Международните разговори в ЕС ще струват най-много 19 цента на минута

Международните разговори в ЕС ще струват най-много 19 цента на минута

© Надежда Чипева, КапиталЕвропейският парламент и националните правителства постигнаха политическо споразумение да наложат горна граница на цената на телефонните разговори между две държави членки.


Международните обаждания няма да струват повече от 19 евроцента на минута, като това обхваща и текстовите съобщения.


Идеята е част от новия Кодекс за електронните комуникации – предложение за директива, което трябва да замени настоящата нормативна рамка на ЕС за далекосъобщенията. Този набор от мерки е част от по-големия пакет за свързаността, предложен от Европейската комисия през септември 2016 г. Неговата цел е да направи възможно пълноценното участие на гражданите и предприятията от ЕС в цифровата икономика.
През 2017 г. след години на оспорвани преговори и съпротива от телекомите таксите за роуминг отпаднаха в ЕС, което даде на пътуващите граждани възможност да говорят в чужбина на същите цени, на каквито и у дома си.


Новият Кодекс за електронните съобщения предвижда:


- да се засили разгръщането на 5G мрежи, като се гарантира наличието на 5G радиочестотен спектър до края на 2020 г. в ЕС и се предостави на операторите предвидимост от поне 20 години по отношение на лицензите


- улесняване въвеждането на нови фиксирани мрежи с много високи капацитети чрез по-предвидими правила за съвместно инвестиране, насърчаване на споделянето на риска при разполагането на мрежи, насърчаване на устойчива конкуренция в полза на потребителите. Новите правила ще осигурят и по-тясно сътрудничество между комисията и органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (БЕРЕК) при надзора на новите мерки


- ползи и защита на потребителите, независимо от това дали комуникират чрез традиционни разговори и SMS-и или чрез Skype,WhatsApp и т.н. Цената на международните разговори в рамките на ЕС не трябва да надвишава 19 цента на минута, като същевременно се гарантира ненарушаване на конкуренцията, иновациите и инвестициите.


Очакваният резултат е бързото и повсеместно въвеждане на мрежи от следващо поколение, като например оптични линии до домашни абонати и широколентови мобилни технологии (5G). Тази засилена свързаност би могла да улесни и създаването на нови стопански дейности и бизнес модели и по този начин да се превърне в твърде важен двигател на растежа.


"Постигнатото споразумение е ключово за изграждането на един истински функциониращ и в полза на всички цифров единен пазар. Новите правила проправят пътя за 500 милиарда инвестиции в мрежи с много голям капацитет, включително в отдалечени и селски райони, за по-добри обществени услуги и по-голяма защита на интересите на предприятията и хората. Договорените правила са от решаващо значение за постигането на целите за свързване в Европа и осигуряването на възможно най-добрата връзка с интернет на всички в ЕС, за да могат да участват пълноценно в цифровата икономика. Тази засилена свързаност ще допринесе за създаването на много нови малки и средни предприятия, ще стимулира предприемачеството и иновациите, ще се превърне във важен двигател на икономическия растеж", коментира еврокомисарят Мария Габриел.


Постигането на "политическо споразумение" между Европейския съвет и европарламента означава, че и двете институции са съгласни със законодателното предложение на Европейската комисия и при формалното гласуване то ще бъде одобрено. Държавите членки ще имат две години да въведат новите правила в националното си законодателство.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2608 Весело

  Ужас! Това ще унищожи българския бизнес! Трябва всички да възстанем срещу този геноцид!

 2. 2 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2181 Весело

  Шансът да се възползваме от тези цени е мобилен оператор извън България.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 3. 3 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Заради подобни глупави регламенти всички мобилни оператори тихомълком вдигнаха тарифите си. Сега всички живущи в страната плащат по-високи такси и получават по-малки пакети трафик/минути за да могат операторите да компенсират загубите си от един малък процент използващи плановете си зад граница, както и злоупотребите на клиенти свързани с това.
  Разбира се тези неща ЕС бюрократщината не ги отчита като някакъв недостатък а дори напротив, това било голям успех. Обединените европейски щати разбираш ли, където телефонията се явява най-големия проблем.
  В същото време далеч по-важни проблеми си правят пас. Като например двойните стандарти при храни и боклуците, които се пласират по "източните щати".

 4. 4 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Постигнатото споразумение е ключово за изграждането на един истински функциониращ и в полза на всички цифров единен пазар. Новите правила проправят пътя за 500 милиарда инвестиции в мрежи с много голям капацитет, включително в отдалечени и селски райони, за по-добри обществени услуги и по-голяма защита на интересите на предприятията и хората. .....Тази засилена свързаност ще допринесе за създаването на много нови малки и средни предприятия, ще стимулира предприемачеството и иновациите, ще се превърне във важен двигател на икономическия растеж", коментира еврокомисарят Мария Габриел.

  ИБАХТИ ПРОСТОТИИТЕ на тая калинка неграмотна ( по английски и ИТ )!

 5. 5 Профил на Ежко
  Ежко
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Хъката-мъката, хън-мън, и нашите оператори ще се вместят в тези тарифи, макар и да предвиждам максимума от 19 евроцента за минута. Няма как, директиви, регулации.. все неща, които нашите картел... конкурентни телекоми исках да кажа, ще трябва да приемат.
  А със сигурност в рекламните им кампании ще прочетете как ТЕ сега ви дават уникалния шанс сега да говорите на тези цени.

 6. 6 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Комитет по централно планиране. Не разбирам идеята.

 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#3] от "tri":

  Глупости, съвсем скоро преподписах договора си и цените за вътре в страната не са ми по-високи, точно обратното. По-ниски са.

  В България конкуренцията в бизнеса е жестока. Просто не трябва да се страхувате да поставят въпроса ребром. Аз обикновенно им казвам - или ми даваш добра оферта или си тръгвам. Варианти имам още 2 броя. Досега не се е случило да си тръгна.

 8. 8 Профил на sensini
  sensini
  Рейтинг: 446 Любопитно

  В САЩ се плащат около 30-40$ план, които обаче включват неограничени разговори и интернет в ЦЕЛИТЕ САЩ (50 щата +Пуерто Рико, Гуам и други отдалечени американски владения) . Говорим за територия поне 3х колкото ЕС с по-малко население (около 60% от ЕС), тоест 60% по-малък бизнес потенциал. Американските телекоми правят достатъчно пари, предлагат и безплатни айфони с 2-годишен план - за разлика от БГ, където ти одират кожата с 1000 лева за хубав телефон пак с ПЛАН.
  Така че, евро-телекомите (много от които оперират в по няколко държави, като Водафон, Теленор, А1 и т.н.) да не се правят на много ощетени, а да пуснат разговори не за 19 цента/мин в ЕС, а за 0, както стана с роуминга.
  А който се жалва, че няма планове по 5 лева вече, да минава на предплатена карта. Съвсем нормално е да си плащаш 15-30 евро месечно и да имаш неограничена географски услуга за разговори и БЪРЗ интернет. (в момента, нашите оператори, поне А1, купуват най-бавния и гаден нет за роуминг - и хем уж имаш безплатен нет в роуминг, ама е толкова безполезен, колкото ако имах нокиа 3310).

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Трябва да са безплатни. ЦРУ така или инача записва всеки разговор, да ги плащат те.

 10. 10 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#3] от "tri":

  В момента има планове, при които за 15 лв може да говориш няколкостотин минути. Постигнатото е пробив и край на далаверата за операторите. На човек просто като му трябва да звънне да го направи без да гледа тарифата и на кой оператор звъни. В Турция преди няколко години всички говореха на плажа, защото хващаха един гръцки оператор и беше 10 пъти по-евтино.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 11. 11 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#7] от "niakoi_si":

  Просто си поредния късопаметен балък. Тарифите в момента нямат нищо общо с тарифите преди влизането на регламента преди година. Най-видима разлика е орязването на трафика за масовите планове.
  Беше ясно още месеци преди това какво ще се случи и всеки служител на оператор би ти го казал. Конкуренцията няма нищо общо! Операторите трябва да покрият загубите и този който ги плаща е масовият клиент. Прецаканите са и частните и бизнес клиентите. Останаха незасегнати плановете с неограничен трафик/минути, т.е. тези 50лв+. Всички с по-ниски планове ще плащат или вече плащат повече за по-малко или просто ще получават по-малко за същите пари.
  Но като гледам проблема не е само с теб. Просто всички са толкова късопаметни.
  Но телефоните да са ни проблема.

 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  "Международните обаждания няма да струват повече от 19 евроцента на минута"

  Със или без ДДС? Разбирам, че май е без ДДС. Което прави 0,37 лв. А с ДДС операторите ще го закръглят на 0,45 лв. Не е лошо, защо?

 13. 13 Профил на Черна Станция
  Черна Станция
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Браво! Не може на мен да ми звънят от ЕС за 2 цента на минута, а ако аз се обадя да плащам 1.50лв! Алчни оператори!

  Нищо не е каквото изглежда...
 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Предната идея, при която цените щяха да бъдат еднакви за роуминг и без роуминг в целия ЕС - някак си отпадна. :)

 15. 15 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#8] от "sensini":

  По 6 айфоняка ти дават направо. Стига с тия легенди за ниските цени в щатите. Преди години беше вярно но от много време тенденцията е в обратна посока. Точно там цените са в пъти по-зле от тези у нас и Европа. Неограничения LTE в САЩ е маово зле и с куп условности/ограничения и никога не е неограничен на максимална скорост. Парите за "безплатните" телефони си ги взимат чрез високите цени на планове.
  В България плащам под 50лв за неограничен LTE+разговори. Подобни таифи няма в САЩ и в голяма част от Европа.
  Проблема у нас са тарифите за масовите клиенти т.е. до 20лв, които се повишават и параметрите им се ограничават за да покриват операторите загубите от новите регламенти. Тези тарифи се използват от 90% от населенитео и товарят сериозно семейните бюджети на годишна база.

 16. 16 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#11] от "tri":

  Балък незнам дали съм, но аз съм на неограничени разговори с всички в страната и 4 гиги нет за 22 лв. без ДДС. Вярно нета ми не е неограничен, ама аз реално и половината не изхарчвам.

 17. 17 Профил на bobinews
  bobinews
  Рейтинг: 262 Неутрално

  поредната глупава идея/директива.. Заради подобни неща тарифите се вдигнаха и сега средностатистическият българин трябва да плаща повече и да ползва по-малко, за да може една шепа хора да дрънкат глупости с домашните като отидат в ЕС-то за няколко дни веднъж в живота си..

 18. 18 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#16] от "niakoi_si":

  Да 100% си балък защото потвърждаваш точно това, което казах по-горе.
  Популярните плановете поне от 2-3 години бяха в диапазона 18лв за 12-16ГБ трафик. Такива планове вече няма!
  Скоро водих същия разговор с познат с изтичащ договор на план 20лв с неограничени разговори и 20ГБ трафик . Сега за същите пари може да вземе жалките 3ГБ, което е смехотворно.
  Слабо ме вълнува кое и колко използваш ти защото не си представителна извадка.

  Неограничените минути са вече само за ловене на балъци. Реално на никой не трябва да му пука колко минути има в плана. Операторите раздават неограничените минути щедро защото болшинството клиенти не използват дори 500мин на месец.
  Важен е трафика и с него операторите си ловят клиентите. А той е орязан в пъти!

 19. 19 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1991 Весело

  устойчива конкуренция в полза на потребителите
  Това пък що за животно е?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 20. 20 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#16] от "niakoi_si":

  Ето ти една връзка за едно нищо и ник'во увеличение от 15-16%:
  http://www.telenor.bg/bg/private/plan/view/стандартен-предплатен-план


 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#18] от "tri":

  Ами ако си пъпчив пубер и не можеш да живееш 15 минути без Фейсбука или Тубата - верно има за какво да цивриш.

  14ГБ интернет, за чии чеп ти е? При положение, че в града напрактика повечето хора и на работа и в къщи имат ВИФИ точка? Остават ти едни 2-3 часа на ден, колко пък нет да ми трябва.

  Честно, за мен е по-важно винаги като съм в Европа да си говоря и ползвам нет без да се притеснявам за сметката. Не ми пука особенно, за твойте нужди от неограничен нет в такива размери. Ама грам, не ми дреме :)

 22. 22 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#18] от "tri":

  Един бърз поглед в уебархива показва, че през март 2017 мтел са предлагали мтел безкрай ХЛ с неограничени минути към мтел, 1500 минути към другите оператори и 1,5 ГБ интернет за 23,99 на месец за 2 години. А1 в момента предлага безкрай ХЛ с неограничени минути към всички и 5 ГБ интернет за 25,99.

  Теленор през април 2017 са предлагали 1000 минути и 1 ГБ интернет + фейсбук, уотсап неаграничено за 20,99, а в момента предлагат 1000 минути и 1 ГБ интернет за 18,99

  Реално не виждам голямо ощетяване на клиентите.

 23. 23 Профил на sensini
  sensini
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#15] от "tri":

  Дадох пример със САЩ, където ползвах мобилни услуги 6 години, за да сравня ситуацията със ЕС, не със малка България. Едно е да се покрие площ от 111,000 кв км, друго е 100 пъти по голяма или колкото е там точно.
  Сравнете САЩ със ЕС, не с една членка. Планове в ЕС държави, които имат негораничени минути и интернет към и във всички други членки на ЕС, струват 100 евро най-малко, ако изобщо съществуват такива. В Щатите отново повтарям няма значение на кого и за колко време звъните във и към всичките 50 щата ;)

 24. 24 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#7] от "niakoi_si":

  напротив ,след като първия ни оператор ме пързаляше над 12 години с над 500 лв месечно ,се преместих в най големия засега ,сметката ми падна на 130 лв ,след преподписване преди 2 месеца ,средната сметка ми стана 190 с малко повече интернет на телефоните , има над 40% повишение на цените

 25. 25 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Весело

  Ура! Така Белене ще ни излезе по евтинко...

 26. 26 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#3] от "tri":

  В твоя случай успешно може да минеш на уоки токи - съвсем без пари ще е тарифата !

 27. 27 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#21] от "niakoi_si":

  Много далеч съм пуберските забавление и дори не използвам facebook.
  В 21 век да казваш за какво ти било повече от 3ГБ е смехотворно.
  Не те знам тираджия ли си какво си и какви са ти нуждите, но за пореден път повтарям - не си представителна извадка.
  Болшинството потребители се нуждаят от трафик и в момента те са ощетени.
  Това ти от какво имаш нужда няма никакво значение нито за мен, нито за спора.
  Ако си чешеш пръстите е съвсем друг въпрос.

  Както казах и по-горе масовите и най-сключвани договори последните 2-3 години бяха на тарифи 12-20лв с трафик 8-20ГБ. Това беше по времето на промо оферите за великденските празници и Коледа, когато масово се сключваха и преподписваха договори.
  Тези тарифи вече не съществуват нито стандартно, нито по време на промоции, нито под масата.
  Преди година операторите щедро даваха добавки на плановете от по 4-10GB при директни договорки в офис, но вече не го правят а убеждават клиентите да сключват договори на по-високи тарифи.
  Клиентите, които бяха свикнали на тарифи за 12-15лв, вече плащат или ще плащат 20-25лв за по-малко включени услуги.
  На годишна база това са над 100лв в повече за телефония. Един излишен разход, който за 4 членно семейство се умножава поне по 3.

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  Една от добрите страни на ЕС.

 29. 29 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#15] от "tri":Дадох пример със САЩ, където ползвах мобилни услуги 6 години, за да сравня ситуацията със ЕС, не със малка България. Едно е да се покрие площ от 111,000 кв км, друго е 100 пъти по голяма или колкото е там точно. Сравнете САЩ със ЕС, не с една членка. Планове в ЕС държави, които имат негораничени минути и интернет към и във всички други членки на ЕС, струват 100 евро най-малко, ако изобщо съществуват такива. В Щатите отново повтарям няма значение на кого и за колко време звъните във и към всичките 50 щата ;)
  —цитат от коментар 23 на sensini


  Ти не си даваш сметка какви глупости говориш.
  Първо САЩ са една държава в която в национален мащаб картелно работят една шепа оператори, от които 2 имат почти пълен монопол. Второ покритието не е добро навсякъде (както у нас) и дори напълно липсва, особено за LTE.
  Какви са тези куци сметки само на база територията на САЩ с 2-3 реално работещи оператора, когато в ЕС са намесени десетки държави и стотици оператори. За какво изобщо говориш подяволите.
  Ако в ЕС имаше общо 5 оператора с близка платежоспособност на населението, тогава може да е опитваш да прокарваш такива разсъждения.
  В момента тарифите у нас цените са много по-добри от САЩ. Плановете на българските оператори от 50лв за неограничени минути и трафик са много изгодни и си заслужават.

 30. 30 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Аз вече 3,5 г съм на неограничени минути към БГ и 12гб + 2гб вайбър и 2 фейс. Имах и 20 мин международни. Пускам вифи само за да каствам към тв или да проверя нещо по домашната мрежа. Гледам булсаттв чат-пат и харча около 2-3 гб нет. Таксата си ми е все същата. В статията не се говори за роуминг, а за международни. От България звъниш в ЕС някъде. Повечето нямаме безплатни към други държави и ще е добре, при положение, че е пълно с наши гастери по Европата

 31. 31 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#21] от "niakoi_si":

  Патуваш и ти трябва мобилен нет за работа ... не 1е е 1есто срещан случай

 32. 32 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 540 Любопитно

  До коментар [#9] от "blondofil":
  M’en ne mi dreme dali CRU/CIA mi slushali razgovorite. Ti kakvo se pritesnjavash tolkova, CRU si ima po vajni griji ot proslushvaneto n’a bulgarskite putlerolubci....

 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Ужас! Това ще унищожи българския бизнес! Трябва всички да възстанем срещу този геноцид!
  —цитат от коментар 1 на Yard


  Утре няма да ти в толкова смешно когато разбереш, че Боко, заедно с Нинова и Сидеров вече са те придърпали към Евразия и ще ти бъде трудно дори да си купиш телефонче, защото имаш да плащаш 3 (три) лева ежедневен данък Русия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Всичко е въпрос на договорка, може да плащате и 30 лв за 100 минути като веднага подписвате предложеното. Вярно, че са фирмени, но вижте какво съм договорил за 22 симкарти, общата сметка ми е 200+ лв, като в нея има три стационарни и една бисквитка:
  http://store.picbg.net/pubpic/60/26/ddd5d976216f6026.png

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK