Правителствата превърнаха Шенген в изкупителна жертва, заяви евродепутат

Правителствата превърнаха Шенген в изкупителна жертва, заяви евродепутат

© [[[© European Parliament - Audiovisual Unit]]]Шенгенското споразумение за пътуване без граничен контрол в Европа е заплашено заради проблеми със сигурността и даването на убежище, предупреди Европейският парламент.


В свой доклад, който евродепутатите ще гласуват на 30 май, те посочват, че Шенген е под "огромен натиск". "Националните правителства превърнаха Шенген в изкупителна жертва за провалите в политиката за сигурност и слабостта на европейската система за даване на убежище. Въпреки това Шенген не е проблемът, а решението", заявява докладчикът на Европарламента Карлуш Коелю (ЕНП, Португалия).


Той предупреждава, че стоварването на вината върху свободното движение може да има тежки последици: "Ако Шенген умре, тази Европа на гражданите, която имаме днес, ще изчезне."


Трудни времена
На теория всеки човек подлежи на граничен контрол единствено на външна граница на шенгенското пространство. От 2015 г. обаче бяха въведени проверки на някои вътрешни граници в отговор на бежанската вълна и на серията от терористични нападения в Европа.


Потокът от имигранти бе възприет като заплаха за вътрешната сигурност и засегнатите страни се възползваха от клаузи в Шенгенското споразумение, за да въведат граничен контрол. Тези мерки са предвидени за изключителни случаи и трябва да имат временен характер, но повече от две години по-късно нормалното функциониране на шенгенското пространство не е възстановено.


Към момента шест страни прилагат гранични проверки: Франция, Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия. "Вътрешните граници все още са налице главно защото ние плащаме цената за проблеми извън обхвата на Шенген като политиката за даване на убежище", заявява Коелю.


Цената на граничния контрол


Граничните проверки забавят движението на хора, стоки и услуги в рамките на ЕС. Около 1.7 млн. души пътуват всеки ден през граница в ЕС, за да отидат на работа. Те заедно с туристите и превозвачите са най-засегнатите от мерките. Самият контрол е свързан с поемането на административни и инфраструктурни разходи.


Изследване, поръчано от Европарламента, оценява евентуалните разходи от пълно спиране на действието на Шенген за две години във всички страни на 25-50 млрд. евро.


Мерки за решаване на проблемите


През април 2017 г. бяха въведени систематични проверки за самоличността на всеки, който влиза в ЕС. Нова система за регистрация при излизане и влизане в зоната засича движението на граждани на други страни.


Беше създадена и Европейска гранична и брегова охрана, за да се засили наблюдението върху външните граници. В същото време "Европол" получи допълнителни правомощия в борбата с тероризма.


Правителствата превърнаха Шенген в изкупителна жертва, заяви евродепутат

© Европейски парламент


В доклада си депутатите подкрепят очертаната от Европейската комисия пътна карта за възстановяване на свободното движение. "Решението е да се намери политическа воля", посочва Карлуш Коелю. "Въпреки европейската рамка границите си остават национални. Затова страните членки са тези, които трябва да променят нещата."


Подкрепа за България и Румъния


Депутатите използват възможността, за да повторят още веднъж заключението си, че България и Румъния са готови да се присъединят към шенгенското пространство, и призовават съветът да вземе нужното решение: "България и Румъния изпълняват изискванията вече от седем години. Ако играеш по правилата, трябва да получиш това, на което имаш право", казва Карлуш Коелю.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Боядисахме ли онази стена, за която говореше Цвъки, докато беше министър?
  Честно, точно сега ми се струва, че е по-добре да не сме в Шенген.

 2. 2 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 990 Весело

  всичката ви демагогия взе да се дъни , ами то реалността си е реалност а кабинетни брюкселски фантасмагории

  гошо
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  На фона на тези писания се сещам, че европейските правила тросто се изнасилват. При цели четири /Вишеградски/ държави, плашат непослушните, че ще ги спукат, ако не вземат мигранти.
  Само Холандия твърдо е против нас в Шенген и пак не ни пускат.
  Да се чудиш защо, след като сами си викат мигрантите.
  Имало корупция. Хай шиктил....
  Тя няма да иде там, добре си и е тука.

  Еретик
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5694 Неутрално

  Един пример как парламент, комисия и друго формални пулични власти не решават нищо. Решението е на националните правителства :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK