Еврокомисията предлага нов социален фонд с бюджет над 100 млрд. евро

Еврокомисията предлага нов социален фонд с бюджет над 100 млрд. евро

© ReutersЕвропейската комисия предлага да бъде създаден нов социален фонд с бюджет от 101.2 млрд. евро за периода 2021 - 2027 г., предаде пресслужбата на институцията.


Европейският социален фонд плюс (ЕСФ+) ще бъде по-гъвкава и опростена версия на настоящия Европейски социален фонд, като в него се сливат вече съществуващи фондове и програми. Програмите по ЕСФ+ ще се концентрират по-специално върху предизвикателствата, установени в рамките на европейския семестър и европейския стълб на социалните права.


Страните членки с високо равнище на млади хора, които не работят, не учат и не се обучават, ще трябва да отделят минимум 10% от финансирането по ЕСФ+ за мерки в подкрепа на младежката заетост. Поне 25% от финансирането по ЕСФ+ трябва да бъдат предоставени за мерки за подпомагане на социалното приобщаване на най-нуждаещите се. ЕСФ+ също така ще подкрепя усилията на държавите членки за интегриране на законно пребиваващите граждани на страни извън ЕС в техните трудови пазари и общества.


Подпомагане на съкратени работници
Еврокомисията освен това предлага Европейският фонд за приспособяване към глобализацията (ЕФПГ) да бъде преразгледан, за да може да се използва по-ефективно в подкрепа на съкратени работници. В момента работниците могат да получат помощ от фонда само когато съкращението им се дължи на променящите се търговски модели или на последиците от финансовата и икономическата криза.


Според новите условия подкрепа ще може да се получава и при други причини за преструктуриране, например автоматизация, цифровизация и др., като се вземат предвид новите предизвикателства на трудовия пазар.


С новите правила ще бъде намален от 500 на 250 броят на съкратените работници, при който може да се кандидатства за помощ. Нивото на съфинансиране от фонда, което в момента е 60%, ще бъде изравнено с най-високите равнища на съфинансиране по ЕСФ+ за дадена страна членка. Това означава, че в някои случаи ЕС ще финансира по-голям дял от общите разходи.


Фонд "Правосъдие, права и ценности"


Комисията предлага нов фонд "Правосъдие, права и ценности", който ще включва програмите "Права и ценности" и "Правосъдие". Предложеният бюджет на фонда е 947 млн. евро за 7 години, като 642 млн. евро са за програмата "Права и ценности" и 305 млн. евро — за програма "Правосъдие".


Тази програма например ще подпомага борбата с неравенството и дискриминацията, по-добрата защита на децата и подобряването на съдебното сътрудничество с цел по-ефективна борба с престъпността и тероризма.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  Тази програма например ще подпомага борбата с неравенството и дискриминацията, по-добрата защита на децата и подобряването на съдебното сътрудничество с цел по-ефективна борба с престъпността и тероризма.
  _________________
  Да се вземе близо милиард е европейските работещи данъкоплатци за поредната куха и безрезултатна програма , това е неравенството и дискриминацията, и вземане залъка от устата на техните деца!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2330 Любопитно

  Фондът от къде ще се напълни? Ще намалим заплатите на брюкселските чантаджии?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 3. 3 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Всичко е пак
  Дайте да дадем!

 4. 4 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Всичко е пак
  Дайте да дадем!

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Пфу! Социален фонд!
  Резултата от социалната политика е стимулиране на мързела.
  Ако ЕС иска да има бъдеще, тези пари трябваше да се дадат за закупуване на технологии и за стимулиране на науката.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8931 Неутрално

  Фонд за подпомагане на мързеливите. Няма смисъл от това.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK