Все по-малко българи и поляци искат да работят на германските полета

Все по-малко българи и поляци искат да работят на германските полета

© Associated PressГодини наред Германия привличаше хиляди сезонни работници от Полша, Румъния, България. Днес все по-малко източноевропейци искат да работят по германските полета. Постепенно те откриват начин да печелят по-добри пари, пише "Дойче веле".


Всяка година германските селски стопанства наемат сезонни работници за прибирането на реколтата от аспержи, ягоди, грозде. Само през 2016 година в германските ферми са работили 286 000 сезонни работници. По правило помагачите по прибирането на реколтата получават 8.84 евро на час. Към тази сума се прибавят и различни премии. Ако сезонните работници работят на акорд и получават надници за килограм, а не на час, заплащането често се увеличава. Ако работниците обаче имат договори за краткосрочна заетост, т.е. за по-малко от три месеца или 70 дни, германските фермери не са задължение да ги осигуряват социално.


Недостиг на сезонни работници


Открай време фермерите се оплакват, че германците не желаят да се занимават с работа на полето. Затова много селски стопанства се обръщат за помощ към посреднически агенции. Срещу определена такса те наемат сезонни работници от Източна Европа. Но напоследък и в тези страни има все по-малко кандидати. "Това се превърна в много трудна работа", казва шефът на една посредническа агенция за полски сезонни работници, който желае да остане анонимен. "Тази година е пълна катастрофа", споделя той.
Преди години ситуацията изглеждала другояче, разказва шефът на посредническата агенция. Дори и добре квалифицирани поляци се хващали като сезонни работници в Германия. Но след като успявали да съберат известна сума, след няколко години те преставали да работят по германските полета и инвестирали спечелените пари в родната Полша. "Освен това междувременно нивото на заплатите в Полша се повиши и дори там се усеща недостиг на сезонна работна ръка. В Полша има много възможности за намиране на по-привлекателна работа", казва той.


"При нас пристигат много повече запитвания за сезонни работници, отколкото можем да ангажираме", оплакват се от друга посредническа агенция, която наема работна ръка от Румъния. Шефът на агенцията споделя, че икономическото развитие в Румъния не е толкова добро както в Полша, но отливът на полски сезонни работници просто не може да бъде компенсиран с работна ръка от Румъния.


"Работата на полето е тежка и ние не успяваме да намерим германски сезонни работници. Затова сме зависими от нашите вече доказани работници от Източна Европа. Но в последно време пристигат все по-малко", оплаква се производителят на аспержи Юрген Якобс. Той споделя, че тази година при него се записали общо 350 помагачи от Полша и Румъния, само че 85 от тях въобще не дошли.


Сега германските селскостопански сдружения настояват за отваряне на трудовия пазар за сезонни работници от страни, които не членуват в ЕС. "Проблемът е в това, че от Полша, България и Румъния при нас пристигат все по-малко хора. Затова би било разумно в бъдеще да бъдат ангажирани сезонни работници от Украйна и Беларус", казва председателят на градинарското сдружение в Бранденбург Андреас Йенде.


Демографска промяна в Полша


По принцип не става дума за пари, т.е. германските селски стопани не търсят по-евтина работна ръка от германската. "При нас всички получават минималната почасова надница от 8.84 евро - независимо дали са германци или източноевропейци. Не става дума за пари, става дума за това изобщо да намерим хора", казва Андреас Йенде.


Председателят на градинарското сдружение в Бранденбург разказва, че тази провинция е започнала да произвежда зеленчуци и плодове - най-вече аспержи - в големи количества през 1990-те. По правило засаждането и прибирането на аспержите е тежка работа. Но по време на голямата безработица след обединението на Германия много германци са изкарвали хляба си, работейки на полетата с аспержи. По-късно обаче в тази област започват да работят предимно полски сезонни работници, които не след дълго се пренасочват към Великобритания, защото там заплащането е по-добро. Така германските производители прибягват до помощта на работници от България и Румъния. В най-добрите времена в Бранденбург е имало по 7000 сезонни работници. Тази година обаче те са само 5000.


"Междувременно и в Полша настъпи демографска промяна. Там също се търсят специалисти и все повече млади поляци намират работа в родината си и по професията си", казва Андреас Йенде. Румънците и българите също търсят по-добре платена работа. В Германия те предпочитат да работят като строителни работници или пък като доставчици на пощенски пратки, защото в тези области могат да получават и над десет евро на час.


Разликата в заплащането в Германия и Източна Европа все още е доста голяма. Докато в Германия минималната почасова надница възлиза на 8.84 евро, в Полша тя е 2.85 евро, а в Румъния - 2.50 евро. В България минималното почасово заплащане възлиза на 1.57 евро.

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Германия с еврото и ЕЦБ направи това което Хитлер не можа с танкове - подчини Европа под германско ръководство.

  Научиха занаята от англосаксонците, след като англосксонците им им направиха главите меки в 2-те световни воини.

  Управлението на други народи се прави преди всичко с търговия, , финанси, оттам - пропаганда , корупция, финансови методи за въздействие .... леко полека, за да може материала да свикне

 2. 2 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 373 Неутрално

  "В България минималното почасово заплащане възлиза на 1.57 евро."
  Страхотно постижение, има с какво да се гордее правителството. Българите си намират работа навсякъде, затова са малко по немските полета. Пък сме и малко по количество, така че нашите т.нар.бизнесмени ще търсят работна ръка от Бангладеш.

 3. 3 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Аз пък се чудя как тъй няма един сириец, афганистанец или африканец по полето..:-) От милионите приети "бежанци"..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 4. 4 Профил на loseva
  loseva
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Може би трябва да наемат работници направо, а не чрез посредниците в България, които печелят за сметка на работещите! За такова заплащане 8.84 на час никога не съм чувала!

 5. 5 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Аз пък се чудя как тъй няма един сириец, афганистанец или африканец по полето..:-) От милионите приети "бежанци"..
  —цитат от коментар 3 на ostin22


  Хора като Сорос не искат да вкарат "бежанци" от Африка за да оправят икономиески проблеми, да речем работна ръка.

  Друга е идеята на такива хора, които пропагадират "култикултурализма", а не да събират реколтата на полето хора от Африка.

  За полето се преджижда да бухат белите европейци от Източна европа , тука сме и ние Българите. След като "икономисти експерти" като тези от ИПИ ни обясняваха, че всички български бизнесим някои които като карите - за милиарди, за губещи и трябва или да се продадат на чужденци или да се закрият.

 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много ясно,че няма да намерят хора за работа на полето от Източна Европа.Онзи ден говорих с един циганин,който каза,че миел прозорци в Мюнхен за 11 евро на час.И не знаеше и дума на немски език.Щом тоя се е оправил,какво остава за по-грамотни хора.

 7. 7 Профил на ТРОЛетарин
  ТРОЛетарин
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "ostin22":

  Бежанците нямат право на работа, ограмотете се малко преди да пляскате простотии.

  Коментирам платено.
 8. 8 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  До коментар [#2] от "proza":

  Какво си ревнал?!Забрави ли колко беше заплащането при Бай ти Тодор?!Или при Луланов,или при виденов?!

 9. 9 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2997 Весело

  До коментар [#7] от "ТРОЛетарин":

  Нямат,те затова не работят...Инапе искали, викаш...

 10. 10 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 719 Неутрално

  "По принцип не става дума за пари,"

  и няколко реда по-късно

  "полски сезонни работници, които не след дълго се пренасочват към Великобритания, защото там заплащането е по-добро"

  Не цъкам плюсове и минуси.
 11. 11 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Германия с еврото и ЕЦБ направи това което Хитлер не можа с танкове - подчини Европа под германско ръководство.Научиха занаята от англосаксонците, след като англосксонците им им направиха главите меки в 2-те световни воини.Управлението на други народи се прави преди всичко с търговия, , финанси, оттам - пропаганда , корупция, финансови методи за въздействие .... леко полека, за да може материала да свикне
  —цитат от коментар 1 на WWW


  Не е вярно!Просто икономмическото положение се подобрява в някои източноевропейски държави,а и работниците се ориентират към по лека и доходна работа.Не всеки може да издържи на полето!

 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  До коментар [#4] от "loseva":

  Не могат да си наемат направо —става сложна и скъпа организация. Офис на място, персонал, счетоводител, адвокат, местни закони, транспорт, пидбор на хора и т.н. Такова нещо има смисъл да се прави, ако някой е решил да захранва и конкуренцията с работна ръка —демек да става посредник. И да, постедниците ще печелят, защото намират и организират работата и носят и риска. Не са благотворителнс организация.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#7] от "ТРОЛетарин":

  Имат право само на социални помощи. Дискриминирани са. Така да искат на полето, а да не им дават.

 14. 14 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Аз пък се чудя как тъй няма един сириец, афганистанец или африканец по полето..:-) От милионите приети "бежанци"..
  —цитат от коментар 3 на ostin22


  Това беше и моят въпрос- като какви специалисти ги докара Меркел милионите мюсюлмани и африканци, за доктори и инженери ли?
  Проблемът с работната ръка в селското стопанство е навсякъде един и същ- системата е робовладелска. Не е вярно, че германците не искат да работят в земеделието. Те не искат да работят като измекяри на някой чорбаджия, който е сложил ръка на обработваемата земя. Германците ще работят в земеделието та пушек ще се вдига, но когато са собственици на земята и когато това е техен собствен бизнес. Домати, аспержи, зеле, пипери всички зеленчуци, а и плодове, могат да се отглеждат успешно в малки семейни ферми. Държавата вместо да докарва непрекъснато сезонни работници на едрите земевладелци, трябва да направи реформа в земеделието, да оземли и да подпомогне старта в земеделския занаят на десетки пъти повече земеделци, отколкотко сега има.
  Проблемът на земеделието в ненужната концентрация на земята. Малките ферми са много по-ефективни от големите, които разчитат изключително на наета работна ръка и сезонни работници.

 15. 15 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#3] от "ostin22":Бежанците нямат право на работа, ограмотете се малко преди да пляскате простотии.
  —цитат от коментар 7 на ТРОЛетарин


  може и малко по-колегиално да се говори. и аз се чудех защо няма "бежанци" по полетата. щом такова е законовото положение немският съюз на фермерите може да лобира за промяна на тоз закон и да позволи на "бежанците" сезонна работа по полетата (дори да ги задължи, ако искат да получават помощи) вместо да се търсят възможности за наемане на работници от украйна и беларус

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#10] от "Imaginary Friend":

  Винаги става въпрос за пари. За поляците Германия им е на границата и при равни условия никога няма да бият път до Англия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Весело

  Аз пък се чудя как тъй няма един сириец, афганистанец или африканец по полето..:-) От милионите приети "бежанци"..
  —цитат от коментар 3 на ostin22


  Те са лекари и инженери бе!

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на ТРОЛетарин
  ТРОЛетарин
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "彼得。斯托亚诺夫":

  Нямат право дори в България да работят, за да им се даде право трябва да имат документи: работни визи, бала, зелена, синя карта(всяка страна различно си го именува). А те са присъстващи на територията на държавата с документи за емигранти, бежанци, дадено им само правото на защита от войната.
  Всяка страна издава такива работни визи когато има нужда и глад за квалифицирани специалисти.
  Дори тука в България ги затваряме в бежански лагери, и като статут на бежанец не им се дава правото да работят докато не си изкарат документи за официално пребиваване в страната и синя карта (за работник, нужен, който не може да бъде подсигурен от страна в европейския съюз).
  Може би сте забравили, че само допреди няколко години на самите нас не ни беше разрешено да работим повече от Tри мес. в ЕС, след като се разреши, се надигнат воя в Великобритания и......напуснаха.... :)

  Коментирам платено.
 19. 19 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Цялата тая работа е пряка последица от малоумната идея да могат хора цял живот да висят на социал.
  Аз все още помня времената в които социална помощ СЛЕД ЗАГУБА НА РАБОТА се осигуряваше в рамките на шест месеца, в които на безработния се даваха различни предложения за работа. Ако откажеше всичките го оставяха да се оправя както може.
  БТВ, ако работниците им бягат, защото има по-добро заплащане в други държави за същата работа, все пак става дума за пари.
  Тежката работа струва пари, мили мои робовладелци. И колкото е по-гадна, толкова е по-скъпа.
  Правете си сметката.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 20. 20 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4030 Весело

  Аз пък се чудя как тъй няма един сириец, афганистанец или африканец по полето..:-) От милионите приети "бежанци"..
  —цитат от коментар 3 на ostin22


  Ама хайде по кротко сега. То хилядите "инжинери", "атомни специалисти", "доктори", "научни работници" и прочие не могат така да си свалят стандарта и да работят по полетата. То престижа трябва да се поддържа :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 21. 21 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Ако си впрегнат турците/арабите на работа, няма да има дефицит на работна сила ..

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 22. 22 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Ако си впрегнат турците/арабите на работа, няма да има дефицит на работна сила ..

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 23. 23 Профил на ТРОЛетарин
  ТРОЛетарин
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "Веселин Дечев":

  Ироничното е, че точно лекарите и инженерите си изкараха документи(дълъг и скъп процес) и си намериха работа.

  Коментирам платено.
 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  Имат вече над 2 милиона сирийци - нали уж за по - добър живот избягаха от родината си ? Или нещо не ги привлича полската работа ? Ами да им предложат да работят мениджъри и директори на по - успешните немски фирми тогава....

 25. 25 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Щатите решават този въпрос с нелегални имигранти от Мексико и Централна Америка.

 26. 26 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 485 Неутрално

  В началото на 60-те е било, ранна есен, в махалата на баба минаваше на колело бай Стоян, спира тук там и записва желаещи да поработят на "износ". Ангажиментът беше за седмица две в градското текезе "1май" и се състоеше в беритба на грозде Булгар за братския съветски съюз.

 27. 27 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  Дааа, все по-малко, българи и поляци, а и други гурбетчии, имат желание да да бъдат третирани като роби и да хранят, чрез нископлатения си труд, "скакалците", втурнали се да уважат поканата на "хуманните" домакини.
  Нормален ефект. И бедните могат да имат достоинство и да мислят и да искат по-добър живот!

 28. 28 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  Дааа, все по-малко, българи и поляци, а и други гурбетчии, имат желание да да бъдат третирани като роби и да хранят, чрез нископлатения си труд, "скакалците", втурнали се да уважат поканата на "хуманните" домакини.
  Нормален ефект. И бедните могат да имат достоинство и да мислят и да искат по-добър живот!

 29. 29 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1387 Весело

  Товарният влак на ухилената зъбата реалност върви с яка засилка срещу лигавите еврозелки които свикнаха повече от половин век да живеят на аванта и от рентиерство и корупция (докато сочат с пръст другите) и почнаха да се изживяват като некви господарчЕта дето с нарастващ социал могат да запушват неизбежно натрупващите се вследствие на чудовищната им некадърност проблеми. В един момент обаче тия дето лапат социала пак са бесни и искат да вършеят (щото така са им вързани жиците у главите) а тия дето го осигуряват викат - баста, айде Меркел да ви изработва социала, аз отивам на Маями бийч 😎

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  За такава работа с такова заплащане могат да си наемат само шерпи. Тези пари изглеждат много, но равностойността им е както в България. А разходите са убийствени.

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Все пак става дума за пари :)
  Не става дума за разлика в заплащането между работниците, но става дума за пари :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Гневно

  Хм, ако за 8-10 евро няма хора, да вдигнат надника на 20 евро. Сигурен съм, че веднада ще се намерят желаещи. Толкова ли е трудно , пазарна икономика.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 33. 33 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 480 Любопитно

  До коментар [#5] от "WWW":

  Наистина ми е любопитно: според теб каква е причината "Сорос да вкарва" мигранти от Сирия?

 34. 34 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Със всички, които обясняват как германските фермери искали да им работят роби само срещу 8.84 евро на час, искам да споделя едни спомени от 60-те и 70-те години. Пет пъти съм ходил на задължителни бригади -2 пъти от гимназията, 2 пъти като студент и веднъж като войник. Работехме по прибиране на реколтата, а като ученици (15-16 годишни) ни пратиха да копаем канавките по пътя към Алеко, на Витоша. Надниците бяха 0,00 лева на ден, храната - помия, първо защото разкладката беше малка, второ защото готвачите, със знанието на командирите, крадяха от нея.
  Децата на отговорните другари обикновено точно тогава се разболяваха и ги освобождаваха от бригадите.
  Ама не помня кой ни пращаше на този робски труд - някакви империалисти са били сигурно.

 35. 35 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#3] от "ostin22":

  ти па отде си видял ядрен физик,ракетен инженер,астрофизик или мозъчен хирург да бере краставици?

 36. 36 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Другарката Меркел трябва да е запозната с ученическите бригади. Да ги въвежда навреме, че току веиж някой се е сетил, че сирийците мързелуват,

 37. 37 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#34] от "aralambi":

  а циганите ги експлоатираха в КЕЧ-а. бъркаха киреч ,обаче нямаше хелзинкски комитет да ги защити. мрачни,комунарски времена.

 38. 38 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#15] от "彼得。斯托亚诺夫":

  Недей така, че някой либерал взел че пуснал сълза и се ядосал, че искат да ги ползват като роби. Как така ще си плащат те онеправданите сметките при наличието на цоциалисти във властта.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 39. 39 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#34] от "aralambi":
  и аз така.спомням си,че ни караха под строи,имаше милиционери и войската ни качваше по камионите и ни возеха като добитък.даже двама ги разстреляха,защото побягнаха. един друг го биха със сопи,защото не си изпълняваше нормата. хранеха ни само с парче мухлясал хляб и застояла вода. всяка вечер,пияни войскари отвличаха и изнасилваха момичетата. беше страшно,ама иди се оплачи. един се оплака и изчезна в белене. видях го като дойде свободата-на човек не мязаше.

 40. 40 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#34] от "aralambi":

  а най-лошо беше през 53-та когато умря сталин. тогава бяхме на банановата плантация около Търговище.поискаха да изпълняваме двойна норма,аз изтощен от непосилния труд и недохранването изядох един банан.охраняващите ни войници ме изкодошиха на старшината им и ме биха три дни и нощи.чудех се,защо след като българия отглежда банани,на магазина няма.ядаха ги само партийците явно и ги изнасяха за еквадор. после бананите съвсем изчезнаха от Добруджа.комунистите иззеха от дедо ми 15 хектара бананови насаждения и го пратиха в белене. после даже внасяхме банани. а баба ми правеше прекрасна традиционна баница с банани,т.н. бананник.

 41. 41 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1336 Неутрално
 42. 42 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  а какво напрви победителят - СССР??? та все на там драпате

  Birds of a feather flock together.
 43. 43 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#7] от "ТРОЛетарин":

  няма шанс :) те са много и ползват "умен" като обида

  Birds of a feather flock together.
 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Ами сигурно социалните в Германия са колкото минималната почасова ставка.

 45. 45 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Цялата статия е с послание: да вкараме още " бежанци" защото източноевропейците вече не искат да работят евтино. :-) С две думи, чиста пропаганда.

 46. 46 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 420 Весело

  Ами, като няма работници вдигнете заплатите. Пазар.... После що нямало инфлация и средна класа, а Тръмп е на власт.

 47. 47 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Весело

  За такава работа с такова заплащане могат да си наемат само шерпи. Тези пари изглеждат много, но равностойността им е както в България. А разходите са убийствени.
  —цитат от коментар 30 на Judjuk


  Абе един шерп беше искал 10 000 долара. И те не са евтини вече!

  В Русия съм! В Русия съм!
 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Весело

  До коментар [#34] от "aralambi":

  Ами защо не се оплака тогава ? Ние като студенти имахме страхотни бригади и изкарвахме и добри пари. Дори едиин женен колега ползва ходатайство да отиде на бригада и на купон за 40 дни. явно е имало нещо сбъркано в теб и около теб.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#48] от "КМЕТ В СЯНКА":

  страх го е било,да не го пратят в Сибир:)))

 50. 50 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  Германия с еврото и ЕЦБ направи това което Хитлер не можа с танкове - подчини Европа под германско ръководство.Научиха занаята от англосаксонците, след като англосксонците им им направиха главите меки в 2-те световни воини.Управлението на други народи се прави преди всичко с търговия, , финанси, оттам - пропаганда , корупция, финансови методи за въздействие .... леко полека, за да може материала да свикне
  —цитат от коментар 1 на WWW


  Това важи и при управлението на собствени народи...
  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 51. 51 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Не ставало дума за пари! Айде бе! Вдигнете надницата на 20 евро на час и проблемът с работната ръка веднага ще се реши.

 52. 52 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Някой има ли достоверна информация за броя работещи бежанци в селското стопанство.

  Любовта ще спаси света!!!
 53. 53 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4048 Неутрално

  До коментар [#14] от "gozambo":

  Последното ти изречение е доста спорно. Размерите на едно селскостопанско предприятие (ферма) се определят от банките и зависят от специализацията на фермата. Ако е за млеконадой е едно, за месо - друго, а тези за зърнени култури са си съвсем различни. Сравнително малки могат да бъдат зеленчукопроизводителните ферми, но и там разликата между специализация по производството на домати и на люти чушки е от значение.

 54. 54 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  До коментар [#53] от "daskal1":

  Така е !
  Размерите на едно селскостопанско предприятие се определят от множество параметри.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 55. 55 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1022 Весело

  Свършиха се баламите и зорлиите, явно забогатяваме и поумняваме едновременно, но бавно. Така ще е, вдигайте парите и хората сами ще дойдат, може и от вашите, собствени да намерите...

 56. 56 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  Полската работа е трудна затова никой не му се работи там. А и явно не кой знае колко добре платена.

 57. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#8] от "yanne":

  Майка ти и баща ти как построиха къщата с тези малки заплати ? Крадяха ли или карахте на каквото наберете от казаните ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 58. 58 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  Ако вдигнат заплатите на полските работници това значи цената на крайния продукт да скочи.

  А на някои продукти цената им се формира изключително от прибирането им от полето. Примерно днес брах череши. Ми то няма кой знае колко за гледане. 1-2-3 пръскания с препарати и евентуално да се орежат някои клони на пролет. Обаче брането става само на ръка и е много трудоемко. Та не се чудете що черешите са скъпи. Оти трудно се берат.

 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#58] от "realguru":

  Колко береш на ден и колко са високи дърветата?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  Хм, ако за 8-10 евро няма хора, да вдигнат надника на 20 евро. Сигурен съм, че веднада ще се намерят желаещи. Толкова ли е трудно , пазарна икономика.
  —цитат от коментар 32 на dgd


  Това е лесно да се каже. Обаче крайния продукт и той се оскъпява. Съответно хора по-малко ще си купуват плодове и зеленчуци. И ще наблегнат на бисквитите да кажем, които имат брашно и захар - и двете добивани и обработвани автоматизирано. :)

 61. 61 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  До коментар [#59] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аз си ги бера за мен не да ги продавам. :)

  И то е едно дърво около 2.50-3.00 метра високо.

 62. 62 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 257 Любопитно

  "Ако работниците обаче имат договори за краткосрочна заетост, т.е. за по-малко от три месеца или 70 дни, германските фермери не са задължение да ги осигуряват социално."

  Какво включва социално осигуряване във Германия?

  Малко странно изглежда да работиш на договор със работодател, пък да може без осигуровки, вярно че е селскостопанство, но все пак.

  The Tenth Man
 63. 63 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 257 Весело

  До коментар [#14] от "gozambo":

  "Малките ферми са много по-ефективни от големите"

  Вярно ли това?

  Аз пък обратното зная, големите са по-ефективни (икономия от мащаба му викат) пък малките са по флексабилни и имат по вкусна продукция.

  В САЩ как е там малки ли са фермите или големи, чорбаджии, чорбаджии има ли там?

  The Tenth Man
 64. 64 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#61] от "realguru":

  разбрах. наистина на е лесно. почакай да видиш като пораснат дърветата още няколко метра.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 65. 65 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  “Германски” полета няма. Има държава Германия, всичко друго е немско - немски език, немски гражданин, немски полета.

  Мърфи е оптимист!
 66. 66 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Любопитно

  До коментар [#65] от "султана глаушева":

  "полетата на Германия" неправилно ли е ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 67. 67 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#34] от "aralambi":Ами защо не се оплака тогава ? Ние като студенти имахме страхотни бригади и изкарвахме и добри пари. Дори едиин женен колега ползва ходатайство да отиде на бригада и на купон за 40 дни. явно е имало нещо сбъркано в теб и около теб.
  —цитат от коментар 48 на КМЕТ В СЯНКА


  Да, имаше нещо сбъркано с мен. Не бях комсомолски работник, нито слушалка, да донасям какво си говорят състудентите ми, затова не ми плащаха.

 68. 68 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Весело

  До коментар [#67] от "aralambi":

  И ние не бяхме такива- вместо химна пускахме Дейвид Бауи за вдигането и свалянето на знамето ама бяхме пичове и купонджии а не разни мамини синчета. Колкото до доносниците след години установихме, че точно най-големите смотаняци и комплексари са снасяли за нас.
  И сега като се видим колеги и мъже и жени искат пак на бригадирски купон.
  Кой както си го направи ако ме хващаш ментално.
  А за калпаво ядене си могъл и да стачкуваш .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 69. 69 Профил на Violin Ivanov
  Violin Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нека германците си извикат работници от Арабския свят и Африка. Те ще им свършат по-добра работа. Българите куцат за бране на домати. По-интелигентни сме, а за брането не се иска много акъл, само загрубели ръце.

 70. 70 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Аз пък се чудя как тъй няма един сириец, афганистанец или африканец по полето..:-) От милионите приети "бежанци"..
  —цитат от коментар 3 на ostin22


  Ми чи те направо ги зачисляват на по 2000 евра помощи на калпак, без да работят. За какво ще се блъска? Пък и те са главно инженери и лекари.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 71. 71 Профил на Ева
  Ева
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Със всички, които обясняват как германските фермери искали да им работят роби само срещу 8.84 евро на час, искам да споделя едни спомени от 60-те и 70-те години. Пет пъти съм ходил на задължителни бригади -2 пъти от гимназията, 2 пъти като студент и веднъж като войник. Работехме по прибиране на реколтата, а като ученици (15-16 годишни) ни пратиха да копаем канавките по пътя към Алеко, на Витоша. Надниците бяха 0,00 лева на ден, храната - помия, първо защото разкладката беше малка, второ защото готвачите, със знанието на командирите, крадяха от нея. Децата на отговорните другари обикновено точно тогава се разболяваха и ги освобождаваха от бригадите.Ама не помня кой ни пращаше на този робски труд - някакви империалисти са били сигурно.
  —цитат от коментар 34 на aralambi


  Така е, и ние сме ходили на бригади. Но на нас ни плащаха. Помня, че от една от бригадите бях взела към 120 лв и си бях купила зимно палто и ботуши и се чувствах много горда от това.

 72. 72 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#66] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Ти правиш ли разлика между прилагателно и съществително собствено?

  Мърфи е оптимист!
 73. 73 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Весело

  До коментар [#72] от "султана глаушева":

  Ето ти тема за публикация. Замисли се един път и дай своя принос за новговора.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Весело

  До коментар [#71] от "Ева":

  Естествено, че ни плащаха. Тук обаче разни "активисти" се опитват да хейтят всичко старо без капка морал и чувство за истината.
  Ние например вземахме по 12 лева на ден на бригада във ВиК-София и за един месец това бяха 240-250 лева с които после бяхме царе на Слънчев Бряг, където входа за Златна ябълка беше 5 лева а една карта за 14 дни с нрана беше до 30 лева.
  На други бригади на полето се печаха агнета за бригадирите а за обяд са ни давали по половин печено пиле на човек.
  Много зависеше от командирите но Моите студентски бригади са били като един безкраен денонощен купон.
  Освен всичко останало тогава нямаше и СПИН.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  За такова заплащане 8.84 на час никога не съм чувала!
  —цитат от коментар 4 на loseva


  Това е минималното почасово заплащане в Германия (засега) и е фиксирано със закон.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK