Австрия повежда лагера за създаване на центрове за мигранти извън ЕС

Себастиан Курц

© Reuters

Себастиан КурцХората, които търсят убежище от войната и бедността, може да бъдат събирани в "непривлекателни" центрове за задържане извън ЕС, пише EUobserver. Проектът идва на фона на загубата на вяра в общата система за предоставяне на убежище сред европейските столици, които вместо това взимат нещата в свои ръце.


"Това наистина не е проект на австрийското председателство. Това е национален проект, който ние споделяме с Дания и други държави членки", каза австрийският канцлер Себастиан Курц по време на посещение в Брюксел в сряда. Неговата страна на 1 юли ще поеме от България ротационното председателство на Съвета на ЕС.


Инициативата да "предложим защита на тези хора извън ЕС" бе необходима, за да се сложи край на търговията с убежища, допълни той. По думите му "хората, които идват в Европа незаконно, преминават през няколко държави и избират най-предпочитаната от тях, за да подадат там своята молба за убежище. Не трябва да е така".
В края на юни лидерите на ЕС ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят по-широка реформа на системата за убежище, но Австрия, чиято работа като председател ще е да оформи съгласието, няма особена вяра, че този месец ще може да се сложи край на продължаващия вече две години застой по въпроса. "Ако няма решение на Европейския съвет през юни, ще продължим да работим по въпроса", подчерта Курц, като уточни, че през септември в Австрия ще има още една среща, посветена на темата.


Европейската комисия му даде зелена светлина за проекта за лагерите за задържане. "Незаконната миграция е европейски въпрос, но тя е също така и национален въпрос за засегнатите държави членки, така че не е моя работа да съм против тази инициатива", каза председателят на Еврокомисията по време на съвместна пресконференция с Курц.


В Европа, но извън ЕС


Оформящият се около проекта лагер включва също Дания, Германия и Холандия, чиито представители вече водят разговори за схемата.


Залогът, ако нещата се провалят, е висок, каза германският канцлер Ангела Меркел по време на среща с консервативни политици от ЕС в Мюнхен в сряда. "Ако сме неспособни да излезем с общ отговор на предизвикателствата, свързани с миграцията, самите основи на ЕС ще бъдат изложени на риск. Под въпрос ще бъде поставена свободата на движение. Не знам дали действително сме в позиция да противодействаме ефективно на бъдещи кризи", подчерта тя.


Предложените лагери трябва да бъдат разположени в Европа, но извън ЕС, каза датският премиер Ларс Льоке Расмусен по-рано тази седмица. По думите му кандидатите, чиито заявления са отхвърлени, ще може да бъдат изпращани в страна, която "не е в списъка с желаните дестинации на мигрантите или на трафикантите на хора", в "не особено привлекателна" страна. "На основата на дискусиите ми с други европейски лидери и на диалога, който се води на официално ниво, очакванията ми са, че ще можем да направим първата стъпка тази година", добави той.


Втвърдяване на политиката


Междувременно търсещите убежище, които пристигат в германската провинция Бавария, може да бъдат изпращани в лагери за задържане там до август, ако Маркус Зьодер, премиерът на областта, изпълни плановете си. Те освен това няма да имат право да работят и ще получават купони за храна вместо социални помощи, каза по-рано тази седмица Зьодер.


Втвърдяването на позициите идва на фона на опасенията, че броят на хората, които ще идват в ЕС през Италия, ще продължи да расте, както и предвид засилването на подкрепата за настроените срещу имигрантите популисти в Европа. Наскоро крайнодясната партия "Лига" и популисткото Движение "Пет звезди" направиха коалиция в Италия.


Реформите на системата за убежище в ЕС включват квоти за бежанците, които да бъдат споделени, ако броят им се увеличи, създаване на европейска гранична полиция, хармонизиране на законите за критериите за предоставяне на убежище и бързо депортиране на хората, дошли в ЕС от определените като "сигурни държави".


Липса на съгласие


Еврокомисията предложи реформата преди две години, след като повече от 1 милион души пристигнаха в Европа от Близкия изток, Африка и Азия в пика на мигрантската криза през 2015 г. Настроените срещу мигрантите лидери в Унгария, Полша и Словакия наред с други не се съгласиха да споделят бремето на Гърция и Италия, които настояват за повече солидарност по въпроса.


Споразумението изглеждаше още по-далечно по време на среща на вътрешните министри на държавите членки в Бюксел във вторник. На нея Германия заяви, че не иска да приеме последната чернова на компромиса. "Дъблинската реформа е мъртва. Няма абсолютно никакъв консенсус", каза белгийският вътрешен министър Тео Франкен, имайки предвид Дъблинския регламент, който управлява сегашната система за убежище в ЕС.


Според Курц някои части от реформите все пак може да бъдат спасени. Във вторник той спомена като пример за разбирателство създаването на сила за граничен контрол на ЕС под егидата на "Фронтекс" във Варшава. "Трябва да имаме повече ред и стабилност в ЕС, за да нямаме вътрешни граници, а външни граници, които са добре защитени", посочи канцлерът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK