Случаят с превозващия мигранти кораб разпали дебат в европарламента

Случаят с превозващия мигранти кораб разпали дебат в европарламента

© ReutersЕвродепутатите обсъдиха вчера разгорещено въпроса с миграцията и случая с кораба "Акуариус". Някои от тях свързаха обстановката в Либия със събитията в Средиземно море, прозвучаха взаимни упреци между представители на Италия и на Франция, предаде БТА.


Групата на Европейската народна партия (ЕНП) отбеляза, че ЕС е способен да създаде правила за пластмасата и земеделието, но не успява да постигне ред в миграцията. ЕНП призова за незабавно приемане на промени в правилата от Дъблин, които засега предвиждат държавата, през която мигрантите са навлезли в ЕС, да разглежда молбите им за убежище. От тази политическа сила настояха за бързо връщане на чужденците без основания за престой в ЕС.


ЕНП предложи извън ЕС да бъдат обособени миграционни лагери, известни преди време като "горещи точки", където пришълците да изчакват постановяването на решения по молбите им за закрила. Групата предложи инвестиции в Африка за създаването на работа и надежда за хората там.
Социалистите и демократите определиха решението на Италия да не допусне в свое пристанище кораба с мигранти "Акуариус" като незаконно. Тази група също призова за бърза промяна на дъблинските правила и коментира, че с действията си ЕС помага на ксенофобите, националистите и популистите.


Европейска крепост


Европейските консерватори и реформатори предложиха по-добро преразпределение на мигрантите. Те упрекнаха ЕС, че помага на партии, отричащи досегашната европейска система.


Групата на АЛДЕ посочи, че мигрантите прииждат от района в Либия под контрола на международно признатото правителство с премиер Файез ел Сарадж, а не от областта на Тобрук, която е извън тази правителствена власт. Трагедията започва в Африка, трябва да решим проблема в основата му, коментираха либералите.


Групата "Зелени" заяви, че нищо не може да оправдае затварянето на пристанищата пред кораб с хора в окаяно положение. Европейската крепост започва да придобива очертания, добавиха от тази политическа сила.


Провал на българското председателство


Европейската обединена левица отбеляза, че френският президент Еманюел Макрон, упрекнал Италия в цинизъм заради решението й за кораба "Акуариус", е проявил сам циничност със затварянето на френско-италианската граница за мигранти. Липсата на солидарност ражда чудовища навсякъде в Европа, българското председателство на Съвета на ЕС носи отговорност за липсата на напредък по промените в дъблинските правила, добавиха представителите на социалистическите и комунистическите сили.


Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" призова за разкриването на законни пътища за миграция към ЕС. Групата "Европа на народите и свободата" коментира, че днес се наблюдават последиците от войната за петрол в Либия.


Вчера върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди посочи, че отказът на Италия да приеме кораб с мигранти е срамна постъпка, но отговорност носи Европа като цяло, предаде "Ройтерс". "Това е срамно. Като европеец изпитах срам - срам, че в Средиземно море имаше плавателен съд - и все още има, и няколко дни никой не искаше да приеме тези хора", каза Гранди. "Съвсем ясно е, че Европа има нужда колективно да реформира своята система за убежището. Има голяма съпротива срещу това, но няма друг начин", заяви той.


Напрежението между Италия и Франция продължава


Според италиански правителствен източник, цитиран от "Ройтерс", премиерът Джузепе Конте може да отложи срещата си френския президент Еманюел Макрон, планирана за петък, заради напрежението и размяната на реплики по имиграционната политика.


Италианският вътрешен министър Матео Салвини поиска извинения от Макрон заради изказването му, че Рим е действал "цинично и безотговорно", като е отказал да приеме кораб с мигранти, спасени в Средиземно море.


Салвини упрекна Франция, че не спазва поетите обещания по схемата за презаселване на кандидати за убежище, намиращи се в Италия и Гърция, двете държави, които заедно с Испания сега приемат най-много мигранти, предприели рисковано пътуване през Средиземно море, предаде ДПА. За три години вместо 9816 имигранти Франция е приела 40, заяви Салвини на дискусия в италианския Сенат.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  If you are not prepared to use force to defend civilization, then be prepared to accept barbarism.

  Ако измислите среден път ще е добре, ама аз си мисля че няма :)

 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "ЕНП предложи извън ЕС да бъдат обособени миграционни лагери, известни преди време като "горещи точки", където пришълците да изчакват постановяването на решения по молбите им за закрила. Групата предложи инвестиции в Африка за създаването на работа и надежда за хората там."

 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Така - така от ЕС какво друго може да се очаква освен дебати до безкрай, докато онези продължават да прииждат с хиляди всеки божи ден.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Ако ООН или други безсмислени организации смятат, че Европа е длъжна да приема всеки, който реши да се пресели в нея и да се грижи за него, значи европейците трябва сами да защитават своите държави, права и свободи. Защото за тях май никой не мисли.

 5. 5 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  ЕНП са далеч по-адекватни от всякакви левичари, либерали и т.н., които не се съобразяват с интересите и сигурността на европейските граждани.

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  "ЕНП предложи извън ЕС да бъдат обособени миграционни лагери, известни преди време като "горещи точки", където пришълците да изчакват постановяването на решения по молбите им за закрила. Групата предложи инвестиции в Африка за създаването на работа и надежда за хората там."
  —цитат от коментар 2 на balgariez


  Това е пробвано през годините - 70-те, 80-те, 90-те. И досега не е проработило.

  Даже един бивш холандски премиер мисля беше при подписването на пореден транш към Африка през 70-80-те някъде казва "Чуждестранната помощ е прехвърляне на пари от бедните в богатите държави към богатите в бедните държави". Фразата се повтаря още няколко пъти по разни форуми за Африка от различни политици, които не са вярвали в подобни планове.

  И опсс 2018 изглежда като 1988 :)

 7. 7 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2161 Весело

  Интересно, докога ще представят нелегалните икономически емигранти като бежанци?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 8. 8 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Така - така от ЕС какво друго може да се очаква освен дебати до безкрай, докато онези продължават да прииждат с хиляди всеки божи ден.
  —цитат от коментар 3 на lustmord


  От години вече не прииждат "с хиляди". Днешният миграционен поток е спъти по-слаб от преди.

  Но някои партии (няма да уточнявам кои) имат полза от това да насаждат страхове у хората.

 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  "Това е срамно. Като европеец изпитах срам - срам, че в Средиземно море имаше плавателен съд - и все още има, и няколко дни никой не искаше да приеме тези хора", каза Гранди.

  Срамувай се самостоятелно, Ганди.
  Европа не е сиропиталището на Африка и на Азия. Приемането на тези неуки, бедни и гладни хора едва ли ще направи живота в техните страни по-добър, по-скоро ще направи по-труден животът на европейците.

 10. 10 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Италия е в правото си. Точка. Като французите са толкова възмутени и им се "повръща" (както каза една тяхна височайша лелка) - Ница и Марсилия са наблизо. Откъде накъде Италия ще приема мигранти "спасени" от френско нпо? Понеже Италия малко е приела? Наводнихте и съсипахте хубавата страна, болшевики такива.

 11. 11 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Африканците си получиха свободата и се оказа, че не знаят какво да правят с нея. Пак са бедни и нещастни.

 12. 12 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 708 Неутрално

  "Липсата на солидарност ражда чудовища навсякъде в Европа, българското председателство на Съвета на ЕС носи отговорност за липсата на напредък по промените в дъблинските правила, добавиха представителите на социалистическите и комунистическите сили." - този абзац е направо потресаващ. Още по-интересно е къде да сложим Меркел ,която не си губи времето да дрънка в Европарламента като "социалистическите и комунистическите сили." , а напълно солидарно с нуждите на германските индустриалци внася икономически мигранти.

  Не отговарям на хейтъри.
 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Първо - да благодаря за статията.

  Второ - четеш, четеш и ... и всички са прави!

  Защо?
  Ами защото, ако се вгледаме, всеки си е "щипнал" по един "негов си" аспект от проблема!

  И те' ви ги все верните и правилни думи, че е наистина срамно и недопустимо да се лашкат така хора, както, прочее, са лашкали и емигриращите евреи в навечерието и през Втората Световна, и за лицемерието, и за "изворите" и "терминалите" за тези потоци, и за "правилните подходи" ...
  Само дето се хващам, че накрая си казвам - Е, и?
  Ми това и така си го знаем!
  Те какво, сега откриват топлата вода? Коскоджа ми ти евродупетати, творци на съдбинитени Европейски? Да, бе, да!
  Тогава?

  Ми тогава излиза, че са или тъпи, или късогледи дембели, или нефелни михлюзи или ... тежки лицемери, защото си лакардийстват, "отчитат дейност" и "загриженост", будалкайки мат'ряла как водят тежка бурбЪ "на ползу роду", а процесът, керванът буквално - си върви. Съвсем осъзнато. И "програмно" обосновано. Още преди едни пет години започнаха, да ви припомня, "принципни" статии, например в "Економист", как Европа се нуждаела от "свежа кръв", Сорос на няколко пъти публикува "програмни статии" и "разчети", че Европа се нуждаела от поне 1 милион имигранти годишно, за да "държи" и осигури "растежа си". И това, докато си вървят тръшкания, писъци, гневни тиради, отделни, но по същество единични "твърди жестове", които само поизпускат моментната пара на мат'ряла и осигуряват електорални гласове на един или друг политик, който после пак оставя керванът да си върви ...

  Няма да има оправия, ако не се постви принципно въпроса въобще за политиката на развитие на Европа. Дали ще си "внася" въпросната "свежа кръв", или ще се търси "раздвижване на собствената кръв". Защото ресурс Европа има, човешки ресурс!
  Но за властващите в нея е по-евтино и по-лесно да си "внесат", отколкото да "събудят" и активизират собствените си съграждани.

 14. 14 Профил на maxwell
  maxwell
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Италия постъпи правилно.
  Левите модерни марксисти са способни единствено да сочат "виновници" с пръст , но не и да свършат някаква полезна работа.
  Винаги могат да се откажат от топлите местенца в евро-парламента и да заминат ,като доброволци на червеният кръст/оон/уницеф в Африка.

 15. 15 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Не виждам какво има да се дискутира.
  Просто към тия "благотворителни" трафиканти на хора трябва да се приложи цялата строгост на закона и съответно мястото им да е в затвора.

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 16. 16 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Либия е дефакто разпандала се държава. ЕС да анексира някои от анклавите на местните warlords и да направи разпределителни лагери там. И въобще ЕС да не си чопли носа, а да вземе пример от Китай, който си пазарува цели държави в Африка.
  В крайна сметка не може за Китай инфратсруктура и природни ресурси, а за ЕС "излишен човешки материал".

  "Да, България"
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Весело

  Либия е дефакто разпандала се държава. ЕС да анексира някои от анклавите на местните warlords и да направи разпределителни лагери там. И въобще ЕС да не си чопли носа, а да вземе пример от Китай, който си пазарува цели държави в Африка. В крайна сметка не може за Китай инфратсруктура и природни ресурси, а за ЕС "излишен човешки материал".
  —цитат от коментар 16 на errata

  :)
  Те' цитат от дебатите:
  ... Групата на АЛДЕ посочи, че мигрантите прииждат от района в Либия под контрола на международно признатото правителство с премиер Файез ел Сарадж, а не от областта на Тобрук, която е извън тази правителствена власт ...

  Та гениалното ви прозрение и предложение на практика излиза, че е за разширяване на "базата" за набиране, износ и превоз на "човешката стока" към Европа!

 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  САЩ предизивкаха бежанската криза с "износ на демокрация" и "арабски пролети" Те да си ги приемат! Ако искат-у Флорида! Ако искат- в колонията си -ДОминиканска република! Ако искат-да подхвърлят няке милионче на Куба за целта!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3074 Разстроено

  "Групата "Зелени" заяви, че нищо не може да оправдае затварянето на пристанищата пред кораб с хора в окаяно положение. Европейската крепост започва да придобива очертания, добавиха от тази политическа сила."

  Нищо не може да оправдае безконтролния наплив на навлеци и опитите това безумие да спре веднага се обезсмислят от поредните "хуманисти" отварящи вратите на разградения двор Европа пред нашествениците!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Групата "Европа на народите и свободата" коментира, че днес се наблюдават последиците от войната за петрол в Либия.

  Ето това е голата истина! Бих добавил към Либия и Ирак.

  Нагло саксите сега се изсулват по терлици след като бяха организатори на унищожаването на две светски държави.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#17:"xm..."][/quote]

  Хайде да не издребняваме. След като не могат да си контролират територията, какво правителство са. Просто ЕС ще им помогне като поме патрулирането на крайбрежната им ивица.

  "Да, България"
 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Мигрантите трябва да се приемат от страните предизвикали Арабската пролет. България, Гърция и Италия не са между тях.

 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#16] от "errata":

  Либия не е разпаднала, а разпадната държава. Интересно ми е дали Уникредит Милано върна на Либия 40 те процента от капитала си или поне дали плаща дивиденти. Ама надали! По-вероятно е да са използвали кредитните улеснения за да стопят дела му.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Европейските зелени се оформят като най-големите педали и ислямофили.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 25. 25 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Саркози и Камерън плюс Кица, са военнопрестъпници, като такива трябва да са в Хага, на скамейката на подсъдимите. Те са причината за случващото се днес.

 26. 26 Профил на Mladen Stefanov
  Mladen Stefanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ама ЗАЩО кораба не плава към ЕГИПЕТ да ги върне ами към ЕУ А??????/

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  [quote#17:"xm..."]
  —цитат от коментар 21 на errata
  Хайде да не издребняваме. След като не могат да си контролират територията, какво правителство са. Просто ЕС ще им помогне като поме патрулирането на крайбрежната им ивица. [/quote]
  Не "ЕС ще им помогне", а "им помага".
  Как - виждаме.

  Тези в Триполи са "наши". А от където се изнасят на тумби пък са начело "наши кучи синове".
  И както писах по-горе - изпълняват "програмата".
  На "нашите" ... управници ...

 28. 28 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Докато се разберете как да ги спрете мигрантите страните ви ще бъдат прегазени от тях.Защото те идват с собствена култура,престъпност и виждане за заобикалящия ги живот.Така бавно ,но със сигурност ,ще превърнат новите си страни в огледален образ на родното си място.Големите градове вече са под обсада .Англичани,Французи,Германци масово се изнасят в селските райони , а в големите градове се води тихата война меджу 2-3 свята .

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 29. 29 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#14] от "maxwell":

  Прав си.
  Или да дадат пример като всеки, който е за безконтролна миграция, вземе поне по едно семейство у дома си и го храни, пои, купува дрехи, внася допълнителни здравни, социални и пр.

 30. 30 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Само сенатор Палпатин липсва на фотото горе :))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 31. 31 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  До коментар [#14] от "maxwell":Прав си. Или да дадат пример като всеки, който е за безконтролна миграция, вземе поне по едно семейство у дома си и го храни, пои, купува дрехи, внася допълнителни здравни, социални и пр.
  —цитат от коментар 29 на imaligoogle_hr


  Не става. Този ,който си пада по африканци ,близко и далеко източни амуджи - да ходи при тях, на терен !

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 32. 32 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#31] от "schwimmwagen":

  Съгласен, но ако само един ЕС джендър се пре3бе да направи тази грешка с дома си и ще се обърне тренда на самоубийственото ''Добре дошли''.

 33. 33 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#29] от "imaligoogle_hr":

  "вземе поне по едно семейство у дома си и го храни, пои, купува дрехи, внася допълнителни здравни, социални и пр. "


  Ма защо само по едно? Колкото дойдат толкова, нали за хуманността няма граници! 3, 4, 5... 10, 11... Ма щели да се нагъчкат. Нееее, няма, те хуманистите разправят, че нямало значение колко са, нека опитат от собствената си манджа.

 34. 34 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Без Франция ЕС е невъзможен. Това е ВЕЛИКА страна. Покажете уважение към усилията им да се справят с кризата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK