Италия търси 500 хил. мигранти, за да ги изгони

Матео Салвини

© Reuters

Матео СалвиниНовият италиански вътрешен министър иска да гони мигранти – поне 500 хил. души. Но няма как да успее – първо, защото толкова изобщо няма да намери, и, второ, защото популистите в Европа се блокират взаимно, пише "Дойче веле".


Броят на пристигналите в Италия бежанци и кандидати за убежище е намалял със 75 процента в сравнение с миналата година. От началото на годината в Италия са пристигнали само 13 хил. души по море главно от Либия. Споразумението с Либия и засиленият граничен контрол оказват така очакваното от ЕС и Италия сплашващо въздействие. С други думи - обратът настъпи още преди да бъде съставено новото правителство в Рим. Популистите в него обаче се държат така, сякаш има някаква нова "инвазия", както се изразява вътрешният министър Матео Салвини. Само дето това изобщо не отговаря на истината. Вярно е, че през последните пет години в Италия са пристигнали 700 хил. бежанци и мигранти, търсещи убежище. Повече от съмнително е обаче твърдението на новото правителство, че 500 хил. от тях все още живеят нелегално между Алпите и Сицилия.


Много от тези хора междувременно са получили убежище, но са се отправили към Северна Европа – например към Германия, Франция или някоя друга страна от ЕС. Така че раздуваният от популистите "проблем" всъщност е далеч по-малък. Въпреки това Матео Салвини не спира да повтаря, че Италия не е бежанският лагер на Европа.
Италианските хуманитарни организации, помагащи на бежанците, предполагат, че броят на пристигащите в Италия мигранти ще намалява още и че популистите ще си припишат това като лична заслуга, макар че в действителност жънат плодовете на досегашната миграционна политика на ЕС. От вече три години насам вътрешните министри от ЕС залагат на засилени мерки за контрол по турско-гръцката граница и по морския маршрут през Средиземно море към Италия.


Гръмки слова


Дяснопопулисткият министър на вътрешните работи Салвини гръмогласно обяви, че "нелегалните" вече трябвало да си стягат багажа. Това изказване обаче едва ли ще предизвика някакъв конкретен ефект в Италия. Засиленото репатриране на мигранти без право на убежище беше цел, преследвана и от предишното правителство. През миналата година италианските власти са репатрирали 6500 души. Сега Матео Салвини иска да изгони словом и цифром 500 хил. души. Първо обаче трябва да ги открие, после да изгради огромни лагери, в които да ги настани, а след това и да потърси страни, готови да приемат мигрантите. И не на последно място ще трябва да отпусне 2.3 милиарда евро само за транспорта и съпровождането на хората. Затова помощните организации смятат, че новото правителство ще осъществи няколко символични акции за репатриране, колкото дясноекстремистката "Лига" да може да твърди, че изпълнява обещанията си.


Но онова, което действително се променя в Италия, е социалният климат. Създаването на настроения срещу бежанците вече не стряска обществото както преди. При това същите тези мигранти биват експлоатирани в Италия като евтина работна ръка. Правозащитниците смятат, че тормозът и насилието срещу бежанците също ще нараснат. Преди четири дни в Южна Италия беше застрелян един мигрант от Африка, други двама бяха ранени. От кого остана неясно. Подобен случай беше регистриран и в началото на годината.


Разногласията


Вътрешните министри от ЕС са единодушни по това, че Италия и Гърция носят отговорност за мигрантите, които стъпват на тяхна земя, но признават и това, че двете държави носят прекалено голямо финансово бреме.


Предвиденото преразпределяне на бежанците от Италия и Гърция към останалите европейски страни обаче се провали. Открито ксенофобските правителства на Унгария и Полша блокират опита да бъде създадена обвързваща система за преразпределяне на бежанците в бъдеще. Също и Австрия, където десните популисти участват в правителството, пое подобно твърд курс.


Десните популисти в Италия обаче искат да прокарат тъкмо обратното, за да се отърват от част от мигрантите. Те искат да се откажат от принципа, залегнал в Дъблинското споразумение за първоприемните страни. Вътрешният министър Салвини настоява за въвеждането на постоянно действаща система, чрез която да се пренасочват всички бежанци и мигранти и към други страни в ЕС. Ще бъде доста трудно да се съвместят тези два диаметрално противоположни подхода. С правителство като италианското създаването на общоевропейска система за даване на убежище ще стане още по-трудно, ако не и невъзможно.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  500 хиляди, да ги търси в Германия.

 2. 2 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Да ги връщат в Африка, а ако левите екстремисти са против, тогава да ги пратят на Мути и Макрончо. Мнозинството от тези хора са икономически мигранти. Италия не може да приеме цялата мъка на света, скъпи левичари.

 3. 3 Профил на kmy56562160
  kmy56562160
  Рейтинг: 213 Весело

  "Създаването на настроения срещу бежанците вече не стряска обществото както преди. При това същите тези мигранти биват експлоатирани в Италия като евтина работна ръка."

  Аххх, тези италианци - не стига, че са фашисти, но и изедници. Не само не ги приемат с отворени обятия и не се стряскат от настроения срещу бежанците, но ги карат и да работят, вместо да им плащат за честта да пребивават на тяхна територия. Що за наглост.

 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Поредния клет идиот ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 411 Весело

  Мдаааааа...Поредната статия, под която форумните болшевики ще мълчат като бити гъзове. 😁

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  На първо време да спре новите идващи.

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1849 Весело

  Ако не им стигат, да си внесат от Гърция и да ги изгонят. Така ще достигнат мечтаното число.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 213 Неутрално

  В Германия има около 200.000 покрили се емигранти, тоест не контактират поне веднъж месечно с немската имиграционна служба. Живеят някъде си в Германия нелегално, това е възможно. Не всеки наематододател е задължен да регистрира в гражданското бюро новонаемателя, и има разлики от една федерална република в друга, отговорна за бежанците е бунда, федералното правителство. Пълен хаос.

  Директният ми бригадир в Германия, работи като допълнителна работа в Erstaufnahmestelle като сигурност, на български преведено значи първо място за приемане на бежанци. Та там има около 1000 човека, повечето са черни. Каза, че на седмица има поне трима работещи към сигурността, получили наранявания с нож или друг остър инструмент, при опит за омитворяване на сбивания между бежанците или при опит нелегално да напуснат първо място за приемане на бежанци. При бежанците е регулирано, кои бежанци имат право да напуснат това място, и за колко време.

  По-голямата част на нелегалните емигарнти в Германия влезе от Италия. Анис Амри е един пример, извърши атентат на великденски пазар в Берлин с 10+ убити, по-късно застрелян в Италия. На второ място е Гърция, изглежда не могат да опазят граничната река Еврос между Турция и Гърция. На трето място е Испания и техните енклави Цеута и Мелита, намиращи се в Северна Африка на територията на Мароко.

 10. 10 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело
 11. 11 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 264 Неутрално

  руските кукли все едно и също си баят ... защо ли - явно папката е една и само копия им раздават =)

 12. 12 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Всички варвари трябва да напуснат Европа, за да има мир и спокойствие, така както е било до 60-те години във всички западноевропейски страни.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 13. 13 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Дай Боже само такива "популисти" да управляват в Европа за в бъдеще!!!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1975 Весело

  До коментар [#13] от "venci4":

  Чул те Господ! На следващите избори Динко Премиер, Валерата президент а Перата вътрешен. Чоков гранични войски.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1975 Любопитно

  До коментар [#9] от "sxn49533317":

  Това го пускаш за втори път с леко освежаване в началото. Защо го правиш?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1975 Разстроено

  До коментар [#12] от "Мизийски ☦":

  Аз пък си мислех, че Альоша си е тръгнал вече, пък той небил...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#9] от "sxn49533317":Това го пускаш за втори път с леко освежаване в началото. Защо го правиш?
  —цитат от коментар 15 на DDR


  По принцип зная какво съм писал и не се повтарям в цялост на мнението ми. Къде съм се повторил? Ползвам търсещата функция на дневник, но намирам само различни от мен мнения спрямо сегашното.

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#17] от "sxn49533317":

  Имаш същият стил и граматика като Слан777. Рода ли сте?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  Тези все пак ще изгонят когото докопат,но няма да спрат своята специфична реторика!

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  ще ги намери , и други иска да гони Италия , и тях ще намери . споко ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Който познава манталитета на италианците трябва да му е ясно, че подобни действия и политика в Италия са неосъществими. Италианците са изключително толерантен и жалостив народ като цяло. Не случайно те са водещи като брой в състава на хуманитарни организации като Червен кръст, Лекари без граници и т.н. Дори по времето на Мусолини, расизмът не можа да вземе връх, както в Германия. А политиците им са доста лъжливи и големи позьори, избива ги на големи жестове и приказки, но на практика трудно реализират нещо.

 22. 22 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  "Италия търси 500 хил. мигранти, за да ги изгони"

  Няма такава държава, би казал Кмета!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK