Малко Западни Балкани и (не)малко Русия - пети месец европредседателство

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на вечерята в "София тех парк".

© eu2018bg.bg

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на вечерята в "София тех парк".Кулминацията на българското европредседателство? Може би да. Но голям пробив за Западните Балкани? Надали.


Коментарите за срещата на върха в София между лидерите на ЕС и колегите им от Западните Балкани ще продължат още дълго време. Положителните оценки са логични поради факта, че среща в този формат бе проведена за пръв път от 15 години. Въпросът обаче е какво стои отвъд събирането на десетки лидери и многократно рекламираното от българското председателство "поставяне на темата високо в дневния ред на ЕС".


Реалността бе обобщена с ярки тонове от германския "Ханделсблат": "По тази тема Бойко Борисов влезе в ролята на портиер, който се опитва да вкара в ЕС страните от Западните Балкани. Да даде тласък на евроразширяването - това наследство иска да остави Борисов от българското европредседателство. Но далеч не всички от колегите му в ЕС реагират с възторг". Изданието акцентира върху упоритостта, с която София повдига този въпрос на всички форуми в рамките на българското европредседателство.
Преди срещата България неведнъж подчерта, че тя е за свързаността, а не за разширяването на ЕС. След форума Еврокомисията заяви, че ЕС ще предостави безвъзмездни средства за допълнителни 11 високоприоритетни транспортни проектa на стойност 190 милиона евро. С тези инвестиции могат да се мобилизират до 1 милиард евро заеми от международни финансови институции. Освен това ЕС е заделил 30 милиона евро за инвестиции за осигуряването на широколентов достъп в целия регион. По време на срещата председателят на Европейския парламент Антонио Таяни е предложил идеи как да се направят 10 млрд. евро нови инвестиции за региона.


В този смисъл инвестиции по всяка вероятност ще има и по всяка вероятност няма да са милиарди евро, но това далеч не превърна срещата в обявения преди това "исторически" форум за Западните Балкани.


Какво (не) бе постигнато


Крайната декларация, изразяваща "недвусмислена подкрепа" за "европейската перспектива" на Западните Балкани, звучи твърде общо и бледнее в сравнение с резултатите от срещата в Солун през 2003г. В документа, приет тогава, думите "Западни Балкани", "членство" и "разширяване" присъстват в текста, понякога дори в едно изречение. В декларацията от София посланията бяха внимателно подбрани, за да гарантират подкрепа от всички европейски държави, и подобни термини липсваха.


И все пак да се очаква, че българското европредседателство ще успее да помири Македония и Гърция, Косово и Сърбия, или пък че ще убеди Испания да признае независимостта на Косово, и то в твърде чувствителен за Европа момент (продължаващата криза в Каталуня, разделенията около мигрантската криза) би било прекалено. Това са сложни казуси, чието решение не е по силите не само на България.


В този смисъл европредседателството може наистина да се похвали с успех за връщането на темата сред основните в ЕС, но не може да се пребори с продължаващи десетилетия наред спорове или с твърдите национални политики на някои държави членки.


Бойко Борисов и Ангела Меркел

© eu2018bg.bg

Бойко Борисов и Ангела Меркел


Позициите след срещата са близки до изходните, а именно: ЕС не иска да внася нестабилност от неукрепналите демокрации на Западните Балкани, а шестте страни от района имат да извървят още дълъг път, докато решат двустранните си проблеми и се докажат като надеждни партньори. Пари за проекти ще бъдат отпуснати, но все още няма отговор въпросът дали в следващия бюджет на ЕС ще има отделен фонд за стимулиране на инвестициите в Западните Балкани, за което призова Таяни.


По-важните теми


Задачата на България се оказа сложна и заради още един мащабен международен процес. Срещата на върха премина под сянката на разрива в отношенията между САЩ и ЕС. Поводи през последните месеци не липсваха. Като се започне от планираните американски мита за стоманата и алуминия от ЕС и се стигне до изтеглянето на Вашингтон от иранското ядрено споразумение. Подобни големи теми нямаше как да бъдат подминати от лидерите на ЕС, които се събраха на неформална вечеря в София преди деня на срещата със Западните Балкани.


Еманюел Макрон, Тереза Мей и Ангела Меркел <a href="https://www.dnevnik.bg/photos/snimka_na_denia/2018/05/17/3180060_snimka_na_denia_mei_makron_i_merkel_na_mosta_na/" target="_blank">на Моста на влюбените</a>

Еманюел Макрон, Тереза Мей и Ангела Меркел на Моста на влюбените


Дори и форумът да се провеждаше в друга държава от ЕС, трансатлантическите връзки щяха да доминират разговорите на лидерите, независимо от предварително дадените заявки. В този смисъл, ако целта е била да покажат единство, за ЕС срещата може и да се сметне за успешна.


Макрон, не разделяй Европа


Вътрешнополитическите теми, този път с европейски нюанс, нямаше как да останат встрани. "Снощи до два и половина с канцлера Меркел, с президента Макрон, с транспортния министър Московски, с финансовия министър текст по текст, дума по дума сме гледали". С тези думи, изречени след вечерята с лидерите на ЕС, премиерът Бойко Борисов вероятно целеше да потуши недоволството сред българските превозвачи срещу промяната в регламенти на ЕС, предложена от френския президент Еманюел Макрон, налагаща нови правила в придвижването на стоки и хора.


Малко Западни Балкани и (не)малко Русия - пети месец европредседателство

© Анелия Николова


Превозвачите все пак излязоха на протест и то в деня на голямата среща. А дали френският президент ще обърне внимание на плакатите, една част от които бяха на английски език, (едва ли - у дома Макрон от седмици е в центъра на непрекъсната вълна от стачки и протести срещу планираните от администрацията му реформи) и дали българската страна ще успее да защити интересите си? Отговорът се простира далеч отвъд компетенциите на българското европредседателство, което приключва в края на юни.


На източния фронт - нещо ново


"Ако не обгрижим Западните Балкани и не им помогнем, няма защо да се сърдим, че влиянието на Русия, Китай, Саудитска Арабия нараства. Трябва да покажем, че Балканите са не по-малко цивилизовани от двете Кореи", каза Борисов преди да заседанието на ЕНП на 16 май - ден преди срещата ЕС-Западна Балкани.


Две седмици по-късно той изненадващо отиде на посещение в Кремъл за среща с президента Владимир Путин, на когото се извини, че преди четири години бяха спрени "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Борисов обяви след срещата, че газопроводът "Турски поток" ще стигне до България и ще бъде свързан с българската газопреносна мрежа. Това бе второ за месеца българско посещение на високо ниво в Русия. Първото беше на президента Румен Радев, който обаче не бе придружен от нито един министър. След срещата с Радев Путин обяви, че визитата на държавния глава е сигнал за възстановяване на пълноформатните отношения между Русия и България.


Междувременно словесните битки между Борисов и Радев преминаха и в полето на европредседателството. Държавният глава каза, че България е показала способност да администрира процесите от европейския дневен ред, но в същото време подчерта, че има "разминаване между фанфарния тон и реалните резултати, които преминаха изцяло в сферата на обещанията". Радев дори говори за "прекалената употреба на европейското председателство за политически PR".


Малко Западни Балкани и (не)малко Русия - пети месец европредседателство

© Пресслужба на Министерски съвет


Всичко по старому


И докато се прегръщаха с премиера Борисов и хвалеха българското европредседателство, националните лидери на останалите 27 страни от ЕС едва ли са променили мнението си за състоянието на българската политика и икономика. Свидетелство за това е и обявената почти веднага след това от Европейската комисия и Европейската централна банка оценка, че България все още не е готова да приеме еврото.


В оповестения на 23 май доклад за конвергенцията за 2018 г., в който се прави преглед на напредъка на държавите членки към въвеждането на еврото, се посочва, че България не изпълнява критерия за обменния курс, а законодателството в страната не е напълно съвместимо с Договора за функционирането на ЕС. Казва се и че в Закона за БНБ има редица недостатъци, поставящи въпроси за независимостта ѝ.


В доклада на Европейската централна банка за конвергенцията пък се посочва, че българското законодателство не съответства на всички изисквания за независимост на централната банка, на забраната за парично финансиране, както и за правна интеграция в Евросистемата.


А междувременно на конференция в София ден преди срещата ЕС - Западни Балкани от "Репортери без граници" заявиха, че в българските медии нищо не върви добре. Което говори достатъчно за посоката на България отвъд лъскавите европейски срещи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Не е истина, Германия е имала страх от множествотото молби за бежански статус, затова е разрешила на държавите от Северният Балкан: Босна и Херцеговина, Косово, Репулика Северна Македония, Черна Гора о още една държава, май не беше Сърбия, да работят в Германия легално, ако не са кандидатсвали до 11.2015 за бежанци в Германия.

  Страха на Германия пред бежанският наплив. Дори не екстрадират нелегално влезналите, абсолютният абсурд е в Германия. Преди 20 години беше много строго, имаше и черен печат в международният паспорт. В последните 14 години стана на детска градина.

  Es muß Geld fließen!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  С Русия ни идва в повече.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#3] от "balgariez":

  или "Русия= корпорация за убийства" ;)

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9168 Неутрално

  Без Русия България не влияе на никакви Западни Балкани!

  [email protected]
 6. 6 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Не малко Русия! За заклет русофил и бивш комунар , нищо което да учуди . Ако тука има шарани които кълват на бастун , извън страната БХ е ясен.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#1] от "slan777":
  Това не го знаех, че граждани на страните от Западните Балкани могат да работят в Германия. Може ли да дадете някакъв линк.

 9. 9 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#1] от "slan777":Това не го знаех, че граждани на страните от Западните Балкани могат да работят в Германия. Може ли да дадете някакъв линк.
  —цитат от коментар 8 на musashii


  Има на немски език тук: https://www3.arbeitsagentur.de/web/content/DE/service/Ueberuns/WeitereDienststellen/ZentraleAuslandsundFachvermittlung/Arbeit/ArbeiteninDeutschland/WestbalkanRegelung/index.htm

  Важи и за Сърбия, мислех си друго. До 31.12.2020 година

  Es muß Geld fließen!
 10. 10 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Сведох до санитарен минимум гледането на бг-телевизии.И пак ми идва в повече до кошмарност.Шепа хитреци глозгат тялото на държавата и си поръчали за прикритие разни политолози,социолози пр.сган да лижат,мажат,пудрят и подмиват долнопробни мошеници.
  Антоний Гълъбов,не те ли е срам,бе!?Интелигентен човек си,да не си някой си делийски или антоанета христова-нещастната" професорка" с очила!!!Последно гледах една социоложка-фъфла да ломоти за Северен поток между другото.А "другото"беше за статута на България и ББ на международната сцена.Продажничеството рано или късно се наказва.При нея е точно навреме!

 11. 11 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 323 Весело

  До коментар [#7] от "tos_buratino":

  Да, знам, Рашата е бяла и пухкава, а лошите Кумчо Вълчовци на запад искат да й вземат червената шапчица и да я схрускат.
  Питай баба си за друга приказка- тая се изтърка и 'зе да омръзва.

 12. 12 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1087 Весело

  Ако Буйо устиска така още един месец, вече ще се принудя и аз да му призная един грандиозен успех на европредседателството:
  А именно, НЕпоставянето на оная решетеста бронзова кулообразна грозотия, дето се канеха да я туктурдисат пред Националната художествена галерия....

 13. 13 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 911 Любопитно

  Хм...
  То в Правителството си имаше един професионален портиер от Ямбола-града голям, но наш Боко не търпи конкуренция, и дърпа килимчето под Бялата Златка!
  Портиер до портиера!

  Да разлая троловете!!
 14. 14 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Така ще е или както Ницше казва: "Този процес на формиращия се европеец може да бъде забавен от резки поврати, но навярно така ще нарства по мощ и дълбочина".

 15. 15 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Това със Западните Балкани за Бойко е като последно десет при белота да хване последна ръка разбирай евро пари, а Путин е следващ анонс за без коз.

 16. 16 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Това със Западните Балкани за Бойко е като последно десет при белота да хване последна ръка разбирай евро пари, а Путин е следващ анонс за без коз.

 17. 17 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 237 Неутрално


  Всички ползват председателството покрай общите дела да извлекат и някоя конкретна полза за своите държави.
  Както обикновено в такива случаи ние се отказахме от тази възможност в името на това да получим аплодисменти.
  Борисов се напъна да остава в историята като някакъв велик международник,
  но след многото приказки и говорене, от цялата работа не излезе нищо значимо.

 18. 18 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Балканите се отърсват от руско влияние, при това с огромна скорост, само България гледа с любовен поглед на изток.

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  За България е ключово интегрирането най - вече на Македония в ЕС като част от нашата духовност и традиции, а и за да просъществува като държава. В тази връзка важно е и какво ще стане с Албания - това е втората държава от тази част на балканите, която може да повлияе на Македония пряко, а от там и на процесуте у нас ! Ако постигнем напредък само за тези 2 държави, значи имаме успех на този фронт.

 20. 20 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не знам защо, повечето чужди издания оприличават ролята на Борисов по време на председателството на тази на портиер, при положение, че далеч повече прилича на келнер?
  Единственото възможно обяснение за това е, че келнерът за старанието си получава бакшиш, а портиера само похвала.
  Борисов се стара много да се превърне в историческа личност, но нЕма шанс и си остана предишната банкянска неокосена ливада.
  Превития гръб и молбата за прошка към "по-големия батко" , посрещнати с хладина са епилогът на неуспешния опит да се прави на уважавана фигура.
  Човек трябва да знае възможностите, както своите, така и на страната, която представлява, за да не изпада в подобни ялови ситуации.
  И , ако иска да бъде поне част от дипломатическата флора и фауна на международната сцена, трябва да знае поне един-два чужди езика.
  Иначе, клоун, който да забавлява може да бъде и както сега - с пантомима.

 21. 21 Профил на Kamss
  Kamss
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Да, не малко Русия - между 5 и 15 статии на ден само в този сайт...ако добавим Капитал, Медиапул , Клуб 3, Сега, Култура, Бивол....и още няколко медии гравитиращи около кръга Капитал или на близки до олигарха Прокопиев и ще се съберат 100 статии в които се пише за Русия ...

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6103 Неутрално

  Всичко си е по старому...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  До коментар [#20] от "рб.о1ген18":

  дефинирай "повечето чужди издания" ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Стига с глупостите,бре!Точно Русия е един от факторите Сърбия да получи "Западните Балкани" като владение.Като започнем оше от едни договор,по който уж Русия да е арбитър между Сърбия и България за Македония...

 25. 25 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#6] от "КА2":

  Пак си пляюпате редовните глупости!В Русия преди Борисов бяха Меркел и Макрон.А след дни Путин гостува във Виена.Още не съм ви чул,лиляво-розовите да изкарвате Меркел или Макрон русофили?!Пак избирателно отразявате едни събития,други забравяте.Меркел,която работи за Северен Поток-2, не съм чул още да обиждате?!

 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9168 Любопитно

  До коментар [#24] от "yanne":

  А точно пак ''Русия е един от факторите'' изобщо Балканите да не са в Турско - или ..............не ви учат вече така в политотдела на Костов

  [email protected]
 27. 27 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#17] от "рб.о1ген18":

  Интегрирането на Македония и Албания, изграждането на инфрастеултура през тях от България до Адриатика е ключово за нас.

 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9168 Любопитно

  Не Борисов -а Костов направи много за Балканите - нали ?

  [email protected]
 29. 29 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#21] от "Kamss":

  Проблемът на тези издания е, че са като партийките около кръга Капитал.Една тумба партийки ,които делят един и същ,ограничен електорат(предимно в София,деца на червената номеклатура и реститути) .Та и изданията са така -едни и същи хора четат едни и същи статии в уж различни издания.Нито формират обществено мнение,нито влияят на някого.Толкова са пристрастни и некоректни,че наистина само тесния сектантски кръг се влияе,ама те и без това са верващи.

 30. 30 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  До коментар [#6] от "КА2":


  До коментар [#25] от "yanne":

  Да ама Меркел и Макрон не се извиняват за спрения Южен паток,който самия Путин спря.Хайде да си имаме уважението.Това е унижение.Аз като Български гражданин не искам страната ми да се самоунижава заради корупционната възглавница на някой.

  SHADOWS of SOFIA
 31. 31 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Борисов се извинил, че в един момент България е имала суверенна политика спрямо Кремъл. Е, повече няма да се извинява защото повече няма да бъде избиран на власт! Хитрецът обаче го знае и сега бърза да заложи руската примка на българите безвъзвратно. Очаква се в такъв случай изцяло да отпадне опозиционноста на "опозиционните" в парламента, което пък ще доведе до възраждането на автентичната десница, а този процес е свързан с със много сериозни протести срещу руските проекти, както и с намесата на ЕК. Така вероятността да се строи "Белене", например, се свежда до нула. Всъщност руската намеса пак ще е успешна, тъй като при всички ситуации води до дестабилизация - единствената цел на Путлер, именно заради която управляващата клика тук е съставена перманентно от национални предатели, към които се присъедини и прикриващият се до сега Борисов. Но всяко нещо с времето си, а то е неизбежно!

 32. 32 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 952 Неутрално

  България е с ключово местоположение от памтивека. Така е решил дядо Господ. Политическата ни класа обаче е с твърде ограничен интелектуален капацитет, за да извлече каквито и да било ползи за страната ни от тази даденост.

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  До коментар [#31] от "xefgo":

  Не сме имали никога суверенна политика. Недей да лъжеш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Убеден съм че е по темата: Не е било необходимо Тръмп да е съзнателен руски агент. Достатъчно е било да го "изчислят" - да прогнозират вероятното му поведение в определени, ключови за педерацията ситуации. И вероятно са го направили. То не е и трудно. Защо си мисля така: гърмящата в продължение на поне две години руска пропаганда за разпадащия се европейски съюз и другата, по-късата - ЕС нямат място В НАТО, те са естествени съюзници на психопата - Путин имам предвид. Руската пропаганда има този приятен навик, да обявява крайния резултат много преди той да е налице. Което също е технология за въздействие върху съзнанието на хората. Но явно наистина се е работило яко.

  Аако имам някакъв голям страх обаче, то той не е от руснаците, а от "интелигенцията" ни. Страхувам се, че когато опре до истинска битка, при първото поражение те пак ще "палят джапанките" и ще търчат към терминала. Или "ще емигрират вътрешно". А после ще изразяват възмущението си от "простия народ", и от станалото, и от ставащото. Как после да ги определяш като интелигенция, като духовни водачи на своя народ?

  Вече съм го виждал. След първите "свободни избори", когато БСП фалшифицираха резултата, а Жельо прие фалшификацията, Централна гара беше пълна с народ - цялата, включително и пространството под ротондата. И всички, с които говорих, обясняваха, че в тази страна комунистите винаги ще са на власт, че нищо не може да се направи, че е безнадеждна история, затова те заминавали в нормалните държави. И тук останаха най-вече хора, чието постигнато чрез дългата хипноза оглупяване беше неизлечимо. Е, после Виденов някак си "изравни силите", като успя да умори повечето от тях.

 35. 35 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#6] от "КА2":До коментар [#25] от "yanne":Да ама Меркел и Макрон не се извиняват за спрения Южен паток,който самия Путин спря.Хайде да си имаме уважението.Това е унижение.Аз като Български гражданин не искам страната ми да се самоунижава заради корупционната възглавница на някой.
  —цитат от коментар 30 на КА2


  Да, така е.

 36. 36 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Не Борисов -а Костов направи много за Балканите - нали ?
  —цитат от коментар 28 на karabastun


  Този път казваш истината, заядливо старче!

 37. 37 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#29] от "yanne": Колкото и странно да е, и ти си прав. Ако не намерим начин да разпространяваме тази противоотрова срещу руската чума, която изработваме тук, цялото ни стоене във форума ще се окаже някакъв вид интелектуален онанизъм.

 38. 38 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#33] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ".....че в един момент България е имала суверенна политика спрямо Кремъл. " Това не прочете ли или бетонната ти глава не го разбра!?

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 911 Любопитно

  До коментар [#23] от "дерибеев":

  Ето ти едно издание!
  (Ти поне му вЕрваш!)😆

  "Старшего брата" больше нет. Россия перестала прощать

  https://ria.ru/analytics/20180601/1521827378.html

  Боко и клакьорите му се съдраха от хвалби и биене по гърдите като шебеци😆, но дали има за какво?

  Да разлая троловете!!
 41. 41 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Страшно антрефиле.
  За всекиго по нещо и нищо ама от сърце.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 42. 42 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3230 Любопитно

  До коментар [#40] от "lone_wolf":

  и там се казва , че Борисов е портиер?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 43. 43 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 294 Весело

  Интереса на Боко за Западните Балкани е чисто икономически - трябва да се намери работа на неговите приятели - строителите на Демократична България - ГБС, Трейс, Пеевските фирми и ГП , че тук парите за тези дейности свършват през 2020г. На тях им трябват европейски фондове и корумпирани правителства и точно в това са се прицелили в Македония, Сърбия, Косово, Албания и БиХ. Обаче Боко е проста мутра, той няма представа от история и поради това често казва: Да загърбим история и да гледаме напред. Това звучи добре на всеки с 2-ка по история, но на практика , тук на Балканите е невъзможно. Тук е историята на света и всеки камък крещи за някаква несправедливост от вековете назад. Влязло е в гена на хората.
  Големия пробив на срещата на 17-ти май вече е забравен. Гърция и Македония не решиха проблема с името , днес в Македония десетки хиляди протестират и вече искат да свалят Заев. Орбан във видеообръщение подкрепя опозицията в контра на Боко. Свърши романтиката, ЕС - също!

 44. 44 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 911 Любопитно

  До коментар [#23] от "дерибеев":


  А вскользь сказанная Путиным фраза "Ну, записали их в убытки, что делать" прозрачно дала понять, что Москва ничего не забыла, действует с учетом прошлого опыта, а Болгарии стоит подумать над формой компенсации понесенного российским газовым гигантом ущерба. Глядишь, и проект быстрее сдвинется с мертвой точки.

  РИА Новости https://ria.ru/analytics/20180601/1521827378.html

  И чети внимателно!
  Виж как Боко ни "сади на пачи яйца"!

  Газовото хъбче (новата играчка на Боко; магистралите се изтъркаха), едно че е мъртво родено, но булгаристанците да се готвим за ново плащане към Русия!

  Да разлая троловете!!
 45. 45 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#42] от "дерибеев":

  Казва се че Боко е гл.... не дотам умен!

  Да разлая троловете!!
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1012 Весело

  До коментар [#39] от "SA":

  Хахахаха, Ступи, да ме поставиш в компанията на други дето те карат да цивриш безсилно (по форумите, най-голямото падение за един мъж) е чест за мен.

  Обаче не моеш да отречеш че аз най-яко те газирам, буквално изтрещяваш, ако не ми вярваш питай професионален психолог кво говори за тебе това че се правиш на друг участник във форум :)

  Facing Worlds
 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  Май авторката иска да каже, че докато Боко е рецитирал дитирамби за западните Балкани, всъщност внимателно и грижливо се е готвил за срещата с Путин. Ми ако е така, що не го каже направо, че и прости хора ката мене да го разберат. Ма те и простите хора разбраха, че след срещите с евролидерите нещо у Боко се е счупило и решава да наблегне на чисто българските проекти.

 49. 49 Профил на Antonio
  Antonio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "tos_buratino":

  Целият свят схвана иронията с "их там нет!", само регресиралите представители на Москва в България, още се чудят над загадката! Русия в момента е страната генерираща най-много тероризъмр в световен мащаб! Използването на прокси войска е именно такова, да не носиш отговорност за извършените кланета! Свалят самолети, избиват цивилни в Донбас само за да обвинат Украйна, водят мащабна хибридна война в цяла Европа, избиват журналисти и опозиция...
  И за какви нелегални затвори се вълнуваш, след като лагерите ГУЛАГ се използват до днес и са си официален метод за налагане на наказания в Русия?
  Като не вярваш на западни медии, виж самите руснаци какво говорят!

  Кроасан ти купих, без хляб го изяде!
 50. 50 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Усетихте ли как направиха на булгара номера със сварената жаба? От колко време подготвят почвата за русифицирането? Да чувате да има някакъв отпор? Всичко читаво и критично бе обезсилено с помощта на полезни идиоти като Яне, Тюфлека и Говлампи. Разбира се, въпросните са просто едни форумни мишки. Но става дума за типа поведение: срещу интелектуализма; срещу запада; срещу толерантността. Това е играта на русофилите и полезните им идиоти, които дори си представят, че са СРЕЩУ Русия.Русифицирането не е толкова руска идея и желание. Русифицирането е нужно на нашите феодал-кукловоди, защото в общество от руски тип можеш да поддържаш въпросната клиентелистко-феодална система, която ти носи несметни богатства. Ако не бяхме умалено копие на Русия, нямаше същите хора да са богаташите, а премиер да ни е един костюмиран орангутан.Но както и да е. Майната му. Феодалите имат нужда от умни хора, затова за нас ще е ОК в тая кочина, с изключение на тва, че мутраген може да прегази детето ти, или доктор да те умори в болницата. Рискове. В щатите пък може да те гръмнат в училище.Но простия народ. Той е преебания в случая....И чинно гласува за същите идиоти. И участва в гражданското общество единствено когато отхвърля конвенция против насилието над жени. Да се оправят. Ганьовци. Абе всъщонст, ганьовецът винаги го е духал. Това е неговия етос, дет се вика.
  —цитат от коментар 39 на SA


  Започваш страхотно. Първата ми мисъл беше: "Защо не се появяваш по-често бе, човек, тук от сутрин до вечер, че и през нощта, ни засипват с тролове, които удавят в глупости всеки нормален разговор и всеки нормален анализ на ситуацията. Някой трябва и да се бие."

  Не мога обаче да приема нихилизма и усещането за изначална обреченост. А хората... ами те са такива, каквито са. Няма откъде да ти доставят някакви други. Сини марсианци, да речем. Е, Меркел опита, но не съм сигурен, че е получила точно онова, което е искала.

 51. 51 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#25] от "yanne":Сравняваш посещенията в Москва на лидери и един надупен !Много си зле.....много !
  —цитат от коментар 46 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Прав си, грък! Да лъжеш другите е отвратително, а да лъжеш себе си - идиотизъм.

 52. 52 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Ма те и простите хора разбраха, че след срещите с евролидерите нещо у Боко се е счупило и решава да наблегне на чисто българските проекти.
  —цитат от коментар 48 на Judjuk


  Това за "чисто българските" - някакъв вид ирония ще да е. Даже и ти не си чак толкова тъп, че да го кажеш сериозно.

 53. 53 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Любопитно

  Някой помни ли, кои две държави председателстваха ЕС през 2017 и какви бяха темите им?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 54. 54 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#40] от "lone_wolf":

  "Речь идет о проявлении — реальном или кажущемся — такой исторически заметной черты российской внешней политики, как незлопамятность.
  Показательно, насколько изменились общественные настроения в данном вопросе. Еще относительно недавно — не далее чем поколение назад — отечественное общество гордилось тем, что Россия не помнит зла, готова "понять и простить", прийти на помощь вчерашнему врагу, всегда открыта к сотрудничеству, и тем, как много стран и народов на планете обязаны ей своим выживанием, развитием и благополучием.
  После подъема антироссийских настроений в мире в постсоветские времена эти перемены выразились в горько-ироничном анекдоте про "русских варваров, которые врывались в кишлаки, аулы, стойбища, оставляя после себя города, библиотеки, университеты и больницы".
  Частично из-за постсоветской русофобии множества бывших "братских народов", частично по ряду других причин настроения заметно сдвинулись. Теперь идеи безвозмездной помощи и прочих щедрых жестов в пользу других стран не находят широкой поддержки в российском обществе. Наоборот, подобные новости — от списания Россией чужих госдолгов до дорогостоящих гуманитарных проектов за границей — вызывают чаще глухой ропот в адрес властей, хотя ныне эта деятельность и близко не имеет советского размаха, да и стоят за ней обычно вполне прагматичные причины, а не "широта русской души".
  Тем не менее российское общество довольно болезненно относится ко всем случаям отступления от принципа взаимовыгодного партнерства, который ныне заявляет Москва в качестве главного принципа своей внешней политики. Причем наибольшая чувствительность в данном вопросе проявляется даже не в отношении условных "голодающих народов Африки", а тех самых "братских народов", с которыми Россия исторически связана очень тесными узами. В первую очередь речь о странах Восточной Европы.
  В глазах российского общества слишком уж разителен контраст между тем, сколько для этих народов и их государств сделала Россия за столетия истории, в том числе влезая в ненужные ей войны для защиты славян и единоверцев, и откровенно недружественной нам политикой, которую те проводят при первом же удобном случае. В том числе последние тридцать лет."

  РИА Новости https://ria.ru/analytics/20180601/1521827378.html


  Към много показателен текст ни насочихте. Вярват ли си, наистина?

 55. 55 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  "Започваш страхотно. Първата ми мисъл беше: "Защо не се появяваш по-често бе, човек, тук от сутрин до вечер, че и през нощта, ни засипват с тролове, които удавят в глупости всеки нормален разговор и всеки нормален анализ на ситуацията. Някой трябва и да се бие."
  До коментар [#50] от "gr52":
  Ъъъ..м, май имаш нужда от помощ. Задъхваш се, тормозиш се, косиш се, не се справяш със задачите. Ама този дето си го визирал, няма да ти свърши работа. Щото няма капацитет и потенциал. Не го ли виждаш, още малко и ще се разреве, той самия има нужда от помощ, на тебе за къв грездей ти е?

 56. 56 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Да не изпадаме в грандомания! България е 1.7% от населението на ЕС. Според колегите имаме потенциал да вкараме Западните Балкани в ЕС и да строим Русия в две редици и да поискаме да ни козирува! Аз не мисля, че това е реалистично. Дайте да си развием промишлеността и селското стопанство и да позамогнем малко ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 57. 57 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Значи, в постсъветските времена е имало подем на антируските настроения по целия свят, и единствената причина за тях е била неблагодарността на всички, които са забравили как Русия им е помагала. Страхотно.

 58. 58 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#26] от "karabastun":

  Пак ши да преподавам история?!Има едно нещо,наречено"Европейския Концерт" ,които се събират и разпределят Османската Империя(на един Кипър,на друг Босна,на трети Грузия,Армения. Та така.Русия имала и надеждата да вземе територии и на Балканите,че да стигне до проливите,за да може да излезе на Средиземно Море.Приказките как Русия сама тръгнала да освобождава безкористно е твърде тъпи слушатели,каквито даже вие не сте..

 59. 59 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#55] от "Judjuk":

  Ами - ако мислиш, че имам нужда от помощ - включвай се! Кой за какво се бие, отдавна е ясно. Стига си носил вода на ония....там, хайде да не се обиждаме, поне днеска.

 60. 60 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#30] от "КА2":

  Ами какво да се извиняват Меркел или Макрон за ЮП?!Не знам да минава през Франция или Германия!Аз питам защо не плюете Меркел за Северен Поток 2?!Не се прави на неразбрал!

 61. 61 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 858 Весело

  До коментар [#8] от "musashii":
  „Може ли да дадете някакъв линк.“

  А ми не може да даде. Няма такъв линк и няма такова нещо. Единственото, което има е възможност за прием на мед. сестри и болногледачи от „западни Балкани“, но това става официално чрез немското посолство в съответните страни. И то с подготвителен курс по немски език и валидни медицински документи. От начало за срок от 2 години с евентуално продължение. Изискванията са много строги за разлика от тези валидни за африканските и азиатски орди, които са добре дошли даже и без документи и заливат Германия....

 62. 62 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#37] от "gr52":

  Проблемът е,че разпространителите на антируската пропаганда са платвни мекерета.Които го правят за пари.Спинсорите им са платени също.Нали не вярвате,че Сашо Дончев е русофоб или Прикооиев?!Или Огнян Донев?!Нали не вярвате,че Бойкикев,който е внук на съветски агент,и чиято майка е родена в Москва,и който дължи всичко на комунизма, е русофоб.!Знаете ли,че бащата на Соломон Паси(този воден атлантик) е бил комунист и в червата,а сина на Паси сега е член на БСП?!Какъв русофоб е Радан Кънев,чиито баща е години наред шеф на пристанище Варна по време на комунизма,а сега има тъст от ДС?!С такива "русофоби" не е трудно на Русия....

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  До коментар [#55] от "Judjuk":Ами - ако мислиш, че имам нужда от помощ - включвай се! Кой за какво се бие, отдавна е ясно. Стига си носил вода на ония....там, хайде да не се обиждаме, поне днеска.
  —цитат от коментар 59 на gr52


  Ми аз съм си включен. Само че не съм опорна точка на никого. Винаги съм се стремил да бъда толерантен към всички колеги. Готов съм да се извиня на всички, които съм обидил. За жалост не всички са внимателни и учтиви, някои проявяват нетърпение, непоносимост към чуждо мнение и даже грубост и агресия. С тези които се познаваме отдавна ми е по-лесно.

 65. 65 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1179 Весело

  "За жалост не всички са внимателни и учтиви, някои проявяват нетърпение, непоносимост към чуждо мнение и даже грубост и агресия."

  Не че съм прекалено самомнителен, но ако с горното изречение описваш мен, прав си, разбира се. Всеки си има нещо, дето му е по природа дадено, нали? При мен е: "Гррррр!!!! За врата!!!! И не пуска, проклетото..." :)

 66. 66 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Тиквоний да не е ходил да бере череши, много изгорял

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4006 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Докато некои стари "кучета" носталгират за ссср и 17 мига в 20 век,
  Италия и Гърция просперират в небето на Черна Гора.
  Охраняват, тоест, въздушно ЕС пространство.

  В чакалня чака ли Гората - за еврозонна свобода,
  или си предсвободно чака - добре си е, опазена

 70. 70 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Любопитно

  До коментар [#38] от "xefgo":

  И кога е бил този момент ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 71. 71 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  Бивши проститутки, бивши комунисти и бивши мутри няма.

 72. 72 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  "Кулминацията на българското европредседателство?"

  С или без кулминация европредседателството засега нищо не ни донесе

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 73. 73 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 466 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK