За 10 години граничният контрол би струвал на страните в Шенген до 230 млрд. евро

За 10 години граничният контрол би струвал на страните в Шенген до 230 млрд. евро

© Иван ТоневРазходите при неприлагането на Шенгенското споразумение за период от две години във всички държави биха варирали между 25 и 50 милиона евро, показа проучване, цитирано от пресслужбата на Европейския парламент. В случай че всички държави отново въведат постоянен граничен контрол, то разходите за 10 години биха достигнали 100 – 230 милиарда евро. Според Транснационалния институт (ТИ) европейските държави са построили повече от 1200 км стени и огради по границите на стойност поне 500 милиона евро.


Според първия годишен доклад за функционирането на Шенген, който разглежда основните недостатъци при изпълнението на Шенгенското право, държавите - членки на ЕС, трябва "да насърчават взаимно доверие в доброто функциониране на Шенгенското пространство, сътрудничество и солидарност". Докладът бе приет в Европейския парламент с 439 гласа "за" срещу 157 "против" и 80 въздържали се.


Пропуски


Евродепутатите осъждат за пореден път въвеждането на вътрешни гранични проверки поради недостатъците в общата европейска система за убежище и липсата на политическа воля, солидарност и сътрудничество. Голяма част от въведените гранични проверки не са нито необходими, нито пропорционални и поради това са незаконосъобразни, се подчертава в текста. В момента 6 държави прилагат граничен контрол: Франция, Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия.
Евродепутатите също така категорично осъждат изграждането на физически бариери, включително огради, между държавите членки.


Членовете на Европарламента отново заявяват подкрепата си за незабавно присъединяване на България и Румъния към Шенген и призовават Съвета да одобри тяхното присъединяване като пълноправни членове на шенгенското пространство.


Следващи стъпки


Като следващи действия са набелязани:


- необходимост от постоянна и ефективна реакция от страна на Съюза при морските операции за издирване и спасяване, за да се предотвратят нови загуби на човешки живот;


- компетентните органи на държавите членки трябва да събират информация и статистически данни за начина, по който се управляват средствата на национално ниво, и възможностите, свързани с граничния контрол;


- държавите членки трябва да гарантират бързи и ефективни процедури за връщане на мигранти при пълно зачитане на основните права и при хуманни и достойни условия;


- прилагане на решение за връщане на мигрант, взето от друга държава членка, вместо да се взема ново решение за връщане или изпращане на нередовен мигрант в първата държава членка, в която е бил регистриран;


- осигуряване на адекватна инфраструктура, настаняване и добри общи условия за живот за всички кандидати за убежище, особено непридружените непълнолетни лица и семействата с непълнолетни лица, както и жени в уязвимо положение;


- реформа на Шенгенската информационна система (ШИС): защита на деца в риск или изчезнали деца, незабавен и задължителен обмен на информация за тероризъм и задължителен обмен на информация за решенията за връщане.


Евродепутатите подчертават, че през последните няколко години ЕС е приел мерки за укрепване на Шенгенското пространство като въвеждането на системни проверки при влизане и излизане по външните граници на ЕС от Европейската агенция за гранична и брегова охрана ("Фронтекс") за граждани на държави извън ЕС и за европейски граждани, както и системата за регистриране на влизане и излизане.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Шенген вече на практика се разпадна в много страни от Централна и Западна Европа бе върнат граничния контрол.

  Защото сравнете сега посочените цифри с разходите по издръжка и "интеграция" на милионите "бежанци" в Европа? Какво показва това сравнение, кое е по-скъпо? А ако добавим и джихадистките престъпления в Европа... питайте белгийци, французи дали искат по-строг граничен контрол.

 2. 2 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 519 Любопитно

  А ние все още ли сме убедени, че искаме да влезем в Шенген?

 3. 3 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Когато делиш членките на ЕС на "шенгенски" и "нешенгенгенски", когато охраняваш само вътрешните граници, а загърбваш външните, така се получава. Държавите от Шенген се затвориха и изолираха останалите да се справят с бежанците, хвърляйки милиони долари за охрана. Къде по-лесно щеше да бъде държави като България да бъдат също членки на Шенген и да използват ефективно базата данни на граничния съюз. И солко по-ефективно щеше да бъде да се пратят 4-5 кораба в Егейско и Средиземно море, които да охраняват морските граници на съюза, отколкото граничните държави да се хвърлят на вълците, а богопомазаните шенгенски да заврат глави в пясъка като щрауси и да кажат, че мислят за собствената си сигурност.

  Ние я видяхме тази сигурност. Защото всички мигранти отидоха именно в тези шенгенски държави. Мигнатите не искат да живеят в бедните южни и източни държави. Те идват, за да живеят в богатия Север. Затова точно тези входни държави направихме каквото се искаше от нас - регистрирахме мигрантите и ги пуснахме да ходят, където поискат. Чак тогава шенгенците се усетиха колко са се наиграли. Фрау Меркел махаше за добри дошли на всички мигранти, с отворени обятия и пита с мед ги посрещаше. И когато видя, че тези същите хора превзеха задния й двор и унищожават всичко като скакалци, осъзна грешката си.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 4. 4 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 221 Неутрално

  При предишният вътрешен министър на Германия, де Мазиери от CDUI(Von Dezember 2013 bis März 2018 war er Bundesminister des Innern. ), спестяваха само на персонал при БАМФ.

  Правих като задължен от джобцетъра(jobcenter) курс, как да мога да се представя на интервю с работодателя най-добре. Курса ми помогна в много отношения, как да пиша Bewerbungen(кандидатсвания за работа).
  Та при USS GmbH имаше сириец, 4 деца с жена си, той първо сам е дошъл в Германия, чрез изискване на семейсттвото(Familiennachzug) на гърба на немският работещ му идва жена му с 4-те деца от Турция в Германия. Немската държава плаща за това голямо семейство 1480€ като за 2-ма в Bedarfsgemeinschaft.
  Щефан Фукс, единият от колегите ми, не иска да се ядосва., какво прави и плаща немската държава при бежанците. Аз също, но винаги на края на годината на годината си изисквам обратно платените данъци. Не плащам и цент от мен за бежанец!

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  А ние искаме само да получаваме.

 6. 6 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 961 Неутрално

  шенген се пука и отпред и отзад

  гошо
 7. 7 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Тия милиарди ги нямат за нищо !!!

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5583 Неутрално

  Всичко в едно. А Шенген е едно малко селце :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK