Изгубено поколение днес, проблем утре: какво правят ЕС и Турция за децата бежанци

Изгубено поколение днес, проблем утре: какво правят ЕС и Турция за децата бежанци

© Associated PressПреди две години очите на 11-годишния Хасан се пълнели със сълзи всеки път когато питал майка си защо трябва да работи във фабрика при много лоши условия за мизерно заплащане. Той се опитвал да се справи с травмата от войната, след като избягал от Сирия с майка и си по-малката си сестра, и се озовал в едностаен апартамент в беден квартал в Газиантеп, голям турски град на границата. Неговата история далеч не е единствената, пише EUobserver.


Според някои оценки около 1 милион турски деца са принудени да работят в страната, чиято икономика е все по-нестабилна. Сирийските и други деца са лесна плячка за безскрупулни работодатели, които търсят евтина работна ръка.


Има данни, че през 2016 г. 56 деца са починали докато са работели с тежки машини. Оттогава турското правителство обяви 2018 за година за борба с детския труд и се надява, според международни наблюдатели като "Уницеф" и Европейския съюз, да гарантира, че сирийските деца няма да се превърнат в изгубено поколение. Целите на Анкара обаче са изпълнени с несигурност.
През 2003 г. Турция започна национална програма, в рамките на която раздаваше на бедните турски семейства с деца скромна месечна сума в опит да ги задържи в училище. Едно семейство с момиче в тийнейджърска възраст получаваше 60 турски лири (11 евро) на месец, а с момче тийнейджър – 50 турски лири (9 евро). Около 15 години по-късно близо 1 милион деца все още биват експлоатирани.


"Не на изгубеното поколение"


ЕС и УНИЦЕФ гледат на националната схема като на средство за подпомагане на мигрантите и убедиха правителството да разшири програмата и за тях с плащания, равни на тези за турците.


Основният страх е, че децата бежанци, които трудно се справят с турския език и нямат надежда за бъдещето, може, когато пораснат, да станат престъпници или да опитат с помощта на контрабандисти да стигнат до сърцето на Европа.


"Заедно с УНИЦЕФ и други агенции от ЕС ние заставаме зад мотото "Не на загубеното поколение". Не можем да си позволим да има деца, които не ходят на училище, защото ще трябва да платим цената", коментира Кристиан Бергер, посланик на ЕС в Истанбул.


Сега всеки чужденец, който законно пребивава в Турция, може да има достъп до програмата, известна като система за обвързано с условия предоставяне на парични обезщетения за образование (Conditional Cash Transfer for Education - CCTE). Тя е финансирана с грантове от Европейската комисия, Норвегия и САЩ. Родителите получават парите по банков път на картите си на всеки два месеца, след като се представи свидетелство, че децата им са посещавали училище. Смята се, че над 330 000 сирийски деца са се възползвали от схемата след започването й през май миналата година.


Тези, които не ходят на училище, са посещавани от групи от турския Червен полумесец, които опитват да убедят родителите децата им да продължат да бъдат записани, услуга, която не се предоставя за турските деца. Случаите на злоупотреби, небрежност към децата или ранни бракове биват отнасяни до турските национални власти.


Включените в програмата деца ползват безплатен транспорт до училище и получават допълнителни пари в началото на всеки срок, за да платят за материали и униформи. Повечето сирийски семейства в CCTE са включени и в отделна програма, която им помага да покриват разходите си за вода, отопление и наем.


Ранни бракове, лоши условия на труд


Въпреки усилията много деца продължават да отпадат от училище "Знаем, че за първите класове, за първите пет години, имаме 90% записване, но проблемът всъщност започва след това", коментира Вейсел Гинлибал от турското министерство на националното образование. "Семействата се нуждаят от пари и поради тази причина карат децата си да работят на улиците, да просят по улиците, да правят всичко, за да подкрепят семействата си", допълва тя.


Сирийските деца не са задължени по закон да посещават училище в Турция. Около 3 милиона в момента живеят в страната, някои откакто започна войната преди седем години, като голямото мнозинство живее извън лагерите. В държавата има спор дали стратегията да се насочи към интеграцията или към изпращането им обратно в собствените им страни.


С помощта на УНИЦЕФ и на ЕС в Турция се строят нови училища. Миналата седмица ЕС подписа договор с турското правителство за изграждането на около 200 училища. През 2017 г. УНИЦЕФ добави 1000 класни стаи.


Сирийците, родени в Турция, обаче не получават националност и не е ясно дали, когато свърши войната в Сирия, тя ще ги приеме обратно. Тази опасност тревожи и ръководителя на УНИЦЕФ в Турция. "Има потенциален риск, когато тези деца се върнат, да не бъдат признати за сирийски граждани. В момента няма такъв проблем, но той може да се появи в бъдеще", смята той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  Османистите си набират свежа работна ръка за почти без пари.
  ЕС пък рони сълзи за тях при положение, че те могат да се върнат в Сирия, граждани на която са.
  Абе малоумна работа, лошото е че ще дойде момент, когато ЕС ще се скара пак с Турция и комшиите ще започнат да ни изпращат матриал през границата...

 2. 2 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Големите създават войната, малките страдат. Тъжна гледка

 3. 3 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":


  Незнам дали е добре това, безработицата мина 10% вече, колко да е свежа тази ръка. И доколкото знам Германия има повече нужда от равотна ръка, то не напразно Меркел си мълчи

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  До коментар [#3] от "walking.dead":

  Ти верваш ли си, че точно тези ще работят???

 5. 5 Профил на mititu
  mititu
  Рейтинг: 718 Любопитно

  "Според някои оценки около 1 милион турски деца са принудени да работят в страната, чиято икономика е все по-нестабилна. Децата на сирийци и на други бежанци са лесна плячка за безскрупулни работодатели, които търсят евтина работна ръка."

  последно децата турски ли или бежанци от Сирия ?!?!?!

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  До коментар [#5] от "mititu":

  Те като идват без документи, може да са отвсякъде.
  Знаят ли арабски, им викат сирийци.
  Нищо, че и половин Африка знае езика....

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4049 Любопитно

  До коментар [#1] от "НеКой":

  ЕС пък рони сълзи за тях при положение, че те могат да се върнат в Сирия, граждани на която са.
  ========
  И как я мислиш тая работа ?
  Да ги пратят в ръцете на оня сатрап , дето под дулата на калашниците изгони родителите им преди години ?
  Или пробваш версията ....че Турция може да е инкубатор за демографията на Сирия , а оня сатрап да ги обявява за терористи когато му кефне ?
  Няма да стане !

  Bukalemun
 8. 8 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  По-интересен е въпросът какво правят родителите на голяма част от тези деца.
  Защо децата масово се използват като предлог за получаване на убежище и път към Европа, а после биват зарязвани и изоставяни. На един случай като този на 11-годишния Хасан, има поне 5 , в които децата са само входна виза и и митация на семейство. Огромен е броят на децата зарязани в Европа - ако въобще са били наистина деца на клети мигранти, които са ги изоставили.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 9. 9 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Изобщо не е трябвало да се допуска наемането на деца да работят във фабрики. Как турското правителство е позволило това. Не стига, че откраднаха машините и оборудването на фабриките и заводите, съсипани от войната, но и експулсират децата на Сирия, вместо да ги настанят в жилища или друг вид местообитание и да им осигурят достъп да образование.

 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  До коментар [#8] от "dgd":

  На кои точно гони родителите?

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  . Децата на сирийци и на други бежанци са лесна плячка за безскрупулни работодатели, които търсят евтина работна ръка.
  =======
  Турция е капиталистическа страна , в прекия и абсолютен смисъл на думата !
  Традиция е децата в тая държава да се запознаят с ранния физически труд......
  Това е дълга тема ,но накратко казано , повечето деца между 8.....18 години , сами и доброволно потеглят по тоя път....повлияни от своите работещи връстници.
  В статията, по един професионален начин е наложено мнението ,че специално сирийските деца са подложени едва ли не на насилствен физически труд......което не отговаря на истината.

  Bukalemun
 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  Деца на 8 години работят физически труд, който явно е тежък с оглед на крехката им възраст, а ти ще ми говориш за капитализъм.
  Може би китайски или индийски пишман капитализъм, но не това което в Европа и САЩ имат предвид.
  Колкото до тези деца, ми кога ще учат, бих попитал.
  И съответно кога ще имат добра и като пари като условия работа?

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  До коментар [#12] от "НеКой":

  Бъди спокоен..... те в същото време и учат.
  Отделно .....физическия им труд не е чак толкова тежък , отколкото учебно познавателен.....
  Никой не ги кара да работят в рудници под земята .....например. .....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  Сирийците, родени в Турция, обаче не получават националност и не е ясно дали, когато свърши войната в Сирия, тя ще ги приеме обратно. Тази опасност тревожи и ръководителя на УНИЦЕФ в Турция. "Има потенциален риск, когато тези деца се върнат, да не бъдат признати за сирийски граждани. В момента няма такъв проблем, но той може да се появи в бъдеще", смята той.
  =======
  Ако това не е главна цел на турската държава , то не трябва и да е първо притеснение и за UNICEF !
  Главното е ,че най опасното за тия хора е вече в миналото. ....
  Турските власти се стараят да оформят най оптималния вариант за тези , и без друго изстрадали хора. .....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8716 Неутрално

  И Турция иска да стане член на ЕС.

 16. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  Турция ги вкарва, Европа вика ох, още може.

 17. 17 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Не ме интересуват децата на бежанците!!! Стига сте ни занимавали и вменявали отговорности към бежанците! Имаме си наши деца! Трябва да подсигурим първо тяхното бъдеще!

 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2116 Разстроено

  Турция използва сирийските мигранти като евтина работна ръка без никакви права а ЕС налива милиарди за да продължава това беззаконие!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 673 Любопитно

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  ''сатрап'' - като Кадафи ли ''сатрап''?

 20. 20 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 1626 Весело

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Абсолютна глупост ! От края на април средно по между 900 и 1400 сирийски граждани преминават на ден през единственият хуманитарен коридор, договорен между Турция, Русия, Иран и Сирия, ситуиран на пътя между Тел Ал Султан и Абу Ал Духур т.е. единственият маршрут, по които сирийските граждани, пребиваващи в Турция и Идлибистан могат да се завърнат в сигурните (правителствените) територии...

  https://twitter.com/PamSpenser/status/1003604320456232960

  В обратната посока нещо няма движение...:))))

 21. 21 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Детски дневник?

  Всички медии пипат за норвежките неща с деца.

  Къде е позицията на вашите приятелите ви ... ? Какъв вой беше за ИК.

  Тази страна по-първа е подпсла Истнаблулската конвенция ЗА ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ ВЪРХУ ДЕЦА!

  Ползват ли се средства от НПО-тата от Норвежкия Финансов Механизъм?

  Какви и как са били разпределяни?

  Кои са фондациите, които практикуват у нас супервизии на учители и училища (търсене на клиенти)?

  Дайте малко инфо....

  Раскажете също за паралелната Хагска конвенция от 2011 г.: дело за отвличане на детет след 3 месец се мести в страната на отвличането и в България не може да има дело.... Така ли е?

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4049 Любопитно

  До коментар [#21] от "potrebitel3":

  Всички медии пипат за норвежките неща с деца.
  ========
  Уау.....това е много скрита и опасна тема .
  Въпросната организация притежава изключителни международни привилегии и още по големи финансови възможности. ....
  Ако имаш приятели , поданици на Норвегия , ги разпитай .....те ще ти обяснят подробно. ....

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK