Популистите имат план за евроизборите през 2019 г. и ЕС няма да го хареса

Популистите имат план за евроизборите през 2019 г. и ЕС няма да го хареса

© ReutersЕвроскептиците имат план да "взривят" политиката в Европейския парламент през 2019 г. и заедно с това радикално да променят ЕС, пише "Политико".


Окуражени от успеха на популистките модели в Италия и Австрия, водещи членове на двете евоскептични групи в парламента започнаха работа по паралелни стратегии за разширяване на влиянието си. Усилията са насочени към агресивен тласък на европейските избори през май следващата година, включително не толкова открито евроскептично послание към избирателите, нови парламентарни съюзи и никакво споменаване на Брекзит.


Въпреки че няма изричен призив за напускане на ЕС, това не означава смекчаване на позициите към Брюксел. Макар трудният напредък в преговорите за излизане на Великобритания от ЕС да отказва някои европейски избиратели от идеята за напускане на клуба, реформата, която се върти в главите на водещи евроскептици, ще означава цялостно разрушаване на ЕС в сегашната му форма.
Евентуалното силно присъствие на популисти в следващия Европейски парламент все повече тревожи Брюксел и други ключови столици в ЕС. Това би означавало водещите десни и леви партии да загубят контрола си в институцията и би усложнило плановете за попълване на едни от най-висшите позиции в ЕС, които ще останат свободни през 2019 г. - председател на Европейската комисия, на Европейския съвет и президент на Европейската централна банка. Освен това подобен сценарий би попречил на амбициите на френския президент Еманюел Макрон да реформира Европа. Ако популистите се справят добре и успеят да се обединят като една сила в европарламента, може да получат достатъчно влияние, за да приложат своя дневен ред за ЕС.


Друга Европа


Никола Бей, член на партията на Марин льо Пен Национален фронт във Франция и съпредседател на групата "Европа на нациите и свободите" в европарламента, коментира, че неговата партия ще предложи "истинска алтернатива". Тя вече няма да се основава само на критиките срещу ЕС, а на "реален европейски проект, насочен към друга Европа – Европа, която е замислена по различен начин". Преди две седмици партията гласува за преименуването си на Национално обединение като част от усилията за увеличаване на подкрепата си и за разграничаване от расовата омраза и антисемитизма, свързвани с нейния основател, бащата на Льо Пен – Жан-Мари.


В момента от всички 751 евродепутати 151 принадлежат към групи, които са открито критични или враждебни към ЕС. Макар че вероятно дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) ще остане доминиращата политическа сила в институцията, популистите се представиха добре на скорошни избори и вотът за евродепутати може би ще отрази тази тенденция.


Крайнодясната "Алтернатива за Германия" например в момента има само един евродепутат, но на националните избори миналата година спечели 12.6% от гласовете. Популисткото Движение "Пет звезди" и крайнодясната Лига в Италия станаха най-големите партии на изборите по-рано тази година, а в Австрия Партията на свободата е част от управляващата коалиция.


В същото време лявоцентристките партии във Франция, Германия и Италия понесоха тежки поражения, а излизането на Великобритания от ЕС (заедно с нейните 73 евродепутати) добавя нов аспект към бъдещия състав на парламента.


"Неоспоримо е, че тези (евроскептични) групи ще спечелят много след изборите и ако всички те са обединят и създадат една партия, няма да са далеч от първата по големина сила", коментира Шарл дьо Марсийи, председател на брюкселския офис на френската Фондация "Робер Шуман".


За Бей политическият кипеж предлага шанс за нови съюзи – нещо, което той цели чрез обиколки на европейските столици в търсене на потенциални политически приятели.


Мълчание за Брекзит


За да привлекат избиратели, популистите в Европа постепенно отстъпват от някои от най-острите си послания. Под новото си име Национален фронт се надява да се възползва политически от стратегията си да промени някои от най-твърдите си послания. Този процес започна преди миналогодишните президентски избори в страната. Партията вече не настоява за излизане на Франция от ЕС или от еврозоната. В Италия правителството на Лигата и Движение "Пет звезди" също вече не иска напускане на валутния съюз, въпреки че в миналото и двете партии водеха кампании в защита на тази идея.


Брекзит също не се оказа обединителната сила, на която някои се надяваха. "Забелязахме, че хората изразяват желание за различна Европа... Ние защитаваме предоговарянето, не Фрекзит", казва Бей.


В Брюксел предложенията на партията за реформи в ЕС са смятани за радикални. Сред тях са премахване на Европейската комисия, която според Бей "решава за всичко" и "се подчинява на исканията на финансовите пазари". По думите му еврокомисията трябва да бъде заменена от малка институция като генерален секретариат, отговарящ за нормите, който да се намесва само на основата "проект по проект".


Немскоговорещи популисти


Другата важна евроскептична сила в парламента е групата "Европа на свободата и пряката демокрация", която след Брекзит ще загуби 19 евродепутати от британската Партия за независимостта на Обединеното кралство.


Единственият евродепутат от "Алтернатива за Германия" Йорг Мойтен е член на тази група, но предвид неясното й бъдеще той възнамерява да използва сегашния си мандат, за да намери съюзници и да създаде нова група за 2019 г. "Очаквам, че ще имаме 15 или малко повече нови членове на "Алтернатива за Германия" (след изборите през 2019 г.), посочва той, допълвайки, че води разговори за съюз с австрийската Партия на свободата (в момента тя е член на "Европа на нациите и свободите").


"Алтернатива за Германия" подобно на други евроскептични партии е против политиката на ЕС за миграцията и бежанците, но подкрепя свободния пазар в Европа и иска излизане от еврозоната.


По думите на Дьо Марсийи "Национален фронт е твърде лява партия". Той иска Германия да бъде част от един реформиран ЕС. "Моята позиция е да се опитаме да направим един по-добър и по-малък ЕС, а не да го убиваме. Трябва да бъдем ясни, че ЕС, ако бъде правилно конструиран, предлага много предимства за членовете си".


Остава въпросът дали евроскептиците са способни да сформират единна съгласувана парламентарна сила. Освен че имат различия за политиките, "Алтернатива за Германия" смята Национален фронт за антисемитска група и в миналото те са отказвали да работят заедно.


Най-основно Дьо Марсийи казва, че това, което разделя отделните популистки групи, включително "Алтернатива за Германия" и Национален фронт, е визията им за еврото. "Трябва да направят конкретни предложения, а днес тяхното ДНК са критиките. Искат ли да бъдат евроскептици или еврофоби?", пита той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Хайде първо да прочетем определнието на термина "популизъм" и после да лепим етикети, става ли?

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Популизъм?wprov=sfla1

  Мачкай климатичния чейндж!
 2. 2 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 478 Неутрално

  "Евентуалното силно присъствие на популисти в следващия Европейски парламент все повече тревожи Брюксел..."

  Че "демокрацията плаши демократите" под формата на пропаганден плач ли виждат очите ми?!? 😁👏😁

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  Като са малцинство и в Европа и Брюксел в частност не им харесва - "да си бият камшиците " на изток ! В Сибир има място за всички !

 4. 4 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  ами крайно време е брюкселските чиновници да им запари под краката , общо взето голяма част от европейците като нас не са усетили че са в ЕС , големи данъци ,скъпи акцизи и цени на всичко , а правата ни не са защитетини ,живеем в червено син комунизъм ,време е за промяна .

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  Време е за яко окастряне на Брюкселкрацията ...

 6. 6 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  "Въпреки че няма изричен призив за напускане на ЕС, това не означава смекчаване на позициите към Брюксел.""

  На калпавите - ЕС им пречи.
  Цени, данъци, акцизи, всичко скъпо им се вижда пък забравят как се постига високо качество на живот в Европа. Нашенските "десни" популисти са ясни и ги влече към едноличен режим от едно време. Влече ги към бащица и батюшка, той да ги оправя и да ги води към светлото бъдеще. Мечтата на калпавите и некадърни мързеливци.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10599 Неутрално

  От 1/5 ще станат 1/4 и ще се чуват по-силно. Няма проблеми, това е представителството и политиците ще трябва да се съобразяват...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1724 Весело

  "...реформата, която се върти в главите на водещи евроскептици, ще означава цялостно разрушаване на ЕС в сегашната му форма."

  - Тези продължават да разпространяват фалшиви новини, видимо под формата на тяхно "прозрение". Едно продължение на тяхната фалшива новина

  "Politico: Украйна може да „подари“ на Европа епидемия от туберкулоза" в
  "Как в Русия произвеждат (дез)информация?"

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  Браво на популистите, най-накрая проумяха, че хората не искат разпад на ЕС, а реформа на ЕС. Така че популиситите щом спрат да говорят за разпад на ЕС - изборите са им в кърпа вързани. :)

 10. 10 Профил на 2014г.
  2014г.
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ясно е, че брюкселските китки са напълнили памперса,
  но паниката им си е техен проблем, пък и сами си го докараха с мигрантските врътки и прокарването на сексуални перверзии.
  Нищо, обаче не застрашава самата Европа, даже напротив, има шанс да се върне към здравата си основа и чистия разум.
  ЕС има бъдеще като взамноизгоден проект на суверенни държави с повече реализъм и по-малко бюрократични безумия.
  Има бъдеще в диалог, без конфронтация и заплахи както сега.
  Казано с две думи : "довиждане на неолибералната мафия".

 11. 11 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Бъдещето не Европа е съюз на нациите и свободата - без варвари и нечовешки престъпления, без извращения като хомосексуализъм, джендъри и всичките им производни. В противен случай Европа ще заприлича на Близкия Изток, процес който вече е започнал с дейното участие на леви и либерали.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Така наречените „популисти“ просто се ядосаха на старата политическа класа. Ядосаха се на офшорната и икономика, която не е противазаконна, а само е аморална. Ядосаха се на дву- и многозначителността на Дъблинското споразумение и Джендър конвенцията. Защото такива не еднозначни формулировки предполагат селективно правосъдие. Едно правосъдие за Хохегеровци и друго за плебса. Да, ядосаха се най-вече на Хохегеровци и затова вече Марти го няма. Следват останалите.
  Според мен бъдещето на Европа ще последва в груби черти историята на Фидес и Йоббик:

  Унгария – „Това, което се случва там, би ли могло утре да се случи другаде? То част от миналото ли е или от бъдещето? Знак за какво е – за връщане към срамни страници от миналото или предупреждение за мрачно бъдеще? Няма как да се отговори на тези въпроси, ако се описва само Виктор Орбан, без да се описва „Йоббик“. …
  „Йоббик“ всмука Партията на унгарската истина и живот на известния с антисемитизма си драматург Ищван Чурка. Към наследената стара омраза към еврейството се прибави новата омраза към циганите и така се забърка един гулаш, който допадна на много хора, изпаднали и уплашени от изпитанията на унгарския преход, който откъм България изглежда успешен, но от който самите унгарци са поне толкова недоволни, обидени, отчаяни и отвратени, колкото и българите. …
  Какво можеше да направи срещу това символът на либерализма от времето на демократичните промени в Източна Европа Виктор Орбан?
  Отрече се от либерализма. Публично, отчетливо, многократно, като при кръщение. И започна с малки стъпки да се придвижва в противоположната посока, за да спечели онези увеличаващи се като бройка унгарци, чийто гняв ги теглеше към „Йоббик“, но разумът ги възпираше. Ако не беше го направил, сега щеше да е в позицията на, да речем, Иван Костов – много умен, много верен и също толкова излишен. Само така на миналогодишните парламентарни избори партията на Виктор Орбан „Фидес“ можеше да спечели 45 процента и да получи втори пореден (а иначе трети) мандат. Втори останаха социалистите с 25 процента, но истинският опонент на Орбан стана третата политическа сила в парламента – „Йоббик“. …“
  https://clubz.bg/27802-boje_pazi_ungareca

  Това е писано през 2015г. Днес Фидес вече е с конституционно мнозинство, „Дясната националистическата партия "Йоббик" ("Движение за по-добра Унгария") е на второ място с 20 процента и 26 депутати.“, „Оставка обяви и цялото ръководство на Социалистическата партия, която заедно с коалиционния си партньор - "Диалог в името на Унгария", остава на трето място с 11,85 на сто и 20 депутати.“…

 13. 13 Профил на today
  today
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Тия мастии трябва да бъдат изгонени от европарламента!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  Бъдещето не Европа е съюз на нациите и свободата - без варвари и нечовешки престъпления, без извращения като хомосексуализъм, джендъри и всичките им производни. В противен случай Европа ще заприлича на Близкия Изток...?.
  —цитат от коментар 11 на Мизийски ☦

  "Мъжкар", ще бъдеш много изненадан, но на западноевропейците нито хомосексуалистите, нито джендърите, нито даже мюсюлманите и черните им са толкова голям проблем. Изброените са проблем на източно европейците, а тъжното е, че западняците приемат много по-лесно африканци от Централна и Северна Африка, отколкото източно европейци.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  ... В момента от всички 751 евродепутати 151 принадлежат към групи, които са открито критични или враждебни към ЕС ...

  Я?!!!
  Това са си едни 20%!
  И това е резултат от преди надигането на сегашната вълна ...

  А сега си представете национален Парламент в подобна ситуация.
  Правилно ги е подгонило шубето!

 16. 16 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Още през 19 век е съществувала идеята за обединена Европа.Трябвало е да минат две опустошителни световни войни, за да се реализира тази идея.Днес евроскептиците са за "Европа на нациите и свободата", което означава Европа на националните свободните интереси.Но тези интереси са различни за различните нации и може да се стигне до колизии (например Балканите) т.е. замерисва на война.

 17. 17 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#3] от "doroteus":

  вече не.
  там се настаниха китайците ииииииииииии край.

 18. 18 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Ами докато "традиционните" партии като ЕНП и ПЕС си отглеждат под крилото малоумни путлерасти като ГЕРБ и БСП само такива хубави неща ги чакат.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 19. 19 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 798 Неутрално

  не са само популисти, ами са кренълски марионетки!
  я как веднага путлеристките тролове се активираха. !!!
  ясно - имат инструкции да защищават путлеристките пионки -уж евроскептици!
  но така ги разконспирират !

 20. 20 Профил на Sinite - завоят наляво забранен
  Sinite - завоят наляво забранен
  Рейтинг: 937 Неутрално

  ами крайно време е брюкселските чиновници да им запари под краката , общо взето голяма част от европейците като нас не са усетили че са в ЕС , големи данъци ,скъпи акцизи и цени на всичко , а правата ни не са защитетини ,живеем в червено син комунизъм ,време е за промяна .
  —цитат от коментар 4 на edin drug


  това, че ти не си бил усетил че си в ЕС е щото всички еврофондове се крадат от управляващите ГЕРБ и БСП и България, както и от не спазването на европейските правила

  не виждам какво да направи "Брюксел" когато хората гласуват за идио.ти

  Има два пътя - единият е десен, другият е грешен.
 21. 21 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Не намиран нищо лошо в това евроизборите да бъдат спечелени от евроскептици, националисти или популисти. Не намирам че са с нещо по-калпави от настоящите партии на статуквото - напротив, явяват се техен логичен контрапункт!

  I Want To Believe
 22. 22 Профил на Sinite - завоят наляво забранен
  Sinite - завоят наляво забранен
  Рейтинг: 937 Неутрално

  [quote#14:"historama"][/quote]

  ами то като видиш кво е писал тоя може би става ясно защо хората от азия и африка се предпочитат от източноевропейците

  Има два пътя - единият е десен, другият е грешен.
 23. 23 Профил на Sinite - завоят наляво забранен
  Sinite - завоят наляво забранен
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Бъдещето не Европа е съюз на нациите и свободата - без варвари и нечовешки престъпления, без извращения като хомосексуализъм, джендъри и всичките им производни. В противен случай Европа ще заприлича на Близкия Изток, процес който вече е започнал с дейното участие на леви и либерали.
  —цитат от коментар 11 на Мизийски ☦


  та какви "нечовешки престъпления" има в Европа в момента да споделиш ?!?

  а хомосекуалните за какво точно са виновни ?!? за липсата на съдебна рефорама ли? за кражбата на млрд-и ли?

  Има два пътя - единият е десен, другият е грешен.
 24. 24 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  Да не забравяме, че реакцията започна от референдума на Гърците !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 25. 25 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  Ключовите думи са:
  ”да направим един по-добър и по-малък ЕС”
  а най—ключовата е ”по—малък ЕС”, тема за размисъл.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 26. 26 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#24] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Тц, от Вишеградската четворка.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 27. 27 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "БМЗ":

  Какво ново за популизма видя на този линк, който показваш? Там пише

  "Начин за политическо поведение за спечелване на общественото доверие чрез привидна загриженост за нуждите на суверена (създаване на лъжлива представа за бързо и лесно решение на обществените проблеми)."

  Да, това е популизъм. И какво?

 28. 28 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#26] от "DDR":

  Едно е думи, друго ясен вот !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  Крайно време е либералите да сдадат властта. Европа се управлява лошо и затъва в корупция и бюрокрация.

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  Ключовите думи са:”да направим един по-добър и по-малък ЕС”а най—ключовата е ”по—малък ЕС”, тема за размисъл.
  —цитат от коментар 25 на DDR


  Т.е идеята на Борисов за разширението със страните от Западни Балкани не намира разбиране?

 31. 31 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Руската пропаганда от 10-20 години сериозно опростачва населението. Сетихте се да се противопоставяте едва последно време. Сега путя бере плодовете на тази пропаганда.

 32. 32 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#16] от "dlagnikov":

  Разделение, войни, слаби държави които не могат да преговарят за газ примерно.... Разделена. слаба и бедна европа боричкаща се по между си. Мечтата на путин. РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK