имоти, което е зле, но пак се ядва. Като дойдат в източна европа, купуват политическо влияние. Много по-евтино е да купиш някое балканско правителство да ти ходатайства в съвета на ЕС и да гласува както ти искаш. Като китайците съберат една солидна ръка малки източноевропейски държавици, изведнъж те се оказват сериозна сила в Европейското законодателство и външна политика. Това не трябва да бъде допуснато.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK