Търговската война започна. И колко глупава е тя

Търговската война започна. И колко глупава е тя

© ReutersИ така, търговската война започна. И колко глупава е тя. Моята редовна коментарна статия утре ще е за здравеопазването, но аз почувствах, че трябва да си кажа мнението за тази идиотщина, при това не само в "Туитър".


Официалното - и правно - обяснение на митата върху стоманата и алуминия е националната сигурност. Това е очевидно измамна обосновка поради факта, че основните преки жертви са демократични съюзници. Тръмп и компания, както може да се предположи, обаче най-спокойно ни казват лъжи за икономическата политика, тъй като правят това за всичко. Те ще възприемат митата като съвсем честна игра, ако тази политика осигури работни места, с които Тръмп ще може да се похвали. Ще стане ли това?


Точно тук обстоятелството, че съм професионален икономист, ми причинява малко затруднения. Верният отговор за влиянието на търговската политика за създаването и закриването на работни места, без значение за колко добра или лоша е смятана тя, всъщност е нула.
Защо? Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ сега повишава постепенно лихвените проценти, защото приема, че в страната повече или по-малко има пълна заетост. Дори митата да водеха до икономически растеж, тогава УФР просто щеше да увеличава лихвите по-бързо, което на свой ред би изтласквало работни места в други сектори: строителството би пострадало от покачващите се лихвени проценти, доларът би поскъпнал, правейки американската промишленост по-малко конкурентоспособна, и т.н. Така че цялата ми професионална подготовка ме кара да отхвърлям въпроса за работните места като неоснователен.


Мисля обаче, че това е случай, при който макроикономиката, макар да мисля, че е права, възпрепятства полезните дебати. Искаме да знаем дали търговската война на Тръмп ще създаде или закрие работни места при константна парична политика, при все че знаем, че тя няма да е постоянна величина.


И отговорът почти със сигурност е, че


търговската война всъщност ще бъде убиец, а не създател на работни места


по две причини.


Първо, Тръмп налага мита на междинни стоки - такива, които се използват за производството на други продукти, някои от които трябва да се конкурират на световните пазари. Най-явно, разходите по производството на автомобилите и други трайни промишлени изделия ще се увеличат, което ще намали техните продажби; и каквото и да бъде повишението на заетостта в производството на метали, то ще бъде неутрализирано от загубите на работни места в секторите надолу по веригата.


Простата сметка показва, че е крайно вероятно дори този пряк ефект да се отрази отрицателно на заетостта.


Второ, други страни ще предприемат ответни мерки срещу американския износ, което ще струва работни места във всички сектори - от мотоциклетите до надениците.


В някои отношения тази ситуация ми напомня за митата върху стоманата, наложени от президента Джордж Буш-младши. Те се дължаха отчасти на арогантност: администрацията на Буш възприемаше Америка като неоспоримата суперсила в света, каквито и бяхме във военен план; тя обаче не разбра, че ние съвсем не бяхме също толкова доминиращи в икономиката и търговията и имахме много за губене от един търговски конфликт. Администрацията на Буш набързо получи урок от гневния Европейския съюз и отстъпи.


В случая с Тръмп мисля, че е налице различен вид илюзия: той си въобразява, че тъй като ние имаме търговски дефицит с редица страни, нямаме кой знае какво да губим, и останалата част от света ще се подчини скоро на волята му. Той обаче греши, поне по четири причини.


Първо, въпреки че изнасяме по-малко, отколкото внасяме, ние все пак имаме голям износ; едни ответни търговски мерки ще навредят на много американски работници (и особено на фермерите), доста от които гласуваха за Тръмп и сега ще се почувстват предадени.


Второ, съвременната търговия е сложна - страните не просто продават крайни продукти една на друга, а става въпрос за комплексни вериги на стойност, които търговската война на Тръмп ще наруши.


Много американци ще се окажат губещи


дори да не са пряко заети в производството на износни стоки.


Трето, ако ескалира по-нататък, търговската война ще повиши потребителските цени. В момент, когато Тръмп отчаяно се опитва да убеди обикновените семейства, че са спечелили нещо от неговите данъчни намаления, няма да е необходимо кой знае какво, за да бъдат заличени тези, колкото и малки да са, печалби.


Най-накрая - и мисля, че е наистина важно - ние си имаме работа с реални страни, предимно демокрации. Реалните страни имат реална политика; те имат гордост; и избирателите в тях наистина не харесват Тръмп. Това означава, че дори техните лидери да искат да направят отстъпки, избирателите вероятно няма да го позволят.


Нека разгледаме случая с Канада - малка, кротка страна, която може да пострада тежко от една търговска война с гигантския си съсед. Възможно е да си помислите, че това ще направи канадците много по-податливи на сплашване от Европейския съюз, който е също толкова икономическа суперсила, колкото и ние. Само че дори правителството на канадския премиер Джъстин Трюдо да бе склонно да отстъпи (досега канадските лидери като министъра на външните работи Кристия Фрийланд звучат по-гневно от когато и да било), те ще се изправят пред мощна ответна реакция на канадските гласоподаватели на всичко, което би изглеждало като капитулация пред подлия кавгаджия отсреща.


Така че това е изпадане в един изключително глупав икономически конфликт. При това ситуацията в тази търговска война по всяка вероятност няма да се развие непременно в полза на Тръмп.


*Пол Робин Кругман е американски икономист и пишещ анализатор. През 2008 г. печели Нобеловата награда за икономика за неговите приноси за Новата търговска теория и Новата икономическа география./БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Тези мита са от полза за ЕС.
  Който иска просперираща икономика изнася стоки с висока принадена стойност, а не природните си ресурси.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5728 Неутрално

  Тръмп върви по утъпкани пътища. Преди също са били вдигани шумно митата и после тихо са отпадали.
  Предлествениците на Тръмп обаче са запомнени, не с митата а с други постижения. Един от тях срина "империята на злото" СССР и успоредно сриваше стени вместо да ги изгражда...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Това е дилен ритник по задника на глобалистите, което в дългосрочен план е добре- износът на работни места е Велико Зло, като земетресенията, наводненията, падането на големи астероиди и т.н., само че предизвикано от алчността на някои човеци за сметка на останалите 99%.
  Друго подобно Зло е неконтролираният експлозивен прираст на популацията, водещ до бърза съсипия на биосферата и ресурсите и заплашващ самото ни съществуване.

 4. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  Пол Кругман беше съветник по икономическите въпроси на Бил Клинтън. Това казва всичко...

 5. 6 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Агент Голдън Тръмпф си изпълнява скрипта, писан на съветска пишеща машина!
  —цитат от коментар 4 на aleks ivan


  Престани с лъжите.Тръмп предложи на Германия да отпаднат митата за алуминият и стоманата,ако се откажат от газопровода Северен поток 2.Германия не се отказа и още повече ще продължи да поддържа режима на Путин,като пълни руският бюджет.

 6. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  War akbar!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 8 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Трюдо, Макрон, Абе и Мей се надяваха, че ако си запушат носа и третират Тръмп като нормален, отговорен, почтен и рационален партньор, то той ще се държи като такъв. Е, сега вече и на тях им е ясно, че настоящата администрация на САЩ се отнася към своите съюзници по-унизително и недобросъвестно отколкото към противниците си. Което можеше и да се предположи, имайки предвид инфантилния темперамент на President Eric Cartman.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 8. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Търговската война е една от колосалните глупости, които извърши оранжевият клоун!!!

 9. 10 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Китай биде "угоен" от глобализма, изнесъл там производството на почти всичко (без оръжията), като в резултат ведно с Рашата стана, по думите на високопост.лица, най-голямата заплаха за съществуването(!) на САЩ.
  Беше ли това добро?!
  ЕС пък аналогично угои Рашата, вместо да произвежда алтернативен шистов нефт/газ- същия резултат: заплаха за съществуването!

 10. 11 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Опитват да изстискат последно рали от Индексите !
  И вероятно ще успеят , наистина ще бъде последно рали !

 11. 12 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  Какво казва всичко или пишете ей така да си правите вятър.

  При Клинтън са отчетени за първи път излишъци в бюджета от 1970 насам... Безработицата е 4 % като му свършва мандата.Сред малцинствата безработицата е намаляла наполовина. Бедните са намалели с 4 % и т.н.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 12. 13 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Търговските войни по принцип са глупави, защото всички страни са губещи. Горе-долу това се опитва да каже Кругман на Тръмп, ама няма кой да го разбере.

 13. 14 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Двама(в момента повече) се карат, третият печели!

  Сега, ако имахме индустрия, можехме да спечелим, ама уви.

  I really don't care. Do U?
 14. 15 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#11] от "stenlyaka":

  Съгласен съм с такъв сценарий. Имам два въпроса: 1. От къде ще дойдат парите? 2. Кой ще плаща сметка след като ралито свърши?

 15. 16 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 237 Неутрално

  При всяко положение повишаването на митата по вноса ще стимулира производството и ще доведе до икономически расетеж. Вярно е, че повишаването на процентните ставки наистина ще обезличи ефекта от растежа, но то щеше и ще става независимо от всичко.
  Тръмп правилно преценява, че само чрез връщане на производството ома някакъв шанс да се компенсира всичко онова, което предстои да се случи след неизбежното вдигане на процентните ставки.
  Всъщност необходимостта от повишаването на процентните ставки е ключовия момент, поради който на власт дойде Тръмп и се сложи край на десетилетната неолиберална финансова алхимия , правенето на пари от въздуха и от нищото , и игнорирането на всички правила и закони на икономическата наука, започнали през 80-те с прочутата Рейгъномика.
  Проблемът обаче е, друг. Колосалният дълг само по себе си не е страшен. Страшното е, че с повишаването на лихвите, дори с минимална стъпка, обслужването му става супер проблематично.
  А, защо въбще трябва да се повишат лихвените проценти и защо се изчерпа модела на неолиберализма?
  Много просто. Политиката на нулеви ставки е политика на финансова пирамида. Тя противоречи на основната икономическа логика за възпроизводство на капитала.
  При нулева ставка капитала не се възпроизвежда.
  За да просъществува такава политика тя се нуждае непрекъснато от нови донори. А такива вече няма. Освен Русия.
  Остана единствено тя, но пък тя не се дава.
  Затова дойде Тръмп и тези, които стоят зад него.

 16. 17 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Тръмп, "успешния" бизнесмен, е фалирал доста неща, така че няма изненади.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 17. 18 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Китай, като в резултат ведно с Рашата стана, по думите на високопост.лица, най-голямата заплаха за съществуването(!) на САЩ.Беше ли това добро?! ЕС пък аналогично угои Рашата, вместо да произвежда алтернативен шистов нефт/газ- същия резултат: заплаха за съществуването!
  —цитат от коментар 10 на balgariez

  Кога, ще разберете, че при капитализма, няма добро, или лошо- има само, ПЕЧАЛБА, и ЗАГУБА!? Доброто, и лошото, са само ВТОРИЧНИ ефекти, а не самоцел. Нали знаете поговорката: "Няма престъпление, което капиталистът не би извършил, за 300% печалба! 😏

  I really don't care. Do U?
 18. 19 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  На "Джеймс Баучер" / София китайците си построиха посолство (нема лошо).
  Често минавам оттам- всички работници, които видях там докато вдигнаха оградата, бяха на вид китайци. Правилно.

 19. 20 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Двама(в момента повече) се карат, третият печели! Сега, ако имахме индустрия, можехме да спечелим, ама уви.
  —цитат от коментар 14 на poy25561531


  1) Имаме индустрия.
  2) Какво ще спечели третия?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 20. 21 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Както знаете предизборното мото на Тръмп бе ''Америка над всичко''. Той обеща да възстанови американската икономика, съсипана от неолиберализма, много американски производства бяха изнесени от САЩ в Китай, Индия, Бангладеш и Пакистан, за да се ползва евтината работна ръка там. Много стоки се внасят от други държави включително и такива от стратегическо значение като алуминия и стоманата. За Тръмп няма значение, че този внос е от съюзни държави, за него е важно тези производства да се възстановят в САЩ, макар, че залежи от алуминиева руда там няма, но да отбележи ръст в икономиката, с което да се хвали и извлече политически дивиденти, само че отговорът на засегнатите държави никак няма да му хареса.

 21. 22 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#11] от "stenlyaka":Съгласен съм с такъв сценарий. Имам два въпроса: 1. От къде ще дойдат парите? 2. Кой ще плаща сметка след като ралито свърши?
  —цитат от коментар 15 на Момо


  Скромно предположение : както обикновено !
  Парите на стоковите борси са евтин кредит + скромни спестявания на данъкоплатците ( дребни инвеститори ) + капитали на пенсионни и хедж фондове .
  Големите играчи обикновено чистят много преди да изпее Дебелата Дама , та когато лавината тръгне надолу , загубите остава само за масовката + част от фондовете .
  Дау и Ес енд П изглеждат готови за финална вълна .

 22. 23 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2177 Весело

  Господ чува лафовете, използвани от простолюдието.
  Такъв лаф бе обръщението "копеле". Сега в БГ 59% от новородените са копелета.
  Друг лаф е: "Тук има работа за целия китайски народ"

 23. 24 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Има и нещо друго. С вдигането на митата, ще се вдигнат и цените, на много стоки, съдържащи тези метали. Представете си, колко предмети, ги съдържат! И, кой пак ще плаща по- скъпите цени? Пак народите(работниците), а не ония, на Уол Стрийт. А, не е задължително, да им се вдигнат заплатите, нали? Пък, и да се вдигнат бруто, реалните- няма.

  I really don't care. Do U?
 24. 25 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  "Реалните страни имат реална политика; те имат гордост; и избирателите в тях наистина не харесват Тръмп."
  Как е спечелил Нобелова награда за икономика с такива "икономически" аргументи?

 25. 26 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#20] от "today":

  И, каква ни е индустрията?!🤔

  I really don't care. Do U?
 26. 27 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Има и нещо друго. С вдигането на митата, ще се вдигнат и цените, на много стоки, съдържащи тези метали. Представете си, колко предмети, ги съдържат! И, кой пак ще плаща по- скъпите цени? Пак народите(работниците), а не ония, на Уол Стрийт. А, не е задължително, да им се вдигнат заплатите, нали? Пък, и да се вдигнат бруто, реалните- няма.
  —цитат от коментар 24 на poy25561531


  Нормално , Банкстерите се борят за инфлация при ниски лихви .
  Нали никой не мисли че Тръмпи сам се е сетил за митата и всичко останало , което опитва да наложи ??

 27. 28 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Ако изключим ЕС, колко глупав трябва да си за да се базикаш с Канада, да се опитваш да си развалиш отношенията със супер съюзника си егати. Все едно да се скараш с майка си за филия хляб...

 28. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  До коментар [#12] от "angevins":

  Стъкмистика! Е вашето. Особено мантрата с бюджетният "излишък"!
  В интервю с Кругман,(публикувано впрочем тук в Дневник),той разказа как предупреждавал Клинтън,че ножицата между бедни и богати се разтваря опасно много,но президента не го слушал. Тогава що не си е подал оставката?

 29. 30 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2232 Весело

  Кругман има смелостта да "освети" проблема Тръмп!
  Можещите да виждат и мислят, да гледат, четат и осмислят! ;)

 30. 31 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#24] от "poy25561531":

  Да не говорим, че, за разлика от стоманата и алуминия, това често са продукти с висока добавена стойност, напр. строителство, инфраструктура, машиностроене. На компании като Боинг, които наемат десетки хиляди добре платени служители и още три пъти по толкова доставчици, хич не им е весело в момента. И то без да говорим за ответните мита и рестрикции, които предстоят.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 31. 32 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1054 Разстроено

  Очаквах нещо далеч по-смислено от Пол Кругман!

  Текста е като писан от туземен чатър - едробалонест, та чак ветреещ се.

  Жалко за името Кругман ...

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 32. 33 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 450 Весело

  Ако изключим ЕС, колко глупав трябва да си за да се базикаш с Канада
  —цитат от коментар 28 на deutschland


  Според 'Великият диктатор' Дон Клавдий Фулъфшитикус, Канада е заплаха за националната сигурност на САЩ :-))))

 33. 34 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тихом мълком спрямо най-големия платец се е наложила протекционалистична политика, поради която САЩ имат 800 млрд. долара годишен дефицит в стокооборота. Това представлява 2,5 пъти бюджета на Русия, например. Достатъчно е Тръмп да приложи същите мерки по отношение на "плачещите" и едва тогава ще може да се говори за "търговска война". Интересно какво ще се получи с германската икономика, ако митата за немските коли са същите като за американските в Европа!? Това е само един мааалък намек кой колко може да кукурига и до къде могат да стигнат ответните мерки. Тъй че по-спокойно, Тръмп още нищо не е предприел, но предупреждението е ясно за всички и всички ще се съобразят "тихом мълком" без излишен шум. Колкото до американската икономика - тя е в цветущо здраве, няма безработица - всеки месец се откриват нови 200 000 раб. места, и вдигането на лихвите е обосновано задържане на евентуално ненужна инфлация. Де да можеше същото да се каже за ЕС......

 34. 35 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тихом мълком спрямо най-големия платец се е наложила протекционалистична политика, поради която САЩ имат 800 млрд. долара годишен дефицит в стокооборота. Това представлява 2,5 пъти бюджета на Русия, например. Достатъчно е Тръмп да приложи същите мерки по отношение на "плачещите" и едва тогава ще може да се говори за "търговска война". Интересно какво ще се получи с германската икономика, ако митата за немските коли са същите като за американските в Европа!? Това е само един мааалък намек кой колко може да кукурига и до къде могат да стигнат ответните мерки. Тъй че по-спокойно, Тръмп още нищо не е предприел, но предупреждението е ясно за всички и всички ще се съобразят "тихом мълком" без излишен шум. Колкото до американската икономика - тя е в цветущо здраве, няма безработица - всеки месец се откриват нови 200 000 раб. места, и вдигането на лихвите е обосновано задържане на евентуално ненужна инфлация. Де да можеше същото да се каже за ЕС......

 35. 36 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Авторът го е казал с думи простички които могат да се асимилират от всеки средностатистически човек с непромит от пропаганда мозък - При търговска война няма печеливши, всички са губещи. Какво тука някои са седнали да дъвчат и казват на черното бяло?

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 36. 37 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Поглеждаш медията, която е написала тази лъжа и ти става ясно. Отрицателното салдо на САЩ е половин трилион долара на година. Кой ще загуби от войната, е съвсем просто, който досега е печелил.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 37. 38 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Какво увеличение на работните места бьлнува Трьмп след като сега преди митата безработица та е рекорд но ниска и кой ща работи при мечтаното връщане на производства което е илюзия.

 38. 39 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#34] от "xefgo":

  Ами немските автомобилни концерни си имат заводи в Щатско, същото важи и за японците. В ЕС с изключение на Форд, коя муриканска автомобилостроителна фирма има заводи? Моделите на Шевролет които се продават в Европа са правени в Корея. Тръмп много обича да изтъква факти които са в ущърб на определени мурикански бизнеси, ама не казва причините. Някой да е спрял Дженерал Мотърс или други да си разработят модели за европейския пазар и да си оборудват фабрики на континента?

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 39. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 41 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#39] от "tsyrvulan":

  За Даймлер ли намекваш, когото Меркел спаси от пълния размер на глобата? Вместо 100 млрд. долара платиха два и си заминаха. Та какви заводи казваш, че имали там?

 41. 42 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#38] от "lynyrds":

  Няма да се върнат тези производства в Щатско. Това са изключително енергоемки и трудоемки производствени процеси работещи на 24 часов режим. Автоматизацията/роботизацията при добиването и леенето на черни метали е на доста ниско ниво в сравнение с други металообработващи производства. Това е така защото работната среда е изключително агресивна за прецизната механика, хидравлика и електроника на индустриалните роботи. Така че човешкият фактор си остава основен и ключов в подобни предприятия. При цената на труда в Щатско, металургията е неконкурентно способна. Митата може обаче да имат друг индиректен ефект. По-високите цени може да стимулират индустриите по-бързо да разработват и внедряват композитни материали.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 42. 43 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#40] от "Александр Г. Дугин (№55)":

  А каква е реакцията на фашизоидните руски роби на санкциите и надпреварата във вьоражаването

 43. 44 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#41] от "xefgo":

  БМВ и Даймлер си имат заводи в Щатско. Фолксваген до колкото знам имат заводи в Мексико. Японските фирми и мисля Корейските също до една имат производства пръснати в различни щати.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 44. 45 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2177 Весело

  Щатите внасят под 15% от GDP, а изнасят малко по-малко. Ще им накривят краварската шапка.
  Да му мислят хунвейбините, дето им се разрешава да произвеждат по западни технологии и за западния пазар. Но могат да тръгнат и по пътеката на Мадуро- знае се къде води. Което ще е добре и за западния трудещ се- нови заводи и работни места.
  Давай Рижи, донякъде ти пускам метър дори далаверите с Империята на Злото.

 45. 46 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#40] от "Александр Г. Дугин (№55)":

  Не на твоя Ху*ло, във всеки случай. И бързай да си прочетеш сутришната молитва към него:
  https://ura.news/news/105223316

 46. 47 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 912 Неутрално

  От гледна точка на Тръмп, след като намали данъците на работещата средна класа и бизнеса, трябваше от някъде да компенсира бюджета, съвсем логично при търговски дефицит от стотици млрд долари, да му дойде идеята за мита. Съвсем простата логика е, че каквото и да направи отсрещната страна дори да спре търговски отношения (хипотетично) то пак си на печалба, вместо да си 400млрд долара минус всяка година, излизаш на нула. Нещата обаче в реалния свят са доста по оплетени.

 47. 48 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#44] от "tsyrvulan":

  Тези неща не стават със заклинания, клишета и лозунги, а с факти! Не се мъчи повече....

 48. 49 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Никой не знае за какво му е даден нобела на този евреин Пол Кругман,защото статистиката показва,че неговите прогнози на 100% са грешни. Не само никога не е познал, но се случва точно обратното на което той пророкува.

 49. 50 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Тръмп не е от умните !!!

 50. 51 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#48] от "xefgo":

  Айде сега чети. Ето едно списъче. Щото май ти си този със заклинанията а не с фактите. Отне ми точно минутка да потърся.


  Volkswagen Group
  See also: List of Volkswagen factories
  Plant Name Address Products
  Volkswagen Chattanooga Assembly Plant 8001 Volkswagen Dr. Chattanooga, Tennessee 37416 Volkswagen Passat, Volkswagen Atlas
  Volvo Cars
  See also: List of Volvo Cars factories
  Plant Name Address Products
  Volvo Cars US 3290 Volvo Car Dr. Ridgeville, South Carolina 29472 Volvo S60 (2018)
  BMW Group
  See also: List of BMW factories
  Plant Name Address Products
  BMW US Manufacturing Company, LLC 1400 Hwy 101 S. Greer, South Carolina 29651 BMW X3, BMW X4, BMW X5, BMW X6, BMW X7 (planned)
  Daimler AG
  See also: List of Mercedes-Benz factories
  Plant Name Address Products
  Mercedes-Benz U.S. International, Inc. 1 Mercedes Dr. Vance, Alabama 35490 Mercedes-Benz GLE-Class, Mercedes-Benz GLS-Class, Mercedes-Benz C-Class
  Mercedes-Benz Vans, LLC. 8501 Palmetto Commerce Pkwy, Ladson, South Carolina 29456 Mercedes-Benz Sprinter, Mercedes-Benz Metris (CKD, reassembly only)

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 51. 52 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#3] от "balgariez":

  Кратко. Точно. Ясно. И най - важното - вярно.
  Адмирации!

 52. 53 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#49] от "gozambo":

  Ами има хора които решават как, по какви критерии и защо се дава Нобелова награда. Не се решава от Гозамбовци любители на конспиративни анти-еврейски теории, нали така.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 53. 54 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Този мазняк Кругман говореше така и за данъчния закон, но практиката го опроверга напълно. Той прогнозираме отрицателни последствия от намаляване на данъците, а сега той и други като него предупреждават,че митата щели да занулят положителния ефект от данъците. В либералната преса дори не ни уведомяват вече какво се случва с американската икономика,защото тя е в голям подем. При намалени данъци държавата събра повече данъчни приходи откогато и да било. Работа има до гуша, само да ти се работи, ряско се увеличават фабричните работни места,доходите се вдигат. Сандерс искаше да наложи 15 долара минимална заплата по административен път, опити се направиха и се провалиха. Тръмп по пазарен път вдигна заплатата на 18 долара в някои вериги ресторанти за бързо хранене.
  Кругман от икономика не разбира доказано. Приемете,че обратното на това,което казва, е вярното. Никога досега не е изневерявал на това правило.

 54. 55 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#39] от "tsyrvulan":За Даймлер ли намекваш, когото Меркел спаси от пълния размер на глобата? Вместо 100 млрд. долара платиха два и си заминаха. Та какви заводи казваш, че имали там?
  —цитат от коментар 41 на xefgo


  Не знам, къде точно има, ама виж тука:
  "Our vehicles are manufactured in 17 countries on five continents, and distributed all over the world. "

  А, това е за БМВ:
  "BMW cars have been officially sold in the United States since 1956[1] and manufactured in the United States since 1994.[2] The first BMW dealership in the United States opened in 1975.[3] In 2016, BMW was the twelfth highest selling brand in the United States.[4]

  The manufacturing plant in Spartanburg, South Carolina has the highest production volume of the BMW plants worldwide,[5] currently producing approximately 1,900 vehicles per day.[6] The models produced at the Spartanburg plant are the X3, X4, X5, X6 and X7 SUV models."

  I really don't care. Do U?
 55. 56 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  В случая Тръмп действа като руски агент в две направления:
  1. Принуждава ЕС да сближи отношения с Русия
  2. Нанася щети на американската икономика - нещо от което имат полза Русия и Китай.

 56. 57 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#54] от "gozambo":

  Ама ти май си мислиш че икономика се вдига за година две? Тръмпоидната пропаганда съвсем ти е изпила мозъка. Американската икономика имаше добър растеж години преди Оранжевия Клоун да дойде на власт. Ефектът от Тръмп ще се види в края на мандата му. Това че едва ли не пресата е наложила затъмнение на растежа на Щатската икономика го оставям без коментар. Всеки с елементарни познания по английски може да потърси и прочете статистическите данни и анализи.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 57. 58 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#55] от "poy25561531":

  Не се занимавай с този кукумицин. Типичен трол. Говори за факти, и когато му се предоставят изчезва. Само погледни какви глупости е написал - Глоба за Даймлер от 100 млрд. Типично за породата му - разпространение на слухове и легенди. Много станаха такива във форума. Дневник трябва да направи нещо и да изчисти пространството.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 58. 59 Профил на buff
  buff
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Интересно е как някои хора приветстват доктрината "Америка преди всички", но от България. Да приемем теорията, че глобализмът бил вреден за Америка. А за България? В същата ситуация ли сме, че да аплодираме анти-глобализма? Какво мислите ще стане покрай Тръмп? Народите ще се върнат към протекционизъм, изолация и суверинитет и ние ще спечелим от тая работа как точно? Самото благоговение пред политика на уж партньор, който ти показва, че няма да се съобразява с теб, показва че на политиката в днешно време не се гледа като на набор от инструменти, чрез които хората да живеят по-добре, а на чисто идеологическа индоктринация.

 59. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#49] от "gozambo":
  "Никой не знае за какво му е даден нобела на този евреин Пол Кругман"

  Както никой не знае защо беше дадена Нобелова награда за мир на Обама преди началото на първия му мандат.

 60. 61 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 841 Неутрално

  С избутването на Тръмп до най-високия пост и поразиите и разединението, което прави сред цивилизования свят и в самите САЩ, Империята на злото отвърна на удара.
  Дано който трябва, си вземе поука!

 61. 62 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 524 Весело

  Кругман е известен с три неща - Нобел, несбъдващи се прогнози и никога не признава, че е сгрешил. Това, че се изявява по-често като "либерален" коментатор отколкото икономист също хич не му помага.

  #killwhitey
 62. 63 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Съжалявам, но преводът е ужасен.

 63. 64 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4451 Весело

  До коментар [#54] от "gozambo":

  Не ти ли омръзна да лъжеш? Всеки месец излизат данни за безработица и растежа - прогнози и реални стойности. Американската икономика растеше и при Обама, само че тогава "консервативните" източници и дума на обелваха за това, дори отричаха данните за безработицата. Самият Тръмп твърдеше че не била 5%, а 20, та дори и 40%. Дойде Тръмп и още на другия месец припозна данните за безработицата като истински - вече бяха около 4.8%. А сега кажи как безработицата пада от 20-40% на 4-5% за 1 седмица само щото Великия Вожд е поел управлението?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 64. 65 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  Не се сърдете на Тръмп. Не е виновен той, а акушерката, че го е изкарала с една мозъчна гънка. След 25 дни в сила влизат европейски мита за огромен набор от американски стоки - от електроника и до фъстъчено масло. Мексико и Канада също до месец налагат своите мита. Китай само чака и веднага без изчакване ще наложи свои мита за САЩ. Канада ще пострада, но има търговски договор с ЕС, заради което ударът няма да е голям.

  Единственият загубил от тази търговска война ще бъде американският народ. Само до няколко месеца търговското салдо ще се срине и американските компании масово ще започнат да освобождават служители заради намалелите поръчки. САЩ ще бъдат атакувани с икономически мерки от всички големи търговски сили в света.

  И ако някой си мисли, че това е най-лошото, греши. Рано или късно Тръмп ще отмени решението си. Ако не той - следващият президент след две години. Или по-рано, зависи от Мюлер. Но тогава икономиката ще е претърпяла огромен срив в световен мащаб. Ще отнеме години, за да се възстанови на настоящото си ниво. С две думи - влизаме в нова икономическа криза, нов ръст на безработицата в света, нова задлъжнялост и невъзвръщаеми кредити, нови загуби на ипотекирани жилища. Ще се случи до 1-2 години и това и сигурно, както беше сигурна кризата след Лимън Брадърс.

  Честито на Путин. Избра си американски президент олигофрен, който ще съсипе икономиката на демократичния свят и ще издигне руската сатрапия до върховете. Баба Хилари беше всякаква, но такива поразии нямаше да направи.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 65. 66 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 544 Весело

  До коментар [#54] от "gozambo":

  Е то е ясно, че в хасковските села разбирате икономиката повече от нобеловите лауреати.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 66. 67 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  Кругман толкоз пъти не е познавал, че не знам как му идва мерака пак да дава прогнози. :)

 67. 68 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Това което прави Тръмпи отново може да се нареди в графа 'популизъм'.
  Изобщо няма значение дали има някаква икономическа логика, дали ще се качи или ще падне безработицата. Важното е че на некви ред-неци им е набивано в главата: глобализъм-лошо, неолиберилзъм - лошо, мита - ок, протекционизъм - ок. За щастие или нещастие, икономиката е нещо твърде мащабно за да се повлиае от един олигофрен, па независмо дали той се казва Тръмп. Има огрома ИНЕРТНОСТ и глупости, които някой прави днес ще гърмят след години, когато този който ги е правил изобщо може да не е на власт.
  Иначе, филмът с митата е игран десетки пъти и развръзката е болезнено известна на всеки с над 5гр мозък между ушите. И още нещо: дисбалансите, които биха се създали от протекционизма рано или късно ще срутят картонения свят на маса хора живяли в илюзия и това няма как да мине без счупени глави.
  В 21-ви век няма начин една държава да остане затворена и да просперира. Това не е било възможно дори и преди 3-4 века. И Китай и Япония се издъниха жестоко в тези си опити и отрезвяването беше ужасяващо.

 68. 69 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#64] от "vesolr":

  Заиграва се, с това как/какво се изчислява.

  Само един пример: Ако си спрял, да търсиш, не се смяташ за безработен!

  Айде още един: Дори и да работиш, парт тайм(колкото и малко да е), пак не се водиш.

  I really don't care. Do U?
 69. 70 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Причините за търговската война са политически, не икономически.
  Доналд Туск много правилно го каза - "С такива приятели, врагове не ни трябват."

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 70. 71 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Причините за търговската война са политически, не икономически.Доналд Туск много правилно го каза - "С такива приятели, врагове не ни трябват."
  —цитат от коментар 70 на Боян Таксиров


  Не се заблуждавай, ВСИЧКО се прави за пари. Капитализъм е, все пак.

  I really don't care. Do U?
 71. 72 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  До коментар [#54] от "gozambo":Е то е ясно, че в хасковските села разбирате икономиката повече от нобеловите лауреати.
  —цитат от коментар 66 на меншевик


  За твое учудване това е точно така. :)

  Един пич отдал живота си да изследва прогнозите на икономистите и събрал над 250 000 прогнози и съвети на икономисти. Не открил никаква връзка - някой път познавали, някой път грешели. Нямало никакви корелации между брътвежите им и реалния Свят.

  Единствената връзка, която открил е че "простия" човек познава с 2-3% повече от специалиста. И то щото "специалиста" се опитвал да вземе предвид и други фактори. Докато "простия" човек бил горе долу на принципа на ези - тура. :)

  Така че икономиката не е наука. В нея има много фактори. И никой не знае как работи. Но икономистите си вярват. Вярват им и разни други хора - главно журналисти и псевдоинтелектуалци. :)

 72. 73 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#70] от "Боян Таксиров":
  Прав е Туск.С приятели като Русия на ЕС не му трябват врагове.

 73. 74 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#72] от "realguru":

  Икономиката е наука, само че не е от точните или така наречените фундаментални науки. Икономиката се опитва да опише производствените отношения както между отделните индивиди така и между по-големи икономически субекти като корпорации, държави, пазари. Иначе истината е че няма универсални икономически правила/постулати. Производствените отношения се изменят и от там и икономическите правила. Пример - робовладелство ( където хората също са стока ), крепостничество - където хората не са стока но средствата за производство и имотите не им принадлежат и вместо да получават блага за това че се трудят, те трябва да плащат на собственика за да имат възможността да произвеждат, капитализъм - наемните работници не притежават средствата за производство, но имат собственост и трудът им се заплаща. След като взаимоотношенията между имащите( капиталисти, търговци, земевладелци, робовладелци и прочее) и служещите им ( роби, крепостни, работници ) се изменят във времето, съответно се изменят и икономическите правила. И тъй като няма константи величини, както във физиката със скоростта на светлината или химията с масата на неутрона, икономиката не може да легне на фундаментално твърда основа която да ѝ послужи за отправна точка. За това и икономическите прогнози носят известна доза риск за несбъдване, прекалено много зависимости между прекалено голям брой неизвестни правят крайният резултат доста рисков.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 74. 75 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Най-погрешното в цялото поведение на Тръмповия кабинет е схващането, че с протекционизъм и търговски войни, може да дадеш тласък на икономиката. Това са практики от минали векове, а днешния глобалистки и взаимосвързан свят, това вече не е възможно и руши основите на градени с десетилетия взаимноизгодни икономически отношения.
  Дано на повече хора им светне, че Тръмп е вреден не само за САЩ, а и за целия свят.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 75. 76 Профил на arctg
  arctg
  Рейтинг: 8 Весело

  Само американец може да каже, че Канада е малка страна при все, че е по-голяма от САЩ

 76. 77 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 1925 Весело

  До коментар [#72] от "realguru":

  "Така че икономиката не е наука"

  Наука е бре, обясняваща утре защо това което е предсказала вчера не се случва днес :)

  Use your Illusion
 77. 78 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Само американец може да каже, че Канада е малка страна при все, че е по-голяма от САЩ
  —цитат от коментар 76 на arctg


  Явно, има предвид жителите.

  I really don't care. Do U?
 78. 79 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#76] от "arctg":

  П.П. Имах предвид- територията.

  I really don't care. Do U?
 79. 80 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3899 Неутрално

  "Точно тук обстоятелството, че съм професионален икономист, ми причинява малко затруднения."
  Не мога да му противореча на автора, защото е икономист и явно по-компетентен от мене. Но той сам признава, че не е сигурен. Тръмпи казва, че налага митата заради 350 млд търговски дефицит. Авторът не поднася алтернативно решение за дефицита. Само защитава съюзните демокрации. И той политкоректен! Ще търся някъде "Теория на политкоректността". Тази наука много ме затруднява. Много сложна и никой не го обяснява като за прости хора.

 80. 81 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#36] от "tsyrvulan":
  Авторът го е казал с думи простички които могат да се асимилират от всеки средностатистически човек с непромит от пропаганда мозък - При търговска война няма печеливши, всички са губещи. ю............................
  Мдааа сал твоят мозък е бял и чист като ако на гугутка.
  Не е вярно, че няма победители. Има си не се безпокой. Статии като тази са част от медийната артилерия срещу Тръмп. Общи приказки и

 81. 82 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#22:"stenlyaka"][/quote]

  Това, което пишеш означава, че средната класа в западни страни, и по-специално в САЩ, ще намалее още повече, и все повече хора ще се превръщат в длъжници. Това противоречи на политиката на Тръмп, с която влезе в Белия Дом.

 82. 83 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 967 Неутрално

  [quote#6:"musashii"][/quote]

  Не знаехме ,че Северен поток стига до Канада/айде до там може и да докарата / но до Мексико
  ?>?>

 83. 84 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4451 Весело

  До коментар [#69] от "poy25561531":

  Ами добре, защо тогава при Обама я изчисляваше по един начин, а когато той стана президент, започна да я изчислява по друг?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 84. 85 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9061 Неутрално

  Виновен ще е не Тръмп, а американците, които го избраха.

 85. 86 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 1925 Весело

  Междудругото само на мен ли ми прави впечатление че реториката на еврозелките и умнокрасивците колко вредни са митата за самите щати и как трябва да паднат е същата като кремълската за санкцинираните им бандити и забранени за експорт към проссия технологии?

  Забавно съвпадение, нали :)

  Use your Illusion
 86. 87 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  Еее де! Нямаше толкоз нужда от таквиз анализи и доказателства за вредата от търговските войни. Нещата са къде къде по-прости. Просто едно просто човече прави това което е обещало на едни прости избиратели.

 87. 88 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Куклата на кремълското джудже изпълнява обещанията, дадени пред Бащицата - да забие клин в отношенията между съюзниците, да раздели американския народ и да помогне на бюджета на мамашка рашка - засега е на 100%

  Путя ще му даде награда шоколадче на оранжевия клоун, а тръмпарастите вият от кеф

 88. 89 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Кругман е пословично пристрастен в коментарите си, за избирателният подбор на статистика и факти са го критикували много икономисти от целият политически спектър. Още от първия мандат на Буш коментарите му са по-скоро чисто политически и обслужват интересите на ДП, всичко това хвърля сянка върху безспорните му постижения като учен/преподавател.

  Премер от далечната 2003:
  Krugman the Keynesian
  https://mises.org/library/krugman-keynesian

  #killwhitey
 89. 90 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 544 Весело

  До коментар [#86] от "saint evlampi":

  Това съвпадение го има само в гербажийския ти промит мозък.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 90. 91 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 1925 Весело

  До коментар [#90] от "меншевик":

  Почитания ама определянето ми като 'гербаджия' говори меко казано неласкаво за 'интелекта' на драгия определител.

  А съвпадението го има - точно както гражданите с руско самосъзнание мантруват колко са безсмислени и вредящи санкциите на Цивилизацията, не на проссия, така и умнокрасивците като тоя великан на мисълта дето НЯМА ЕДНА вярна прогноза мантрувате как злия Оранго вреди най-вече на Щатите.

  Честит кремълски гащета и чорапи, стоят ви перфектно :)

  Use your Illusion
 91. 92 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#91] от "saint evlampi":

  Аз не съм казвал никога, че Оранжевия перчем вреди на щатите, налагайки мита. Аз съм казал, че вреди на единството на западния свят, което е доста различно.
  Иначе, че си гербажийски тролаж е толкова очевидно, колкото е очевидно колко често си на едно мнение с най-противните порусначени българи в този форум. Няма нужда човек да е с интелекта на Айнщайн, за да види тази проста истина.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 92. 93 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#86] от "saint evlampi":

  Сравнението ти е неуместно. ЕС и САЩ са съизмерими икономически субекти, които ако тръгнат да водят търговска война могат да си нанесат много щети. Русииката могат да си я шляпат, както искат - тя е с размера на една Испания .....................

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 93. 94 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#92] от "меншевик":

  Със сигурност вреди и на САЩ. В една търговска война между САЩ и ЕС няма да има победители, а само губещи.................

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 94. 95 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Това са практики от минали векове, а днешния глобалистки и взаимосвързан свят, това вече не е възможно и руши основите на градени с десетилетия взаимноизгодни икономически отношения.
  —цитат от коментар 75 на Cassi

  Взаимноизгодни за кого - за спонсорите на щатния икономист на Jew York Times?
  Или за средния американец, който преди е работил в стоманолеярна или автомобилен завод, а сега е в МакДоналдс? Вярно, не е безработен - но взема наполовина пари, няма здравна застраховка, няма пенсия... Защото мексиканеца или китаеца е готов да работи за 10-20% от парите му.
  Аз не съм американец - за мен лично не е по-добра политиката на Тръмп. Но не съм го избирал аз. Тези, които са си го избрали, вероятно сега се надяват да си изпълни предизборните обещания.
  Глобализацията би била справедлива, ако всички страни спазваха едни стандарти - но в момента ако заводът ти е в САЩ, имаш една камара ограничения - за опазване на околоната среда; за анти-дискриминация по възраст, раса, пол; за извънредни часове и заплащането им; и т.н. и т.н. А в Китай фабриката бълва пушек, работят по 60-70 часа на седмица без допълнително пари, държавата им отпуска заеми без лихва, и ползват много други неконкурентни предимства - но трябва да им се позволи свободно да се конкурират с фирмите, които спазват правилата у дома?
  Е много ясно, взаимоизгодно е това... ама за кого, вижте пак по-горе.

 95. 96 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#92] от "меншевик":

  На дали някой може да оспори, че като се повиши цената на стоманата, един куп продукти ще поскъпнат в САЩ и ще станат по-малко конкурентноспособни, което за да се компенсира ще доведе до намаляване на работни места...............
  Има много варианти да се защити американският интерес,.......... но търговската война с най-добрите съюзници, със сигурност не е между тях.............

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 96. 97 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#95] от "Камен":

  Не е толкова сложно....... когато започнеш да дотираш миньорите с мита ще се повишат цените на всички стоки и услуги в които има стомана и алуминии в САЩ. Това води до увеличаване на цените (например на самолетите Бойнг) - т.е. ще продават по-малко самолети от Еърбъс и това ще води до загуба на квалифицирани работни места (в Бойнг) за сметка на спасените миньори................

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 97. 98 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#96] от "iak":

  Има много варианти да се защити американският интерес,.......... но търговската война с най-добрите съюзници, със сигурност не е между тях

  Абсолютно това имах предвид, като репликирах говлампито.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 98. 99 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 1925 Весело

  До коментар [#92] от "меншевик":

  На едно мнение с русначкаджиите съм че Сенсей Доналд е велик но моите съображения за това са радикално различни от техните. На наистина едно мнение съм че оная джендъраската глупост гнусно се крие зад гърба на жени и деца въпреки че не бих си разплел чорапите и да се приеме - самите неосъзнати левичарчета първи ще изпискате като тия циврещите дето ги даваха щото им зели децата у Норге когато подобни 'норми' стигнат критична маса. Също така се изказвам критично за еврозелките което всъщност често е оправдано понеже в момента ЕС е карашък от доста разностранни интереси и често се вижда че големите играчи не са белите рицари за които опитват да се представят а са обикновени интересчии служещи си грубо с двоен аршин и задкулусно си въртят далаверките точно с кремъл и 'персите'.

  Та така баце бележит мислител, повече требе да упражняваш мисленето, особено онова дето е с елементи на критичност и самостоятелност :)

  Use your Illusion
 99. 100 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Интересно какво ще се получи с германската икономика, ако митата за немските коли са същите като за американските в Европа!?
  —цитат от коментар 34 на xefgo


  Ти това сериозно ли го написа? Или просто се опитваш да се изложиш?

  Немските коли продавани в САЩ се произвеждат в САЩ, също както и японските. Вноса е на специфични модели с мааааалко продажби.

  Проблема е че дори американците да направят завод за автомобили в Германия или в Япония - никой няма да им купува превозните средства. Просто защото не стават. 100. 101 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 1925 Весело

  До коментар [#93] от "iak":

  "ЕС и САЩ са съизмерими икономически субекти, които ако тръгнат да водят търговска война могат да си нанесат много щети"

  Само че балансът в момента е в много голяма изгода за ЕС и демиджа ще е ОСНОВНО за ЕС :)

  Ако разбира се еврозелките не се сетят че Сенсей Доналд не иска да нанася демидж а да прави добри сделки.

  Като например спиране на СП2 в замяна на махане на митата. Я някой умнокрасив лауреат да каже защо не му харесва такава ЧУДЕСНА сделка - Германия спира проект облагодетелстващ кремъл и Германия а в замяна падат митата за ЦЯЛ ЕС?

  А :)

  Use your Illusion
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK