Лекарите на Сергей и Юлия Скрипал за пръв път разказаха как двамата са били спасени

Лекарите на Сергей и Юлия Скрипал за пръв път разказаха как двамата са били спасени

© ReutersЛекарите, които спасиха живота на отровения бивш руски таен агент Сергей Скрипал и на дъщеря му Юлия, за пръв път разкриха подробности около случилото се и признаха, че не са очаквали жертвите на атаката с нервнопаралитичното вещество "новичок" да оцелеят, пише Би Би Си.


Сергей и Юлия Скрипал бяха намерени в безсъзнание на пейка на 4 март, но докторите, които ги лекуваха в болницата в Солсбъри, първоначално не са знаели каква е причината за състоянието им.


Ръководителят на медицинските сестри Лорна Уилкинсън казва, че ключовият момент е настъпил, когато полицаят Ник Бейли е бил приет със сходни симптоми. По думите й е имало истински страх какви мащаби може да достигне случаят.
Сестра Сара Кларк, която била дежурна същата нощ, допълва, че е имало опасения, че и персоналът на болницата може да бъде засегнат. Тя отбелязва, че на този етап лекарите не са взели допълнителни предпазни мерки за защитата си.


Когато станало ясно пред какво са изправени, служителите на болницата нямали големи надежди, че двамата пациенти някога ще се възстановят. Но след седмици лечение Юлия и Сергей Скрипал бяха изписани, за да продължат лечението си на неизвестен адрес.


Когато двамата Скрипал били намерени, се появили догадки за свърхдоза опиоид. Но след като полицията разбрала, че Скрипал в бивш руски шпионин, съобщила на болницата и обсъдила възможността той да е станал жертва на целенасочена атака.


С напредването на лечението първоначалната теория за отравяне с опиоид била отхвърлена и лекарите си дали сметка, че стават свидетели на симптоми, типични за отравяне с органофосфат или нервен агент.


Без надежда


Доктор Стивън Джукс си спомня: "Когато разбрахме, че става дума за нервен агент, очаквахме те да не оцелеят. Опитахме всякакво лечение. Осигурихме най-добрите клинични грижи. Но фактите сочеха, че те нямаше да оцелеят."


Юлия и Сергей Скрипал били силно упоени, което позволило да издържат цялата медицинска апаратура, към която били привързани, и ги предпазило от мозъчни увреждания – евентуална последица от отравянето с такова вещество. С течение на времето упойката била намалена и апаратното дишане било преместено от устата към трахеята.


Юлия Скрипал в първата си среща с медии след покушението

© Reuters

Юлия Скрипал в първата си среща с медии след покушението


След като пациентите станали по-съзнателни, персоналът трябвало внимателно да прецени какво може да им съобщи, без да повлияе на полицейското разследване, и да реши в кой момент двамата може да бъдат разпитвани.


Медицинският директор Кристин Бланшард обяснява: "Това са много трудни решения, защото, от една страна, искате да уверите пациентите, че са в безопасност и че за тях се полагат грижи, но, от друга страна, не искате да им давате информация, която може да причини трудности в полицейските разпити." Докторите и сестрите настояли международните инспектори да представят съдебна заповед, преди да им бъде разрешено да вземат кръвни проби от семейство Скрипал.


Приятна изненада


Когато двамата били стабилизирани и можели да говорят, основното притеснение за медицинския персонал било как може да бъде стимулирано производството на ключовия ензим ацетилхолинестераза, необходим, за да се възстановят нормалните функции на организма. Тялото извършва това по естествен път след отравяне с нервен агент, но процесът може да отнеме много месеци.


За различните комбинации от лекарства доктор Дънкан Мъри казва, че болницата е получила помощ от международни експерти. Били изпитани нови подходи към добре познати методи за лечение. Доктор Джукс споделя, че скоростта, с която двамата пациенти се възстановили, била много приятна изненада, която той не може напълно да обясни.


Юлия бе изписана от болницата на 9 април и миналата седмица направи изявление, изразявайки благодарността си към болницата. Изписването на баща й бе обявено на 18 май.


Неизбежно обаче ще има дългосрочни въпроси за здравето им. По думите на доктор Бланшард те ще се нуждаят от продължителна помощ. "В целия свят имаме трима пациенти, лекувани от ефектите на отравяне с "новичок", и спокойно мога да кажа, че все още се учим", допълва той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK