Битката за балоните: Лобисти обвиняват Брюксел в забуждаващи данни за замърсяването

Битката за балоните: Лобисти обвиняват Брюксел в забуждаващи данни за замърсяването

© Цветелина Николаева, КапиталЛобистка група, представляваща интересите на производителите на балони, обвини Европейската комисия в "заблуждаващи твърдения" само седмица след като базираната в Брюксел евроинституция представи плановете си за намаляване на пластмасовите отпадъци в моретата, пише EUobserver.


"Ако балоните и пръчките за балони бъдат погрешно включени в новите регулации, това би било унищожително за индустрията и свързаните с нея работни места, без да има осезаема полза за околната среда", се посочва в изявление на European Balloon & Party Council (EBPC) от началото на седмицата.


Изказването на групата е в отговор на предложението на еврокомисията за нова директива, което бе обявено миналата седмица. В него Брюксел предлага пръчките за балони (наред с пластмасовите клечки за уши, прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки) вече да не се произвеждат от пластмаса.
Самите балони няма да бъдат забранени, но еврокомисията предложи производителите да трябва да поставят етикети, в които да казват на потребителите за екологичните последици от продукта, както и какви са най-добрите начини за изхвърлянето му.


Според лобистката група обаче еврокомисията раздува вредата за околната среда от балоните и пръчките за балони и те не са сред 10-те най-често срещани предмети по плажовете. Вместо това EBPC твърди, че между 2010 и 2016 г. балоните са представлявали само 1% от пластмасовите предмети, намирани по европейските плажове, а пръчките за балони са били нула процента. Лобистката група цитира изследване на Конвенцията за предотвратяването на морското замърсяване чрез изхвърляне на отпадъци от кораби и самолети (OSPAR), в която си сътрудничат 12 западни и северни страни от ЕС, както и Норвегия, Исландия и Швейцария.


"Като продукт, който носи безкрайна радост и емоции на милиони хора по света, ние смятаме, че е нечестно спрямо индустрията и искаме да имаме думата и да предоставим на потребителите истинските факти", се посочва в изявление на уебсайта на организацията.


Представителни данни


В коментар за EUobserver обаче еврокомисията отхвърля твърденията на лобистите. "Индустрията за производство на балони за празненства цитира данни от Конвенцията OSPAR, която покрива само североизточния атлантически регион", коментира говорителят на еврокомисията Енрико Бривио. По думите му Брюксел, за да има реална представителна извадка, е използвал данни с много по-широк обхват.


Еврокомисията разчита на база данни, съставена от вътрешния й институт – Съвместния изследователски център. Те се основават на проби от 276 плажа в 17 държави, членки на ЕС. "Общо 355 671 предмета бяха разгледани в рамките на 679 проучвания и бяха класифицирани според разпространението им. Предметите, които са най-сходни, бяха поставени в една и съща категория, както е в случая с балоните и пръчките за балони", обясни Бривио.


"На основата на тези данни балоните и пръчките за балони отговарят на 2% от предметите за еднократна употреба, намерени на европейските плажове, което ги поставя на девето място в списъка на 10-те пластмасови предмета за еднократна употреба", допълни той.


Кой влиза в топ 10


Всичко зависи от начина на пресмятане. В документ, съпровождащ предложението на еврокомисията от миналата седмица, се представят няколко метода. В един от тях балоните и пръчките за балони заедно представляват 0.71% от намерения боклук и са поставени на 22-о място.


Но еврокомисията е направила и класиране, в което "категориите, които са много подобни, са групирани заедно". Това, че балоните и пръчките за балони са поставени на девето място, се получава и защото например бутилките и капачките са събрани в една категория.


Еврокомисията също признава, че в случая има известна степен на произволност. "Процесът на разпределяне на предметите оказва влияние върху класирането и няма напълно обективен начин това да се прави", се посочва в нейно изявление.


Споровете за данните не са неочаквани, тъй като производителите по-често са против, отколкото за каквито и да е регулаторни промени, които могат да повлияят на бизнеса им. Много от продуктите, засегнати от предложената директива, се произвеждат извън ЕС, но в производството на балони участват около 15 000 европейци по данни на тяхната асоциация.


Изявлението на лобистката група по всяка вероятност е опит да бъдат убедени евродепутатите и държавите членки, чието съгласие е необходимо, преди предложената директива да се превърне в закон.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Любопитно

  Е добре, пръчките ще почнат да ги правят от дърво, тогава пък зелените ще ревнат (нищо, че за такива цели се отглеждат специално гори).

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2049 Весело

  Малий! Малко остава брюкселските бонзи да посегнат и на презервативите.

 3. 3 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 278 Неутрално

  "Като продукт, който носи безкрайна радост и емоции на милиони хора по света, ние смятаме, че е нечестно спрямо индустрията и искаме да имаме думата и да предоставим на потребителите истинските факти"

  Не разбрах балончетата на Дюрекс и те ли са в тази категория? :)
  Вече има официално оправдание да не се ползват. Замърсяване бе жена :)

 4. 4 Профил на Nike
  Nike
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Всичко е измама!
  Нали помните как в България вдигнаха цените на найлоновите тобички с дръжки и какво стана ?
  Сега масово в хирмаркетите хората си вземат по 10 - 20 торбички без дръжки и ги ползват за всичко.
  А и защо пак хартиените торби са по скъпи от наилоновите?

 5. 5 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#4] от "Nike":

  'Щото не ги правят от коноп. Защо?
  Това вече е друга история...

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#3] от "ourson":

  ”Вече има официално оправдание да не се ползват. Замърсяване бе жена :)”
  В Европа все повече набират сила партии и движения които искат да възстановят ”традиционните европейски християнски ценности”. Всеки, който е чел Библията знае, че разпиляването на семето (дали под форма на ръкоблудство, прекъснат акт, содомия или френски изпълнения) е забранено. Една от християнските ценности е и моногамията. Та след някоя и друга година, когато ”здравите пазители на морала” вземат връх, презервативите ще отидат в небитието от самосебе си. Апропо, и те ли се водят пластмасов отпадък?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#3] от "ourson":”Вече има официално оправдание да не се ползват. Замърсяване бе жена :)”В Европа все повече набират сила партии и движения които искат да възстановят ”традиционните европейски християнски ценности”. Всеки, който е чел Библията знае, че разпиляването на семето (дали под форма на ръкоблудство, прекъснат акт, содомия или френски изпълнения) е забранено. Една от християнските ценности е и моногамията. Та след някоя и друга година, когато ”здравите пазители на морала” вземат връх, презервативите ще отидат в небитието от самосебе си. Апропо, и те ли се водят пластмасов отпадък?
  —цитат от коментар 6 на DDR


  Нъц, всеки, който наистина е чел Библията знае, че грехър на Онан не е, че е излял семето си на земята, а че го е направил за да не произведе потомство на починалия си брат и така да придобие имота му. Сложности на еврейското законодателство от първото хилядолетие преди Христа, които се интерпретират в ограничаващ личната свобода начин за контрол върху масите.

 8. 8 Профил на Nike
  Nike
  Рейтинг: 213 Любопитно

  И друго не мога да си обесня , как може балоните да са повече от презервативите!?!
  Например.....

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#7] от "anarhochristian":

  Добре.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5346 Неутрално

  Лобита...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 367 Гневно

  До коментар [#6] от "DDR":

  В Европа още повече набират сила партии и движения, които искат да наложат ”традиционните арабски мюсюлмански ценности”.

 12. 12 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Комисията си е направила домашното - проучила е плажовете в 17 страни и кои са най-често срещащите се боклуци. Това не е прищявка, а начин поне малко да се ограничи употребата на пластмасата. Освен, че я дишаме ( мръсния въздух), вече и я ядем ( от рибата, почвата и т.н.)

 13. 13 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":

  И те ,и това в презерватива.Питай зелените ЛГБТ-АКТИВИСТИ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK