Европа и възходът на национализма: Какво се случва страна по страна

Луиджи ди Майо и Матео Салвини

© Reuters

Луиджи ди Майо и Матео СалвиниНационалистки и крайнодесни партии постигнаха значителни победи на изборите в Европа. Някои взеха властта, други се превърнаха в основен опозиционен глас, а дори и тези, които все още нямат политическа основа, принудиха центристките лидери да променят програмите си, пише Би Би Си.


Отчасти това може да се сметне за враждебна реакция спрямо политическата върхушка след финансовата и мигрантската криза, но вълната от недоволство е свързана и със страховете от глобализацията и размиването на националната идентичност.


Въпреки че въпросните партии обхващат широк политически спектър, между тях има някои общи теми като враждебното отношение към мигрантите, антиислямската реторика и евроскептицизма.


Италия
Завършилите с неокончателен резултат избори през март доведоха до сформирането на коалиция между две популистки партии – антисистемното Движение "Пет звезди" и крайнодясната Лига.


Лигата, която преди се казваше Северна лига, измести фокуса си от първоначалната цел да създаде отделна държава в северната част на Италия към това да ръководи страна, която някога искаше да напусне.


Съвместната им правителствена програма включва планове за масови депортации на нелегални мигранти в съответствие със силната антиимигрантска позиция на Лигата. По време на посещение в Сицилия новият вътрешен министър и лидер на Лигата Матео Салвини каза, че островът трябва да спре да бъде "бежанският лагер на Европа".


И двете партии не са доволни от еврото и на фона на това, че много наблюдатели очакват скорошни избори, следващият вот може да създаде сериозно главоболие за ЕС.


Германия


Сформирана преди едва пет години, през 2017 г. "Алтернатива за Германия" за пръв път влезе във федералния парламент. От самото си начало като партия, обявяваща се против еврото, тя настоява за строга политика срещу имигрантите и се възползва от безпокойството от влиянието на исляма.


Неин лидер наскоро бе обвинен, че омаловажава жестокостите, извършени от нацистите.


Успехът на "Алтернатива за Германия" бе изтълкуван като знак за недоволство от политиката на отворените врати за бежанците на канцлера Ангела Меркел. В разгара на мигрантската криза Меркел вдигна граничния контрол и почти един милион души, много от които мюсюлмани от Сирия, Ирак и Афганистан, пристигнаха през 2015 г.


Въпреки че блокът на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз през 2017 г. получи най-лошия си изборен резултат за последните 70 години, Меркел спечели четвърти мандат като канцлер и отново направи коалиция със Социалдемократическата партия.


За "Алтернатива за Германия" статутът й на най-голяма опозиционна сила все пак й дава значителна платформа. Нейният възход освен това накара Меркел да смени тона и в първата си реч за новия си мандат тя каза, че "хуманитарното изключение" от 2015 г. няма да се повтори.


Австрия


Крайнодясната партия в съседна Австрия се радва на още по-голям успех. Миналата година Партията на свободата стана по-малък партньор в коалиция с консервативния канцлер Себастиан Курц, след като консерваторите и лявоцентристката Социалдемократическа партия дълго време доминираха в австрийската политика.


Себастиан Курц

© Reuters

Себастиан Курц


Подобно на Германия мигрантската криза също се смята за ключова за успеха им и те дълго време водиха кампания по въпроса. Курц също застана зад твърдата линия за имиграцията. По време на предизборната кампания Партията на свободата дори го обвини, че краде нейните политики.


От идването им на власт се появиха предложения за забрана на забрадките за момичета под 10 години в училищата и за отнемане на мобилните телефони на мигранти.


Франция


Въпреки усилията на лидера Марин льо Пен да направи партия Национален фронт приятна за обикновените хора тя бе победена от Еманюел Макрон на президентските избори през май 2017 г.
Марин льо Пен е против ЕС и еврото и обвинява Брюксел за масовата имиграция. През 2010 г. тя каза пред поддръжници на Национален фронт, че гледката на мюсюлмани, молещи се на улицата, е подобна на нацистката окупация през Втората световна война.


Марин льо Пен

© Reuters

Марин льо Пен


След загубата на президентските избори Национален фронт постигна разочароващи резултати на парламентарните избори и спечели шепа места в парламента, доминиран от партията на Макрон. Наскоро тя се преименува на Национално обединение, а Льо Пен каза, че иска да спечели властта, като сключи коалиции със съюзници.


Унгария


През април унгарският премиер Виктор Орбан си осигури трети мандат със съкрушителна победа на избори, доминирани от темата за имиграцията. Победата по думите му дава на унгарците "възможност да се защитят и да защитят Унгария".


Орбан дълго време се представя за защитник на Унгария и Европа от мюсюлманите мигранти и предупреждава за заплахата от една Европа със смесено население и никакво чувство за идентичност.


Виктор Орбан

© Reuters

Виктор Орбан


Той е водещият глас сред страните от Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Чехия и Словакия), които са против плановете на ЕС да задължава държавите да приемат мигранти по квотна система.


Словения


Въпреки че не събра достатъчно гласове за мнозинство, антиимигрантската Словенска демократическа партия стана най-голяма сила след тазгодишните общи избори.


Партията е водена от бившия премиер Янез Янша, който подобно на останалите лидери от Вишеградската група е против мигрантските квоти и иска Словения да стане страна, поставяща на първо място благополучието и сигурността на словенците.


Янез Янша

© Reuters

Янез Янша


По време на предизборната си кампания той сформира съюз с Орбан, заемайки тактиката му да буди страх от мигрантите. Словения е приела едва 150 бежански молби през изминалата година.


Полша


Друга партия, която осъди действията на ЕС по време на мигрантската криза, е консервативната "Право и справедливост". Тя постигна убедителна победа на изборите през 2015 г.


Някои от най-важните й политики като установяването на контрол върху медиите и съдебните реформи, които позволяват на правителството да отстранява и назначава съдии, обезпокоиха ЕС. "Право и справедливост" стои и зад спорния закон, според който е незаконно полската нация или държава да биват обвинявани в съучастие в Холокоста.


Полша и Унгария взаимно си предлагат политическа подкрепа, като Орбан изрази "солидарност" с Варшава в борбата й за съдебните реформи.


Швеция


С наближаването на изборите през септември социологическите проучвания показват рекордна подкрепа за крайнодясната партия "Шведски демократи".


Подкрепата за лявоцентристката Социалдемократическа партия на премиера Стефан Льовен намаля и наскоро тя обяви затягане на политиката за имигрантите. Социалдемократите традиционно се свързват с щедрата социална система и толерантността към малцинствата, докато "Шведски демократи" са против мултикултурализма и искат строг контрол за миграцията.


Картината обаче и тук с сложна. Швеция прие най-много мигранти на глава от населението в сравнение с която и да е друга страна от ЕС и има една от най-положителните настройки към тях.


Другаде в Европа


Правилата за имигрантите в Дания са сред най-строгите в Европа и отразяват силата на дясната Датска народна партия, която е втора по големина в парламента. Дания позволява на полицията да отнема собствеността на мигранти, за да платят за поддръжката си, и обеща да увеличи помощта за контрацепция в развиващите страни, за да "ограничи миграционния натиск".


Новият премиер на Чехия Андрей Бабиш каза, че скорошните избори в Словения и Италия показват, че позицията на Чехия, Полша, Унгария и Словакия за имиграцията се разпространява.


На изборите през 2015 г. дясната Финландска партия стана втора, но пък на тазгодишните президентски избори нейният кандидат спечели едва 6.9%.


С наближаването на миналогодишните избори в Холандия антиимигрантската Партия на свободата на Геерт Вилдер бе смятана за победител, но в крайна сметка остана втора. Тя все пак успя да увеличи броя на местата си в парламента.

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Когато няма политици-визионери, идват политици-националисти.

 2. 2 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Нищо неочаквано, когато опънеш ластика силно в едната посока и го пуснеш, той отива далеч в другата. Евролиберализмът е станал напоследък толкова натраплив, така силово налага своите постулати, че става непривлекателен за масите и те отиват в другата крайност. Това все още е началото, тази тенденция ще продължи.

 3. 3 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 481 Неутрално

  пише Би Би Си.
  ----

  Би Би Си кои ги държеше?

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  Навсякъде в изброените страни ”националистите” печелят влияние не с икономически платформи а с игра със страховете на хората и с агресия към някой друг. Обяснявам си го с това, че обществото има нужда да изпуска вентила (има нужда да упражни известна доза насилие, така както например го правят децата), но когато всяка стъпка в обществото е урегулирана и здравословното изпускане на парата е подтиснато, тогава идват ”националистите”. Проблема с националустите е, че в повечете случаи идеите им, колкото и благородно да звучат в ушите на гражданите, в дългосрочен план съсипват страната. Справка Германия —освен териториалните и човешки загуби, след ВСВ губи и водещата си роля в науката, появява се комплекс за вина, ”чистата раса” се омешва с южняци. Вижте и България — Балканската война колкото и да изглежда ”благородна” поставя краят на българската идея, обезбългарява огромни области и дори и днес има влияние върху мисленето на нацията. Та толкова за популистите.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6103 Весело

  А защо липсва България ? (С Патриотите начело?)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  До коментар [#5] от "penetrating":

  България липсва, защото липсва Държавата България. А от Територията България и мутроподобния ѝ башбакан никой не се интересува.
  Тъжно, жалко, унизително, но факт.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4506 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":

  Според мен пропускате комбинацията от фактори които дават основание за страха в обществото в редица европейски страни. Примерно Германия след ВСВ и някъде през 1960-те се оформи като една от главните дестинации за т.н. "гестарбайтери", включително потоци от турци, гърци, югославяни и една малка част от български "невъзвръщенци". Но, независимо от факта на самоизолацията на част от турците в Германия те не бяха приемани като опасност, по-ското подробност от пеизажа.
  Тероризмът, ккойто си съществуваше някъде там в Близкия Изток и Африка като вестникарски феномен се глобализира, появиха се Ал Кайда, Ислямска Държава и именно този тероризъм по улиците на Париж, Мадрид, Брюксел, Берлин и т.н., в съчетание с масирания приток на млади мъже- явни носители на една друга, агресивна култура която отхвърля местната и привнася елементи на криминална опасност и незачитане на установения ред стана катализатор на ответните реакции. Засега тези реакции носят повече политически характер и са в законовите норми на Европейската култура. Въпросът е да не стигне до преминаване на тази граница, включително и в резултат на провокации отвън целта на които е безредието в Европа.

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3686 Любопитно

  Тц, тц, тц!

  Ма ВВС като ги пише такива обзори - как пък са пропуснали в списъка такъв ярък пример като Брекзита?

  На всичкото отгоре Брекзита и времево беше към "старта", и се оказа катализатор на силни процеси в тази посока.
  Да не забравяме и че точно британските евродупетати още преди доста години бяха първите и основата за създаването в Европарламента на "евроскептичната група", забравих как и беше точно името ...

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  До коментар [#7] от "daskal1":

  Проблема е, че изкуствено се нагнетява ситуацията. Ще дам един пример—като студент правех изследвания по един проблем в университет в Германия. На външен вид не се отличавам от германците. Немският ми тогава беше безупречен. Нещата се разиграват 90те години. Толкова им бяха промили мозъците относно Източна Еврпа, че често на различни нива се сблъсквах с отношение подобно на това, което сега предизвиква думата ”бежанец”. В политиката е като с рекламата —повтаряш нещо до безкрай и после жънеш плодовете. Покрай твойто повтаряне и други намазват с подобни продукти. Много е полезно човек да прочете например азиатски вестник, да речем от Малайзия—вижда, колко сме се забучили в Европа в някои ”проблеми” в стил ”Ъндърграунд”

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6103 Неутрално

  До коментар [#6] от "BG Territory":

  :)
  Не съм съгласен. Държавата, това не са управниците. Вярно, България е пленена държава, но е държава :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4506 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":

  РАзбира се политическите кампании са рекламни такива, продават кандидати/идеи. И Малайзия не е много по-различна, но примерът е добра демонстрация за този аспект на информационния глобализъм - възможността да пропагандираш определени виждания извън своята култура, нация и т.н.
  Аз също от 19 годишен съм следвал в разни чужбини ( вероятно съм хронично увреден защото добавих към колекцията последната си университетска диплома на 52 години :-).
  Мога да кажа, че за мен основният принцип е бил и си остава да харесваш хората и логиката на традициите и обичаите им. В повечето случаи реакцията е положителна независимо от това че не си "техен" по рождение. Познавах и доста хора, които държаха да критикуват всичко което не беше съобразно модела който си бяха донесли със себе си. Доста мъчително според мен.
  Съгласен съм с факта, че терористите са една микроскопична част от общата маса представляваща тези култури. Но, в случая на европейския театър (разбирам Европа като сцена) започва да действа и една доста непримирима средновековна идеология, тази на фундаментализма, към която човек не може да бъде безразличен.

 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Тъжният извод от четивото е как едно необмислено решение на глупавата комсомолка може да промени политическата география на половин Европа. Макар казионната медия да пусна в обръщение безсмислени етикети като "крайнодесни", "антиимигрантски", "популисти", "извънсистемни", "антиислямската", това с нищо не променя реалността, че немската другарка се провали с трясък и повлече със себе си и цялата либерално-толерастка еврокохорта. Понякога пътят към политическото бунище е кратък.

 13. 13 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 516 Неутрално

  ГДР-ката е с основна вина за възхода на крайно дясното. Тя покани "бежанците" и превърна Европа в разграден двор. Това спомогна и за настроенията в полза на Брекзит. Меркел създаде пропаст в отношенията между Източна и Западна Европа заради газовите си проекти и флиртуването с Путин. Макрон пък само й подглася и освен да се репчи на Тръмп и да демагогства на тема глобализъм, не е направил нищо значимо за ЕС или за Франция вече цяла година. Икономиката на Франция едвам "крета" през първото тримесечие на 2018-та. Време е Меркел да си ходи. Това е някаква прокоба - немците и техните безумнш политици които са ги докарвали до катастрофи.

 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":

  ”. Но, в случая на европейския театър (разбирам Европа като сцена) започва да действа и една доста непримирима средновековна идеология, тази на фундаментализма, към която човек не може да бъде безразличен.”
  Съгласен, но действа и в двете посоки и не трябва да замижаваме с едното око, само защото някои са от ”нашите”. Подобно замижаване е доста разпространено в Бг например и това също допринася за хала на страната.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Заглавието да се чете "Европа срещу путинизма. Единни докрай, или пак ще си припомняме и учим стари уроци?..."

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 16. 16 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Голяма вина за това има Меркел, която покани емигрантите, следствие на което милиони нахлуха в Европа и веднага си показаха рогата. Още на първото новогодишно тържество изнасилиха над 1000 жени, с което настроиха общественото мнение срещу себе си, Европа бе залята от терористични актове от радикализирани мюсюлмани. Всичко това възражда и засилва национализма.

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Национализмът, когато не е безскрупулно користен (т.е. последно убежище на мошеника, според популярното определение), е диагноза за когнитивна немощ, интелектуална импотентност и провинциална ограниченост на индивида.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Нищо неочаквано, когато опънеш ластика силно в едната посока и го пуснеш, той отива далеч в другата. Евролиберализмът е станал напоследък толкова натраплив, така силово налага своите постулати, че става непривлекателен за масите и те отиват в другата крайност. Това все още е началото, тази тенденция ще продължи.
  —цитат от коментар 2 на proza


  Не знам дали такива като теб си дават сметка, че ако не е европейският либерализъм, България ще бъде изхвърлена от НАТО и ЕС много скоро, гастарбайтерите ни ще се върнат безславно, както и ще се върнат отново визите. Но може би вие, рубладжийските безродници, точно това искате.

 19. 19 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Прекалената толерастия на Европа подхранва крайнодесните партии. Като почнем от каненето на мигранти да смучат от социалните им системи без да работят, облекчения достъп до безплатно или евтино здравеопазване, толериране и непрекъсната показност на гейове, паради и т.н. Всичко това писва на хората и гласуват за нещо различно. Между другото не всички крайнодесни са опасни, просто хората не искат толерастията на Европа. Виктор Орбан е пример за това, че на много хора не им харесва статуквото и си гласуват за него. Ако Макрон или Меркел се издънят могат да докарат националисти в управлението на Франция и Германия. До като в Европа националистите са безопасни, в една Турция например са си опасни, защото имат голяма армия и купуват оръжие вече от където им падне.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 20. 20 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Национализмът, когато не е безскрупулно користен (т.е. последно убежище на мошеника, според популярното определение), е диагноза за когнитивна немощ, интелектуална импотентност и провинциална ограниченост на индивида.
  —цитат от коментар 17 на Norman Granz


  Национализмът, расизмът и сексизмът учат, че трябва да се пъчиш не за това какво си постигнал сам в живота, а заради генетиката. Не затова, което зависи от тебе, а за това, което не зависи от тебе. Идеалната идеология за тъпаци и лузъри.

 21. 21 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Третия закон на Нютон в действие. Пуснахте два милиона арапи и африканци в Европа и какво очаквате да се случи? апропо за арапските пролети които напреавиха това възможно трябва да благодарим на американците. Върнете лентата 4-5 години назад и четете коментарите как родните демократи се еадваха на събитията в близкия изток и северна Африка. Добре че в 90 милионен Египет набързо инсталираха нов диктатор, че и ако те бяха плъзнали из Европата сега щеше да е страшно... И сега разните всичколози и коментатори с голяма изненада констатират че имало вълна от национализъм. Това не е никакъв национализъм, а консерватизъм другари анализатори. Това е новото дясно, защото старото дясно стана ляво либерално, ама вие май това леееко го пропуснахте. Мога само да ви препоръчам да чуете предизборните реечи на Меркел от 2005 година. По днешните журналистически стандсарти, те са креаен национализъм. Та така другари....

 22. 22 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Повече от тези никога нямаше и да помиришат власт ако нямаше антимигрантска вълна, която да яхнат. Вместо да плюят Меркел трябва да й благодарят на колене.

 23. 23 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Национализма отдавна няма място в развита Европа. Дори и в по- изостаналата източна част не е водещ, макар тук все още да залитаме по подобни глупости. Това, което става на Запад не е никакъв национализъм, а е просто защитна реакция. Дневник и останалите правилни медии не отразяват такива новини, защото не е редно, но хората на Запад все повече се страхуват от подобни изпълнения:

  https://www.flagman.bg/article/159925

  А, както знаем страха вади наяве най- тъмните страни на всеки човек.

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#20] от "galapagas":

  "Идеалната идеология за тъпаци и лузъри."

  Ти си го казал много по-добре от мен. +++

  По-горе Даскала споделя, че последното си образование е завършил на 52.

  Аз не съм толкова ученолюбив, но между 30 и 40 годишната си възраст живях по 5 години в Америка и Израел; и на двете места се чувствах превъзходно, добавих към "вишото" от СУ две магистратури и един докторат, като през цялото време съм И работил, главно по изграждане на контакти с хора (networking, както е модерно да се казва).

  Благодарение на наученото и на създадените контакти 18 години след завръщането си НЕ СЪМ РАБОТИЛ И ЕДИН ЧАС ЗА БЪЛГАРСКИ РАБОТОДАТЕЛ (всъщност последната си българска заплата съм взел през юни 1990).

  Аз съм гражданин на света, през последните години работя повече за удоволствие и колкото да не губя форма, а не от някаква материална необходимост. Така че тия призиви да "купим българското", да "възродим димящите юзини" и пр. са ми органично чужди.

  Купувам българско (напр. вино), когато преценя, че като съотношение качество/цена ми е по-изгодно от френско, италианско, аржентинско, от Южна Африка и т.н.

  А не по националистически подбуди.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#24] от "Norman Granz":

  Най-вече у форума "работиш". А че работодателя не е български е ясно...

 26. 26 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":

  Още ли си мислите, че няма и икономически причини?!? Не е вярно това. Глобализацията уби хиляди малки и средни бизнеси в цяла Европа. Ибирането на националистки настроени политици е отговор освен на политически мулти култи идиотии и на неолибералните глобалиститки икономически практики. Кой може да се конкурира с огромните мултинационални компании?!? Никой! Крайно време е, държавите да защитават гражданите си, а не интересите на мултинациналните компании.

 27. 27 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Гледам, че повечето хора обвиняват Мереклица за възхода на истински десните партии в Европа. Меркелица е пионка, както и Макрон и повечето "лидери" на европейски държави. Те са контролирани и изпълняват заповеди. Цалата тази вълна мигранти, беше планирана и изпълнена от външен център, с помоща на купени и назначени пионки в стурктурите на ЕС и в държавните структури на еропейските страни, с помоща на пресата и НПО-тата, разбира се. Е целта беше постигната, сега малко ще отпуснат края, след 10-15 години пак ще започнат и така,

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  щом прагматизма и здравия разум са наричани крайно десен национализъм, популизъм , ксенофобия ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на S.A.
  S.A.
  Рейтинг: Неутрално

  Излишните хора гласуват. Оняден и Теодосий го каза от телевизора: ще има милиарди излишни хора. Трябва да им се даде базов доход, иначе следват недоразумения като Тръмп и Брекзит. Да са спокойни и да не се месят в хорските работи.

  Разбира се, това ще е глобално. В Булгаристан е по-страшно. Тук не-иьлилните сме около 3%: гласоподавателите на Демократична България.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  "Парата прави борбата"! Щом свършат парите почват разприте. Те не са националисти, а борци срещу статуквото.

 33. 33 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#7] от "daskal1":

  "Тероризмът, ккойто си съществуваше някъде там в Близкия Изток и Африка като вестникарски феномен се глобализира,"

  Всъщност нивата на терористични атаки в Европа в момента са по-ниски отколкото преди 3-4 десетилетия.

  Понеже съм наясно че обичате американски източници ето едно прекрасно представяне на данните:

  https://www.washingtonpost.com/graphics/world/a-history-of-terrorism-in-europe/??noredirect=on

  The Tenth Man
 34. 34 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":

  "Но, в случая на европейския театър (разбирам Европа като сцена) започва да действа и една доста непримирима средновековна идеология, тази на фундаментализма, към която човек не може да бъде безразличен."

  Отново, както и в предния коментар изнесеното не отговаря на фактите.
  В момента има смяна на фундаменталистите, но в Европа терорисъма е по-силен преди 40 години отколкото сега.

  The Tenth Man
 35. 35 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#30] от "S.A.":

  Всъщност с крайната омраза към България, българите и всичко българско, точно пък ти си типичен пример за " излишен " . Хейтър от, който няма абсолютно никаква полза.

 36. 36 Профил на S.A.
  S.A.
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#35] от "zle_platen_trol":

  То по твоята логика и докторът, който диагностицира рака е хейтър на пациента. Ма нищо де, живей си с илюзията, че точно аз съм проблемът на Булгаристаня.

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  Никога нямаше да помиришат власт тези хора, ако не беше мигрантската вълна и страха на хората.

 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4506 Неутрално

  До коментар [#33] от "Адвокат на дявола":

  Ако искате да дискутираме ИРА, Червените Бригади, ЕТА и т.н. може, но това бяха в основата си националистически и етнични движения родени от обществото, със свои привърженици в него, а не външен фактор.
  Препоръчвам ви първата кнога на Лорета Наполеони по темата, там е дадено едно доста по-обстойно и аналитично виждане за съвременния тероризъм. В случая, съдейки от възраженията Ви, явно не съм представил достатъчно ясно разделителната линия между традиционен исторически тероризъм и този на съвременната фундаменталистка идеология (само не ме карайте да чета за ЕлБана и създаването на "Мюсюлманските Братя " през 1926, дискутирали сме този въпрос в миналото ad nauseam с колегата "Абделхак" (ккойто безспорно липсва на форума по мое мнение).
  А книгата която препоръчах е Terror Incorporated: Tracing the Dollars Behind the Terror NetworksMay 3, 2005 by Loretta Napoleoni and Greg Palast
  Има и по-съвременни текстове от същата авторка, вижте в Амазон, но първата и книга според мен е най-задълбочена (нейната дисертация беше за Ндрагета)

 39. 39 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Прекалената толерастия на Европа подхранва крайнодесните партии.
  —цитат от коментар 19 на dragozow

  Млад си на възраст,а и преди имаше желязна завеса.Т.нар. от ганювците "толерастия" в Зап.Европа винаги си я е имало.И вълни от емигранти и терористични актове.Само че тогава бяха основно от бившите им колонии в Африка и Азия,турци и югославени.И с нищо не бяха по-култивирани от сегашните,даже по-зян бяха.Нали не мислиш че един негър който до вчера е бил по палмите с копието в Конго и днес е емигрант в Белгия е за предпочитане пред сириец избягал все пак от светска арабска държава с образователна система.Друго ги подхранва тия партии и за него журн.изследвания имаше още 2014-парици от офшорки за които има куп доказателства че са руски.
  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 40. 40 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Виктор Орбан е пример за това, че на много хора не им харесва статуквото и си гласуват за него.
  —цитат от коментар 19 на dragozow

  Да "гласуваш против статуквото" избирайки човек който вече 13год. е на власт.Умно!Жалко че липсва емотикон с човече дето се пляска по челото...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#36] от "S.A.":

  Разликата е, че лекаря едва ли ще каже на пациента си, че умира, заслужено, защото е гаден пушач и най- тъпото шибано копеле, което е виждал. Това е разликата драги. Не, че не си прав за много от заключенията си, но начина по който ги представяш те кара да изглеждаш, като типичен българин в селската кръчма след третата ракия.

 43. 43 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#38] от "daskal1":

  Разбирам и добро доуточняване.

  Сега в частта, която пишете е така, но бихме могли да направим още по-съвременен прочит на ситуацията:

  "а не външен фактор. "
  Дефенирайте външен фактор в случая.

  Да направим проба с нещо относително масово познато и изследвано -Ал кайда.

  В коя нейна проекция тя е външна за западния свят?
  Можем ли да направим обосновано предположение за причинно следствени връзки между:
  Устройството на света след ВСВ
  Икономическото развите на западните общества и зависимостта от петрола
  Ситуацията в Близкия изток и меренето на мускили там между запада и социализма
  Грешките на запада в Афганистан
  Политическия курс на западните държави към мюсюлманските страни

  и появата на Ал кайда.

  Ако можем, колко тогава това е външен фактор.

  "Ефекта на пеперудата" не е дефиниран днес, че да се извиняваме ние не знаехме и нямаше как да предположим:)

  The Tenth Man
 44. 44 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#43] от "Адвокат на дявола":

  ПП. Става ми интересно, като дискусия, но пиша в паузите на друго свое занимание, така че не се учудвайте ако има големи интервали между коментарите ми.

  The Tenth Man
 45. 45 Профил на owr34566661
  owr34566661
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Либерасите сами се докараха дотука, сега се питат "какво се случва", ами те това се случва - изритаха ви с шут в г*** заради либерастката ви, феминистка и прогейска политика и пропаганда. Искахте да замените умерения либерализъм с либерастки шериат - на ви сега национализъм.

 46. 46 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  Всяка крайност неминуемо ражда друга....

 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#39] от "tqh42306221":

  "Друго ги подхранва тия партии и за него журн.изследвания имаше още 2014-парици от офшорки за които има куп доказателства че са руски."

  Русия е "на входа и изхода" на европейския лумпен-"национализъм", като едновременно активно подхранва чрез геноцида на клиента си Асад мигрснтската вълна към Европа, обвинява чрез лъжемедиите си за нея "неолибералите", "толерастите", "меките китки" и останалите "соросиоди" и едновременно с това пряко финансира "националисти" като френската буля да се "борят" с "врага".

  Доста кавички се събраха в горното изречение, но - както е известно - всичко идващо от Русия е менте и трябва да се обозначава съответно. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Долнопробната пропаганда на самоопределилите се като демократи нарича хората със здрав разум популисти. Ако наистина са демократи, би трябвало просто да признаят краха на своята неестествена и пагубна политика и правилния избор на суверена - народа. Но не - те са се надарили с правото да определят кое е добро и кое - лошо. Те лепят всякакви етикети на тези, с различно от тяхното мнение. Типично тоталитарен подход.
  Но ще дойде и техният край, на всички тези безсрамни лъжци от рода на Меркел, Буш, Блеър и всички останали, които живуркат в тяхната сянка.

 49. 49 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1452 Любопитно

  Швеция

  С наближаването на изборите през септември социологическите проучвания показват рекордна подкрепа за крайнодясната партия "Шведски демократи".
  **********************

  Интересно, защо ли е така? Да не би причината да е, че държавата се е превърнала в rape capital of Europe? И, че пострадалите жени не получават помощ от държавата, дори напротив, техните оплаквания се неглижират, омаловажават и прикриват, само за да не се развали имижда на "мултикултурен" рай, който Швеция си е изградила?

  https://bnp.org.uk/sweden-rape-capital-europe/

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 50. 50 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 237 Неутрално

  България има три изгубени войни през 20 век, затова липсва българският национализъм. Сега с "ГЕРБ" има възраждане на българският национализъм, преди години бях гласувал за тях, понеже съм националист. В момента май нямам право като гражданин на чужда държава да гласувам на български парламентарни избори.

  В Германия при изборите миналата година през септември за Бундестаг гласувах за "Алтернатива за Германия", съседа ми също. Нещо не ме искат за спонсор на партията, подадох писмена молба по пощата и досега нямам отговор, над 7 седмици. Като спонсор щях да плащам 60€ годишно, ако стана член на "Алтернатива за Германия" минималната годишна вноска е 120€. Но ако ще трябва да плащам повече, ще и изисквам от тях повече: редуциране на бежанците в Германия на някакъя процент от общото население от 82 млн, примерно максимално 8200 бежанци на година. И закони в ущърб на почасовите фирми, да им се редуцира сегашният им брой от 15.000 на 1.000-2.000.

 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4506 Неутрално

  До коментар [#44] от "Адвокат на дявола":

  Днес чакам по летища и имам време, не се притеснявайте.
  Темата за развитието на АлКайда (Ал Каеда, организацията) е интересна, защото предшественик на тази организация са муджахедините воюващи срещу съветите в Афганистан и идеята на генерал Зия ул Хак за мюсюлмански халифат включващ и републиките от Централна/Средна Азия. Там Бин Ладин узрява до идеята за изгонване на всички неверници от мюсюлманските страни и инициира взривовете в Кобар (американската база в Саудитска Арабия). Следват Судан, взривовете в Африка и схемата за финансиране включваща освен страни от регииона в Азия и Африка и първоначално Франция (недвижимости), Турция (гори) и постепенно модернизирана в много области на глобалнаа търговия *86 фирми и предприятия по света). Търгуват от африкански диаманти до проституция от Балканите и Източна Европа. На първоначалния етап не търгуват с наркотици. Прочетете от посочената от мен книга как са правени пари от авиацията на 11 септември. Та едва ли има смисъл да продължавам, дори тази бегла характеристика илюстрира свързаността на глобализацията с тероризма като реакция типична за фундаментализма в исляма и разликите например с обикновените криминални организации които също използват тази атмосфера.

 52. 52 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Писалия тази статия е прелетял над проблема много бързо.Случващото се в Европа не е полкова просто и в никакъв случай не е само в отговор на безконтролното приемане на бежанци.Проблемите са много и сериозни.Тази статия с елементарното си внушение е обида за мислещия човек.За човек разумен е добре,но за подвида човек мислещ не става.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 53. 53 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Тероризмът, ккойто си съществуваше някъде там в Близкия Изток и Африка като вестникарски феномен се глобализира, появиха се Ал Кайда, Ислямска Държава и именно този тероризъм по улиците на Париж, Мадрид, Брюксел, Берлин....
  —цитат от коментар 7 на daskal1

  Даскале, остарял си и нещо паметта ти изневерява. Тероризмът може да е бил вестникарски феномен преди Втората световна. От 60-те години насам си е много реален по улиците на Европа и взе доста жертви. Само че беше предимно вътрешен и политически, а не религиозен. Палестинците се мяркаха някак между другото, но и те гонеха политически, а не ислямски цели.

  Десетилетия преди Алкайда имаше едни хора на име Карлос Чакала, Червените бригади, Фракция Червена армия, Японската червена армия, Симбиозната освободителна армия, "17 ноември", "19 май", "Пряко действие" и прочие. Те бяха лицето на тероризма и си бяха страшни. Техните терористични акции бяха много по-големи и по-шумни от днешните ислямски атентати в Европа. Отвлякоха и убиха министър-председател (Алдо Моро); отвлякоха американски генерал в Италия; нападнаха френско посолство в Холандия и японското посолство в Перу, като и на двете места държаха заложници; нападнаха щаб квартирата на ОПЕК във Виена и задържаха министри от десетина държави, взривяваха самолети (Локърби, Корк, Кипър, Гърция, Чехия, ), нападнаха даже олимпийски спортисти в Мюнхен, вярно - само израелски... и още много по-малки нападения на полицейски участъци, кафенета и политици.
  И това само ултралевите, щото отделно пък крайнодесните и те взривяваха влакове, гари и площади: атентата в Сан Бенедето, атентата в Бреша, атентата в Болоня (макар там да не се разбра кой точно го е поръчал) и още много.

  И тогава беше напълно възможно да си пиеш кафето на френска улица и до теб да падне граната. Или да чакаш влак на италианска гара и те гръмнат с големичък експлозив.

 54. 54 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Национализмът е болест, която поразява слабите духом.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 55. 55 Профил на Клара
  Клара
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#53] от "tamada":

  В Мюнхен не са червени, а черни. И само израелци, защото терористите са палестинци- палестинската терористична организация Черният септември. Но си е чист тероризъм, който си продължава до днес.

 56. 56 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 884 Весело

  Ае, ся... национализмът бил за слабите духом, а глобалистите са висшата раса... Е, затова гризкате дървото! Самозабравихте (самозабравихме) се и глобализмът отиде твърде далеч. Аз лично съм от спечелилите от глобализацията, но признавам, че тя навреди на много хора и продължава да вреди.
  Да, индивидуализмът е сила. Съгласен, че личността е фактор, НО...
  1. Човек не живее сам. Има общност, имаме вродено чувство за принадлежност - ако щете го наречете стаден инстинкт. Живеем в семейства, заобиколени сме от съседи, принадлежим на мястото, с което сме свързани - живеем или сме родени... Обединяват ни неща като език в по-големи общности, религия (или традиция за нерелигиозните), културно наследство... Нито сме гърци, нито римляни, но това е нещото към което принадлежим... Някога това е влияло и възпитавало. Не монголите и китайците. Това ни е коренът.
  2. Светът е сложен и сам човек е само за тоалетната. Всички достижения са резултат от усилията на екип или поредица от достижения на индивиди. Дори гениален учен стъпва на направеното от други. Зад всеки индивидуален успех стои екип и/или общност. Следователно, идеята за глобален свят без общности е утопия.
  3. Щом има общности има и състезание. Дори в Щатите отделните щати се чудят как да привличат фирми и да пазят собствените с данъчни отстъпки и облекчения. В една глобална система би следвало заплатите на китаеца и американеца да са изравнени за една и съща дейност както цената на житото на борсата. Състезанието се пренесе извън границите на нациите. Като резултат средната класа в едни нации изтъня. Родиха се милиони губещи.
  4. Основното противоречие на глобализма (моя формулировка):
  Бизнесът е глобален, но политиката е локална. Резултат - Тръмп, Брекзит и центробежните сили в ЕС.
  5. Лошото. Нуждата ни да мразим. Преди години я видях в пирамидата на Маслоу... И наистина, докато имаме нужда да принадлежим на общност ще удовлетворяваме ирационалната си нужда да мразим. Ако щете Левски-ЦСКА синдром го наречете.

  Петте точки по-горе са обективната противодействаща сила на социалното инженерство наречено глобализъм. И да припомним Нютон... Колкото по-силово се налага глобализма, толкова по-силно ще е противодействието.

 57. 57 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  "Черният септември" нямаше общо с политическото черно, защото черното е цветът на анархизма. А в ООП имаше доста марксисти, социалисти и всякаква ултралява паплач. То май и днес ги има.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3140 Неутрално

  ”Националистите” в съвременния варянт са търговци на страх и болка.Нищо добро не могат да дадат или гарантират на гражданите.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 60. 60 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3652 Весело

  Какво се пише в "Дневник" за "националистите", е отдавна ясно.
  Забавно е, че не са ги подпукали с новата си метода. Достатъчно е да се напише, че Нинова харесва някого и всички във форума ще го намразят.

  Еретик
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK